Disable Copy And Past

25 Ağustos 2017 Cuma

Kayseri Ketesi




Malzemeler :
3 Yumurta Akı (sarıları yüzeyine sürülecek )
3 su bardağı süt (690 gr)
1 su bardağı sıvı yağ (210 gr)
1 Yemek kaşığı hafif tepeli Tuz (20 gr)
1 Yemek kaşığı hafif tepeli şeker 
2 paket yaş maya 
8,5 su bardağı Un (1250 gr)

Ara katmanlara sürmek için:
200 gr eritilmiş tere yağı 
İsteğe bağlı olarak 1 yemek kaşığı tahin

Üzerine;
Yumurta sarısı
Susam, çörekotu

Arasına ;
250 gr tere yağı
2 buçuk su bardağı un

Yapılışı :
Önce bir tavaya 250 gr tere yağı alınır ve eritilir; 2 buçuk bardak un eklenerek kavrulur, unun kokusu çıkınca bir kenara alınıp soğumaya bırakılır. (Ben un kavurmadım ve keteleri sade yaptım.)
Ilık süt ve sıvı yağ yoğurma kabına alınır; yumurta akları, tuz, şeker ve maya eklenip maya eriyinceye kadar karıştırılır. Üzerine azar azar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülerek hamur iki katı kabarana kadar yaklaşık 1 saat dinlendirilir.
Hamur 6 eşit bezeye bölünür. (12 bezeye böldüm) Tere yağı eritilip tahin ile karıştırılır. Bezeler tek tek açılarak (40 cm. çapında) aralarına tere yağı-tahin karışımı sürülür, üst üste dizilir. Son yufkanın üzeri de yağlanır.

Hamurun bir kenarı ortaya doğru katlanır.


Sonra hamurun diğer ucu da üstüne katlanarak hamur ters çevrilir.


  Yağın donması için buzdolabında 1 saat dinlendirilir. 

Dinlenen hamur dolaptan alınır ve  4 -5 cm. genişliğinde dilimlenir.



Kesilen parçalar unlu zeminde açılabildiği kadar dikdörtgen şekline açılır. Açılan dikdörtgen şeklindeki hamur iki eşit kare olacak şekilde kesilir. Kare parçaların arasına unlu iç harcından yerleştirilip kenarlar ortaya getirilerek zarf şeklinde kapatılır. 

Ters çevrilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan hamur da aynı şekilde hazırlandıktan sonra 15 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Ketelerin üzerine hafifçe elle bastırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp susam, çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.


Tuna Dalgası ( Donauwellen) Pastası




Malzemeler :
5 adet yumurta
2 su bardağı şeker
200 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2-2,5 su bardağı kadar un
Kakaolu kısım için ayrıca 3 yemek kaşığı süt ve 2 yemek kaşığı kakao

Arasına ;
1 kase çekirdeksiz vişne
Kreması için ;
3 paket vanilyalı puding
1 litre süt
125 gram oda sıcaklığında yumuşak tereyağı
1 paket vanilya

Çikolata sos için ;
2 paket bitter çikolata(160 gr)
1 kutu krema

Yapılışı :
Kek hamuru için şeker, tereyağı ve yumurtalar 5 dakika kadar çırpılıp krema haline getirilir.
Üzerine un, vanilya ve kabartma tozu eklenip karıştırmaya devam edilir. (Yoğun kıvamlı bir hamur olacak) Hamur iki eşit parçaya bölünür. Kakaolu kısım için gereken malzemeler hamurun yarısına eklenip karıştırılır. Margarin ile yağlanmış uygun büyüklükteki bir fırın kabına (dikdörtgen borcam tepsi kullandım.) sade kek hamuru dökülüp kaşıkla yayılır ve üzerine vişnelerin yarısı dizilir. Kakaolu kek harcı vişnelerin üzerine dökülür, üzeri düzeltilir ve kalan vişneler de kakaolu hamurun üzerine dizilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
Kek pişerken toz pudingler de süt ile karıştırılıp pişirilir. (Oldukça koyu bir kıvamda olacak)
Pişen puding ocaktan alınıp diğer malzemeler eklenir ve blender ile pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırılır.
Çikolata sosu için krema ısıtılıp içine parçalar halinde çikolata  eklenip karıştırılır. Çikolata eriyince ocaktan alınır.
Kek soğuyunca üzerine önce krema sonra çikolata sosu dökülüp buzdolabına kaldırılır. Bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Jülyen Kabak Yemeği




Tavada Lahmacun




  • Malzemeler :
  • 1 kg Un
  • 1/2 Yemek Kaşığı Tuz
  • 1 Su Bardağı Süt
  • Ilık Su
İç Malzemesi;
500 gr. kıyma
3 Tane Soğan
3 Tane Yeşil Biber
1 Tane Kapya Biber
1 Tutam Maydonoz
1 Tane Domates
1 Diş Sarımsak
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
1/2 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
Karabiber
Sıvı Yağ

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınıp ortası açılır. Tuz serpilip bir su bardağı süt dökülür. Azar azar ılık su eklenip yoğrulur, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler hazırlanıp 10 dakika dinlendirilir.
Soğan, biber, maydanoz ve domates ince doğranır. Doğranmış sebzeler, ezilmiş sarımsak, salçalar, tuz, baharat , sıvı yağ ve kıyma bir kapta iyice karıştırılıp yoğrulur. 
Hazırlanan bezeler servis tabağı büyüklüğünde açılır. Hazırlanan kıymalı harç açılan hamurun üzerine yer yerine gelecek şekilde sürülür. Kızdırılan yapışmaz yüzeyli tavada kapağı kapalı olarak pişirilir. Altı kızarınca servise hazır hale gelir.
Afiyet olsun.
Kaynak : http://yemektariflerimiss.com


Ratatuy ( Ratatouille)




Kremalı Kabak




Tarif en kısa sürede eklenecektir.

Balon Ekmek





Tarifi en kısa sürede eklenecektir.

11 Ağustos 2017 Cuma

Dondurma Kaşığı Kurabiyesi




 


Malzemeler :
150 gr. tere yağı ya da margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
aldığı kadar un (2,5-3 su bardağı)
yarım su bardağı damla çikolata
isteğe göre 2 yemek kaşığı kakao (yarısını sade, yarısını kakaolu yaptım)

Yapılışı :
Yağlar ve unun bir kısmı yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Yumurta, nişasta, pudra şekeri, limon kabuğu, vanilya, kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. İsteğe göre hamur ikiye bölünüp yarısına kakao eklenir. Son olarak damla çikolatalar eklenip yavaşça yoğrulur. Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurdan sap kısmı yaylı bir dondurma kaşığı ile parçalar kopartılıp hızlıca kaşıktan çıkartılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

Afiyet olsun.

28 Temmuz 2017 Cuma

Özbek Böreği






Malzemeler

Hamuru için;
1 çay bardağı yoğurt,
1 çay bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı su (çay bardağı ölçüsü: 110 ml.).
2 yumurta sarısı (akları iç harcına eklenecek),
1 paket instant maya (10 gram),
1 buçuk tatlı kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
4 buçuk su bardağı un ( kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.).
Aralarını yağlamak için;
250 gram margarin veya tereyağı (eritilecek).
İç harcı için;
150 gram beyaz peynir veya lor peyniri,
3 yumurta akı.
Üzeri için;
1 yumurta sarısı (akı iç harcına eklenecek).

Yapılışı :
Özbek böreği hamurunu hazırlamak için gerekli olan ılık süt, toz şeker ve maya derin bir kap içerisinde karıştırılır ve mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekletilir.Üzerine un haricindeki diğer malzemeler eklenip karıştırılır.Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur elde edilir. 
Yoğrulan hamur mayalanmasını beklemeden hemen 6 eşit parçaya ayrılarak beze yapılır ve unlu bir tepsi üzerine dizilir.Bezelerin üzeri streç film ile kapatılarak 10 dakika kadar dinlendirilir.
250 gram tereyağı veya margarin eritilip soğutulur ve altta kalan suyu başka bir kap içerisine alınır (bu işlemi hamuru yoğurmaya başlamadan yapabilirsiniz).
İç harcı için gerekli olan peynir ile 3 yumurta akı bir kap içerisinde karıştırılır (üzerine süreceğiniz yumurta sarısını ayırın). 
Dinlenen bezelerden ilki hafif unlu bir zemin üzerinde merdane yardımı ile servis tabağı büyüklüğünde açılır.Daha sonra üzerine hafifçe un serpilir ve oklava yardımı ile yufka büyüklüğünde açılır.
Açılan hamurun üzerine eritilmiş yağdan 3 yemek kaşığı kadar dökülür ve fırça yardımı ile her yerine sürülür (yağı sürülebilecek kıvama gelene kadar hafifçe ısıtın)..
Diğer bezelerde aynı büyüklükte açılır ve üzerileri yağlanarak üst üste yerleştirilir (en üstteki yufka yağlanmaz). 
Elde edilen 6 katlı hamur merdane yardımı ile çok hafif açılır ve üzeri yağlanır.
Yufkanın iki kenarı 1 cm. kadar içe doğru katlanır ve diğer kenardan başlayarak rulo olacak şekilde sarılır.Daha sonra bıçak yardımı ile 2 parmak genişliğinde kesilir. 
Kesilen parçaların üzerine dik olarak bastırılıp yassı hale getirilir ve el veya merdane yardımı ile oval şekilde açılır.
Açılan hamurun ortasına yumurtalı peynir yerleştirilir ve karşılıklı iki uzun kenar üst üste gelecek şekilde katlanır.
Daha sonra uç kısımlarından tutulup biraz çekilir ve uç uça değecek şekilde katlanır.
Şekillendirilen Özbek böreği yağlı veya yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir. Diğer hamur parçaları için de aynı işlem yapılır. 
Böreklerin üzerine fırça yardımı ile yağın altında kalan sulu kısımdan sürülür ve tepsi mayası için bu şekilde 20-25 dakika bekletilir. Tepside mayalanan Özbek böreği üzerine yumurta sarısı sürülür.Önceden ısıtılmış 180° fırında, üzerileri kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından alınan börekler soğuduktan sonra servis edilir.
Not : Börekleri yumurta sarısı sürmeden dondurucuya koyup istediğiniz zaman dolaptan çıkarabilir, buzu çözüldükten ve biraz mayalandıktan sonra yumurta sarısı sürerek pişirebilirsiniz. Bu ölçülerle 16 adet börek elde edilebilir.

Afiyet olsun.

Kaynak : http://kadincatarifler.com/ozbek-boregi-tarifi

Çörek Otlu Ekmek Hamuru Kızartması



Malzemeler :
2 adet ekmek hamuru (fırından alınmış)
1- yemek kaşığı çörek otu

Kızartmak için:
bol sıvı yağ

Yapılışı :
Eller hafifçe yağa batırılıp ekmek hamurunda cevizden biraz iri parça kopartılır. Tezgaha çörek otu dökülür, koparılan hamur çörek otuna batırılıp elde yuvarlanarak şerit yapılır. Şerit haline gelen hamurun uçları birleştirilip halka şekli verilir. Kızgın yağa atılıp arkalı-önlü kızartılır. Ilık ya da sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.