Disable Copy And Past

27 Mayıs 2008 Salı

Zeytinyağlı Yaprak Sarması


Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
4 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam dereotu, maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber-tuz
Asma yaprağı
Zeytinyağı
Limon
5-6 küp şeker

Yapılışı :
Pirinçler yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye 5 kaşık kadar zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatlar eklendikten sonra bu miktar (2 su bardağı) pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu, tarçın ve 1 limonun suyu eklenip karıştırılır.
Salamura yaprak kullanılacaksa 3 saat önceden sıcak suyla ıslatılıp, birkaç kez suyunun değişmesi gerekir. ( Ben taze yaprakları haşlayıp, iyice suyunu sıkıyorum. Sap kısımlarına tuz döküp dondurucuya koyuyorum. Böyle daha güzel oluyor.) İstenilen miktarda iç konularak yapraklar sarılır ve tencereye dizilir. Sarma işi bitince üzerine biraz tuz eklenir, limon dilimleri yerleştirilir. Biraz zeytinyağı dökülüp, üzerine çıkacak kadar su ilave edilir. Tencerenin üzerine bir tabak kapatılıp, kapağı kapatılır. Kısık ateşte pişirilir.
Soğuduktan sonra limon, domates dilimleri ve maydanozla süslenip servis yapılır. (Anlatmak, yapmaktan daha zor geldi.) :)

Zeytinyağlı Taze Fasulye




Yaz ayları için en güzel yemeklerden biri.

Zeytinyağlı Taze Fasulye

Malzemeler :

1 kg taze fasulye
2 adet orta boy soğan
5 adet orta boy domates
1 adet havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
4 adet küp şeker
4-5 diş sarımsak
Yeterli miktarda tuz

Yapılışı :
Soğanlar küçük küçük doğranır. Halka halka doğranmış havuçlarla beraber zeytinyağında kavrulur. Uzunlamasına ikiye bölünen fasulyeler eklenir. Üzerine halka doğranmış domatesler dizilir. Doğranmış sarımsak ve şeker ilave edilip, tuzu ayarlanır. Kısık ateşte hiç su koymadan fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Mantar Salatası


Çay saatlerinde misafirlerinize ikram edebileceğiniz güzel bir salata. Oktay Usta'nın Çay Saati kitabından.
Malzemeler :
1 çorba kasesi haşlanmış mantar
2 adet haşlanmış havuç
2 adet közlenmiş kırmızı biber
2 adet yeşil soğan
6 adet biberli yeşil zeytin
1 tutam maydanoz
yarım limon
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz-karabiber
Yapılışı :
Karıştırma kabının içine ince doğranmış mantarlar alınır, üzerine havuçlar küp küp doğranır. Biberli zeytin, közlenmiş kırmızı biber, maydanoz ve soğanlar da doğranarak karıştırılır. Limon, zeytinyağı ve tuz bir kasede çırpılarak salatanın üzerine gezdirilir. Karabiber eklendikten sonra güzelce karıştırılarak harmanlanır. Yeşilliklerle süslenmiş bir tabakta, ya da küçük kaselere bölerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

26 Mayıs 2008 Pazartesi

Porselen Demlik Çay Saati 24



Mahlepli Kurabiye

Malzemeler :
250 gr. margarin
Yarım çay bardağı sirke
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı mahlep
4-4,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
1 yumurta sarısı, çörek otu, susam

Hazırlanışı :
Sirke, yoğurt, margarin, tuz, şeker ve mahleb karıştırılır. Un ve hamur kabartma tozunu eklenip yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur 0,5 cm kalınlığında açılır ve değişik şekillerdeki kalıplarla kesilir. (İsterseniz elinizle ince çubuklar hazırladıktan sonra düğüm yaparak şekil verebilirsiniz. ) Yağlı kağıt serilen tepsiye yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürülür. Çörek otu serpilip 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Porselen Demlik Çay Saati 24


Kuğu Ekler

Malzemeler :

Hamuru için

2 su bardağı su
100gr margarin
4 yumurta
1.5 su bardağı un
İç krema için
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tozşeker

Ayrıca;
1 su bardağı süt
1 paket kremşanti
Üst kreması için :
80gr bitter çikolata1
100 ml süt kreması
İsterseniz hazır çikolatalı sos dökebilirsiniz.
Yapılışı :
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır. Bu arada iç krema malzemeleri karıştırılıp pişirilir. Soğumaya bırakılır. Ayrı bir kapta krem şanti sütle çırpılır. Soğuyan iç krema ile karıştırılıp tekrar çırpılır. Hazırlanan iç krema dolaba konulur.Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğrulur. Krema torbasının ya da pompasının ucuna orta boy düz uç takılıp hazırlanan hamur doldurulur ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıkılır. ( Profiterol sıkar gibi başlayıp, kendimize doğru çekerek bitiriyoruz. Başlangıç yeri yüksek bitiş yeri incelerek kuğu şeklini veriyoruz.) Hamurun bir kısmıyla kuğuların kafasını oluşturmak için torbaya düz ince bir uç takılır ve başka bir tepsiye S şeklinde sıkılır. (son kıvrımını biraz düz bırakmak gerekiyor.). Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.

Üst sosu için kremayı ocağa alıp kaynatın. Sonra ince kıyılmış çikolata parçalarını ilave edin ve birlikte biraz pişirin.Fırından çıkınca kuğuların gövdesinin üst kısmı kesilip, içine krema sıkılır. Dilerseniz kremaya küçük doğranmış muz ilave edebilirsiniz. Kesilen parçalar ikiye bölünüp, kuğunun kanatları olacak şekilde batırılır. Son olarak kafa bölümü batırılarak kanatların üstüne çikolatalı krema sürülür. Servis tabağına yerleştirilir.
Afiyet olsun.

Hünkar Beğendi (İrem beğenmedi)


İrem patlıcan (genel olaral tüm sebzeleri sevmez) sevmediği için yemeğin tadına bile bakmadı. Tadına baksa sevecek ama... Yemekler konusunda çok önyargılı olduğu için ağzına bile sürmedi.
Malzemeler :
6 adet patlıcan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı süt
1 su bardağı kaşar rendesi
Tuz, karabiber
Üzerine;
300 gr. Et
Yapılışı :
Patlıcanlar ocakta veya fırında közlenip, soyulur. Limonlu suda bekletilip ince ince kıyılır. Bir tencerede tereyağ ve un kavrulur. Unun rengi sararınca patlıcanlar ilave edilip karıştırılır. Süt eklenerek sürekli karıştırılır. Tuz ve karabiber koyduktan sonra kaşar rendesi karıştırılıp ocak kapatılır.
Ayrı bir tencerede 2 kaşık tereyağ ile etler suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur. Salça ve su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Hazır olan beğendi bir kepçeyle servis tabağına alınır. Ortası çukurlaştırılarak etler yerleştirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.


Çarşaf Böreği

Tepsiye sığmayan hamurları gül böreği şeklinde sarıp ikinci bir taepside pişirdim




Bu börekle lamamutfakta'nın ev sahipliğini yaptığı Annemin Yemekleri etkinliğine katılıyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.
Çarşaf böreğini annem cevizli yapardı, ben peynirli hazırladım. Uzun süre bayatlamayan açma tadında, yumuşak bir börek oluyor. Çıtır börek isterseniz maya kullanmadan hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler :
1 su bardağı ılık süt
yarım su bardağı ılık su
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
10 gr yaşmaya
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı şeker
Aldığı kadar un (4 bardak kadar)
Yağlamak için;
50 gr eritilmiş tereyağ +1 çay bardağı sıvı yağ
üzerine;
kalan yağ ve 1 yumurta sarısı
içi;
peynir
Yapılışı :
Maya, şeker ve yarım bardak ılık su ile eritilir. Süt, sıvıyağ ve tuzu ilave edip, azar azar un ekleyerek yoğrulur. İyice yoğrulan hamur bekletmeden 8 bezeye ayırlır. Her beze pasta tabağı büyüklüğünde açılır. üzeri tereyağ+sıvıyağ karışımıyla bolca yağlanıp, üstüste konur. Hazırlanan yufka grubu bütünüyle tutup ters çevrilir. Böylece ilk açılan yufka en üste gelir. Tabak büyüklüğündeki yufkaların ilki bir temiz bir bez üzerine alınır. (Ben masanın üzerinde yaptım.) Parmaklarla, yumuşak hareketlerle yırtmadan inceltilir. İncecik açılan yufkanın uç kısmından biraz içe katlanıp peynir ya da istenilen başka bir iç malzeme konulup, rulo şeklinde sarılır ve ortadan başlanarak tepsiye yerleştirilir. Yarım saat kadar tepsi mayası için bekletilir. Artan yağ karışımı ( 2-3 yemek kaşığı) 1 yumurta sarısı ile karştırılıp, fırça ile böreğin üzerine sürülür. 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Sini Köftesi



Bu tarifimi YE/34 Bulgur etkinliğini düzenleyen 'deryadanlezzetler e gönderiyor, ev sahibine kolay gelsin diyorum.
Sini Köftesi

Malzemeler :

2 su bardağı köftelik bulgur
3 adet orta boy haşlanmış patates
1 soğan rendesi
2 kaşık kırmızı pul biber
1 kaşık biber salçası
1 kaşık tereyağ
Karabiber, tuz

Köfte harcı için:
300 gr. Kıyma
250 gr. İnce kıyılmış soğan
1 kaşık tereyağ
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı pul biber
Karabiber, tuz

Yapılışı :
Soğanlar yağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Baharatları da ilave edilip soğumaya bırakılır.
Bulgur yarım saat önceden ıslatılır. Patatesler rendelenip püre haline getirilir. Soğan rendesi, pul biber, tuz eklenip iyice yoğrulur. Fırın tepsisi yağlanıp harcın yarısı 1cm kalınlığında tepsiye yayılır. Kıymalı harç üzerine yerleştirilir. Geri kalan bulgurlu karışım da tepsinin üstünü kaplayacak şekilde elle bastırılarak yayılır. Tereyağla biber salçası karıştırılarak üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

23 Mayıs 2008 Cuma

Bayat Ekmek Pizzası

Bayat ekmekleri değerlendirmek için güzel, pratik bir tarif.


Bayat ekmekler ince ince dilimlenir. Dilimlenen ekmeklere margarin ya da tereyağ sürülür. Üzerine sucuk, salam, sosis, domates, biber yerleştirlir. İsterseniz kekik de ekleyebilirsiniz. Son olarak kaşar rendesi sepilerek, fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Maydanoz Mantolu Patates Havuzu


Tarif "Oktay Usta ile çay saati" kitabından.

Malzemeler :

5 adet orta boy patates

1 demet maydanoz

3 çorba kaşığı zeytinyağı

½ limon suyu

Tuz-karabiber

1 kase yoğurt

1 diş sarımsak

Toz kırmızı biber

Yapılışı :

Haşlanmış patatesler kabukları soyularak rendelenir. Üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber eklenip karıştırılır. Maydanozlar yıkanıp ince ince doğranır. Hazırlanan patateslerden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. Doğranmış maydanozun içinde tekrar yuvarlanarak dış çevresinin maydanozla kaplanması sağlanır. Baş parmağımızla ortasına bastırılarak havuz haline getirilir ve tepsiye dizilir. Patateslerin bir kısmı da toz biberle kaplanarak aynı şekilde hazırlanır. (İsterseniz ince rendelenmiş havuç da kullanabilirsiniz. Böylece üç renkli görüntü elde edebilirsiniz.) Hazır olan patateslerin ortasına kaşık yardımıyla sarımsaklı yoğurt dökülür. (Yoğurt susuz yerinden olacak)

Afiyet olsun.