Disable Copy And Past

7 Mart 2013 Perşembe

Azman Lahana Yemeği



 
   Azman; kara lahana ile beyaz lahana karışımı bir sebze, dış yaprakları yeşil, iç yaprakları beyaz, karalahanın aksine demet olarak değilde köklü olarak kilo ile satılıyor pazarlarda. Ben 2 kg. alıp dış yapraklarını sarma yaptım, iç kısımlarını da yemek olarak değerlendirdim. İsteğe göre; haşlayıp ezilmiş sarımsak, sirke ve pulbiber ekleyip salata da yapabilirsiniz.
 
 
Malzemeler:
1 kg. azman lahana
yarım su bardağı kuru barbunya
1 adet kuru suğan
1 fincan mısır yarması (bulgur iriliğinde çekilmiş kuru mısır)
5-6 adet kurutulmuş domates
5-6 adet kurutulmuş acı biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz
yeterince et suyu ya da su
 
Yapılışı :
   Kuru barbunya ve mısır yarması bir gece ılık suda bekletilir. Bekleme suyu dökülüp yumuşayıncaya kadar haşlanır.
   Kuru domates ve biber ayrı ayrı sıcak suda bekletilip suları dökülür.
   Azman lahanalar yıkanıp 1 cm kalınlığında doğranır ve kaynar suya atılıp hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Soğuk suya tutulup avuç içinde sıkılarak suyu süzülür. Sıvı yağ ve tereyeğı tencereye alınıp ısıtılır; yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça eklenip iyice kavurduktan sonra lahana , kuru domates ve biber eklenir. Üzerine çıkacak kadar su eklenip tuzu ayarlanır ve üzerine haşlanmış barbunalar ile mısır yarması serpiştirilir. Orta ateşte mısır yarması yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişme esnasında yarmanın dibe çöküp, tencerenin dibinin yanmaması için hiç karıştırılmaz. Sıcak olarak servis yapılır, isteğe göre üzerine sarımsaklı yoğurt ve pulbiber dökebilirsiniz.
 
Afiyet olsun.
 
Afiyet olsun.

5 Mart 2013 Salı

Yumurtalı Kurutulmuş Taze Fasulye


Malzemeler :
2 avuç kurutulmuş taze fasulye
2 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
kişi sayısı kadar yumurta

Yapılışı:
Kurutulmuş taze fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlanıp suyu süzülür. Piyazlık doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Dilimlenmiş kapya biber eklenip kavurmaya devam edilir. Salçalar eklenip kavrulur. Fasulyeler eklenip, tuz ve baharat ile tatlandırılır. 5-10 dakika kavurduktan sonra üzerine yumurtalar kırılır. Yumurtalar pişince sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Not: Kurutulmuş fasulye ve diğer sebzeler için Kırşehir Mucur'da yaşayan Türkmen ailesinin değerli üyelerine çok teşekkür eder, devamını beklerim:))

1 Mart 2013 Cuma

Ispanak Böreği

 
 
 
 

 
 
 
Facebook'taki alıntı yemek tarifleri yayınlayan bir yemek sayfasından denedim; tarifin orjinali kime ait bilemiyorum.

Malzemeler :
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı (Tepeleme) yoğurt
500 gr. ıspanak yaprağı
250 gr. ufalanmış beyaz peynir (1 kase kullandım.)
10-15 adet yeşil zeytin (Siyah zeytin kullandım)
6-7 adet kurutulmuş domates
1 adet kırmızı kapya biber (ben ekledim)
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
kırmızı pulbiber
Üzerine:
susam

Yapılışı :
Ön hazırlık olarak kuru domatesler sıcak suda bekletilip doğranır.
Yumurtalar çırpma kabına alınıp mikser ile çırpılır; yoğurt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Kabartma tozu ve un karıştırılıp karışıma eklenir. Dilimlenmiş zeytin, beyaz peynir, kuru domatesler, tuz ve kırmızı pulbiber hamura eklenir. Doğranmış ıspanaklar avuç içinde hafifçe sıkılır ve hamura eklenip iyice karıştırılır. Margarinle yağlanmış kelepçeli kek kalıbına dökülüp üzeri kaşıkla düzeltilir, bolca susam serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. Ilık hale gelince dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

14 Şubat 2013 Perşembe

Elmalı Muffin



Tarifi daha önce yayınladığım elmalı kek ile aynı. Elmalara gül şekli vermek için;  elmaların kabuklarını soymadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardım ve incecik dilimledim. (Amasya elması kullandım.) Biraz şeker ve tarçınla harmanlayıp fırında 5-10 dakika tuttum (elmalar hafif yumuşayana kadar) Sonra bir elma dilimini rulo şeklinde sarıp kek hamurunun ortasına yerleştirdim, diğer dilimleri de etrafına dizerek gül görünümü vermeye çalıştım ve fırında pişirdim. Umarım deneyip beğenirsiniz:))

Afiyetle ve sevgiyle...

13 Şubat 2013 Çarşamba

Labneli Çilekli Pasta

 
 

 
 
Daha önce yayınladığım "Labneli Kestaneli Yılbaşı Pastası" nı kestane yerine çilekle denedim, umarım siz de deneyip beğenirsiniz:))

5 Şubat 2013 Salı

Patatesli Ay Çöreği

 
 
 
Blogcu arkadaşlarımın çoğunun yaptığı bu şekli ben de daha önce yayınladığım "Patatesli Ay Çöreği" tarifime uyguladım.
 
Malzemeler :
1 paket yaş maya
125 gr. yumuşak margarin
2 adet yumurta
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

İç malzeme ;
3-4 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
tuz, kırmızı biber, sıvıyağ 

Hazırlanışı :
Maya ılık sütün içinde eritilir. Yumurtalar kırılıp, birinin sarısı üzerine sürülmek üzere ayrılır. Yoğurma kabına yumurta, su, sıvıyağ, yoğurt, margarin, maya-süt karışımı, tuz, şeker alınıp karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Soğan ince kıyılıp sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Minik küpler halinde doğranmış patates eklenerek kavurmaya devam edilir.Kısık ateşte pişmeye bırakılır, gerekirse bir miktar su eklenebilir. Tuz ve kırmızı biberle tatlandırılır, kaşıkla ezilir, soğumaya bırakılır. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılır. Elde hafif bastırılarak yuvarlak şekilde açılır. .) Bir (Tezgahta da açılabilir, daha düzgün oluyor)kenarına iç malzeme yerleştirilir, malzeme olmayan kısmı 1 cm . aralıklarla şerit halinde kesilir, rulo yapılır ve uçları içe doğru kıvrılarak ay şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. 

Afiyet olsun.

1 Şubat 2013 Cuma

İki Renkli (Ispanaklı) Ekmek




Malzemeler :
Sade hamur için;
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 paket instant maya
aldığı kadar un

Ispanaklı hamur için;
3/4 su bardağı süt
2 yemek kaşığı ıspanak püresi (haşlanıp, robotta çekilmiş ıspanak yaprağı)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 paket instant maya
aldığı kadar un
Arasına;
4-5 adet zeytinyağında bekletilmiş kuru domates 

Yapılışı :
1 su bardağı süt ısıtılıp içine tereyağı atılır eriyinceye kadar karıştırılır ve soğumaya bırakılır.Süt ılınınca beyaz hamur için verilen malzemeler eklenip aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üeri nemli bir bele örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.

Yeşil hamur için; 
Süt ısıtılıp içine tereyağı atılır, eriyinceye kadar karıştırılır ve soğumaya bırakılır.Süt ılınınca hamur için verilen malzemeler, ıspanak püresi eklenip aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üeri nemli bir bele örtülerek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.Hamurlar iki katı kabarınca ayrı ayrı dikdörtgen şeklinde açılır ve alta sade hamur, üstüne yeşil hamur gelecek şekilde yerleştirilir, arasına kurutulmuş domates dilimleri diilir, rulo yapılır. Hazırlanan rulo yağlanmış baton kalıba yerleştirilir ve 30 dakika bekletilir. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. (Kalıbın büyüklüğüne göre 1 ya da 2 ekmek yapılabilir.) 

Afiyet olsun.

25 Ocak 2013 Cuma

Yonca Poğaça

 
Malzemeler :
1 paket yaş maya
125 gr. yumuşak margarin
2 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
 Arasına;
acıka ya da antep ezmesi
Yapılışı :
Maya ılık sütün içinde eritilir. Yumurtalar kırılıp, birinin sarısı üzerine sürülmek üzere ayrılır. Yoğurma kabına yumurta, sıvıyağ, yoğurt, margarin, maya-süt karışımı, tuz, şeker alınıp karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamur iki katı kabarıncaya kadar mayalandırılır.
Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlak şekilde açılır. Ortasına iç malzemeden 1 yemek kaşığı kadar yerleştirilir ve kapatılır. Elde hafifçe yuyarlanıp bastırılarak daire haline getirilir. Ortası koparılmadan bıçakla karşılıklı olarak 8 çizik yapılır. Kesilen iki uç karşılıklı olarak çevrilir, altları birleştirilir ve yonca şekli verilir. Bütün hamur bitene kadar işlem tekrarlanır. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
 
Afiyet olsun.

23 Ocak 2013 Çarşamba

Balkabaklı Ekmek

 
 
 
Balkabağının kalan son dilimiyle de Dr. Oetker'in tarifinden yararlanarak ekmek yaptım:))
 
Malzemeler :
1 dilim balkabağı (300gr. kadar)
1 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
2 yemek kaşığı bal
1 kase iri kırılmış ceviz
aldığı kadar un
1 paket instant maya (11gr.)
 
Yapılışı:
Balkabağı küp şeklinde doğranıp çok az su ile haşlanır. Soğuyunca püre haline getirilir. Süt, sıvı yağ, tuz ve bal eklenip karıştırılır. Üzerine un ve maya eklenip ele yapılmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 40 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanmış hamura ceviz eklenip karıştırılır ve margarin ile yağlanmış baton kek kalıbına yerleştirilir. 40-45 dakika tekrar mayalandırılır. Üzerine keskin bir bıçak yardımı ile çizik atılır. Önceden ısıtılımış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Kürdan batırılarak içinin pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
 
Afiyet olsun.

21 Ocak 2013 Pazartesi

Balkabağı Böreği (Tatlı)

                                     
                                        
 
 
 
 
   Çocukluğumda annem ve komşu teyzelerin biraraya gelerek yaptıkları bir börekti; o zamanlar çok severek yemezdim, yıllardır da yemiyordum. Kabak tatlısından arta kalan kabakla "ne yapabilirm?" diye düşünürken bu böreği hatırladım. Facebook'taki "Bartın Şivesiynen gonuşanla" grubunun bir üyesi fotoğrafını paylaşmıştı; tarif istedim, bir başka üye yardımcı oldu, kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Tarif ölçülü değildi, ben de ölçülü yapmadım, yufkanın böreklik yufka gibi açılması gerekiyordu, ben ince yufka açma konusunda kendime güvenemediğim için üç yufkayı pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarına yumuşak margarin sürdüm (son yufka hariç) ve açtım. Tarifin orjinalinde üzerine şerbet dökülüyor, ben yapmadım, gerek kalmadı. Denemeniz ve beğenmeniz dileklerimle....
 
 
Malzemeler :
1kg. kadar un
1 çimdik tuz
1-1,5 kg. balkabağı
tozşeker (herbir yufka için 3-4 yemek kaşığı)
iri çekilmiş ceviz
tarçın
yeterince yumuşak margarin
yeterince sıvı yağ
Üzerine;
pudra şekeri ya da 2 su bardağı şeker ile hazırlanan soğutulmuş şerbet
 
Yapılışı:
Yoğurma kabına un alınıp ortası açılır; bir çimdik tuz ve aldığı kadar su eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülerek bir süre dinlendirilir. Bu arada balkabağı rendelenir.
Dinlenen hamurdan 3'erli gruplar halinde mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır. Bezeler unlanmış zeminde ayrı ayrı, pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına yumuşak margarin sürülerek üç tanesi üst üste yerleştirilir. (Üçüncüye margarin sürülmez) Oklava ile açılabildiği kadar ince açılır. Açılan yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür, rendelenmiş balkabağından bolca serpilir; üzerine toz şeker, tarçın ve ceviz serpilir, rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Bütün hamur bitene kadar işlem tekrar edilir.( İsteğe ve becerinize göre yufkayı tek bir bezeden, margarin kullanmadan da açabilirsiniz.) Bütün hamur bitince ruloların üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar (40 dk.) pişirilir. Soğuyunca dilimlenir. Servis sırasında üzerine pudra şekeri elenir ya da börek sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
 
Afiyet olsun.