Disable Copy And Past

29 Mayıs 2009 Cuma

Kıymalı Börek


Malzemeler :
4 adet böreklik yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
İçine;
250-300 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
sıvıyağ
tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı salça
2 adet domates
2-3 adet sivribiber
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, salça ve karabiber eklenip bir süre daha kavrulur ve soğumaya bırakılır. Yufkalar üst üste serilerek önce (+) sonra (x) şeklinde kesilerek 8 eşit üçgen elde edilir. Süt ve sıvıyağ karıştırılarak sos hazırlanır. Birinci üçgen yufkanın üzerine sosdan sürülüp, ikinci bir üçgen yufka üzerine kapatılır ve ona da sos malzemesinden sürülür. İçine hiçbirşey koymadan geniş kenarından başlanarak rulo yapılır. Yufkanın en ucundaki üçgen parça geriye doğru katlanır ve rulo kendi etrafında döndürülerek çanak şekli verilir. Ortasına hazırlanan kıymalı harç doldurulur, domates-biber dilimleri yerleştirilir. İsteğe bağlı kaşar peyniri rendesi de serpilebilir. Bütün yufkalar bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Yağlı kağıt ya da yağlanmış fırın tepsisine dizilen börekler, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

26 Mayıs 2009 Salı

Dondurmalı Pastacıklar ve # ye Etkinliği

Yapımı çok kolay olan bu pastacıklar YE #45 Dondurma - YE İÇ Ferahla etkinliği için yaseminmutfakta arkadaşımıza sevgilerimizle beraber gönderildi. Kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyoruz.

Malzemeler :
2 paket pötibör bisküvi
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1,5 çay bardağı soğuk süt
1 çay bardağı mısır gevreği
1 çay bardağı damla çikolata

Üzerine;
Herhangi bir dondurma çeşidi

Yapılışı :
Geniş bir kaba bisküviler kırılır, üzerine tereyağı, süt, mısır gevreği ve damla çikolata eklenip yoğrulur. İstenilen bir kalıpla şekil verilip, buzdolabında 30 dakika bekletilir. Dondurma topları ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

25 Mayıs 2009 Pazartesi

Fındıklı Kurabiye ve Yaman Etkinlik

Alttakiler İrem'in süsledikleri...
Bu kurabiyeleri yaman etkinlikler mayıs ayı evsahibesi özlemhan arkadaşımıza sevgilerimle beraber gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik olmasını diliyorum
Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
3,5 su bardağı (aldığı kadar) un
1 adet yumurtanın akı
1/2 su bardağı toz fındık
Üzerine;
şeker hamuru
gıda boyaları
bal
Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler karıştırılarak yoğrulur, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Hafifçe unlanmış bir zeminde merdane ile 0,5 cm. kalınlığında açılır ve kalıpla kesilerek şekil verilir. Hazırlanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Şeker hamuru gıda boyaları ile istenilen renkte hazırlanır. Soğuyan kurabiyelerin üzerine hafifçe bal sürülür. Şeker hamuru pudra şekeri serpilmiş bir zeminde merdane ile açılır ve kurabiyelere şekil verilen kalıpla kesilip, kurabiyelerin üzerine yapıştırılır. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

22 Mayıs 2009 Cuma

Pastırmalı Biftek Sarma

Malzemeler :
8 adet biftek
8 dilim pastırma
8 dilim kaşar peyniri
3 adet domates
2 adet sivri biber
tuz
sıvıyağ

Yapılışı :
Bifteklerin üzerine birer adet pastırma dilimi serilir. Ortalarına birer dilim kaşar peyniri yerleştirilip rulo yapılır ve kürdanla tutturulur. Bütün biftekler bu şekilde hazırlanıp, sıvıyağda bir süre kızartılır. 2 adet domates rendelenir ve düdüklü tencereye alınarak çok az sıvıyağda sotelenir. Kızaran biftekler domateslere eklenir, bir miktar sıcak su ilave edilip, tuzu ayarlanır. Etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Ben üzerine domates biber yerleştirip bir süre de fırında pişirdim.)

Afiyet olsun.

Izgara Tavuklu Salata

Aslında endivyenli yapacaktım ama endivyen bulamayınca marul ve semizotu kullandım. Bu aralar bu tür salataları sık sık yapıyorum. Diyet yapan arkadaşlara bir fikir olsun.

Bu salata tarifini hamarat ablanın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "fırında tavuk yemekleri yarışması" na gönderdim.

Malzemeler :
400 gr. tavuk göğüs
1 çay kaşığı kekik
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
atom marul
semiztotu
maydanoz
salatalık
kiraz domates
haşlanmış mısır taneleri
limon suyu
zeytinyağı
balzamik sirke
tuz
Yapılışı :
Dilimlenmiş sarımsak, kekik ve zeytinyağı iyice çırpılır. Biftek şeklinde dilimlenmiş tavukların her tarafına sürülür. Üzeri örtülerek 1 saat kadar buzdolabında bekletilir. Tavuklar sostan çıkarılıp fırın ızgarasında pişirilir.
Yıkanıp kurulanmış yeşillikler, kiraz domates, salatalık dilimleri servis tabağına alınır, üzerine mısır taneleri dökülür. Limon suyu, zeytinyağı, balzamik sirke ve tuz bir kasede çırpılarak salatanın üzerine gezdirilir. Tavuk etleri şeritler halinde doğranıp, salatanın üzerine dizilir. İsteğe göre bir yemek kaşığı susam yağsız tavada kavrulup, salataya serpilebilir.
Afiyet olsun.

Asma Yaprağında Enginar Dolması


Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
2 adet soğan
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam dereotu, maydanoz
1/2 çorba kaşığı kuru nane
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı karabiber-tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
6 adet enginar
12 adet asma yaprağı
Yapılışı :
Pirinçler yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye 2-3 kaşık kadar zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatlar eklendikten sonra bu miktar (1 su bardağı) pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu, tarçın ve 1/2 limonun suyu eklenip karıştırılır.
Büyük bir asma yaprağının üzerine enginar yerleştirilir. Enginarların ortasına dolma içi doldurulur. Üzeri bir asma yaprağıyla kapatılır, gerekirse iple bağlanır. Hazırlanan enginarlar yayvan bir tencereye dizilir. Üzerine zeytinyağı, limon suyu, tuz ve üzerine çıkacak kadar su eklenip enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca ipleri çözülüp servis tabağına alınır, dereotu ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

21 Mayıs 2009 Perşembe

Bademli Kurabiye


Malzemeler :
1/2 su bardağu pudra şekeri
125 gr. oda sıcaklığında tereyağı
3 adet haşlanmış yumurtanın sarısı
1 paket vanilya
aldığı kadar un
Üzerine;
1 adet yumurtanın akı
file badem
Yapılışı :
tereyağı ve pudra şekeri bir kaba alınarak mikser ile çırpılır. Ayrı bir kapta katı pişmiş yumurta sarıları iyice ezilip içine vanilya eklenir. Tereyağlı karışıma eklenip, aldığı kadar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur 1 saat buzdolabında dinlendirilir. Hafifçe unlanmış zeminde yarım cm. kalınlığında oklava ile açılır, kalp şeklinde kurabiye kalıbı yardımıyla kesilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Üzerine çırpılmış yumurta akı sürülüp, file badem serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Mayıs 2009 Çarşamba

Damla Çikolatalı Kakaolu Kurabiye

Tarifini Begüm arkadaşımızda görmüştüm, ufak tefek değişiklikler yaptım.
Malzemeler :
250 gr. oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yumurta sarısı
1 su bardağı pudraşekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kakao
1,5 çay bardağı damla cikolata
aldığı kadar un
Üzeri icin:
2 yumurtanın akı
ince cekilmiş fıstık, ceviz
Yapılışı :
Yumuşamış tereyağı, yumurta sarıları, sıvıyağ ve pudraşekeri yoğurma kabına alınıp, krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Un (3 su bardağına yakın), vanilya, kabartma tozu ve kakao başka bir kapta karıştırılarak yağlı karışıma eklenir, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Gerektikçe un eklenir. Damla çikolatalar eklenip yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır, önce yumurta akına, sonra çekilmiş fıstığa veya cevize batırılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

15 Mayıs 2009 Cuma

Çikolatalı toplar


İrem'in doğumgünü pastasından arta kalan kekleri bu şekilde değerlendirdim. Malzeme ölçüsü vermiyorum, göz kararı ve zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler :
kakaolu kek
dövülmüş ceviz, fındık
damla çikolata
yeteri kadar süt
Üzerine ;
1 paket bitter çikolata
toz antep fıstığı, bütün fındık, süsleme şekerleri, vb.
Yapılışı :
Kek robotta çekilir. Dövülmüş ceviz, fındık eklenir. Çok az süt ilavesiyle yoğrulur. Damla çikolata da karışıma eklenip harmanlanır. Malzemeden küçük küçük toplar yapılır. Benmari yöntemiyle eritilen çikolataya batırılıp, üzerine bütün fındık batırılır ya da toz fıstık, süs şekerleri, vb. serpilir. Çikolata donunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

Mahlepli Kurabiye


Malzemeler :
250 gr. oda sıcaklığında margarin
2 yemek kaşığı tozşeker
4 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta (akı içine, sarısı dışına)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Üzeri için;
susam, çörekotu

Yapılışı :
Un hariç tüm malzeme yoğurma kabına alınarak karıştırılır. Kontrollü şekilde un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan parçalar kopartılıp istenilen şekil verilir. Şekil vermek için kurabiye kalıbı kullanılabilir.Üzerine yumurta sarısı sürülerek susam veya çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.