Kırkfırınekmek 'den çok uzun zaman önce denediğim nefis bir poğaça. Fırında unuttuğum için biraz fazla kızardı. Bu aralar hamurişlerine ara verdim, tekrar denediğimde fotoğrafı değiştireceğim.
Malzemeler:
2 bardak beyaz un
1 bardak tam buğday unu
1 yumurta akı, sarısı üstüne
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1¼ tatlı kaşığı mahlep
1 tepeleme tatlı kaşığı instant kuru maya
50 gram tereyağı, yumuşak
1/3 bardak zeytinyağı
1 bardak süt
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
2 bardak beyaz un
1 bardak tam buğday unu
1 yumurta akı, sarısı üstüne
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1¼ tatlı kaşığı mahlep
1 tepeleme tatlı kaşığı instant kuru maya
50 gram tereyağı, yumuşak
1/3 bardak zeytinyağı
1 bardak süt
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
İçine;
peynir, patates, zeytin ezmesi vb. istenilen iç malzeme
Yapılışı:
Un, tam buğday unu, tuz, şeker, mahlep ve kuru maya geniş bir kapta karıştırılır. Süt, yumurta akı, zeytinyağı ve tereyağı karışıma ilave edilip 5-6 dakika kadar yoğrulur. Hamur yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
Yoğurulmuş olan hamur ağzı kapalı bir kaba alınıp 2 saat ılık bir yerde bekletilir.
Yapılışı:
Un, tam buğday unu, tuz, şeker, mahlep ve kuru maya geniş bir kapta karıştırılır. Süt, yumurta akı, zeytinyağı ve tereyağı karışıma ilave edilip 5-6 dakika kadar yoğrulur. Hamur yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
Yoğurulmuş olan hamur ağzı kapalı bir kaba alınıp 2 saat ılık bir yerde bekletilir.
Hamur iyice unlanmış mutfak tezgahına alınıp 2-3 dakika kadar elle yoğrulup biraz daha un yardımıyla ½ cm kalınlığında açılır.
10 cm. çapında bir yuvarlak kesme kalıbıyla veya geniş ağızlı bir bardakla, yuvarlak parçalar kesilip istenilen iç malzeme yerleştirilir ve ikiye katlanır. Pişerken açılmaması için hafifçe üstlerine bastırılır. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
10 cm. çapında bir yuvarlak kesme kalıbıyla veya geniş ağızlı bir bardakla, yuvarlak parçalar kesilip istenilen iç malzeme yerleştirilir ve ikiye katlanır. Pişerken açılmaması için hafifçe üstlerine bastırılır. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
Poğaçalar 30 dakika daha ılık bir yerde bekletilip tekrar mayalanıp kabarmaları sağlanır.
Mayalanan poğaçaların üzerine iyice çırpılmış yumurta sarısı yumuşak hareketlerle sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirilir.
Mayalanan poğaçaların üzerine iyice çırpılmış yumurta sarısı yumuşak hareketlerle sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.