Disable Copy And Past

11 Kasım 2010 Perşembe

Cezerye

Malzemeler:
750 gr. Havuç
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
150 gr. İri çekilmiş ceviz

Hindistan cevizi

Yapılışı :
Havuçların kabukları kazınır ve yıkanıp rendelenir. Bir tencereye alınarak üzerine toz şeker ve su eklenir, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Blender yardımıyla püre haline getirilir ve tencere tekrar ocağa oturtulur. Suyunu iyice çekince ceviz eklenip karıştırılır ve Hindistan cevizi serpilmiş bir tepsiye dökülür. Soğuyunca her seferinde bıçağı ıslatarak dilimlenir ve hindistancevizine bulanarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Hanım Göbeği


Malzemeler :
125 gr margarin
1,5 su bardağı su
2 su bardağı un
3 adet yumurta
Şerbeti İçin;
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Kızartmak İçin;
2 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı :
Su ve şeker bir tencerede karıstırılır, 10 dakika kaynatılıp limon suyu eklenir. Bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır. Başka bir tencereye su ve margarin alınır, kısık ateşte margarin eriyene kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca un bir seferde boşaltılır, tahta kaşıkla 5 dakika helva yapar gibi karıştırılarak pisirilir. Soğuyunca içine yumurtalar teker teker eklenerek yedirilir, biraz dinlendirilir. Eller hafif sıvı yağ ile yağlanır. Cevizden biraz büyük parçalar koparılır ve yuvarlanır ortası parmakla delinir, simit sekli verilir, tezgaha dizilir. Kızartma tenceresine veya tavaya sıvı yağ alınır, ısıtılmaz, soğuk yağın içine tatlılar dizilir. Ocağın altı yakılarak orta ateste tatlılar arkalı önlü nar gibi kızarana kadar pişirilir. Yağı süzülüp hemen soğuk şerbete atılır. Şerbeti çekince servis yapılır. Kalan hamurları kızartmak için yağın soğuması beklenir.
Afiyet olsun.

10 Kasım 2010 Çarşamba

Yalancı Midye Tava


Önyargılarımdan dolayı gerçek midye tavanın tadına bakamadım ama yalancısını çok sevdim. birdilimbirtutam Serap arkadaşımızın ev sahibi olduğu "Yalancı Yemekler Etkinliği" ne sevgilerimle birlikte gönderiyor kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.
Malzemeler :
500 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
2-3 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı sirke
2-3 yemek kaşığı su
kekik, tuz
Kızartmak için;
un ve sıvı yağ
Yapılışı :
Tavuk etleri yıkanıp bir kaba alınır; üzerine sirke, su, dilimlenmiş sarımsak, kekik ve tuz eklenip harmanlanır, 1-2 saat buzdolabında bekletilir. (Çalıştığım için sabah hazırlayıp buzdolabına koydum, eve gidince kızarttım.) Bekletilen tavuk etlerinin suyu süzülür, sarımsaklar temizlenerek una bulanır ve isteğe göre çöp şişlere takılır. (Kızartması ve servisi daha kolay oluyor.) Isıtılmış yağa atılarak arkalı, önlü kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

9 Kasım 2010 Salı

Vişne Jöleli Puding


Malzemeler :
1 paket vişne jölesi
1 lt. süt
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
2 kahve fincanı toz şeker
1 kutu krema (200ml.)
2 paket vanilya

Yapılışı:
Jöle paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp servis yapılacak bardak veya kaselere paylaştırılır. Oda sıcaklığına gelince donması için buzdolabına kaldırılır.
Bir tencereye süt, şeker, un, nişasta ve vanilya alınıp sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Hafif ılınınca krema eklenip mikser yardımıyla 10 dakika çırpılır ve donmuş jölenin üzerine paylaştırılır. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirilip soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Mantarlı-Közlenmiş Biberli Yalancı Pizza




Yapılışı daha önce yayınladığım "tavuklu pastırmalı pizza börek" ile aynı; sadece üst malzemesi farklı. Bence tadı süper... birdilimbirtutam Serap arkadaşımızın ev sahibi olduğu "Yalancı Yemekler Etkinliği" ne sevgilerimle birlikte gönderiyor kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.


Malzemeler:
2 adet böreklik yufka
2-3 adet kırmızı biber

1 paket kültür mantarı
1 su bardağına yakın rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
1 çay bardağı süt
½ çay bardağı sıvıyağ
½ çay bardağı su
Üzeri İçin;
Yumurta sarısı
Yapılışı:
Mantalar iyice yıkanıp dilimlenir ve limonlu suda haşlanır. Suyu süzülerek dilimlenmiş biberlerle harmalanır, tuzu ayarlanır.

Yuvarlak küçük boy bir fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. İlk yufka kenarları dışarı sarkacak şekilde tepsiye yerleştirilir. Su, süt ve sıvıyağ karıştırılır ve fırça yardımıyla yufkanın üstüne sürülür. Kalan yufka küçük parçalara bölünür ve her bir katına bu sos sürülüp tepsiye döşenir. Kenardan sarkan yufkalara da sos sürülüp rulo şeklinde ortaya doğru katlanır ve pizza duvarı olacak şekilde tepsinin kenarlarına yerleştirilir. Kalan sos böreğin üzerine gezdirilir. Hazırlanan mantarlı harç tepsinin ortasına yayılır. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpilip kenarlarına yumurta sarısı sürülür. Önceden 180 C’ ye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis edilir.


Afiyet olsun.

Tavuklu Biber Dolması


Hamaratabla'nın düzenlediği ve sona eren "fırında tavuk yemekleri yarışması" için "ne yapabilirim?" diye düşünürken; İrem'in "dolma yap" önerisiyle bu yemek doğaçlama ortaya çıktı. Ben beğendim, umarım deneyenler de beğenir:))

Malzemeler :
500 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti
1 adet havuç
1 kâse bezelye
7-8 adet sarı ya da kırmızı dolmalık biber (California biberi)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, kekik
1 tatlı kaşığı domates salçası
Beşamel Sos İçin;
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2, 5 su bardağı süt
Tuz
Üzeri İçin;
Kaşar peyniri rendesi
Yapılışı :
Havucun kabukları kazınıp yıkanır ve küp şeklinde doğranır. Bezelye ile birlikte haşlanıp suyu süzülür. (Hazır garnitür kullanabilirsiniz) Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır ve tavuk etleri eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Haşlanmış bezelye ve havuç eklenip tuzu ayarlanır, baharatlarla tatlandırılır. Ocak kapatılır. Başka bir tencerede 1 yemek kaşığı margarin eritilir. 2 yemek kaşığı un eklenip, unun rengi hafif dönünceye kadar kavrulur. 2,5 su bardağı süt eklenip hızlıca karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tuzu ayarlanır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır. Tavuklu karışıma eklenip karıştırılır. Dolmalık biberlerin üst kısımları kesilerek kâse şekli verilir. 5 dakika kadar sıcak suda bekletilir. Hazırlanan tavuklu harç biberlere doldurulur. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek bir fırın kabına dizilir. 1 tatlı kaşığı kadar domates salçası sıcak suda inceltilir ve fırın kabına dökülür. Önceden ısıtılmış 180 °C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Kasım 2010 Pazartesi

Fırında Tavuk Tava


Malzemeler:
500 gr. tavuk göğüs eti
3-4 adet patates
10-12 adet kültür mantarı
2 adet domates
2 adet sivri biber
1 adet soğan
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, kekik, kırmızı pul biber
Yapılışı :
Patatesler ve domatesler kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Biberler çekirdek kısımları çıkartılarak kıyılır. Soğan yemeklik doğranır. Sarımsaklar incecik kıyılır. Mantarlar yıkanıp limonla ovulur ve büyüklüklerine göre ikiye ya da dörde bölünür. Bütün malzeme genişçe bir kaba alınıp harmanlanır ve çok az su ilave edilir. Bir fırın tepsisine yayılır üzeri yağlı kâğıt ile kapatılır ve önceden ısıtılmış 180 °C fırında 30 dk. pişirilir. Yağlı kâğıt tepsinin üzerinden alınıp bir süre daha pişirilir ve sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Not: Fotoğraftaki bezelyeleri süsleme amaçlı kullandım, merak eden arkadaşlar için açıklama gereği duydum:))

5 Kasım 2010 Cuma

Tavuklu Pastırmalı Pizza Börek


Malzemeler:
2 adet böreklik yufka
350-400 gr minik kuşbaşı şeklinde doğranmış tavuk
3-4 dilim çemensiz pastırma
2-3 kaşık haşlanmış mısır
1 adet kırmızı biber
2 adet sivri biber
1 su bardağına yakın rendelenmiş kaşar peyniri
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
1 çay bardağı süt
½ çay bardağı sıvıyağ
½ çay bardağı su
Üzeri İçin;
Yumurta sarısı
Yapılışı:
Tereyağı bir tencereye alınıp eritilir. Tavuk etleri eklenir ve suyunu çekinceye kadar kavrulur. Küçük parçalara bölünmüş pastırma da tencereye eklenip karıştırılır. Tuzu ayarlanıp ocağın altı kapatılır. Yuvarlak küçük boy bir fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. İlk yufka kenarları dışarı sarkacak şekilde tepsiye yerleştirilir. Su, süt ve sıvıyağ karıştırılır ve fırça yardımıyla yufkanın üstüne sürülür. Kalan yufka küçük parçalara bölünür ve her bir katına bu sos sürülüp tepsiye döşenir. Kenardan sarkan yufkalara da sos sürülüp rulo şeklinde ortaya doğru katlanır ve pizza duvarı olacak şekilde tepsinin kenarlarına yerleştirilir. Kalan sos böreğin üzerine gezdirilir. Hazırlanan tavuklu harç tepsinin ortasına yayılır. Üzerine haşlanmış mısır serpilir ve dilimlenmiş biberler dizilir. Kaşar peyniri rendesi serpilip kenarlarına yumurta sarısı sürülür. Önceden 180 C’ ye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis edilir.
Afiyet olsun.

Meyveli Prenses Tatlısı


Malzemeler :
2 adet şeftali
1 adet muz ya da istenilen meyve çeşitleri

3 yemek kaşığı nişasta
10 yemek kaşığı irmik
5 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker

Tatlı hemen tüketilmeyecekse;
1 paket tart jöle

Yapılışı :
Nişasta, irmik, tozşeker ve süt bir tencereye alınır. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Koyu bir muhallebi kıvamına geldiğinde kalıba dökülür ve soğumaya bırakılır.
Soğuduktan sonra üzeri meyve dilimleriyle istenilen şekilde süslenir. Hemen tüketilmeyecekse meyvelerin kararmaması için bir paket tart jöle üzerindeki tarife göre hazırlanıp meyvelerin üzerine gezdirilir. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Yalancı Lahana Turşusu

Lahana sarmasından arta kalan lahanaları değerlendirmek için yaptım ve
birdilimbirtutam Serap arkadaşımızın ev sahibi olduğu "Yalancı Yemekler Etkinliği" ne gönderiyorum. Adı yalancı ama yumuşak olduğu için ben gerçeğinden daha çok seviyorum.
Malzemeler:
haşlanmış lahana yaprakları (göbek ve damarlı kısımları tercih edilir.)
ezilmiş sarımsak
kırmızı pulbiber, tuz
sirke
Yapılışı :
Haşlanmış lahana istenilen büyüklükte doğranır. Bir kaba alınarak tuz, ezilmiş sarımsak ve sirke ile harmanlanır. Bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.