Disable Copy And Past

10 Haziran 2015 Çarşamba

Ekşi (Doğal) Mayalı Ekmek Denemeleri


 
Deneme 5 : Patatesli Ekşi Mayalı Ekmek; en iyi sonuç aldığım deneme oldu.
Malzemeler :
1 su bardağı ekşi maya
2 adet orta boy patates (Kabukları soyulup haşlanacak)
1,5 su bardağı tam buğday unu
1.5 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince ılık su (patatesin haşlama suyu)
 
Yapılışı :
Unlar bir kaba alınır tuz ile karıştırılıp ortası havuz gibi açılır; üzerine haşlanıp çatalla ezilmiş ılık patates, şeker, ekşi maya eklenip aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. 10-15 dakika dinlendirilip tekrar en az 10 dakika daha yoğrulur. Unlanmış zeminde yuvarlanarak ekmek şekli verilir ve yağlı kağıt üzerine alınır. Üzeri kapatılarak yaklaşık 8 saat, hamur iki katı kabarıncaya kadar bekletilir. Fırın 180 derecede ısıtılır, içerisine ısıya dayanıklı bir kapta sıcak su yerleştirilir. Ekmeğin üzerine keskin bir bıçak yardımıyla 1 cm derinliğinde çizikler yapılır ve 50-55 dakika kadar pişirilir. (Bıçak batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.) İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır. Aynı günde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanıp, kullanılacağı zaman ısıtılır.
Afiyet olsun.

 
Deneme 4
 
1 su bardağı ekşi maya
1,25 su bardağı tam buğday unu
1.25 su bardağı beyaz un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yeterince ılık su
 
Yapılışı :
Unlar bir kaba alınır tuz ile karıştırılıp ortası havuz gibi açılır; üzerine; şeker, ekşi maya eklenip aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. 10-15 dakika dinlendirilip tekrar en az 10 dakika daha yoğrulur. Unlanmış zeminde yuvarlanarak ekmek şekli verilir ve yağlı kağıt üzerine alınır. Üzeri kapatılarak yaklaşık 8 saat, hamur iki katı kabarıncaya kadar bekletilir. Fırın 180 derecede ısıtılır, içerisine ısıya dayanıklı bir kapta sıcak su yerleştirilir. Ekmeğin üzerine keskin bir bıçak yardımıyla 1 cm derinliğinde çizikler yapılır ve 50-55 dakika kadar pişirilir. (Bıçak batırılarak pişip pişmediği kontrol edilir.) İyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır. Aynı günde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanıp, kullanılacağı zaman ısıtılır.

 
Deneme 3 : Peynir Altı Suyu ile Ekşi Mayalı Ekmek
Tarif "deneme 4" ile aynı; farklı olarak yoğururken peynir altı suyu kullandım, lezzet olarak çok güzeldi ama pişirme aşamasında yanlışlıkla fırının derecesini çok yükseğe getirdiğim için dış kabuğu çok sert oldu:)) Yine de son kırıntısına kadar afiyetle yendi:)) En kısa zamanda tekrar peynir yapıp deneyeceğim.


 
Tarifi yine "deneme 4" ile aynı, farklı olarak döküm tencereye koyup fırında pişirdim. Mayalanması için bir gece bekletince hamur yayılıp tencerenin şeklini aldı. Döküm tencereyi boş olarak ısıttım, ekmeği yağlı kağıtla tencereye aldım, kapağı kapalı olarak 220 derecede 25 dakika, sonra kapağını açıp 35 dakika daha pişirdim ama sanırım bu süre yetersiz kaldı

 
Deneme 1
 
Evde büyük bir sabır ve heyecanla yaptığım ekşi maya ile yaptığım ilk deneme.
Yine "tarif 4" ile aynı; farklı olarak tereyağı ile yağlanmış kelepçeli kek kalıbında pişirdim. Bir gece beklediği için ekmek formunu kaybetti ve kalıbın şeklini aldı. Lezzet olarak güzeldi ama yerken ellerin yağlanması hoş olmadı:((
 

 
Ekşi Maya Yapımı
Ekşi maya için Devletşah'ın tarifini kullandım. Çocukluğumda annem ekmek yaptığında ekmek hamurundan bir ekmek yapacak kadar hamur ayırıp sonra ayırdığı hamurla yeniden hamur yoğururdu. Hazır mayalar çıkınca zamanla bundan vazgeçildi, doğal mayaların yerini hazır mayalar, tam buğday unlarının yerini de "has un" dediğimiz beyaz un aldı. Ekmeklerin renginin beyaz oluşu bize cazip geldi, tam buğday ununu unuttuk:((  Tam buğday ununun ve doğal mayanın yeniden popüler oluşu sevindirici. Evde ekmek yapmaya başlayınca bir süre sonra tutkuya dönüşüyor, başka ekmek yemek istemiyorsunuz.
Püf Noktaları
Ilık içme suyu kullanın
Mümkünse organik un kullanın.
Mayanızı hep aynı saatte besleyin.
Kavanozun kenarında hamur bulaştırmayın. Bu küflenme riskini arttırır.
1. Gün
Sabah : 08: 30
1 yemek kaşığı tam buğday unu
1 yemek kaşığı su
1kg’lık temiz bir kavanozda un ve su karıştırılır. Üzerine bir tülbent kapatılıp sıcak bir yerde beklemeye bırakılır. Un ve su içlerindeki bakteriler ve mutfağınızdaki uçuşan diğer bakterilerle birlik olmak üzere çalışmaya başlarlar.
 
Akşam 20:30
1 yemek kaşığı tam buğday unu
1 yemek kaşığı su
Mayayı havadan tutulan organizmaların miktarını henüz bilemediğimizden su ve un ile var olduğunu düşündüğümüz bu yaratıkları besliyor, gece uykusuna sıcak bir köşede ağzı tülbentle kapalı şekilde yatırıyoruz.
2. Gün
Yine sabah ve akşam aynı saatte aynı miktar su ve un ile mayayı besliyoruz.
3. Gün
Sabah 08:30
 
1/2 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı su
Artık hamurun içindeki bakteri miktarı arttığı için daha fazla un ile beslemeliyiz. Ne kadar besin o kadar hızlı artan organizma. Eğer mayanın kokusu size hoş gelmiyorsa tadına bakın. Acılık hissederseniz, rengi ununuzun renginden farklı ise -pembe, mor- istenmeyen bakterileri de yakalamışsınız anlamına gelir ki bu işe sıfırdan başlayacaksınız demektir.
Akşam 20:30
Artık günde sadece bir defa sabahları besliyoruz. Maya hamurunu şöyle bir karıştırıp, ağzı tülbentle kapalı şekilde bırakıyoruz
4. Gün
1/2 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı su ekleyip karıştırıyoruz ve kavanozu kendi kapağı ile kapatıyoruz. Akşam da kapağı açarak biraz karıştırıp tekrar kapatıyoruz.
5. gün
1/2 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı su ekleyip karıştırıyoruz, hamurun olduğu noktaya bir işaret koyarak kabarıp kabarmadığını kontrol ediyoruz.
6. Gün
Yine aynı şekilde mayayı beslemeye devam ediyoruz. Mayanın kabarması ortama göre değişiklik gösterebilir. Mayanın ekmek yapmaya hazır olup olmadığı su testi le kontrol edilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı maya atılır; eğer hamur yüzerse maya ekmek yapmaya hazır demektir. Hamur dibe çökerse beklemeye devam edilir. Mayanın hazır olma süresi bazen 2 haftayı bulabilir, 2 hafta sonunda hala olmadıysa döküp yeniden başlamak gerekir.
Besleme süresince kavanoz dolacağı için yarısını dökebilirsiniz ya da ikinci bir kavanoza bölüp beslemeye devam edebilirsiniz.
Mayayı kullandıktan sonra kavanoza kullandığımız miktarı tutturacak şekilde un ve su ekleyip oda sıcaklığında kabarıncaya kadar bekletiyoruz. Sonra buzdolabına kaldırıyoruz. Bu aşamadan sonra mayanın canlılığını sürdürebilmesi için haftada bir mutlaka beslenmesi gerekiyor. Uzun süreli seyahatler dönüşünde mayanız ölmüş olabilir; bunu önlemek için yanınızda götürebilirsiniz, ya da iyice kurutup toz olarak saklayabilir, sonra su ile yeniden canlandırabilirsiniz.
Not : Mayayı kullanmadan önce üzerinde biriken koyu renkli suyu mutlaka dökün.
Denemek isteyenlere kolaylıklar ve sabır diliyorum.

2 Haziran 2015 Salı

Pavlova


 
İlk defa denediğim ve tadına baktığım bir pasta, belki uzun zamandır diyet yaptığımdan bana şeker oranı biraz fazla gibi geldi. Tekrar yaptığımda şeker miktarını azaltıp, biraz toz fındık eklemeyi düşünüyorum. Denemek isteyenlere kolay gelsin:))
 
Malzemeler :
4 adet yumurta akı
1 çimdik tuz
200 gr. toz şeker
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı elma sirkesi
 
Krema için;
200 gr. sıvı krema (süt kreması)
1 paket vanilya
2 tatlı kaşığı pudra şekeri
 
Üzerine:
çilek, kiraz, böğürtlen, vb. meyve
 
Yapılışı :
Yumurta akları (hiç sarı değmeyecek)bir kaba alınıp bir çimdik tuz ilavesiyle kar gibi oluncaya kadar çırpılır. (Çırpma kabı ters çevrildiğinde dökülmeyecek şekilde olacak.) Toz şeker azar azar ilave edilip yumurta aklarını söndürmeden çırpmaya devam edilir. Elma sirkesi ve nişasta eklenip bir spatula ile alttan üste havalandırarak dikkatlice karıştırılır.
Yağlı kağıdın üzerine 20 cm çapında bir daire çizilir ve kağıt çizilen tarafı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirilir. Yumurta akları çemberin dışına taşırmadan dökülür ve orta kısmı hafif çukurlaştırılır. (Ben krema pompası kullandım, bir kısmını minik bezeler şeklinde hazırladım ve süslemede kulandım)
Hazırlanan malzeme önceden ısıtılmış 120 derece fırında 1 saat kadar pişirilir ve fırın kapağı açılmadan soğutulur. İyice soğuyunca dikkatli bir şekilde servis tabağına alınır.
Sıvı krema, pudra şekeri ve vanilya mikserle katı bir kıvam alıncaya kadar çırpılır. Hazırlanan krema pavlovanın çukur kısmına fazla bastırmadan (çabuk kırılıyor) yerleştirilir, üzeri meyvelerle süslenerek servis yapılır.
Not : Krema ve meyveler mutlaka servisten hemen önce konulmalı, bekleyince pasta çıtır özelliğini kaybedebiliyor.
 
Afiyet olsun.

28 Mayıs 2015 Perşembe

Vişneli Browni


Tarif Oktay Usta'nın "Çay Saati" kitabından.  Misafir telaşından maalesef düzgün bir fotoğraf çekememişim ama kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet:))

Malzemeler :
5 yemek kaşığı un (tepeleme)
3 adet yumurta
100 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı granül kahve (nescafe)
150 gr. bitter çikolata
1 yemek kaşığı kakao
1 kase çekirdeksiz vişne

Yapılışı :
Çikolata ve tereyağı benmari yöntemiyle eritilip soğutulur. (Kaynayan su dolu bir kabın üzerine ısıya dayanıklı başka bir kap suya değmeyecek şekilde oturtulur, çikolata ve tereyağı üstteki kapta eritilir)
Yumurta, toz şeker, kakao ve granül kahve karıştırılır, benmari yöntemiyle eritilmiş çikolata ve tereyağı eklenir. Un dökülüp iyice karıştırılır ve yağlanmış kalıba dökülür. (En küçük boy kare borcam kullandım) Üzerine vişne taneleri dizilip önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20-25 dakika pişirilir. Ilınınca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

26 Mayıs 2015 Salı

Leopar Desenli Poğaça


 
Tarif buradan.
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt (ılık)
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
 
Üzeri için;
1 su bardağı pirinç unu
1 paket instant maya (11 gr. kuru maya)
1 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağından biraz fazla su
 
İçine; peynir, patates, kıyma, vb. istediğiniz iç harçla yapabilirsiniz.  Ben sade yapmayı tercih ettim.

Yapılışı :
 Süt, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Diğer sıvı malzemeler eklenip karıştırmaya devam edilir. Tuz ve elenmiş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur mayalanması için 1 saat kadar bekletilir.
Hamur yeterince mayalanınca leopar görüntüsünü vermek için gerekli malzemeler bir kabın içine alınıp iyice karıştırılır, kek hamuru kıvamında bir karışım elde edilir. (Çok sulu olmamalı yoksa hamurların üzerinde durmaz hepsi tepsiye akar). Hamurdan parçalar kopartılıp isteğe göre iç malzeme eklenir ve yuvarlak şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üst görüntü için hazırlanan karışımdan yarım santim kalınlığında poğaçaların üzerlerine yayılır ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
Not : Poğaçalar hazırlanınca bekletmeden pişirmek gerekiyor, yoksa istenilen görüntü elde edilemez. Bu yüzden 2. bir tepsi daha pişirecekseniz 1. tepsinin pişmesine yakın 2. tepsiyi hazırlamanızı tavsiye ederim, hamur kabarıp çatlayabilir ya da üzerinden akabilir.


Afiyet olsun..

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Patates Güller



 
Malzemeler :
Püre için;
500 gr. taze patates
1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
tuz
 
Güller için;
500 gr. minik boy patates
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
karabiber, tuz
 
Yapılışı:
Patatesler haşlanır; kabukları soyulup çatalla ezilir. Biraz ılınınca yumurta sarısı, kaşar rendesi ve tuz eklenip karıştırılır, yağlanmış muffin kalıplarına paylaştırılır. (Kalıptan çıkarmak biraz zor oldu, kalıpların içine muffin kağıdı koymanızı tavsiye ederim.)
Minik patateslerin kabukları soyulur ve incecik dilimlenir. (Dilimleyici rende kullanabilirsiniz) Tuz, yağ ve karabiberle harmanlanır. Patatesler bükülebilir yumuşaklığa ulaştığında 5-6 patates hafifçe birbirinin üzerine gelecek şekilde yan yana dizilir ve rulo yapılıp patates püresinin ortasına yerleştirilir. Kalan patates dilimleri ortadaki rulonun etrafına dizilerek gül şekli tamamlanır. 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, patatesler kızarıncaya kadar pişirilir.
 
Afiyet olsun.
 

13 Mayıs 2015 Çarşamba

Tahinli Çörek




Tahinli çörek en sevdiğim lezzetlerden biridir. Klasik şekilde yaparken iç malzemeyi bol koyduğum için her seferinde hamur yırtılır ve malzeme dışarıya taşardı; ben de şeklini değiştirerek yaptım, hem sevdiğim gibi bol tahinli hem de bana göre şekli de daha güzel oldu:))

Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
1 paket (42 gr.) yaş maya
1 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tepeleme margarin veya tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 su bardağı un (ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar un eklenir.)
Arasına;
2-3 çay bardağı tahin + 1 çay bardağı toz şeker+1 çay bardağı iyice çekilmiş ceviz karışımı
Üzerine serpmek için; susam

Yapılışı :
Maya 1 su bardağı ılık sütle karıştırılıp eritilir. 3 su bardağı un eleyerek yoğurma kabına alınır. 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, sıvıyağ, margarin ve mayalı süt una eklenir. Özleşene kadar yoğrulur. (Ele yapışmayan bir hamur elde etmek için gerekirse un eklenebilir.) Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Bu arada iç malzemeler (tahin, toz şeker ve ceviz) karıştırılarak hazırlanır. Hazırlanan hamur dört eşit parçaya bölünür ve her bir parça oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına iç malzeme sürülüp üst üste yerleştirilir, en üst hamurun üzerine bir şey sürülmez. Hamurun ortasına küçük bir kase yerleştirilip 16 eşit dilim kesilir. Her bir dilim elle tutulup 3 defa döndürülüp bırakılır. (burulur) Bütün dilimler bu şekilde hazırlanıp uşları birbirine değecek şekilde tepsiye yerleştirilir. Ortasındaki kase alınıp üzerine yumurta sarısı ve biraz sıvıyağ karıştırılıp, sürülür. Susam serpildikten sonra tepsinin içinde ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırılır. Mayalanıp puf puf olan çörek önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri altın rengini alıncaya kadar pişirilir. (Ben biraz büyükçe bir çörek yaptım, dilerseniz hamuru 8 bezeye bölüp daha küçük 2 adet çörek yapabilirsiniz.)
Afiyet olsun.

29 Nisan 2015 Çarşamba

Enginar Çanağında Şevketi Bostan



Şevketi bostan uzun zamandan beri denemek istediğim bir Ege otu, İstanbul'da bulamadığım için şimdiye kadar tadına bakmak kısmet olmamıştı. Tesadüfen  www.ayvalikpazari.net sayfasını keşfettim ve şevketi bostanlar bir gün içinde elime ulaştı. Aslında hayalimde şevketi bostanın beyaz kök kısımları ile ilgili değişik tarifler denemek vardı ama bana sadece yaprak kısımları geldiği için o tarifleri denemek başka bahara kaldı:))
Malzemeler :
500 gr. şevketi bostan
400 gr. kuşbaşı doğranmış et (Kuzu etiyle aram iyi olmadığı için dana eti tercih ettim)
1 adet kuru soğan
1 adet limon
4 adet enginar çanağı
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı un
tuz
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı :
Şevketi bostanlar ayıklanıp iyice yıkanır ve 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Sıvı yağ bir tencerede ısıtılır, etler eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Şevketi bostan eklenip karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır. Otlar yumuşamaya başlayınca üzerine sıcak su, 1/2 limonun suyu eklenir, enginar çanakları üzerine kapatılır. Sebzeler ve etler yumuşayınca yumurta sarısına kalan limon suyu ve un eklenip çırpılır, yemeğin suyundan biraz eklenip ılıklaştırılır ve kaynayan tencereye dökülür. Bir taşım daha kaynatılıp tuzu ayarlanarak ocak kapatılır.  Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

28 Nisan 2015 Salı

Keskin Color’ın Sevimli Baykuş Figürlü Bloknotları Sizi Bekliyor...



EĞLENCELİ, RENKLİ VE SEVİMLİ;

KESKİN COLOR’DAN BAYKUŞLU BLOKNOT SERİSİ…

 

Onlar kuşlar dünyasının belki de en gizemli canlıları… Birçok kültürde bilgeliği simgeleyen baykuşlar, son zamanlarda farklı ürünlerde tema olarak karşımıza çıkıyor. Baykuş temalı ürünler tüm dünyada giderek bir trend haline gelmiş durumda. 50 yıllık deneyimi ve üstün kaliteye sahip ürünleri ile kırtasiye sektörünün öncü ismi Keskin Color da şimdi kapaklarında birbirinden sevimli baykuş figürleri bulunan bloknot tasarımlarıyla bu trende yeni bir yorum getiriyor.

            Bugün dünyada tam anlamıyla bir baykuş çılgınlığı yaşanıyor. Doğanın bu esrarengiz canlıları, tüm sevimlilikleriyle farklı ürünlerin teması olarak karşımıza çıkıyor. Sevimli baykuşlar şimdi de kırtasiye sektöründe üstün kaliteye sahip ürün serileri ile adından söz ettiren Keskin Color’ın rengarenk bloknot serisinde size göz kırpıyor. Ofiste ya da okulda pratik şekilde notlarınızı almanız için ideal olan bloknotlar, baykuş figürleri ile tüm dikkatleri üzerine topluyor. Keskin Color’ın baykuş figürlü bloknot serisi, ihtiyaç duyduğunuzda yanınızda kolayca taşımanız için de son derece uygun boyutlarda üretiliyor. Ürünler, kalitesi ile fark yaratırken ISO 9001, OHSAS 18001 ve ISO14001 belgeleri ile de kalitesini güvence altına alıyor.

Keskin Color’ın baykuş figürlü çok özel defter serisi seçkin kırtasiyelerde sizleri bekliyor…

www.keskincolor.com

14 Nisan 2015 Salı

Kıymalı Kol Böreği




Klasik tatlardan uzun zaman önce denediğim bir tarif, yayınlamak yeni kısmet oldu.

Malzemeler:
3.5 Su bardağı böreklik un
1 Su bardağı su
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Çay bardağı sıvı yağ
150 gr. Orta yağlı dana kıyması
150 gr. Kuru soğan (3 adet orta boy soğan kullandım)
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı limon suyu
1 Çay Kaşığı karabiber
1 Çay Kaşığı tuz
Bir tutam maydanoz

Yapılışı :

Yoğurma kabına 3.5 su bardağı un, 1su bardağı su, 1 tatlı kaşı tuz alınıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamur 2 beze olacak şekilde bölünür, kapalı bir kap içerisinde 30 dakika kadar bekletilir. (Ben 3 bezeye bölüp birini patatesli yaptım.)
Hamur dinlenirken iç malzeme hazırlanır.
Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ alınıp ısıtılır, yemeklik doğranmış soğanlar eklenip diriliğini kaybedinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenir ve kıyma tane tane oluncaya kadar kavrulur. Limon suyu, karabiber, maydanoz ve tuz eklenip karıştırılarak ocaktan alınır.
Bezelerden biri alınarak unlanmış zeminde oklava yardımıyla açılabildiği kadar ince açılır. Üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür. Parmak uçları ile ortadan kenarlara doğru çekiştirilerek kağıt inceliğinde olacak şekilde yufka büyütülür. Yufkanın karşılıklı kenarları ortada birleştirilir ve kare şeklinde getirilir. Üzeri fırça ile yağlanır. Bir kenarına iç malzemenin yarısı boydan boya yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Rulonun uçları ortaya doğru kıvrılıp birleştirilir ve "B" şeklinde getirilir. Diğer beze de aynı şekilde hazırlanıp fırın tepsisine alınır, üzerlerine sıvı yağ sürülüp 180 derece fırında (yaklaşık 25 dakika) kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı çıkınca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

7 Nisan 2015 Salı

Pulbiberli ve Sirkeli Kurabiye




Blogu açtığım ilk günlerde yayınladığım bir tarif; facebook sayfamda ( https://www.facebook.com/pages/Birsel-ve-%C4%B0remin-Sanal-Mutfa%C4%9F%C4%B1/163158283802373) paylaşmak için yeniden fotoğrafını çekince hatırlatmak istedim, harika bir tuzlu kurabiye:))

Malzemeler :
1 paket (250 gr.) oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı sirke
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
aldığı kadar un (4 su bardağı kadar)
Üzerine;
yumurta sarısı ve yeterince susam
Yapılışı :
Bütün malzeme yoğurma kabına alınır. Karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan parçalar kopartılarak, elde yuvarlanır ve parmak kalınlığında çubuklar hazırlanır. Çubuklar 2'şer cm. boyunda olacak şekilde bıçakla kesilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek, susama batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.