Disable Copy And Past
7 Ocak 2014 Salı
Mayalı Hamur Kızartması (Pişi)
Malzemeler :
4,5 su bardağı un
1 paket (11 gr.) instant maya ya da 1 yemek kaşığı kuru maya
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için;
bol sıvı yağ
Yapılışı :
Un, tuz ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır ve ortası havuz şeklinde açılır, ılık su ilave edilerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülerek hamur iki katı oluncaya kadar mayalandırılır. Eller hafifçe yağa batırılıp hamurdan istenilen büyüklükte parçalar kopartılıp avuç içinde açılır ve kızgın yağda arkalı-önlü kızartılır. Fazla yağı kağıt havlu ile alınıp servis yapılır.
Afiyet olsun.
31 Aralık 2013 Salı
Kakaolu Rulo Pasta
Yine Sofra Dergisi'nden denediğim bir tarif; bana kreması biraz az gibi geldi, rulonun içi boş kaldı, "krema miktarı artırılıp, arasına da muz konulursa daha iyi bir sonuç alınır" diye düşünüyorum.
Malzemeler :
5 adet yumurta
4 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı toz şeker
yarım çay bardağı su
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması;
100 ml. krema
150 gr. sütlü çikolata
Yapılışı :
Krema ve küçük parçalara bölünmüş çikolata bir tencereye alınıp ısıtılır, çikolata eriyinceye kadar karıştırılır. Krema ılınınca mikserle hafif çırpılıp buzdolabında soğumaya bırakılır.
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp şeker eriyinceye kadar mikser ile çırpılır. Diğer malzemeler de eklenip çırpmaya devam edilir. Hazırlanan karışım yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülür ve üzeri kaşıkla düzeltilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika pişirilir. Fırından alınıp temiz bir mutfak bezinin üzerine alınır (sıcakken) bezle birlikte rulo şeklinde sarılır. Soğuduktan sonra rulo açılıp krema yayılır ve tekrar rulo haline getirilir. 1-2 saat dinlendirilip, dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Narlı Ispanak Salatası
Hayal Demirkol'un Sofra Dergisi için hazırladığı, gün sofralarına çok yakışacak bir tarif.
Malzemeler :
500 gr. ıspanak (körpe yapraklarını kulandım)
1 çay bardağı ince bulgur
1 su bardağı kaynar su
3-4 dal kıyılmış taze soğan
3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 adet nar
tuz, pulbiber
Yapılışı :
Ispanak yaprakları iyice yıkanıp kurulanır. Bulgur derin bir kaba alınıp üzerine kaynar su dökülür. Tuz, pulbiber eklenip karıştırılır ve üzeri kapatılır. Suyunu çekip soğuduktan sonra kıyılmış ıspanak yaprağı ve taze soğan eklenir. Bir kapta tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi karıştırılıp salatanın üzerine gezdirilir. Salata karıştırılıp nar taneleri ile süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
30 Aralık 2013 Pazartesi
Elmalı Minik Tartlar
Özgül Mısırlılar 'ın facebook sayfasında paylaştığı yabancı bir video'dan faydalanarak yaptım, Özgül Hanım'a teşekkürler. Tarifteki ölçülerden 15 adet minik tart çıktı, dileyen 2 ölçü olarak yapabilir. Orijinal tarifte 1 stick margarin kullanılmış, 1 stick margarin 115 grama karşılık geliyor, Bizim kullandığımız 250 gramlık paketle yapılırsa 2,5 su bardağı un kullanılabilir diye tahmin ediyorum:))
Malzemeler :
1 adet kırmızı elma (3 adet Amasya elması kullandım.)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı bal
Hamuru için;
115 gr. margarin
1 su bardağı kek unu (1 su bardağı+ 1 yemek kaşığı kullandım)
3 yemek kaşığı pişen elmanın suyu
Üzerine;
bal, tarçın, pudra şekeri
Yapılışı :
Elma ortadan ikiye bölünüp, çekirdekleri çıkarılır ve ince dilimlenir. Bir tencereye alınıp, üzerine bal, şeker ve su eklenip 2-3 dakika pişirilir. Pişen elmalar sudan çıkarılıp soğutulur.
Un yoğurma kabına alınır, margarin bıçakla minik minik kesilerek una yedirilir, pişen elmanın suyu da eklenip ele yapışmayan bir hamur yoğrulur. Hazırlanan hamur iki bezeye bölünüp ince açılır ve 1,5 cm genişliğinde, 8-10 cm uzunluğunda şeritler kesilir. Şeritlerin üzerine 5-6 adet elma dilimi dizilir ve rulo yapılıp, kağıt kek kapsülüne yerleştirilir. 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir; fırından çıkınca fırça ile üzerine bal sürülür. İyice soğuyunca üzerine pudra şekeri ve tarçın birlikte elenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
27 Aralık 2013 Cuma
İmam Sarığı Pastası ve "Yeni arkadaşlara Merhaba, 2013'e Elveda" Partisi
Nefisyemektariflerinde görüp denediğim bir tarif, bugünlerde bloglar arasında oldukça popüler, denemeyen kalmasın. Ben orijinal tarifteki yerine Balkabaklı Rulo Pasta tarifimde kullandığım kremayı kullandım.
İşyerinde aramıza yeni katılan arkadaşlarımıza "hoş geldin" demek ve 2013'e veda etmek için arkadaşlarımızla birlikte hazırladığımız masadan görüntüler.... Umarım yeni yıl partisi için fikir verebilir.
Malzemeler
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı su
Krema:
3 su bardağı süt
1,5 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
yarım su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
Üzerine:
100gr. bitter çikolata
Kenarlarına:
hindistancevizi
Yapılışı :
Yumurtayı ve şeker çukur bir kaba alınıp şeker eriyinceye kadar çırpılır sonra diğer malzemeler eklenip çırpmaya devam edilir. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş büyük boy fırın tepsisine dökülüp düzgünce yayılır. 170 derece fırında 13-15 dakika pişirilip kek soğumaya bırakılır. Soğuyan kekten bir su bardağı yardımıyla yuvarlak parçalar kesilir (Yaklaşık 20 adet yuvarlak parça çıkıyor; bu sayı kullandığınız bardağın büyüklüğüne göre değişebilir.)
Krema malzemeleri bir tencereye alınıp karıştırılır ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Krema ılık hale gelince yuvarlak keklerden birinin üzerine krema sürülür, diğer bir kek parçasıyla üzeri kapatılır, yanlarına da krema sürülüp, Hindistan cevizine bulanır. (Sadece krema sürülen kenarları bulanacak) Bütün kek parçaları aynı şekilde hazırlanır.
Bitter çikolata benmari yöntemiyle (Su dolu bir kap ocakta kaynatılır, üzerine başka bir kap içinde çikolata parçaları konulup eritilir.) eritilir ve keklerin ortasındaki boşluğa dökülüp düzgünce yayılır. Buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.
Not: 1 ölçüden 10 adet pasta çıkıyor.
Afiyet olsun.
Tavuklu Şehriye Salatası
Top kekleri daha önce yayınladığım ıslak kek tarifimi kullanarak yaptım; bir kısmını şeker hamuru ile, bir kısmını da creme ole-kremşanti ve nescafe ile hazırladığım krema ile süsledim.
24 Aralık 2013 Salı
Fırında Baharatlı-Susamlı Bebe Patates
Malzemeler :
1 kg bebe patates
tuz
karabiber
kekik
pul biber
susam
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
Bebe patateslerin kabukları hafifçe kazınıp yıkanır. (Kabuklu da kullanabilirsiniz.) Ortadan ikiye kesilip bir kaba alınır ve tuz, yağ, kekik, pul biber, karabiber ile harmanlanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına alınıp üzerine susam serpilir. 180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
20 Aralık 2013 Cuma
Baykuş Kurabiye
Yabancı bir siteden uyarlayarak denediğim bir tarif.
Malzemeler :
1 su bardağı kahverengi şeker
1 su bardağı beyaz şeker
3/4 su bardağı fıstık ezmesi
3/4 su bardağı tereyağı (oda sıcaklığında)
3 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz (1/4 çay kaşığı)
aldığı kadar un
2-3 yemek kaşığı kakao
Ayrıca;
damla çikolata, tuzsuz badem ya da kaju fıstığı
Yapılışı :
1 su bardağı kahverengi şeker, 1 su bardağı beyaz şeker, 3/4 su bardağı fıstık ezmesi, 3/4 su bardağı tereyağı bir kaba alınıp mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, yumurtalar eklenir. Vanilya, kabartma tozu, tuz ve aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurun 1/3'ine kakao eklenip tekrar yoğrulur ve uzun kalın bir çubuk yapılır. Sade hamur merdane ile 0,5 cm kalınlığında açılır, ortasına kakaolu hamur yerleştirilip kakaolu hamur sade hamurla kaplanacak şekilde rulo yapılır. Hamur rulosu tam ortadan kesilip yan yana yerleştirilir ve birbirine yapıştırılır. Keskin bir bıçak yardımıyla 1 cm kalınlığında dilimlenir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan yatırılır, baykuş kulakları oluşturacak şekilde üst köşeleri çimdiklenir. Kurabiyelerin tam ortasına gaga oluşturmak için badem yerleştirilir. Gözlerini yapmak için çok az un, pudra şekeri ve margarinle hamur yoğurup kullanabilirsiniz. (Orijinal tarifte krem peynir kullanılmış.) Göz için hazırlanan hamurun ortasına damla çikolata yerleştirilerek şekil verme işlemi tamamlanır. Kalan hamur için de aynı işlem tekrarlanır. Önceden ısıtılmış fırında hafif kızarıncaya kadar pişirilir, tel ızgara üzerine soğutulup servis yapılır.
Afiyet olsun
16 Aralık 2013 Pazartesi
Balkabaklı Rulo Pasta
Balkabaklı tariflere devam:))
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik tuz
1 su bardağı toz şeker
3/2 su bardağı balkabağı püresi
1 su bardağı iri doğranmış
Krema;
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 paket kremşanti
Yapılışı :
Un, kabartma tozu, tarçın ve tuz bir kapta karıştırılır. Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp; şeker eriyinceye kadar çırpılır, kabak püresi eklenip karıştırılır. Unlu karşım eklenip hafifçe çırpılır. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın (büyük fırın tepsisi kullanın, tepsi küçük olursa hamur kalın olacağından rulo olmaz, kek kırılır.) tesisine dökülür. Üzerine ceviz serpilerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında 13-15 dakika pişirilir. Pişen kek kağıt havlu üzerine ters çevrilir ve yağlı kağıt dikkatlice sıyrılır. Sıcakken kağıt havlu ile birlikte rulo şeklinde sarılıp soğumaya bırakılır.
Bir tencerede un, şeker, nişasta ve süt karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Soğuyunca toz kremşanti eklenip mikser ile 3-4 dakika çırpılır. Kek rulosu açılıp üzerine krema yayılır ve tekrar rulo şeklinde sarılıp buzdolabına kaldırılır. Birkaç saat (bir gece) bekletilip dilimlenerek servis yapılır. İsteğe göre üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun.
13 Aralık 2013 Cuma
Balkabaklı Kek
Malzemeler :
125 gr. yumuşak tereyağı
3 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı balkabağı püresi (kabak tatlısından kullandım)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
2 su bardağı un
Yapılışı :
Pudra şekeri ve tereyağı mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır; yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Kabak püresi eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve tarçın birlikte elenerek karışıma eklenir. Son olarak ceviz eklenip yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.
10 Aralık 2013 Salı
Ispanaklı Kiş
Yine şeklini yabancı bir sitede gördüğüm bir tarif; orijinal tarifte şarap, vb. kullanıldığı için ben bildiğim tariflerden uyarlayarak denedim. Türkiye'de bu şekli ilk deneyenlerden biri olacağımı sanıyordum ama google görsellerde tarama yaptığımda bu şeklin yemek blogları arasında oldukça popüler olduğunu ve değişik malzemelerle çoktan yapıldığını gördüm, blogları güncel olarak takip etmezsem olacağı buydu:)) İlk denemede çok başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim, farklı malzemelerle, yeni denemelerde görüşmek üzere... :))
Malzemeler :
2 adet yumurta
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
3-3.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Dolgu için;
500 gr. ayıklanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
4 dal yeşil soğan
1 adet yumurta
1 diş ezilmiş sarımsak
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
yarım su bardağı ezilmiş beyaz peynir
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber
Yapılışı :
Bir tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır; yemeklik doğranmış
soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Biberin çekirdekleri çıkarılıp küp
şeklinde doğranır ve soğanlara eklenip kavrulur. Doğranmış yeşil soğanlar da
eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Doğranmış ıspanaklar ve ezilmiş sarımsak
eklenip ıspanak sönünceye kadar kavrulur. Tuz ve karabiber eklenip ocak
kapatılır. Soğuyunca peynirler ve yumurta eklenip iyice karıştırılır.
Un yoğurma kabına alınır; tereyağı bıçakla una yedirilir. Diğer malzemeler eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 2 eşit bezeye bölünür ve unlanmış zeminde pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamurlardan birinin tam ortasına küçük bir kase veya çay fincanı kapatılıp daire izi çıkartılır ve bu daire içine iç malzeme yerleştirilir. Kalan malzeme de daire olacak şekilde yerleştirilir, ikinci hamur üzerine kapatılıp kenarları çatalla bastırılarak yapıştırılır. Ortasına tekrar kase kapatılır. Kenarda kalan hamur 1,5 cm genişliğinde dilimlenir ve dilimler iç malzeme görünecek şekilde yana çevrilir. 170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Not : Yapılış aşamalarının fotoğrafını çekemedim; şekil verme işleminin anlaşılır olması için orijinal tarifin yayınlandığı siteden alıntı yaptım.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)