Disable Copy And Past

13 Şubat 2009 Cuma

Frambuaz ve Çilekli Pasta

Profiterollü pasta dan kalan pandispanya katını değerlendirmek için uydurduğum pasta. İki katlı pandispanya ile arasına krema ve meyve yerleştirilerek yapılırsa eminim daha güzel olur.

Malzemeler :
1 adet hazır pandispanya katı
1 kase frambuaz
1 kase çilek
1 çay bardağı süt
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Kreması için;
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 paket labne peyniri
1 paket krema sertleştirici
Üzerine;
1/2 poşet kremşanti
1/2 su bardağı soğuk süt
Yapılışı :
Sütün içine portakal kabukları rendelenir ve bekletilir. Sonra süt süzülerek pandispanya ıslatılır.Krema için olan malzemelerden; süt, un ve şeker pişirilir. Sonra içine labne peyniri ve krema sertleştirici eklenip çırpılır. Hazırlanan krema pastanın üzerine yayılır. Frambuaz taneleri yıldız şeklinde pastanın ortasına dizilir. Kremşanti sütle çırpılarak hazırlanır ve krema torbasına doldurularak yıldız şeklinin etrafına boşluk kalmayacak şekilde sıkılır. Pastanın kenarları dilimlenmiş çilekle süslenir, bir gece dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Profiterollü Pasta (P.D.Ç.S.E. 36)


Bu pastayı Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 36'nın ev sahibesi mutfaktelaşı arkadaşımıza gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Tarifini buradan aldım, ufak tefek değişiklikler yaptım.

Malzemeler :
Hazır pastabanların bir parçası
profiterol topları (yapılışı için lütfen tıklayın.)
1 su bardağı süt
portakal kabuğu rendesi
Kreması için;
3 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı şeker
1 paket labne peyniri
1 paket krema sertleştirici
Sosu için;
100 ml. krema
80 gr. Bitter çikolata
Yapılışı:
Sütün içine portakal kabukları rendelenir ve bekletilir. Sonra süt süzülerek pastaban iki taraflı ıslatılır.Krema için olan malzemelerden; süt, un ve şeker pişirilir. Sonra içine labne peyniri ve krema sertleştirici eklenip çırpılır. Bir kısmı pastabanın üzerine sürülür. Geri kalanı profiterollerin içlerine doldurulur. Profiteroller pastabanın üzerine dizildikten sonra kalan krema ile üzerleri kaplanır. Krema küçük bir cezvede kaynatılır. Çikolata parçalara bölünerek kremanın içine atılır ve eritilir. Ilık hale gelince pastanın üzerine gezdirilir. Pastanın üzeri fıstıkla süslenebilir.
Afiyet olsun.

11 Şubat 2009 Çarşamba

Karamelli Kabak Tatlısı


Malzemeler :
2 su bardağı toz şeker
1,5 kg. balkabağı

Karamel için;
200 ml. krema
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su

Süslemek için;
ceviz

Yapılışı :
Kabak soyulup, yeşil kısımları ve çekirdekleri çıkartılarak dilimlenir. Üzerine toz şeker gezdirilip, kapağı kapatılır ve bir gece bekletilir. Tencere ocağa alınarak orta ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Toz şeker bir tavaya alınır, kısık ateş üzerinde karıştırılarak eritilir. Şeker eriyip karamel rengini alınca tava ocaktan alınır ve su eklenir. Tava tekrar ocağa oturtulur ve katılaşan karamel çözülene kadar kısık ateşte tutulur. Krema eklenip 1-2 dakika daha pişirilip, ocaktan akınır. Ilık hale gelince kabakların üzerine gezdirilir. Kabakların üzeri cevizle süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

10 Şubat 2009 Salı

MİMLENMİŞİM...


filizcelezzetler arkadaşım beni mimlemiş, biraz gecikmeli olarak cevaplıyor ve kendisine çok teşekkür ediyorum.


Oyunun kuralları şöyle....


1. Yakınınızda bulunan ilk kitabı elinize alın,

2. 161. sayfayı açın,
3. 5. cümleyi bulun,

4. blog sayfanıza yazın.

5. En güzel cümle veya en güzel kitabı seçmeyin! sadece en yakınınızda bulunan ilk kitabı alın.


Cevaplıyorum:

Kitap adı: 8. Gün

Yazarı : Glenn Meade

161. sayfa, 5. cümle : "Ortadoğu'daki birliklerimizin birden yok olmasını beklemiyordur mutlaka."
Ben de;
arkadaşlarımı mimledim..İsterlerse cevaplandırabilirler..

Peynirli Poğaça (P.D.Ç.S.E. 36)

Bu poğaçaları Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 36'nın ev sahibesi mutfaktelaşı arkadaşımıza gönderiyor, nazik daveti için kendisine çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
125gr. margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta (akı hamura, sarısı üstüne)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçine;
beyaz peynir
Yapılışı :
Oda sıcaklığında margarin, sıvıyağ, yoğurt, yumurta akı yoğurma kabına alınır. 2,5 su bardağı un, kabartma tozu ve tuz da yoğurma kabına alınıp, ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlanır. Gerekirse tekrar un ilave edilebilir. Hamurdan cevizden daha büyük parçalar kopartılıp, elde açılır. Ortasına peynir yerleştirilip, kapatılır ve elde yuvarlanıp oval şekil verilir. Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilerek, üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürülür, çörek otu ya da haşhaş tohumu serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Çay Davetim

Hafta sonunda ağırladığım misafirlerim için hazırladığım davet sofram.

Menüdekiler :
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Tavuklu Salata
Kıymalı ve Peynirli Börekler
Bulgurlu Börek
Galeta Unlu Poğaça
Peynirli Poğaça
Damla Çikolatalı Kurabiye
Çikolatalı Ay Kurabiye
Profiterollü Pasta
Karamelli Kabak Tatlısı

3 Şubat 2009 Salı

Sucuklu Sosisli Volovan (P.D.Ç.S.E. 35)



Tarifi Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım. Pınar Altuğ Sofra dergisi için yapmış. Ben çok beğendim, şekli yuvarlak olarak da yapılabilir. Bu tarifi Gülayce arkadaşımızda devam eden P.D.Ç.S.E. 35'e gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.
Malzemeler :
8 adet milföy
1 parmak sucuk
3 adet sosis
2 tatlı kaşığı ketçap
1 çorba kaşığı margarin
1 adet yumurta
sarımsak tozu, kekik, susam, çörekotu, tuz
rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Milföy hamurlarının kenarları ruletle kesilir. 4 adet milföy hamurunun ortasından ruletle kesilerek 4 adet kare çıkartılır. Yumurtanın sarısı ve beyazı ayrılır. Ortası kare kesilen milföyün altına yumurta beyazı sürülüp, bütün kalan milföylerden birinin üzerine yapıştırılır. En üstüne çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Diğer milföy hamurları da bu şekilde hazırlanır. Üzerlerine susam ve çörekotu serpilir. 180 derece fırında milföyler kabarana ve hafifçe kızarana kadar pişirilir. Bir tavada margarin eritilir. Küçük dğranmış sucuklar ve küp doğranmış sosisler yağda sotelenir. Tuz, sarımak tozu ve katçap ilave edilip karıştırılır. Çok az sıcak su eklenerek pişirilir. Ocak kapatılınca kekik eklenir. Fırından alınan volovanlara sucuklu harç paylaştırılır. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Fırında kaşarlar eriyinceye kadar (birkaç dakika) tutulup, sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

30 Ocak 2009 Cuma

Fındıklı Çikolatalı Kurabiye (P.D.Ç.S.E.35)

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 adet yumurta (sarısı hamuruna, akı üzerine)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un

Üzerine;
file fındık

Arasına;
1 paket bitter çikolata
2 adet vanilyalı gofret


Yapılışı :
Tüm malzemeler karıştırılır, aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar kopartılıp, yuvarlanır ve biraz bastırılarak kurabiye şekli verilir. Kurabiyeler önce yumurta akına, sonra file fındığa batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Bitter çikolata Ben Mari yöntemiyle eritilir. (Bir kaba su doldurulup, ocağa yerleştirilir. Üzerine başka bir kap oturtulup, çikolatalar kırılıp üstteki kaba doldurulur ve eritilir. Üstteki kabın suya değmemesi gerekiyor.) Gofretler çikolatanın içine ufalanır. Kurabiyelerin alt kısımlarına gofret-çikolata karışımından sürülür ve diğer bir kurabiye ile birleştirilir.

Afiyet olsun.

29 Ocak 2009 Perşembe

Gelin Dili :)) (P.D.Ç.S.E. -35)

Tarifi Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım. İsmi çok hoşuma gitti. Gelinler, ismini "kaynana dili" olarak değiştirebilir :)) (Kaynanalar duymasın!) Bu tarifi P.D.Ç.S.E. 35 ev sahibesi Gülayce arkadaşımıza gönderiyor, daveti için kendisine çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
3-4 adet orta boy dolmalık kabak
1 kase beyaz peynir
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber
1 yumurta sarısı
Bulamak için;
2 adet yumurta
4-5 kaşık un
1 su bardağı galeta unu
Kızartmak İçin;
sıvı yağ
Yapılışı :
Kabakların kabukları kazınır ve yıkanır. Çok yumuşatmadan, suda haşlanır. Soğuyunca ortalarında ikiye kesilir. Her bir parça boyuna kesilerek 4'er dilime ayrılır. Bir kapta beyaz peynir çatalla ezilir. İçine ince kıyılmış dereotu, maydanoz, 1 yumurta sarısı, tuz ve karabiber eklenerek, iyice karıştırılır. Kabak dilimlerinden birinin üzerine peynirli karışım sürülür. Başka bir kabak dilimi peynirli karışımın üzerine kapatılarak, iki dilim birleştirilir. Bu şekilde hazırlanan kabaklar önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak galeta ununa bulanarak, kızgın yağda kızartılır. Üzerine kıyılmış dereotu ve maydanoz serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

27 Ocak 2009 Salı

Sarma Börek

Malzemeler :
1 paket yaş maya
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

İçine;
200gr. lor ya da beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
1 yumurta akı

Arasına sürmek için;
200 gr. yumuşak margarin (Ben Becel kullandım.)

Üzerine;
yumurta sarısı

Yapılışı :
Süt bir kapta (cezve olabilir.) biraz ısıtılıp ılık hale getirilir. Toz şeker ve maya süte ilave edilip, karıştırılır ve mayanın kabarması beklenir. Un yoğurma kabına alınarak, ortası havuz gibi açılır. Yoğurma kabına mayalı süt, tuz, sıvı yağ eklenip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Gerekirse tekrar un ilave edilebilir. Hazırlanan hamur iki misli kabarana kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur 3 eşit parçaya bölünür ve her bir parça oklava ile bıçak sırtı kalınlığında açılır. Aralarına oda sıcaklığında yumuşayan margarin sürülerek üç yufka üst üste yerleştirilir. En üstteki yufkaya da margarin sürülerek 16 eşit üçgen elde edilecek şekilde kesilir. (Önce (+) şeklinde kesilir ve her bir üçgen dörde bölünür.)
Peynir, ince kıyılmış maydanoz ve yumurta akı karıştırılarak iç malzeme hazırlanır. Hazırlanan iç malzeme üçgen parçaların geniş kısımlarına paylaştırılır. Börekler rulo şeklinde gevşekçe sarılarak, yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir. Bu şekilde 30 dakika daha mayalanması için bekletilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek, (İsteğe göre susam, çörek otu serpilebilir.)önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.