Disable Copy And Past

9 Haziran 2010 Çarşamba

Pesto Soslu Tavuk







Tefal Nutricook ile birlikte hediye edilen "Tefal Nutricook ile besleyici ve lezzetli tarifler" kitabından ufak bir değişikle denedim. Daha önce nutricook ile pişirdiğim yemeği yarışma için fırında pişirdim.

Bu tarifi Hamarat ablanın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "fırında tavuk yemekleri" yarışmasına gönderdim.

Malzemeler :

4 adet tavuk göğsü

8 adet arpacık soğan

40 gr. çamfıstığı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

40 gr. parmesan rendesi

1 demet fesleğen

2 diş sarımsak

tuz ve karabiber


Yapılışı :

Pesto Sos;

Fesleğen yıkanıp kurulanır; yaprakları saplarından ayrılır. Sarımsak ve soğan kabukları soyulup kabaca doğranır. Sarımsak, soğan ve fesleğen yaprakları mutfak robotunda çekilir ve bir kaba alınır. Karışıma yavaş yavaş parmesan, çamfıstığı ve zeytinyağı eklenir. Yumuşak bir kıvam alıncaya kadar karıştırılır.


Tavuk Sarma için;

Tavukları bıçak yardımıyla kelebek şeklinde açılır. Üzerine tuz ve karabiber serpilir ve Alüminyum folyo üzerine yayılır. Üzerine ince bir kat pesto sos sürülür ve rulo şeklinde sarılır. Alüminyum folyo ile açılmayacak şekilde sarılıp fırın kabına yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. İlk sıcaklığı geçince folyo açılır ve tavuk dilimelenerek servis yapılır..


Afiyet olsun.


7 Haziran 2010 Pazartesi

Dereotlu-Maydanozlı Poğaça




Malzemeler :
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı mahlep
2 adet yumurta ( 1 tanesinin sarısı üzeri için)
½ demet dereotu

7-8 dal maydanoz

(isteğe göre birkaç yaprak ıspanak da eklenebilir.)
aldığı kadar un


İçine;
Beyaz peynir


Yapılışı :
Yoğurma kabının içine biraz un ile kabartma tozu elenir. Unun ortası açılır ve içine tüm malzemeler ile ince kıyılmış dereotu-maydanoz eklenir. Oldukça yumuşak bir hamur elde edinceye kadar elenmiş un ilavesi ile yoğurulur. Hamurdan koparılan parçalar avuç içinde açılıp içine peynirkonulur ve kenarları içe doğru katlanarak birleştirilir. (Pişerken açılmaması için iyice bastırılır.) Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

4 Haziran 2010 Cuma

Patatesli Lorlu Tepsi Böreği


Böreklerde genellikle kahvaltı için aldığım peyniri kullanırım, ilk defa lor peyniri ile börek yaptım. İrem her zaman ki gibi peynirlerini ayıklayarak yedi ama severek yaptığım, güzel ve kolay bir börek tarifi. Tarif için Hilal ve annesine teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
4 adet böreklik yufka
6-7 dal maydanoz
1 adet orta boy patates
300 gr. lor (250 gr. kullandım.)
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı yumuşak margarin
Tuz

Yapılışı :
Börek tepsisi azıcık yumuşak margarin ile yağlanır. (Ben yağlı kağıt serdim.)Sütün içine; yoğurt, yumurta, sıvı yağ, tatlı kaşığı yumuşak margarin ilave edilerek iyice karıştırılır.
Patates çiğden rendelenir; lor ve doğranmış maydanozla karıştırılarak tuz ilave edilir.
Birinci yufka kenarları dışarı sarkacak şekilde tepsiye serilir ve sütlü karışımla ıslatılır. 2. kat yufkada aynı şekilde ıslatılır ve 2. yufkanın kenarları mektup gibi katlanarak iç malzemenin tamamı tepsiye eşit şekilde yayılır. Kalan yufkalara da aynı işlem uygulanır. En üstteki yufka böreğin üzerine zarf gibi katlanır ve kalan sütlü karışım üzerine gezdirilir. Börek pişmeden uygun şekiller halinde kesilerek 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Alabaş (Kohlrabı) Salatası




Arkadaşımla servisten inip eve dönerken pazarın içinden geçiyorduk; arkadaşımın gözü bir sebzeye takıldı ve pazarcıya "bu nedir?" diye sorduk. Pazarcı "Alabaş, turp gibi salatası yapılır" dedi ve denemek üzere birer tane aldık. Biraz araştırdım, "akdeniz turpu ya da Kıbrıs turpu" olarak da biliniyormuş. Faydalarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Malzemeler :

1 adet iri alabaş

1 adet havuç

tuz, limon suyu, zeytinyağı

Yapılışı :

Havuç ve alabaş kabukları temizlenip yıkanarak rendelenir. Limon suyu, zeytinyağı ve tuz eklenip karıştırılır. Salata tabağına alınarak istenilen yeşillik, vb. ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

Köfteli Patlıcan


İrem patlıcan yemediği için pişme esnasında köftelerin bir kısmını ayrı tencereye böldüm ve patatesle birlikte pişirdim.
Malzemeler:
400 gr. köfteli kıyma
1 adet kuru soğan
1 kahve fincanı pirinç
birkaç dal maydanoz
tuz, karabiber, köfte baharı
4-5 adet kemer patlıcanı
1-2 adet çarliston biber
2-3 adet domates
1/2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvıyağ
patlıcanları kızartmak için;
1 su bardağı sıvıyağ
Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup parmak şeklinde doğranır ve tuzlu suda bekletilir.
Kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, yıkanıp süzülmüş pirinç, tuz ve baharatlar bir kapta karıştırılıp özleşinceye kadar yoğurulur. Köfte harcından parçalar kopartılıp, misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır.
Patlıcanlar yıkanıp kurulanarak kızgın yağda kızartılır ve fazla yağları kağıt havlu üzerinde bekletilerek alınır.
Yemeklik doğranmış biberler geniş bir tencereye alınarak sıvı yağda bir süre kavrulur. Kabukları soyulup, küp doğranmış domatesler de biberler ile birlikte bir süre kavrulur. Salça ve
1 su bardağı kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. Köfteler tencereye eklenir ve arada bir tencere sallanarak bir süre pişirilir. Sonra üzerine yeterince sıcak su eklenir. Köftelerin pişmesine yakın kızarmış patlıcanlar da eklenip 5 dakika kadar daha pişirilir.
Afiyet olsun.

31 Mayıs 2010 Pazartesi

Meyveli Parfe






Meyveli parfe tarifini Pelince arkadaşımda görüp, çok beğenmiştim. Yeni aldığım Softbowl silikon mafin kalıplarımı denemek için yaptım; sonuç harikaydı. Tarife de kalıplara da bayıldım. Tarifi Kremşantili Tatlılar Etkinliği için Özlem Hanım' gönderiyor, kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.
Malzemeler :
1 su bardağı soğuk süt
1 poşet krem şanti
120 gr. bitter çikolata
200 ml. sıvı krema
1,5 su bardağı kadar kakaolu kek parçaları
1 su bardağı meyve (vişne, frambuaz ve çilek kullandım.)
Süsleme için;
çikolata rendesi, çikolata sos, file fıstık, meyve, vb.
Yapılışı :
Krema ısıtılır, parçalara bölünmüş çikolata eklenerek; çikolata eriyinceye kadar karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Krem şanti ve süt bir kaba alınarak mikser yardımıyla çırpılır. Soğumuş olan çikolatalı karışım eklenir. Meyveler ve kek parçaları da eklenip iyice karıştırılır. Silikon kek ya da mafin kalıplarına paylaştırılıp buzlukta dondurulur. (Silikon kalıbınız yoksa bir kek kalıbına ya da soğuğa dayanıklı herhangi bir kaba streç film sererek yapabilirsiniz.)
Donmuş olan parfe dikkatlice kalıptan çıkarılıp, servis tabağına alınır. İsteğe göre üzeri, çikolata sos, çikolata rendesi, çeşitli meyvelerle süslenip servis yapılır. (Ben kalıbın özelliğinden dolayı ortasında oluşan boşluğa çilek reçeli koydum, marmelat da olabilir.)
Afiyet olsun.

28 Mayıs 2010 Cuma

Antep Fıstıklı Un Kurabiyesi



Bu kurabiyeleri ilk kez Sevil'in sayfasında görmüş ve çok beğenmiştim . Sevil'in organizasyonunu yaptığı Softbowl ile Çay Saati etkinliklerine katılan blogcular tarafından eğitmen Hayal Demirkol eşliğinde yapılmışlardı. Tarifi Hayal Hanım'ın sayfasında da görünce; evdeki fıstıkları değerlendirmek için hemen yaptım ve İrem'den tam not alan harika kurabiyelerim oldu. Kendilerine bu güzel tarif için teşekkür ediyorum.
Hafta sonu Açıköğretim sınavlarında görevli olduğum için yeni tarif deneme şansım olmayacak. Sınava girecek herkese başarılar diliyorum.


Malzemeler :
250 gr. tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1/2 su bardağı çekilmiş antep fıstığı
3,5 su bardağı un (3 su bardağı kullandım)
üzeri için;
1 yumurtanın akı
1 çay bardağı bütün antep fıstığı
Yapılışı :
Tereyağı ve pudra şekeri yoğurma kabına alınarak iyice karıştırılır. Başka bir kapta un, vanilya ve toz Antep fıstığı harmanlanır; tereyağı-pudra şekeri karışımına azar azar eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde yuvarlanır ve ortalarına yumurta akına batırılmış tane antep fıstığı batırılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, 170 derecede üzeri çok kızartılmadan pişirilir. Fırından çıkarılıp ızgara tel üzerinde soğumaya bırakılır.
Afiyet olsun.

27 Mayıs 2010 Perşembe

Kuzu Kulağı Salatası


Malzemeler :
Akdeniz yeşilliği (Lolloroso)
1 demet kuzu kulağı
7-8 dal semizotu
1 tutam maydanoz
bir kaç dal taze nane
yarım kase soya filizi
1 çay bardağı nar tanesi
5-6 adet kiraz domates
Sosu;
limon suyu, zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
Yeşillikler yıkanıp kurutulur ve salata tabağına elle parçalanarak yerleştirilir. Kiraz domates, nar tanesi ve soya filizi ile süslenir. Sos malzemeleri karıştırılırp, çırpılarak salatanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

Fırın Poşetinde Sebzeli Tavuk

Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.

Malzemeler:
1 adet bütün tavuk
3-4 adet patates
200 gr. kültür mantarı
1 adet havuç
tuz, kekik, kırmızı pulbiber, biberiye
yarım limonun suyu

Fırın pişirme poşeti

Yapılışı :
Tavuk ateşin üzerine tutularak ince tüyleri yakılmak suretiyle temizlenir ve yıkanır. Üzerine limon suyu sürülüp, tuz, kekik, biberiye ve kırmızı pulbiber serpilir.
Fırın poşetine bir tatlı kaşığı un dökülüp sallanır ve tavuk poşete yerleştirilir.
Mantarlar temizlenip yıkanır; havuç ve patates kabukları soyularak dilimlenir ve bütün sebzeler tuzla harmanlanıp fırın poşetine doldurulur. Poşetin ağzı kapatılıp, kürdanla birkaç yerinden delik açılır. 180-200 dereceli fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. (Biz fazla kızarmasını bekleyememiştik.)

Afiyet olsun.

Maş Fasulyesi Çorbası (Kara Çorba)


Bu çorbayı yapalı uzun bir süre oldu. Bu aralar pek yeni tarif denemiyorum. Erzincan'lı komşumdan öğrendiğim bu çorbayı dolabımda kalmış, kendi başlarına bir yemeğe yetmeyecek kadar kalan bakliyatları değerlendirmek için yaptım. Değişik yapılma usülleri var ama ben kendi yaptığım şekilde tarifini paylaşıyorum.
Malzemeler:
1 çay bardağı siyah renkli maş fasulyesi (kara fasulye)
1 çay bardağı kuru börülce (karnıkara)
1/2 çay bardağı yeşil mercimek (olmasa da olur)
1 /2 çay bardağı pirinç
100-150 gr. kıyma ya da kavurma
1 adet kuru soğan
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
Üzerine;
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 yemek kaşığı domates salçası
bir tutam kuru reyhan
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurmaya devam edilir. Üzerine yeterince su eklenir. Fasulye ve börülce ayıklanıp yıkanır ve tencereye eklenerek pişmeye bırakılır. (Fasulyeler önceden haşlanıp suları dökülmeyecek!)Yumuşamaya başlayınca yıkanmış pirinç ve yeşil mercimek de tencereye alınır, tuzu ayarlanır. İyice pişip çorba kıvamını aldığında bir tavada tereyağı eritilir, salça ve kuru reyhan eklenip karıştırılır ve çorbanın üzerine gezdirilir. Sıcak servis yapılır.
Not: Kavurma et kullanılacaksa; kavurma fasulye ve börülce ile birlikte soğuk su ile pişmeye bırakılır, soğan eklenmez. İsteğe göre soğan ayrıca kavrulup, reyhanla birlikte çorbaya ilave edilebilir.
Fasulyeler pişerken, fasulyelerin renginden dolayı suyu oldukça koyu bir renk oluyor. Suyu kesinlikle dökmeyin, bu çorbanın özelliği, kara çorba...
Kara fasulyeyi bulmak biraz zor olabilir, bana komşum vermişti, Erzincan'dan getirmişler.
Afiyet olsun.