Disable Copy And Past

27 Nisan 2009 Pazartesi

Sultan Lokumu ve Etkinlik


Bu tarifi ortak yazarı olduğum kütüphanecininmutfağı adına Yaman etkinlikler 'in Nisan ayı ev sahibesi kitchenoclock Nilay Cinisli arkadaşımızın düzenlediği Çocuklara Özel Cicili Bicili Sunumlar etkinliğine göndermek için hazırladım.
Malzemeler :
1 kg. süt
1 paket (250 gr) margarin
2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
ceviz ve tarçın
Üzerine;
bolca hindistancevizi
Yapılışı :
Margarin ve un tencereye alınır ve un kokusu gidinceye kadar kavrulur. Şeker de eklenerek kavurmaya devam edilir. Süt azar azar eklenip sürekli karıştırılarak pişirilir. Oldukça yoğun bir muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır. Hemen vanilya eklenip mikser yardımıyla 10 dakika çırpılır. Oda sıcaklığına gelince 2-3 saat buzdolabında bekletilir. Muhallebiden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, içine ceviz tarçın karışımı konulup kapatılır ve yuvarlanır. Lokumlar bol hindistan cevizine bulanıp üzerine kürdan batırılır. Servis yapılana kadar buzdolabında bekletilir.
Afiyet olsun.

24 Nisan 2009 Cuma

Şeker Hamuru Kaplanmış Cup Cake Çalışmalarım

Kek tarifi uğurböceği muffin tarifimle aynı. Şeker hamurundan yaptığım acemi işi figürlerle süslemeye çalıştım. Hazırlarken kızımla çok eğlenceli bir zaman geçirdik.








Bunlar da kızımın çalışmaları...



21 Nisan 2009 Salı

Mahlepli Peynirli Poğaça

Hafta sonu kahvaltı için yaptığım, mis gibi mahlep kokan poğaçalarım. Tazeliğini uzun süre koruyor.

Malzemeler :
125 gr. tereyağı
2 yumurtanın akı
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un (Gerekirse un ekleyebilirsiniz, ben ekledim.)
1 tatlı kaşığı tuz

İçine;
200 gr. beyaz peynir
7-8 dal maydanoz

Üzerine ;
yumurta sarısı
bolca susam

Yapılışı :
Bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta akları, sıvıyağ ve yoğurt karıştırılır. Mahlep, kabartma tozu, tuz ve un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoğrulur. (Tarifteki un ölçüsü bana yetersiz geldi ve ben hamur elime yapışmayacak kıvama gelinceye kadar un ekledim. Un eklerken dikkat edin. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olmalı.) Beyaz peynir çatalla ezilir. Maydanoz kıyılıp peynirle karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde açılır, pernirli iç mlazemeden yerleştirilip kapatılır. Oval şekil verilen poğaçalar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp bolca susam serpilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

Yeşil Zeytinli Cevizli Kepek Ekmeği

Tarifi Sofra dergisinden.

Malzemeler :
5 su bardağı kepekli un
2 su bardağı + 1 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı silme kuru maya
1 yemek kaşığı silme tozşeker
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış ve dilimlenmiş yeşil zeytin
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine;
2 yemek kaşığı çekilmiş ceviz ve biraz un

Yapılışı :
Kuru maya bir kaba alınıp üzerine tozşeker ve ılık su dökülerek karıştırılır ve 15 dakika kadar bekletilir. Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Tuz ve eritilmiş maya eklenir. 2 su bardağı ılık su azar azar eklenerek özlü bir hamur yoğrulur. Dilimlenmiş yeşil zeytin ve ceviz eklenip karıştırılır. Hamur yağlanmış bir kaba aktarılarak üzeri streç filmle kapatılır. İki misli kabarıncaya kadar mayalandırılır. Mayalanan hamura bir miktar un serpilip yoğrulur ve yassı ekmek şekli (Ben 2 tane ekmek yaptım.) verilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirlir. Üzerine fırça yardımıyla su sürülür. Çekilmiş ceviz ve un serpilerek 30 dakika kadar tepside mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bıçak batırılıp içinin pişip pişmediği kontrol edilerek pişirilir. Batırılan bıçak temiz çıkıyorsa ekmeğimiz pişmiş demektir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Patlıcan

Nefis bir zeytinyağlı. İmam'ı bilmem ama biz bayıldık.:))

Malzemeler :
5 adet kemer patlıcanı
3 adet domates
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı (silme) tozşeker
5-6 diş sarımsak
bir tutam dereotu
tuz
Kızartmak için;
sıvıyağ
Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur ve verev daireler halinde bütünlüğü bozulmadan kesilir. Acısının gitmesi için bir süre tuzlu suda bekkletilir. Yıkanıp kurulanarak kızgın yağda kızartılır. Fazla yağının süzülmesi için kağıt havlu üzerinde bekletilir. Küçük bir tencerede yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Rendelenmiş domatesler eklenip 2-3 dakika kavrulur. Doğranmış sarımsak, tuz ve tozşeker eklenip bir taşım kaynatılır. (Domatesin rengi yeterli değilse biraz salça ve su ekleyebilirsiniz.) Hazırlanan domatesli sos yayvan bir tencereye dizilen patlıcanların üzerine gezdirilir. Tencereye ocağa alınır ve patlıcanlar yumuşayana kadar yaklaşık 5-6 dakika pişirilir. Soğuyunca servis tabağına alınır ve üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Nisan 2009 Pazartesi

Bonibonlu Kurabiye


Aslında buradaki tarifi uygulayacaktım ama evde sütlü çikolata kalmadığı için bildiğim bir kurabiye tarifini uyarladım.


Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
2 çorba kaşığı kakao
2 su bardağı tam buğday unu (normal un da olabilir.)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı damla çikolata
Üzerine;
2-3 kutu bonibon
Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurtalar kırılır. Toz şeker ve sıvı yağ eklenip çırpılır. Üzerine diğer malzemeler ilave edilip karıştırılır. Hamurdan parçalar kopartılıp yuvarlanır. (Yapışkan bir hamur olduğu için elimizi yağlamak gerekiyor.) Kurabiyelerin üzerine bonibonlar yerleştirilerek önceden ısıtılmış 160 derece fırında içleri çok kurutulmadan pişirilir. (15-18 dk.)
Afiyet olsun.

17 Nisan 2009 Cuma

Çavdar Ekmeği


Malzemeler :
1,5 su bardağı ılık su
1 küp yaş maya (42.gr.)
1 tatlı kaşığı tozşeker
3,5 su bardağı çavdar unu
1 su bardağı beyaz un
2 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerine;
beyaz un
Yapılışı :
Maya tozşeker eklenmiş ılık suda eritilir. Çavdar unu, beyaz un ve tuz karıştırılıp, ortası havuz gibi açılır. Ortasına eritilmiş maya ve yağ dökülür. İyice özleşinceye kadar yoğrulur ve ılık bir yerde 30 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Tekrar yoğrulup, ikiye bölünerek yuvarlak ekmek şekli verilir. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Üzerine hafifçe beyaz un serpilip, bir bıçağın ucuyla fazla derin olmayan çizikler yapılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirilir. Ekmeğin pişip pişmediğini bıçak batırarak kontrol edebilirsiniz. Bıçak temiz çıkıyorsa ekmek pişmiş demektir.
Afiyet olsun.
Maya

16 Nisan 2009 Perşembe

Tahinli Kurabiye


Tahin helvası tadında, harika bir kurabiye. Şekil verirken hamur biraz dağılır gibi oldu. Elinizle iyice sıkıp yuvarlarsanız sorun olmuyor. Tarifini buradan aldım.


Malzemeler :
1 su bardağı tahin
1 su bardağı tozşeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz (Ben bütün kullandım.)
3 su bardağı un
Yapılışı :
Şeker ve tahin yoğurma kabına alınarak iyice karıştırılır. Sıvıyağ, yumurta sarısı, vanilya ve un eklenir. Ele yapışmayan, bir parça alıp yuvarlandığında dağılmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. Önce yumurta akına sonra cevize batırılıp yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dizilir. Önceden ısınmış 175 derece fırında 20-25 dk. pişirilir.
Not: Sıcakken tepsiden almaya kalkmayın, dağılabilir. İyice soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

15 Nisan 2009 Çarşamba

İrem'in Yaptığı Ebru Çalışması




Çikolatalı Pastacıklar

Malzemeler :
5 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
2 paket bitter çikolata (80gr.)
150 gr. margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3,5 su bardağı un
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu

Süslemek için;
1 adet portakalın suyu
1 çay bardağı tanesiz kayısı reçeli
1/2 paket rendelenmiş bitter çikolata
taze meyve ya da reçel taneleri

Yapılışı :
1/2 su bardağı toz şeker, su ve küçük doğranmış çilolatalar bir tencereye alınıp, ocağa yerleştirilir. Çikolata eriyince ocaktan alınıp tereyağı eklenir ve eriyinceye kadar karıştırılır. Yumurtalar ve 1/2 su bardağı toz şeker iyice çırpılır. Ilık hale gelen çikolatalı karışım da eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılıp çırpma kabına eklenir.Portakal kabuğu rendesi de eklenip iyice karıştırılır ve yağlanmış bir fırın tepsisine dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Ilınan kekden yuvarlak bir kalıpla parçalar kesilir. Servis tabağına alınan keklerin üzerine portakal suyu ve tanesiz kayısı reçeli gezdirilir. İyice suyunu çekince rendelenmiş bitter çikolataya bulanır, (Çikolata yerine hindistan cevizi de kullanılabilir.) üzeri reçel taneleri ya da taze meyve ile süslenir. Nane yaprakları ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.