Disable Copy And Past

2 Eylül 2010 Perşembe

İrmik Lokması




Sevgili Hilal'in ödüllü tarifi irmik lokmasını denedim ve çok beğendim. Birkaç gün sonra bile büyük bir zevkle yeniyor. Ben evde bekleyen incirleri değerlendirmek için; İncir, tarçın ve cevizi karıştırarak bir kısmını içine doldurdum şerbetin içinden aldıktan sonra da hindistan cevizine buladım. Sunum olarak Üstat kadar başarılı olamasamda lezzet harikaydı, İrem bayıldı. Tarifi aynen aktarıyorum, denemek isteyenlere kolay gelsin.

Malzemeler :
Lokma için;
2 su bardaktan bir parmak eksik irmik
125 gr. tereyağı
2 su bardağı süt
4 adet yumurta
1 paket vanilya (Hilal'in önerisiyle ekledim.)

Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 dilim limon

Kızartmak için;
sıvı yağ

Yapılışı :
Su, şeker ve bir dilim limon kaynatılarak şerbeti hazırlanır ve soğutulur.( Kıvamı çok yoğun olmayacak!)
Bir teflon tavaya tereyağ konarak eritilir. İrmik ilave edilir ve altın sarısı renge gelene kadar kavrulur. Daha sonra üzerine 2 su bardağı süt ilave edilerek karıştırılır. Çok hafif bir ateşte irmik sütü çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir. Sütü çekince altı kapatılır ve karıştırılarak eli yakmayacak kıvama gelene kadar soğutulur. 4 yumurta soğuyan irmiğe ilave edilir ve bir hamur hazırlanır. Bu hamurdan ufak parçalar alınarak yuvarlanır ve kızgın yağda kızartılarak soğuk şerbetin içine atılır. Soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

İrmik Köfteli Patates

Malzemeler :
300 gr. kıyma
1 çay bardağı irmik
2 adet kuru soğan
birkaç dal maydanoz
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
3-4 adet patates
1-2 adet sivri biber
1 adet domates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
domates salçası
9-10 adet tane karabiber

Yapılışı :
Kıyma ve irmik yoğurma kabına alınır. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, tuz ve baharatlar eklenip iyice yoğrulur. Misket büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde yuvarlanır ve köfte şekli verilir.
Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra ince kıyılmış biber ve kabukları soyularak küp şeklinde doğranmış domates eklenip karıştırılır. Patateslerin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır ve tencereye eklenir. Biraz sotelendikten sonra salça ve üzerine 3-4 parmak çıkacak şekilde sıcak su eklenir. Kaynamaya başlayınca köfteler tencereye eklenir. Tane karabiber atılıp ve tuzu ayarlanır ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

1 Eylül 2010 Çarşamba

Milföy Hamurunda Sebzeli Tavuk


Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdiğim bir tarif daha :))

Malzemeler :
1 paket milföy hamuru
500 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
yarım demet ıspanak
2 adet közlenmiş kırmızı biber
200 gr. kültür mantarı
1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, kırmızı pul biber, karabiber

Üzerine;
yumurta sarısı

Yapılışı :
Mantarlar iyice yıkanıp dilimlenir ve limonlu suda haşlanır.
Tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır. Kuşbaşı tavuk etleri eklenip kavrulur. Tavuk etleri suyunu çekince yemeklik doğranmış ıspanaklar eklenir. Ispanaklar iyice sönünceye kadar karıştırılarak pişirilir. Közlenmiş biberler doğranıp, mantarla birlikte tencereye eklenir. Tuzu ve baharatı ayarlanıp bir süre daha pişirilir ve ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Milföy hamurları buzluktan çıkarılıp oda sıcaklığında çözülmeye bırakılır. Buzu çözülen milföy hamurları 2'li ya da 3'lü gruplar halinde yan yana, hafifçe diğerinin üstüne gelecek şekilde yerleştirilir, biraz bastırılarak yapışması sağlanır. Üzerlerine hazırlanan tavuklu harçtan bolca paylaştırılır, kaşar rendesi serpilir. Kalan milföy hamurlarından bir parmak inceliğinde (daha ince de olabilir)şeritler kesilir. Bu şeritler tavuklu harcın üzerine (X) ya da istenilen şekilde yerleştirilir, uçları tabandaki milföy hamuruna yapıştırılır. Son olarak milföy hamurlarını üzerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

31 Ağustos 2010 Salı

Tavuklu Kabak Sarma



Kabak bizim evde çok sevilen bir sebze olmadığı için bir de bu şekilde denemek istedim. Tavuklu yemekler konusunda bir fikir olsun diye paylaşıp, Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderiyorum. Yarışmadaki tarifler birbirinden güzel, desteklerinizi esirgemezseniz sevinirim:))
Malzemeler :
500 gr. Kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
1kg. dolmalık kabak
1 adet domates
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik
Domates salçası

Üzerine;
Domates, biber ve kaşar peyniri rendesi

Kızartmak için;
Sıvı yağ

Yapılışı :
Sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır. Tavuk etleri eklenip, suyunu çekinceye kadar kavrulur. Biberlerin sap kısımları kesilip, çekirdekleri çıkarılır ve doğranır. Tencereye eklenip kavurmaya devam edilir. Domatesler kabukları soyulup küp şeklinde doğranır, tencereye eklenir. Domatesler eriyinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Salça ve yeteri kadar sıcak su eklenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp pişmeye bırakılır.
Kabakların kabukları kazınıp, yıkanır ve boyuna kesilip ince dilimlenir. Kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları süzülür. İki adet kızarmış kabak dilimi bir kaseye (+) şeklinde yerleştirilir. Ortasına hazırlanan tavuklu harçtan doldurulur. Kabaklar karşılıklı olarak tavuklu harcın üzerine kapatılır. Bir fırın kabına ters çevrilerek yerleştirilir. Bütün malzeme bilinceye kadar bu işleme devam edilir. Üzerlerine domates-biber ve kaşar peyniri dilimleri yerleştirilip kürdan yardımıyla tutturulur. 1 tatlı kaşığı salça 1 su bardağına yakın sıcak suda eritilip fırın kabına dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşar eriyinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Fincanda Tel Kadayıf


Bu kadayıfları sevgili Aslı'nın sayfasında gördüğümden beri denemek istiyordum. Sonuç harika oldu, İrem neredeyse tamamını bitirdi :))

Malzemeler:
350gr. taze kadayıf
125gr. eritilmiş tereyağı
İçine;
İri çekilmiş ceviz
tarçın (Ben ekledim.)
Şerbeti İçin:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı :
Su ve şeker tencereye alınıp kaynatılır. Kaynamaya başladıktan 10 dakika kadar sonra limon suyu eklenir, 1 dakika daha kaynatılıp ocak kapatılır ve şerbet soğumaya bırakılır.
Tereyağı bir tavada ertilip, soğumaya bırakılır.
Kadayıflar derin ve geniş bir kaba alınıp elle didiklenir. Eritilip soğutulmuş tereyağı eklenip iyice harmanlanır. Küçük kahve fincanına bir parça kadayıf konulur, elle hafifçe bastırılır, üzerine bolca ceviz serpilip, bir parça daha kadayıf konulur. Kenarlardan taşan kadayıflarda da içe doğu kapatılıp parmaklar yardımıyla iyice bastırılır. Fincandaki top kadayıf tepsiye ters çevrilir. Kadayıflar bitene kadar bu işlemi tekrarlanır. (Ben de Aslı gibi ters cevrilen top kadayıfların üzerlerine küçük parçalarda tereyağı koydum)
Önceden ısıtılmış 175derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
Pişen kadayıflar fırından çıkartılıp soğuyan şerbet sıcak kadayıfların üzerlerine gezdirilerek dökülür. Tepsinin üzeri başka bir tepsi ile kapatılarak tatlının şerbeti iyice çekmesi sağlanır. (Yaklaşık 45 dakika bekletilir.) Soğuyunca üzerleri antep fıstığı ile süslenerek servis yapılır. (Ben Maraş Usulü dondurma ile servis yaptım.)
Afiyet olsun.

Tavuklu Patlıcan Kayıkları


Bu tarifimle de Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" katılıyorum.

Malzemeler :
500 gr. Kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
3 adet bostan patlıcanı
250 gr. Kültür mantarı
1 adet domates
2 adet sivri biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1-2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik
Domates salçası

Üzerine;
Domates, biber ve kaşar peyniri rendesi

Kızartmak için;
Sıvı yağ

Yapılışı :
Mantarlar iyice yıkanıp, dilimlenir ve limonlu suda haşlanır. Suyu süzülür.
Sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır. Tavuk etleri eklenip, suyunu çekinceye kadar kavrulur. Mantarlar ve yemeklik doğranmış biberler de eklenip kavurmaya devam edilir. Domatesler kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. Kıyılmış sarımsaklarla birlikte tencereye eklenir. Domatesler eriyinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Salça ve yeteri kadar sıcak su eklenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp pişmeye bırakılır. Patlıcanlar alacalı soyulup, boyuna ikiye bölünür ve tuzlu suda 15 dakika kadar acısının çıkması için bekletilir. Yıkanıp kurulanarak kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları süzülür. Bir kaşık yardımıyla ortaları çukurlaştırılır, bir fırın kabına dizilir. Hazırlanan tavuklu harç patlıcanlara paylaştırılır. Üzerlerine domates-biber dilimleri ve kaşar peyniri rendesi serpilir. 1 tatlı kaşığı salça 1 su bardağına yakın sıcak suda eritilip fırın kabına dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşar eriyinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

30 Ağustos 2010 Pazartesi

Tavuklu-Mantarlı Islama Börek



Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdiğim bir tarif daha :))

Malzemeler:
3 adet yufka
1 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ

İçine;
350-400 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
200gr. kültür mantarı
1 kase haşlanmış bezelye
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz, karabiber

Beşamel sos için;
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
tuz

Ayrıca:
1 su bardağı tavuk suyu (Böreği ıslatmak için)

Yapılışı:
Kuşbaşı doğranmış tavuklar bir tencereye alınıp, su ve tuz eklenerek haşlanır. Kabukları soyulup, iyice yıkanan mantarlar dörde bölünerek limonlu suda haşlanır.
Bir tencereye tereyağı alınıp, eritilir. Un eklenerek, un kokusu gidinceye kadar kavrulur. Soğuk süt eklenir ve topaklanmaması için sürekli karıştırılarak pişirilir, tuz eklenir. Beşamel sosun içine haşlanan tavuk ve mantar, haşlanmış bezelye ve rendelenmiş kaşar peyniri eklenip karıştırılır, tuz ve karabiberle tatlandırılır.

Çukur bir kapta yumurta, süt ve sıvıyağ iyice çırpılarak sos hazırlanır. Birinci yufka kenarları dışarıya sarkacak şekilde yağlı kağıt serilmiş kare ya da dikdörtgen fırın tepsisine yayılır. Hazırlanan sosdan fırça yardımıyla her tarafına sürülür. Yufkanın birinden tepsi büyüklüğünde bir kare ya da dikdörtgen kesilir. Böreğin üstünü kapatmak için bir kenara ayrılır. Diğer yufkalar bölünerek ve her bir katına hazırlanan sosdan sürülerek tepsiye yerleştirilir. Kenardaki fazlalıklar da üzerine kapatılır ve sos sürülür. Son olarak ayrılan kare ya da dikdörtgen yufka tepsiye serilir ve onun da üzerine sos sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üzerine kaynar haldeki tavuk suyundan gezdirilir. Biraz ılınınca hazırlanan tavuklu harç üzerine yayılır ve sıkıca rulo yapılır. Tepsideki yağlı kağıt rulonun üzerine kapatılır ve 15 dakika kadar tekrar pişirilir. Dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Tavuklu Börek (P.D.Ç.S.E. 28)


Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdiğim bir tarif daha :))

Tarifini portakalağacından aldım.
Malzemeler:
4 adet yufka
12 adet milföy
1 çay bardağı süt
yarım yemek kaşığı sıvıyağ
üzerine, yumurta sarısı

Tavuklu iç malzeme:
2 adet tavuk bonfile, doğranmış
11 adet mantar, doğranmış
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı bezelye, haşlanmış
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
tuz

Yapılışı :
Tavuk etleri tencereye alınıp suyunu çekene kadar pişirilir. Sıvıyağ eklenir. Kavrulunca mantar ilave edilip pişirilir. Bezelye, tuz ve rende kaşar eklenip, karıştırılır.
4 adet yufka aralarına süt ve sıvıyağ sürülerek üstüste yerleştirlir. 4 katlı yufkadan 12 adet kare kesilir. Hazırlanen tavuklu içten karelerin ortasına yerleştirlir. Milföylerin ortası çay bardağı ile çıkartılır. Kare yufkalardan birinin dört ucundan tutulup milföy hamurunun kesik kısmından geçirilir. (Geriye kalan ortası daire şeklinde kesilmiş bir adet milföyü kullanıyorsunuz, kestiğiniz yuvarlak kısmı değil.)Yufkanın uçları milföyün altına doğru bastırılıp bohça şekli verilir. Aynı işlem kalan 11 kare için de tekrarlanır, üzerlerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 200C fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

Kestaneli İç Pilav ve Tavuk Dolma


Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdiğim bir tarif daha :))

Malzemeler :
15-20 adet kestane
1,5 su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
2,5 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 demet dereotu
2-3 adet küp şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2,5 su bardağı su
tuz, karabiber
1 adet bütün tavuk
1/2 adet limon
kırmızı pulbiber, kekik, biberiye, tuz
1 adet büyük boy fırın poşeti
Yapılışı :
Pirinç yıkanır, üzerine çıkacak kadar su ve tuz eklenip kapatılarak en az yarım saat bekletilir.
Kestaneler suda bekletilmeden üzerleri maket bıçağı yardımıyla enine çizilir. Teflon tavaya ya da tencereye konulup kabukları açılmaya başlayıncaya kadar ocakta tutulur. Sıcak iken kabukları soyulur.
Kuş üzümü sıcak suda bir süre bekletilip yıkanır.
Yemeklik doğranmış soğan ve yağlar tencereye alınarak, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Dolmalık fıstık ve pirinç eklenip bir süre daha kavrulur. Kuş üzümü, kestaneler ve su eklenir. Birkaç damla limon suyu damlatılır, şeker atılır, tuzu ayarlanır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav suyunu çekince ince kıyılmış dereotu ve karabiber eklenip, karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.
Tavuk iyice temizlenip, (Ocakta tütsülenir) yıkanır. Hazırlanan pilav tavuğun içine doldurulur, birkaç kürdan ya da iğne-iplik yardımıyla kapatılır. Her tarafına limon suyu sürülür, tuz ve baharatlarla tatlandırılır. Fırın poşetine bir tatlı kaşığı un dökülüp, sallanarak her tarafının unlanması sağlanır. Tavuk poşetin içine yerleştirilir, poşetin ağzı kapatılır. Kürdanla bir kaç yerinden (hava çıkabilmesi için) delik açılır. Orta ısılı fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

29 Ağustos 2010 Pazar

Fırında Tavuk Kanat


Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdiğim bir tarif daha :))



Malzemeler :



1 kg. derisi soyulmuş tavuk kanat,

tereyağı,

salça,

pul biber,

kekik, tuz



Yapılışı :

Kanatlar, salça, baharat, tuz ve tereyağı ile karıştırılıp harmanlanır. Alüminyum folyoya sarılarak fırında pişmeye bırakılır. 30-35 dk. sonra folyonun üzeri açılarak tavukların üzerinin kızarması sağlanır.


Afiyet olsun.