Disable Copy And Past

16 Mart 2011 Çarşamba

Patates Böreği


hamaratabla'nın düzenlediği "en pratik tarifler yarışması'na" gönderdim.
Malzemeler:
 1 kg. patates (7 adet orta boy)
 Yarım su bardağı sıvı yağ
 Yarım su bardağı yoğurt
 yarım su bardağı süt
 1,5 su bardağı un
 2 adet yumurta
 1 paket kabartma tozu
 Tuz, kırmızı pul biber, karabiber, reyhan
 Ayrıca; 150 gr. kıyma 1 adet kuru soğan birkaç dal maydanoz tuz, karabiber, kırmızı pul biber
 Üzerine; sarımsaklı ya da sade yoğurt 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı:
Patateslerin(çiğ) kabukları soyulur ve ince hakla şeklinde doğranır. Tuz ve baharatlarla harmanlanıp yağlanmış borcam tepsiye dizilir. Yumurtalar çırpma kabına kırılır, mikserle çırpılır. Yoğurt, süt ve sıvı yağ eklenip, çırpmaya devam edilir. Un, tuz ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve iyice karıştırılıp patateslerin üzerine dökülür; kaşıkla üzeri düzeltilir. Kıymaya rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatlar eklenip yoğrulur ve hamurun üzerine serpiştirilir. 170 derece fırında hamura batırılan kürdan kuru çıkıncaya ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Kıymanın yanmaması için pişirme işleminin sonlarında üzerine alimünyum folyo kapatabilirsiniz.)Fırından alınan böreğin ilk sıcaklığı geçince dilimlenir ve servis tabaklarına alınır. Üzerine isteğe göre sarımsaklı ya da sade yoğurt ve kızdırılmış biberli yağ dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun

15 Mart 2011 Salı

Limonlu Bar



Tarif Lezzet Dergisi Şubat sayısından....
Malzemeler :
1 su bardağı un
120 gr. tereyağı
1/4 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çimdik kabartma tozu (Orjinal tarifte yok, ben ekledim.)
Limonlu Dolgu için;
2 adet yumurta
2 adet limonun suyu
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
Üzeri için;
pudra şekeri
nane yaprakları
Yapılışı:
Tereyağı bir kaba alınıp mikser ile çırpılır. Pudra şekeri eklenip çırpmaya devam edilir. Un, (kabartma tozu) ve vanilya eklenip, tekrar çırpılır. Dikdörtgen bir fırın tepsisine (kare borcam kullandım) yağlı kağıt serilir. Karışım tepsiye dökülüp, düzgünce yayılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Bu sırada limonlu dolgu hazırlanır; yumurtalar ve toz şeker eriyinceye kadar çırpılır. Üzerine limon suyu ve limon kabuğu rendesi eklenip çırpmaya devam edilir. Son olarak un eklenip iyice karıştırılır. Fırından çıkarılan barın üzerine dökülüp, tekrar fırına verilir. Fırının ısısı 140 derece düşürülüp, yaklaşık 20 dakika daha pişirdikten sonra fırından çıkarılır. Soğuduktan sonra istenilen büyüklükte dilimlenir. Pudra şekeri ve nane yapraklarıyla süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

11 Mart 2011 Cuma

Renkli Biberli, Tavuklu Pilav


Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı tavuk suyu
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet sarı dolmalık biber
1 kase haşlanmış bezelye
1 adet kemikli tavuk göğsü
tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı :
Pirinçler yıkanır ve tuzlu kaynar suda 30 dakika kadar bekletilir.
Tavuk düdüklü tencereye alınır ve üzerine çıkacak kadar su eklenir; tuzu ayarlanıp pişirilir. Pişirme süresi bitince suyun içinden çıkarılır; etleri kemiklerinden ayrılıp didiklenir.
Dolmalık beberler küp şeklinde doğranır ve çok az sıvı yağ ile sote yapılır.
Sıcak suda bekletilen pirinç tekrar yıkanarak süzülür. Pilav tenceresine sıvı yağ ve tereyağı alınıp ısıtılır. Süzülen pirinçler eklenip kavrulur. 2,5 su bardağı tavuk suyu eklenir. (Su miktarı kullanılan pirince göre değişebilir.) Tuzu ayarlanır. Kaynamaya başlayınca en kısık ateşte pişirilir. Pişen pilava tavuk etleri, bezelye ve biberler eklenip, harmanlanır. Bir süre demlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Mart 2011 Pazartesi

Soya Soslu Sebzeli Tavuk


Bu pratik ama leziz tarifimi hamaratabla'nın düzenlediği "en pratik tarifler" yarışmasına gönderdim.
Malzemeler :
600 gr. jülyen doğranmış tavuk eti (göğüs kısmından)
1 adet büyük boy dolmalık kırmızıbiber (California biberi)
1 adet büyük boy dolmalık sarı biber (california biberi)
1 adet dolmalık yeşilbiber (isteğe göre)
500gr. Ispanağın kök kısımları
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı soya sosu (damak tadınıza göre miktarını değiştirebilirsiniz.)
Tuz, kekik

Yapılışı:
Sıvıyağ bir tavaya (tercihen vok tavaya) alınıp ısıtılır. Tavuk etleri eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Bu arada biberler jülyen usulü doğranır; ıspanak kökleri ile birlikte tavaya eklenir. Tava arada bir sallanarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soya sosu eklenip, tuz ve kekikle tatlandırılır. (Soya sosu tuz içerdiği için tuzu kontrollü ekleyin) 1-2 dakika daha pişirilir servis yapılır.
Afiyet olsun.

25 Şubat 2011 Cuma

Muhallebili Kadayıf


Bu tarifi de yapmayan kalmadı sanırım; ben de portakalağacı'nın tarifiyle defalarca yaptım ve herkes tarafından çok beğenildi. Borcam tepside yapabileceğiniz gibi kuplara paylaştırarak da yapabilirsiniz. Kuplar servis kolaylığı ve sunum şıklığı sağlıyor. Dikkat edilmesi gereken nokta; yenileceği gün yapılması, bekleyince kadayıf çıtırlığını kaybediyor ama bence bu hali bile güzel:))
Not: arkadaşlar yorumlarınıza en kısa zamanda cevap yazacağım, bu aralar biraz yoğunum, kusura bakmayın.
Malzemeler:
300 gr. kadayıf
6 yemek kaşığı toz şeker
5 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı doğranmış ceviz
Muhallebi için;
1lt. süt (4 su bardağı kadar)
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 türk kahvesi fincanı toz şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 küçük paket (200 ml.) krema

Yapılışı:
Kadayıf kolayca kırabilmek için 1-2 saat dondurucuda bekletilir. Dondurucudan alınan kadayıflar kırılarak tencereye alınır. Tereyağı ve şeker eklenip sürekli karıştırılarak kavrulur. İyice pembeleşince ceviz eklenir, ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Muhallebi için; krema hariç tüm malzeme bir tencerede karıştırılır. Sürekli karıştırılarak kıvam alıncaya kadar pişirilir ve ocak kapatılır. Soğuduktan sonra içine krema eklenip mikserle karıştırılır.
Kadayıfın yarısı büyük dikdörtgen borcama serilir. Üzerine muhallebi yayılır. Kalan kadayıf da üzerine serilir. Dilimler halinde servis yapılır.
İsteğe göre kadayıf-muhallebi-kadayıf şeklinde kuplara paylaştırılarak da servis yapılabilir.
Afiyet olsun.

Etimekli Patlıcan Salatası


Portakalağacı'ında denediğim bu nefis salata uzun zamandan beri arşivde bekliyordu, ancak yayınlayabildim. Patlıcan sevip de henüz bu tarifi denemeyenlere mutlaka tavsiye ederim.

Malzemeler:
1 paket tuzsuz etimek,
2-3 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy domates
2 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
2 adet kırmızı közlenmiş biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
tuz, karabiber, kekik, pul biber

Yapılışı:
Patlıcanlar alacalı soyulup uzunlamasına veya küp küp doğranarak tuzlu suda bekletilir. Sonra suyu sıkılarak kızgın yağda kızartılıp mutfak havlusu üzerine alınır ve fazla yağı süzülür. Domatesler rendelenir. Kızartılan patlıcanlar; domates rendesi, yağ, sirke, tuz ve karabiber ile karıştırılır. Etimekler kırılıp servis kabına yayılır. Üzerine patlıcan salatasını yayılır. Yoğurt ezilmiş sarımsakla karıştırılır ve patlıcanın üzerine dökülür. Közlenmiş biberleri şeritler halinde kesilerek yoğurdun üzerine dizilir. Biber dilimleri arasında oluşan boşluklara kekik ve pul biber serpilir.
Afiyet olsun.

22 Şubat 2011 Salı

Ağlayan Pasta


Blogların olmazsa olmaz tariflerinden biri; yayınlamak ancak kısmet oldu:))
Malzemeler :
4 adet yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı un
1,5 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı süt
1 paket kabartma tozu
Ayrıca;
1,5 su bardağı soğuk süt (keki ıslatmak için)
Kreması İçin;
1 su bardağı süt
1 paket krem şanti
Çikolata Sosu İçin;
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı un
1 kahve fincanı toz şeker
1,5 yemek kaşığı kakao
ya da;
1 çay bardağı süt kreması
1 paket bitter çikolata
(Krema ısıtılır ve çikolata parçaları eklenip, eriyinceye kadar karıştırılır. Soğuyunca pastanın üzerine gezdirilir.)

Yapılışı:
Toz şeker ve yumurtalar krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt ve kakao eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve karıştırılır. Yağlanmış bir fırın kabına dökülür; önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir; kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Fırından çıkarılan kekin üzerine soğuk süt gezdirilir ve soğumaya bırakılır. Krem şanti sütle çırpılıp hazırlanır ve buzdolabında bekletilir.
Çikolata sos için verilen malzemeler bir tencerede karıştırlır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. 2-3 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır.
Soğuyan kekin üzerine kremşanti yayılır; sonra da hazırlanan çikolatalı sos gezdirilir. Buzdolabında bir süre dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

15 Şubat 2011 Salı

Portakallı Sünger Tatlısı




Kandil için kolay bir tatlı tarifi ararken bu tarife rastladım ve portakal kabuğu ekleyerek denedim, beğendim:))


Malzemeler :

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı yoğurt

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu

2 su bardağı un


Şerbeti;

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su


Üzerine;

1 paket kaymak tadında kremşanti

1 su bardağı soğuk süt


Yapılışı :

Yumurta ve toz şeker çırpma kabına alınıp; mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Portakal kabuğu rendesi eklenir. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte eklenerek karışma eklenir ve karıştırılır. Yağlanmış kare ya da dikdörtgen bir fırın kabına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Tatlı fırında pişerken şerbeti hazırlanır; toz şeker ve su eriyinceye kadar karıştırılır (kaynatılmaz). Fırından çıkan tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.

Kremşanti sütle çırpılarak hazırlanır ve buzdolabına kaldırılır. Oda sıcaklığında soğuyan tatlının üzerine kremşanti yayılır; buzdolabında bir süre dinlendirilir. Dilimlenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.


14 Şubat 2011 Pazartesi

9 Şubat 2011 Çarşamba

Portakallı Kereviz, Nihayet:))



Çok uzun zamandır denemek istiyordum ancak kısmet oldu ama bundan sonra sık sık yapacağım, kerevizin bu halini çok sevdim.
Malzemeler :
4 adet kereviz
1-2 adet havuç
1 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytin yağı
1 yemek kaşığı (silme) un
2-3 adet küp şeker
tuz
1 su bardağı portakal suyu
1/2 limonun suyu
1 su bardağı kadar su
Ayrıca;
1 adet limon
Yapılışı :
Geniş bir kaba su doldurulup, 1 adet limon sıkılır. Kerevizlerin kabukları soyulur ve yıkanarak limonlu suya atılır. Bu arada yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında pembeleştirilir. Un eklenip, un kokusu çıkıncaya kadar kavrulur, su eklenir.
Havuçların kabukları kazınıp yıkanır. Limonlu sudan çıkarılan kerevizler halka şeklinde dilimlenir. Ortaları havuçların genişliğine göre oyulur ve oyulan kısıma havuç yerleştirilir, kereviz dilimlerinin kalınlığına uygun şekilde havuçlar dilimlenir. Sonra tencereye dizilir; üzerine 1 su bardağı portakal suyu ve yarım limonun suyu gezdirilir. Tuz ve şeker eklenir. Kerevizin yaprak kısımları varsa onlar da yıkanarak tencereye atılır, yoksa maydanoz da kullanılabilir. Kaynayıncaya kadar harlı ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişirilen tencerede soğutulur ve tercihen 1 gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.