Disable Copy And Past
5 Nisan 2013 Cuma
Vişneli-Labneli Pasta
Pandispanya Malzemeleri:
200 gr. Labne peyniri
4 adet yumurta
2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1+3/4 su bardağı un
4 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Krema için;
2 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
4 yemek kaşığı toz şeker
2 adet yumurtanın sarısı
3 çorba kaşığı margarin
1 kutu labne peyniri
yarım su bardağı hindistancevizi
1 çay bardağı damla çikolata
Üst Kaplama İçim Gerekli Malzemeler:
200 gr. Bitter çikolata
200 ml. Krema
Arasına;
çekirdekleri ayıklanmış vişne taneleri
Islatmak için;
yarım su bardağı soğuk süt
1 tatlı kaşığı granül kahve
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı :
Önce yumurta sarıları ve akları ayrılır.Yumurta akları derin bir kasede bir fiske tuz ile iyice kar haline gelinceye kadar çırpılır. 1 su bardağı toz şeker mikser çalışıyorken yavaşça karışıma eklenir (Karışım kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek hale gelene değin 5-6 dakika çırpın.) Yumurta sarıları kalan toz şekerle, şeker iyice eriyene ve karışımın hacmi iki katına ulaşana kadar çırpılır. Çırpmaya devam ederken kaynar su azar azar ilave edilir. Bu karışıma labne peyniri, kakao, sıvı yağ eklenirn. Un elenir, kabartma tozu ve vanilya ile karıştırılır. Yavaş yavaş karışıma eklenir. Yumurta akları alttan üste kaşıkla yavaş yavaş karıştırılarak yedirilir. 26 cm. kelepçeli kek kalıbının alt yüzeyi yağlanır. Kek karışımı kalıba boşaltılır.Önceden ısıtılmış fırında 180 veya orta derecede 35-40 dakika pişirilir.
Üst kaplama için; bir sos tenceresinde önce krema benmarı usulü kaynar hale getirilir. Bitter çikolata eklenir ve çikolata iyice eridikten sonra ocaktan alınıp soğutulur.
Bir tencerede süt, un, şeker ve yumurta sarısı tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra içine margarin ilave edilip karıştırılır. Biraz ılınınca labne peyniri ve hindistancevizi eklenir. Soğuyunca damla çikolata karıştırılır.
Hazırlanan pandispanyanızı ikiye kesilir, kabaran kısımları keskin bir bıçakla tıraşlanır.. İlk pandispanya katı kahveli sütle ıslatılır. Labneli krema ıslatılan pandispanya katının üzerine yerleştirilir. Vişne taneleri serpiştirilir. İkinci pandispanya katı vişnelerin üzerine yerleştirilir. Zemini yine kahveli sütle ıslatılır. Bitter çikolatalı ganajı kaşıkla pandispanyanın üst ve yan yüzeylerine sıvanır. Üst yüzeyini kestane şekerleri ile süsleyin. Üzeri isteğe göre süslenir. Bir gece buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.
3 Nisan 2013 Çarşamba
Fırında Peynirli Enginar
Lezzet Dergisi'nden bazı küçük değişikliklerle denedim.
Malzemeler :
4 adet enginar
1 su bardağı beyaz peynir
50 gr. çeçil peyniri ya da kaşar
1 adet yumurta
4 dal yeşil soğan
1 çay bardağı ufalanmış ekmek içi
1 tutam kıyılmış dereotu
1 adet kırmızı kapya biber
tuz, karabiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı :
Enginarlar limonlu suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Bir kapta beyaz peynir, yumurta, küp şeklinde doğranış çeçil peyniri, ince kıyılmış taze soğan, ekmek içi, küp doğranmış kırmızı kapya biber, dereotu, zeytinyağı, tuz ve karabiber iyice karıştırılır.
Enginarların üzerine zeytinyağı gezdirilir ve peynirli karışım enginar çanaklarına paylaştırılır. 180 derece fırında pişirilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.
1 Nisan 2013 Pazartesi
Balkabaklı-Çikolatalı Cheesecake
Lezzet Dergisi'nden bazı ufak değişikliklerle denedim.
Malzemeler :
2 paket yulaflı bisküvi
4 yemek kaşığı tereyağı
400 gr. labne peyniri
1 fincan ince çekilmiş ceviz
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 su bardağı haşlanmış balkabağı
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tarçın
120 gr. bitter çikolata
1 çimdik tuz
Yapılışı:
Bisküviler mutfak robotunda çekilerek toz haline getirilir. Tereyağı ve çekilmiş ceviz eklenip iyice karıştırılır ve kelepçeli kek kalıbının tabanına döşenir. Buzdolabında 30 dk. kadar bekletilir.
Bitter çikolata benmari yöntemiyle eritilir.
Toz şeker ve labne peyniri mikser ile çırpılır. Haşlanmış kabak eklenip püre kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta, un, tarçın ve tuz eklenip karıştırılır. Karışımdan bir kase kadarı ayrılıp eritilmiş çikolata ile karıştırılır. Balkabaklı karışım bisküvi tabanının üzerine yayılır. En üste çikolatalı karışım dökülür, bir bıçağın ucuyla karıştırılıp alacalı hale getirilir. 180 derece fırında 45 dakika pişirilir. Soğuyunca üzeri cevizle süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.
29 Mart 2013 Cuma
Turp Otu Salatası
Malzemeler :
1 demet turp otu
1 adet kırmızı kapya biber
limon
zeytinyağı
tuz
ezilmiş sarımsak (isteğe göre)
Yapılışı :
Turp otu sirkeli suda bekletilip bol su ile yıkanır. 2-3 cm kalınlığında doğranıp kaynar suya atılarak haşlanır. Otlar yumuşayınca suyu süzülüp soğuk suya tutulur. Suyu iyice sıkılıp servis tabağına alınır. Kapya biber ocakta közlenip kabukları soyulur, istenilen şekilde doğranıp turp otlarına eklenir. Bir kasede limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve tuz çırpılarak salatanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.
26 Mart 2013 Salı
Şitake Mantarlı Tavuk
Malzemeler :
500 gr. şitake mantarı
400 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
1 adet kırmızı dolmalık biber
2-3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1-2 diş sarımsak
tuz, kekik, karabiber
Yapılışı :
Tereyağı vok tavaya alınıp eritilir, tavuk etleri eklenip suyunu çekinceye kadar pişirilir. Şitake mantarları nemli bir bezle silinip dilimlenir ve tavuklara eklenir. (Ben yıkayıp kağıt havlu ile kuruladım.) Biberin çekirdekleri çıkarılıp jülyen usulü doğranır. Mantarlar renk değiştirmeye başlayınca (hafifçe kahverengine dönünce) biberler eklenip kavurmaya devam edilir. Biberler yumuşayınca ince kıyılmış sarımak eklenip biraz daha kavrulur, tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocaktan alınır ve bir fırın kabına boşaltılır. Üzerine kaşar rendesi serpiştirilip önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar (Kaşar eriyinceye kadar) pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
25 Mart 2013 Pazartesi
Haşhaşlı Reçelli Çörek
Tarifini uzun zaman önce bir siteden uyarlamıştım ama hatırlayamadığım için kaynak olarak ekleyemiyorum.
Malzemeler :
Hamuru için :
2,5 bardak un
250 gr tereyağı (eritilip soğutulmuş)
1/2 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
1 küp (42 gr.) yaşmaya
1/2 su bardağı ılık süt
İçine;
1/2 su bardağı haşhaş
1 su bardağına yakın toz şeker
1 paket vanilya
1 çay bardağı kuru üzüm
yeterince çilek reçeli
1-2 yemek kaşığı süt
Üzerine;
yumurta sarısı
Yapılışı :Maya ılık sütün içinde eritilir. Diğer malzemeler eklenip
ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur ikiye bölünür ve streç filme sarılır. 2 saat kadar buzdolabında bekletilir .
İç malzemeleri
karıştırılır, hamura sürülebilecek kıvama gelinceye kadar süt eklenir.
Buzdolabından çıkarılan hamurlar teker teker dikdörtgen
şeklinde açılır. İç malzeme yayılır, rulo şeklinde sarılır, yağlı kağıt
serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılımış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
19 Mart 2013 Salı
Yer Elması Çorbası
Malzemeler :
500 gr. yer elması
1 adet yumurta
1 baş kuru soğan
1 adet limon
6-7 su bardağı su
2 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
2 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
1 fincan sıvı yağ
tuz, kırmızı biber
Yapılışı:
Yer elmasının kabukları soyulup yıkanır. Küp şeklinde doğranır. Soğan yemeklik doğranır. Sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır, soğan eklenip kavrulur. Yer elması eklenip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirilir. Sıcak su ilave edilip pişmeye bırakılır. Yer elması hafif yumuşayınca yıkanmış mercimek, pirinç ve bulgur eklenir. Pişince blendar yardmıyla püre haline getirilir. Yumurta sarısı ve limon suyu iyice çırpılır. Kaynayan çorbadan biraz alınıp yumurtalı karışıma eklenir sonra çorbaya karıştırılır. Bir taşım kaynatılır, tuzu ayarlanır. Kalan yağ bir tavaya alınıp kızdırılır. Yağa kırmızı biber ilave edilip çorbanın üerine gezdirilir, sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
18 Mart 2013 Pazartesi
Çiğ Ispanak Salatası
Malzemeler :
500 gr. bebe ıspanak
10-15 adet kuru domates
1 avuç iri kırılmış ceviz
50 gr. sert beyaz peynir
Sos için;
zeytinyağı
limon suyu
nar ekşisi
tuz
Yapılışı :
Ispanaklar sirkeli suda bekletilip iyice yıkanır ve suları süzülüp kurulanır. Körpe yaprakları salata için ayrılır, (Sap kısımları salatada kullanılmaz.) salata tabağına yerleştirilir.
Kuru domatesler sıcak suda bekletilip yumuşatılır, suyu süzülüp ıspanakların üzerine dizilir. Küp doğranmış beyaz peynir ve ceviz ile salata süslenir. Sos malzemeleri çırpılıp, salatanın üzerine gezdirilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun.
13 Mart 2013 Çarşamba
Yumurta Kapama
İşyerindeki bir arkadaşım hep tavsiye ederdi ama şimdiye kadar hiç denememiştim; en son bir blogcu arkadaşımda da görünce denedim ve çok beğenildi. Öğrendiğime göre Denizli yöresinde çok bilinen bir kahvaltılıkmış.
Malzemeler :
kişi, sayısı kadar yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz, pulbiber, karabiber (Ben biraz da nane ekledim.)
Yapılışı :
Yumurtalar katı kıvamda haşlanıp kabukları soyulur ve boylamasına düzgünce kesilerek ikiye bölünür. Bir tavaya tereyağı alınıp eritilir, hafif tuz serpilir, yumurtalar kesilen yerleri alta gelecek şekilde dizilir. Üzerine tuz, pulbiber ve karabiber serpilip 2-3 dakika pişirilir, sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.
8 Mart 2013 Cuma
Pazı Yaprağında Barbunya Balığı
Çok lezzetli bir yemek ancak balığın kılçığından dolayı yemesi biraz zor oldu, tekrar yaptığımda barbunya yerine fileto bir balık kullanmayı düşünüyorum.
Malzemeler :
1 kg. Barbunya balığı
500 gr. istiridye mantarı
2 adet kırmızı kapya biber
2 adet soğan
2 adet domates
2 adet limon
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
yağlı kağıt
Yapılışı :
İstiridye mantarı temizlenip dilimlenir, bir tavada kapya biber ile birlikte sote yapılır, tuz ve karabiberle tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Pazı yaprakları yıkanır, kaynar suya daldırılıp çıkarılarak hemen soğuk suya tutulur. Balıklar ayıklanıp, yıkanır, suları süzülür ve tuzla harmanlanır.
Pazı yaprağı temiz bir zemine serilir, balıklar baş ve kuyrukları dışarıda kalacak şekilde pazı yaprağının üzerine alınır, bir yemek kaşığı kadar iç malzemeden yerleştirilip rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan balıklar 5-6 'lı gruplar halinde uygun büyüklükte kesilmiş yağlı kağıda yerleştirilir. Üzerlerine halka doğranmış soğan, domates ve limon dilimleri yerleştirilir, yağlı kağıt bohça gibi kapatılır. Bütün balıklar bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)