Disable Copy And Past
15 Nisan 2009 Çarşamba
10 Nisan 2009 Cuma
İçli Kurabiye (Fıstıklı)
Malzemeler :
1 paket margarin
2 adet yumurta (birinin akı ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 kahve fincanı pudra şekeri
aldığı kadar un
İç malzeme;
200gr. iri çekilmiş antepfıstığı
2 çay bardağı pudra şekeri
3 yemek kaşığı hindistancevizi
1 adet yumurta akı (Hamurdan ayırdığımız)
Üzerine;
pudra şekeri
bitter çikolata
toz fıstık
marmelat
hindistancevizi
Yapılışı :
Yumurta akının biri iç malzemede kullanılmak üzere bir kenara ayrılır. Un hariç bütün malzeme yoğurma kabına alınarak karıştırılır. Azar azar un eklenerek ele yapışmayan oldukça yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Bir kaseye fıstık, pudra şekeri, yumurta akı ve hindistan cevizi alınarak çatalla iyice özleşene kadar karıştırılır ve kurabiyenin içi hazırlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılır, içli köfte yapar gibi oyulur ve iç malzeme bol miktarda doldurulur. Ağzı kapatılır ve kapalı kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. (Hamur pişerken yayılacağı için kurabiyeler fırına top top bırakılır, yassı form verilmez.) Hamurun tamamı bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Kurabiyeler soğuyunca isteğe göre pudra şekeri elenerek, benmari yöntemiyle eritilmiş çikolataya batırıp üzerine toz fıstık serperek ya da marmelat sürüp hindistan cevizi serperek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Yoğurtlu Patlıcan ve Patates salatası
Malzemeler :
2-3 adet orta boy haşlanmış patates
1 adet havuç
7-8 adet kornişon turşu
zeytinyağı
tuz
yarım kavanoz hazır közlenmiş patlıcan
3-4 adet konserve közlenmiş kırmızı biber
1 tutam maydanoz
Üzerine ;
Sarımsaklı yoğurt-mayonez karışımı
Yapılışı :
Minik doğranmış közlenmiş biber, patlıcan ve ince kıyılmış maydanoz karıştırılarak streç film serilmiş büyükçe bir kaseye ya da kek kalına doldurulur, kaşıkla bastırılır. Haşlanmış patatesler soyulur ve çatalla ezilir. Havuç rendenin ince tarafıyla rendelenerek patateslere eklenir. Minik doğranmış turşular da eklenip biraz yağ ve tuz eklenerek karıştırılır. Patlıcanlı karışımın üstüne yayılır. Kaşıkla üzeri düzeltilip, bastırılır. Buzdolabında bir süre bekletilir. Servis tabağına kase ters çevrilerek alınır, streç film dikkatlice ayrılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt-mayonez karışımı dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Peynirli Sodalı Börek
Malzemeler;
4 adet hazır böreklik yufka,
1 su bardağı süt,
1 şişe soda,
1/2 su bardağı sıvıyağ,
3 adet yumurta,
200 gr beyaz peynir
4 adet hazır böreklik yufka,
1 su bardağı süt,
1 şişe soda,
1/2 su bardağı sıvıyağ,
3 adet yumurta,
200 gr beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Yapılışı :
Yumurtalar çukur bir kapta çırpılır. Süt, soda ve sıvıyağı da eklenerek iyice karıştırılır. Fırın tepsisinin içi yağlı kağıt ile kaplanır. Yufkalardan bir tanesini tepsiye yayılır. Üstüne sıvı karışımdan kaşık veya kepçe yardımı ile dökülür. 2.Yufka küçük parçalara bölünüp, tepsiye yerleştirilir. Sıvı karışım döküldükten sonra ezilmiş beyaz peynir ve maydanoz karışımı hazırlanan yufkaların üstüne yayılır. Diğer yufkalar da aynı şekilde yerleştirilir. Son yufka tepsinin ölçüsüne göre kenar fazlalıkları tepsinin altına çevrilerek tepsinin üstüne kapatılır. Kalan sıvı karışım da en üst yufkanın üstüne döküldükten sonra, börek dilimlenerek, 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Tavuklu Salata
Malzemeler :
1 adet tavuk göğüs1 adet göbek marul
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
7-8 adet kornişon turşu
3 yemek kaşığı mayonez
9 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı :
Tavuk etleri küp doğranıp tencereye alınır. Üzerine çıkacak kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (İsterseniz ızgarada pişirerek de kullanabilirsiniz, daha lezzetli oluyor.) Geniş bir kaba iri doğranmış marul, ince kıyılmış dereotu-maydanoz, küp doğranmış kornişon turşular alınır. Soğuyan tavuklar ve yoğurt-mayonez eklenip karıştırılır. Salata tabağına alınıp istenilen şekilde süslenerek servis yapılır.
Not : Salata bekleyince sulandığı için hemen servis yapmak gerekiyor. Servis geç yapılacaksa yoğurt ve mayonezi servisten hemen önce ekleyip karıştırarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
9 Nisan 2009 Perşembe
Fındıklı-Damla Çikolatalı Kurabiye
Malzemeler :
125 gr. tereyağı ya da margarin
1 adet yumurta (sarısı üzerine sürmek için ayrılır.)
1 kahve fincanı damla çikolata
1 kahve fincanı iri çekilmiş fındık
1,5 kahve fincanı pudra şekeri
1 kahve fincanı sıvıyağ
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un
Üzerine;
yumurta sarısı
file ya da iri çekilmiş fındık
Yapılışı :
Yumurtanın sarısı üzerine sürmek için ayrılır. Yumurta akı, margarin (tereyağı), sıvıyağ, pudra şekeri yoğurma kabına alınarak karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Damla çikolata ve iri çekilmiş fındıklar hamura ilave edilir ve karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, file ya da çekilmiş fındık serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Vişneli Kek
Tarifini yeşilkivi den aldım, çok beğendik. Arşivde uzun zamandır yayınlanmayı bekliyordu.
Malzemeler :
2 su bardağı un
2 su bardağından 1 parmak eksik şeker
5 yemek kaşığı kakao
125 gr. tereyağı
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılacak)
3 yemek kaşığı su
350 gr. süzdürülmüş vişne konservesi
Yapılışı :
Yağ, şeker, su ve kakao benmari usulü eritilir. Yumurta akları bir fiske tuz eklenerek kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Yumurta sarısının içine vanilya ve kabartma tozu eklenerek çırpılır. Kakaolu karışım ilave edilip, karıştırılarak iyice çırpılır. Un da karıştırma kabına alınıp tahta kaşıkla karıştırılır. Yumurta akları azar azar kaşıkla ilave edilip dikkatlice karıştırılır. En son vişne taneleri eklenip çok az karıştırılır. Hazırlanan karışım yağlanmış kalıba boşaltılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-50 dk. pişirilir. Kek fırından çıkartılıp kalıbıyla beraber bir beze sarılıp en az 2 saat bekletilir. Ertesi gün üzerine eritilmiş bitter çikolata ve fıstık dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Bıt Bıt Çorbası
Bıt bıt çorbası İç Anadolu Bölgesi'ne ait yöresel bir çorba. Bulgur çekildikten sonra hafif rüzgarda savrulur. Kepeği uçan bulgur tanelerinin bıt bıt adı verilen en ufakları kurutulur. (Bazı bölgelerde göce olarak bilinir.) Bıt bıt çorbası bu tanelerden yapılır. Bıt bıt çiğ köftelik bulgura benzediği için çiğ köftelik bulgurla da yapılabilir.
Arkadaşımdan aldığım bilgiye göre yoğurduğu köftenin dağılmayacağına güvenen hanımlar kızartma yapmadan köfteleri çorbaya eklerlermiş. Ben güvenemediğim için kızarttım.
Malzemeler :
2 su bardağı çiğ köftelik bulgur (kısırlık değil, esmer olanından)
250 gr. kıyma
1 adet rendelenmiş kuru soğan
tuz, karabiber
2 tatlı kaşığı un
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
kuru nane
4-5 su bardağı su
Kızartmak için;
sıvıyağ
Yapılışı :
Bulgur, rendelenmiş soğan, kıyma, tuz ve karabiber geniş bir kaba alınarak iyice yoğrulur. Eller su ile ıslatıp, fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Köfteler sıvıyağda kızartılır bir kenara alınır. Bir tencereye su ve un alınır. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Kızartılmış köfteler eklenip 10 dakika kadar kaynatılır. Yoğurda 1 adet yumurta sarısı eklenip karıştırılır. İsteğe bağlı ezilmiş sarımsak eklenir. Çorbanın kesilmemesi için çorbanın suyundan bir kepçe alınıp yoğurdun içine dökülüp karıştırılır. Yoğurtlu karışım yavaşça çorbaya ilave edilip karıştırılır. Bir taşım kaynatılıp, tuzu ayarlanarak ocaktan alınır. 1 yemek kaşığı tereyağında 1 tatlı kaşığı salça çevrilip nane serpilir ve çorbanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.
Patlıcan Yatağında Mantı
Malzemeler :
6-7 adet kemer patlıcanı
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
Mantı için;
2 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Yeteri kadar su
İçine;
300gr. kıyma
1 adet kuru soğan (rendelenecek)
karabiber-tuz-pul biber
bir tutam ince kıyılmış maydanoz
Ayrıca;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı kekik
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 su bardağı su
Üzerine;
Sarımsaklı yoğurt
Tereyağ+sıvı yağ
1/2 kaşık salça
Pul biber, sumak, kuru nane
Yapılışı :
Patlıcanlar ocakta közlenerek kabukları soyulur ve limonlu suda bekletilir. Sonra suları süzülerek küp şeklinde doğranır. Bir tencereye sıvıyağ alınarak doğranmış sarımsaklar eklenir ve kavrulur. Küp doğranmış patlıcanlar tencereye alınarak birlikte bir süre pişirilir, tuzu ayarlanarak ocak kapatılır.
Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğan tereyağında pembeleştirilir. Küp doğranmış ya da rendelenmiş domatesler eklenip kavrulur. Domates salçası, kekik tuz ve su eklenerek bir taşım kaynatılır ve bir kenara alınır.
Hamur malzemeleriyle biraz sertçe bir hamur yoğrulur, bezelere ayrılır. Oklava ile çok ince olmayacak şekilde açılıp, küçük küçük karelere kesilir. İç harcı için verilen malzemeler karıştırılarak, yoğrulur. Kare hamurların içine bir çimdik iç malzemeden yerleştirilir ve bohça şeklinde kapatılır. Tepsiye dizilerek isteğe göre bir süre fırında tutulur. Bir tencerede su kaynatılıp, mantılar ilave edilir. Mantılar pişince süzülür, hazırlanan domates sosu ile karıştırılır.
Servis tabağına önce patlıcanlar alınır. (Gerekirse ısıtılacak.) Ortasına çukur açılıp mantıdan bir kepçe konulur, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir tavada yağ ve pul biber kızdırılıp salça ve su ilavesiyle sos hazırlanır ve mantının üzerine dökülür. Damak tadına göre nane ve sumak eklenir.
Afiyet olsun.
8 Nisan 2009 Çarşamba
Fındıklı Kek
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
2 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta ( mısır , buğday farketmez)
yarım su bardağı su
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağından az çok ince dövülmüş fındık
1 paket kabartma tozu ve vanilya
1 tatlı kaşığı limon rendesi
kek kalıbına serpmek için fındık tozu
3 yumurta
1 su bardağı şeker
2 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta ( mısır , buğday farketmez)
yarım su bardağı su
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağından az çok ince dövülmüş fındık
1 paket kabartma tozu ve vanilya
1 tatlı kaşığı limon rendesi
kek kalıbına serpmek için fındık tozu
Yapılışı:
Un, nişasta, dövülmüş fındık, vanilya, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesi ayrı bir kapta karıştırılır. Yumurta ve şeker mikserle 5 dakika çırpılır . Su ve sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. Unlu karışım eklenir, iyice karıştırılır. Yağlanmış ve fındık tozu serpilmiş kek kalıbına dökülür, üzeri düzeltilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında keke batırılan kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)