Disable Copy And Past

5 Mayıs 2010 Çarşamba

4 Mayıs 2010 Salı

Yoğurtlu Patates Yahnisi


Malzemeler :
400 gr. kuşbaşı et
4-5 adet patates
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet yumurta sarısı
2 silme yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
haspir (Ben bulamadığım için nane kullandım.)

Yapılışı :
Etler düdüklü tencereye alınıp kendi suyunu çekinceye kadar kavrulur üzerine yeterince su konularak yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Yoğurt ekleneceği için su miktarı fazla olmasın.) Patetesler soyulup küp şeklinde doğranır ve haşlanmış nohutla birlikte tencereye eklenir. Patatesler de yumuşadıktan sonra çukur bir kaba yoğurt, yumurta sarısı ve un alınıp karıştırılır.
Tencereden bir kepçe su alınıp yoğurda karıştırılır. Sonra yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak karışım tencereye dökülür. 2-3 Dakika kadar kaynatılıp ocak kapatılır ve tuzu ayarlanır. Tereyağı bir tavaya alınıp eritilir; içine haspir (nane) eklenip karıştırılır ve yemeğin üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Kuru Fasulye Piyazı

Tarif vermeye gerek yok ama yine de yazıyorum.

Malzemeler :
1 su bardağı kuru fasulye
2 adet havuç
1-2 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
2 adet yeşil biber
tuz, sumak, kırmızı pulbiber
zeytinyağı
limon suyu

Yapılışı :
Kurufasulyeler bir gece önceden ılık tuzlu suya konularak bekletilir. Bekletme suyu dökülerek bir tencereye alınır ve üzerine çıkacak kadar su ilavesiyle yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzülerek soğumaya bırakılır. Havuçlar temizlenip rendelenir. Soğan yarım ay şeklinde doğranır. (İsteğe göre üzerine tuz serpilip biraz elle ovulabilir.) Biber ve maynadoz ince kıyılır. Bütün malzeme bir kaba alınıp harmanlanır. Tuz, sumak ve pul biberle tatlandırılır. Bol limon suyu ve zeytinyağı dökülerek servis yapılır. (İsteğe göre haşlanmış yumurta da eklenebilir, ben sevmediğim için kullanmadım.)

Afiyet olsun.

Etli Kuskus


Sevgili Aybike 'de görüp denediğim bir tarif.

Malzemeler :
1 su bardağı kuskus
2 su bardağı su veya et suyu
1 küçük kuru soğan
2 küçük domates
300 gr. kuşbaşı et
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ + 1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kasığı salça

Yapılışı :
Kusbaşı etler cok az bir su ile yumuşayana dek pisirilir. (Düdüklü tencerede pişirdim.) Sıvıyağ ve tereyağı tencereye alınıp ısıtılır. Yemeklik doğranmış soğan kavrulur; etler suları süzülerek tencereye alınır ve kavurmaya devam edilir. Tuz ve karabiberle tatlandırılır. Kabukları soyularak küp şeklinde doğranan domatesler eklenip bir süre pişirilir. Salça ve kuskus eklenip bir süre karıştırılır. Et suyu veya su eklenir; (eti haşladığım suyu kullandım.)kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılıp; bir süre demlendirildikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

3 Mayıs 2010 Pazartesi

Sosisli-Sucuklu ve Mantarlı-Zeytinli Pizza



Malzemeler:
Hamur için;
1 su bardağı ılık süt+ su karışımı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
aldığı kadar un
Sos için;
2 adet domates
2 diş sarımsak
tuz, kekik
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
2-3 yemek kaşığı ketçap
Üzerine;
sucuk, sosis, domates, çarliston biber, konserve mısır, kaşar peyniri ya da;
mantar, biberli yeşil zeytin, konserve mısır, közlenmiş kırmızı biber, kaşar payniri
Yapılışı :
Yoğurma kabına 2,5-3 su bardağı un alınır; toz şeker, tuz ve insant maya eklenip karıştırılır. Yumurta sıvı yağ ve ılık süt eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Gerektiğinde un eklenir. Hamur üzeri örtülerek 45 dakika kadar mayalanmaya bırakılır. Bu arada sosu ve üst malzemeleri hazırlanır.
Domates rendelenip, sarımsaklar ezilir. Sıvı yağ, kekik, tuz ve ketçap eklenip karıştırılır.
Mantarlar yıkanıp, limonlu suda çok az haşlanır. (Ben konserve mantar kullandım.) Pizzanın üzerine konulacak malzemeler dilimlenir, kaşar peyniri rendelenir.
Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, istenilen büyüklükte merdane ile açılır. (Ben büyük boy 2 adet pizza yaptım.) Üzerine sos sürülür. İsteğe göre sosisli-sucuklu ya da mantarlı-zeytinli üst malzemesi dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir süre pişirilir. Son olarak üzerlerine bolca rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek, kaşar eriyinceye kadar fırında tutulur. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

30 Nisan 2010 Cuma

Meyveli Pasta




Bu pastayı kızımın isteği ve fikirlerine göre yaptım. Şımartan Meyveli Tatlar Etkinliği için sevgili Deniz' e gönderiyor, kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.


Malzemeler :

1 adet hazır pandispanya

1 paket hazır vanilyalı pasta kreması (Dr. Oetker)

1,5 su bardağı süt

50 gr. yumuşak margarin

1 paket tart jöle

2 yemek kaşığı toz şeker

2,5 çay bardağı su


Üzerine ve arasına;

muz, kivi, çilek, frambuaz, vb.


Keki ıslatmak için;

1 çay bardağı süt


Yapılışı :

Ön hazırlık olarak meyveler yıkanıp istenilen şekilde dilimlenir.

50 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım.) mikser yardımıyla çırpılır. Hazır pasta kreması ve 1,5 su bardağı soğuk süt eklenip 4-5 dakika çırpılır. Pandispanya katları soğuk sütle ıslatılır. Birinci pandispanya katının üzerine hazırlanan kremadan sürülür, dilimlenmiş muzlar dizilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kalan krema ile üzeri düzgünce sıvanır. İstenilen meyvelerle ve krema ile pastanın üzeri süslenir.

1 paket tart jöle ve toz şeker karıştırılıp üzerine su eklenir. Kaynamaya başlayınca 1 dakika kadar ocakta tutulur ve karıştırılarak 1 dakikaya yakın bir zaman soğutulur. Pastanın ortasından başlayarak meyvelerin üzerine gezdirilir. Pasta buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.


Afiyet olsun.





Sebzeli Soğan Mıhlama

Pazı saplarını değerlendirmek için yaptığım bir tarif.

Malzemeler :
5-6 adet kuru soğan
1 demet pazının ayıklanmış sapları
2 adet domates
1-2 adet sivribiber
150-200 gr. kıyma
1 tatlı kaşığı salça
2-3 adet yumurta
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
Yapılışı :
Kıyma ve sıvıyağ bir tencereye alınarak kavrulur. Kıyma suyunu çekince oldukça iri doğranmış soğanlar da eklenip kavurmaya devam edilir. Doğranmış pazı sapları ve yeşil biber eklenip, tencerenin kapağı kapatılır ve sebzeler kendi suyuyla pişmeye bırakılır. Kabukları soyularak doğranmış domatesler de tencereye ilave edilir ve domatesler erimeye başlayıncaya kadar pişirilir. Tuzu ayarlanır, salça ve yerektiği kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. Son olarak üzerine yumurtalar kırılır ve yumurtalar pişince sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Çiriş Otu

Malzemeler :
500 gr. çiriş otu
1 adet havuç
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı pirinç
2 tatlı kaşığı tozşeker
tuz

Yapılışı :
Havuçlar temizlenip verev şekilde doğranır. Çiriş otları bol suda yıkanıp irice doğranır. Zeytinyağı ve havuçlar tencereye alınıp kavrulur. Çiriş otları da eklenip, otların rengi dönünceye kadar kavrulur, tencereye yeterince su eklenir. Toz şeker ve tuz eklenip karıştırılır. Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinçler serpilip, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

29 Nisan 2010 Perşembe

Actifry ile Çin Usulü Tavuk

Malzemeler :
500 gr. jülyen usulü doğranmış tavuk
1 adet havuç (jülyen usulü doğranmış)
1 kase soya filizi
1 su bardağı limonlu suda haşlanmış ve dilimlenmiş mantar
1 actifry kaşığı sıvı yağ
2 actirfy kaşığı sıya sosu
tuz

Yapılışı :
Actifry 2 dakikaya ayarlanıp ısıtılır. Tuz hariç bütün malzeme pişirme haznesine doldurulup zaman ayarlayıcı 20 dakikaya ayarlanır. Süre sonunda tuz eklenip 2-3 dakika daha pişirilir.

Afiyet olsun.

Patlıcan Köftesi

"Sefarad Yemekleri" kitabından denediğim bir tarif.

Malzemeler :
1 kg. bostan patlıcanı
250 gr. kıyma
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
tuz
Kızartmak için;
3-4 yemek kaşığı un
2-3 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı :
Patlıcanlar közlenir, kabukları ayıklanır, yıkanır ve süzgeçte süzülür. Suları iyice sıkılmış patlıcanlar mutfak robotunda çekilir. Patlıcanlara tuz, kıyma, un ve 1 yumurta eklenip yoğrulur. Köfte şekli verilip un ve yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır.
Afiyet olsun.