Disable Copy And Past

13 Nisan 2012 Cuma

Mantarlı Patates Kulesi






Malzemeler:

5-6 adet orta boy patates

500 gr kültür mantarı

4 yemek kaşığı sıvı yağ

3 diş sarımsak
1 dilim bayat ekmek içi

yarım su barağı rendelenmiş kaşar peyniri

4-5 dal maydanoz

Tuz, karabiber

1 yemek kaşığı soya sosu


Kızartmak için;

sıvı yağ


Yapılışı :

Patatesler soyulup ince kalkalar halinde doğranır. Kızgın yağda hafif kızartılıp kağıt havlu üzerine alınır.

Mantarlar temizlenip dilimlenir. Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır. Kıyılmış sarımsaklar eklenip kavrulur. Mantarlar eklenip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Tuz, karabiber ve soya sosu eklenip tatlanrılır, ocak kapatılır.

Ekmek içi robotta çekilir. Kıyılmış maydanoz ve kaşar rendesi ile harmanlanır, tuz ve karabiber serpilir.

Kelepçeli kalıp hafifçe yağlanır ve sırayla patates ve mantarlar dizilip aralarına peynirli karışım yayılır. Son olarak üzerine peynirli karışım yayılıp fırına verilir, kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.

Pancarlı Bulgur Salatası



Bu salatayı bir süre önce işyerindeki arkadaşlarla ofiste yapmıştık, tavsiye ederim. Malzeme ölçüsü vermiyorum, damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
ince bulgur (kısırlık)
pancar turşusu
haşlanmış yeşil mercimek
maydanoz
taze nane
yeşil soğan
atom marul
kırmızı kapya biber
biberiye turşusu
zeytinyağı
tuz
Yapılışı :
Bulgurun üzerine kaynar su dökülür ve şişmesi için bekletilir. Yeşillikler yıkanıp ince kıyılır. Biberlerin çekirdekleri temizlenip doğranır. Bütün malzeme bir kapta harmanlanıp tuz ve zeytinyağı ile harmanlanır.
Afiyet olsun.

12 Nisan 2012 Perşembe

Böğürtlenli Tart Pasta



Malzemeler :
3 adet yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı un
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
Krema için;
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
yarım paket kremşanti
Üzerine;
yeterince böğürtlen
1 paket tart jöle
Islatmak için;
1 çay bardağı soğuk süt, ya da meyve suyu
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, limon kabuğu rendesi eklenir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve iyive karıştırılır. Yağlanmış ortası çukur tart kalıbına dökülerek 160 derece fırında pişirilir. Pandispanyanın pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılır ve pasta tabağına ters çevrilir. (Çukur kısmı üste gelecek.) Soğuk süt ya da meyve suyu ile ıslatılır.
Bir tencereye un, şeker ve süt alınıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Biraz soğuyunca toz kremşanti eklenip mikser ile çırpılır. Hazırlanan krema pastanın ortasındaki çukura dökülüp, kaşıkla üzeri düzeltilir, böğürtlenler dizilir. Paketin üzerindeki tarife göre hazırlanan tart jöle ortadan başlanarak böğürtlenlerin üzerine gezdirilir. Buzdolabında birkaç saat dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

10 Nisan 2012 Salı

Dila (Boşnak Yemeği)




Bu pratik lezzeti http://www.ehlikeyfchef.blogspot.com 'da gördüğümde çok ilgimi çekmişti. Haftasonu izlediğim bir tv programında da Sakarya'da yaşayan Boşnak hanımlar yapmıştı; Boşnak mutfağına ait bir yemekmiş. Denedim ve çok beğendim; kremalı patatese benziyor ama daha ekonomik:))
Malzemeler :
5-6 adet orta boy patates
2 adet yumurta
2 su bardağı süt
tuz, karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı (1 tatlı kaşığı kullandım)
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ (ben ekledim)
kaşar ya da dil peyniri rendesi (Orjinal tarifte yoktu, evdeki dil peynirini değerlendirmek için ekledim)
Yapılışı :
Patateslerin kabukları soyulup ince halkalar şeklinde doğranır. Fırın kabına alınıp biraz sıvıyağ, tuz ve karabiberle harmanlanır. 200 derece fırında 10-15 dakika pişirilir. Süt ve yumurtalar iyice çırpılıp patateslerin üzerine gezdirilir. Üzerine tereyağı parçaları yerleştirilip, tekrar fırına verilir. Patatesler sütü çekince üzerine kaşar ya da dil peyniri rendesi serpilip peynir eriyinceye kadar fırında tutulur. Üzeri hafif kızarınca fırından çıkarılır ve dilimler halinde servis yapılır.
Afiyet olsun.

9 Nisan 2012 Pazartesi

Zeytinezmeli Poğaça









Yabancı bir sitede (http://mojewypieki.blox.pl/2010/01/Slodkie-drozdzowki-motylki-z-chalwowym-nadzieniem.html)bu şekilde yapılan çörekler görmüştüm; ben de sodalı poğaça hamuru ve zeytinezmesi kullanarak bu poğaçaları yaptım. İstediğiniz mayalı bir poğaça hamuru ve farklı malzemelerle de deneyebilirsiniz, ben acıka kullanarak yapmayı planlıyorum:))
Malzemeler :
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme;
zeytinezmesi
Yapılışı :
Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir.
Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan,
yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp,
40-45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, merdane ile küçük tabak büyüklüğünde açılır. Üzerine kenarlara kadar gelmeyecek şekilde zeytinezmesi sürülüp rulo şeklinde sarılır, rulonun iki ucu birleştirilip birleşme yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Hamurun her iki ucundan ortası kopartılmayacak şekilde boyuna kesikler yapılır ve kesilen kısım yanlara doğru açılır. Bütün hamur aynı şekilde hazırlanır ve 30 dakika kadar mayalanması için tepside bekletilir. Bu süre sonunda üstlerine yumurta sarısı
sürülür 170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

6 Nisan 2012 Cuma

Karnabaharlı Kek



Karnabahar köftesi yapmak için haşladığım karnabahar fazla gelince ben de kalanları kek olarak değerlendirdim. Tuzlu kek sevenler için güzel bir öneri:))
Malzemeler :
orta boy karnabaharın yarısı
2 adet yumurta
50 gr. beyaz peynir
50 gr. kaşar peyniri
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet kırmızı kapya biber
2 dal yeşil soğan
1 tatlı kaşığı tuz
kekik, karabiber, kırmızı pulbiber
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı mısır unu
1,5 su bardağı beyaz un
susam, çörekotu
Yapılışı :
Karnabahar birkaç damla limon damlatılmış kaynar suda haşlanır, çatalla ezilerek püre haline getirilir ve soğumaya bırakılır.
Yumurtalar mikser ile çırpılır, sıvı yağ eklenir. Yeşil soğan ince kıyılır; biberin çekirdek kısımları çıkarılıp minik küpler şeklinde doğranır. Rendelenmiş kaşar, ezilmiş beyaz peynir, hazırlanan sebzeler (biber, karnabahar, yeşil soğan) tuz ve baharatlar çırpma kabına eklenip karıştırılır. Unlar ve kabartma tozu eklenip iyice karıştırılır ve yağlanmış kek kalıbına dökülür. Üzerine susam, çörekotu serpilerek önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirilir. Ilık olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

3 Nisan 2012 Salı

Kuru Kayısılı-Fıstıklı ve Fındıklı Tart



Malzemeler:
125 gr. oda sıcaklığında margarin
yarım su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
2 su bardağı un
1 çimdik tuz
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
İçine;
500 gr. kuru kayısı
4 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı toz antepfıstığı
1 su bardağı hindistancevizi
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta akı
ya da;
500 gr. kuru kayısı
4 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı toz fındık
1 su bardağı hindistancevizi rendesi
1 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta akı
hazır çikolatalı sos
Yapılışı :
Kayısılar yıkanıp; biraz su ve şeker ilavesiyle yumuşayıncaya kadar pişirilir, blendar yardımı ile püre haline getirilir, soğumaya bırakılır.
Un, pudraşekeri, yumurta, margarin, vanilya, kabartma tozu ve tuz karıştırılıp yoğrulur.
Hazırlanan hamur 10 dakika dinlendirilir. Hamur merdane ile açılarak tart kalıbınayerleştirilir.
Çatalla hamurun üzerine delikler açılır. Hazırlanan kayısı püresi yayılır.
Toz fıstık, hindistancevizi, pudra şekeri ve yumurta akı iyice karıştırılır, kayısı püresinin üzerine yayılır, biraz pudra şekeri serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında
üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Ilınınca kalıptan çıkarılıp servis
yapılır.
Not: İsterseniz fıstık yerine aynı miktarlarda toz fındık, pudra şekeri, hindistancevizi, yumurta akı ve 1 yemek kaşığı kakaoyu karıştırıp üst malzeme olarak kullanabilir, çikolata sosu ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

30 Mart 2012 Cuma

Elmalı Turta


Malzemeler :
Tart hamuru için;
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 adet yumurta
yarım su bardağı pudra şekeri
1 çimdik tuz
1 paket vanilya
yarım paket kabartma tozu
2 su bardağı un
İçine;
6-7 adet elma (2 tanesi ekşi elma)
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı :
Elmalar soyulup çekirdekleri çıkarılır ve küp şeklinde doğranır. Şeker ve tarçın ile bir tencereye alınıp limon suyu eklenir ve elmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğumaya bırakılır.
Un, pudraşekeri, yumurta, (yumurtanın akından birazı üzerine sürmek için ayrılır.) margarin, vanilya, kabartma tozu ve tuz
karıştırılıp yoğrulur. Hazırlanan hamur 10 dakika dinlendirilir. Mandalina
büyüklüğünde bir parça ayrılarak kalan hamur merdane ile açılarak tart kalıbına
yerleştirilir. Çatalla hamurun üzerine delikler açılır. Hazırlanan elmalı harç yayılır. Ayrılan hamur merdane ile açılır ve tartölet bıçağıyla eşit kalınlıkta şeritler kesilir. Kesilen şeritler tartın üzerine kafes şeklinde yerleştirilir. Hamurların üzerine yumurta akı sürülüp, toz şeker
serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar
pişirilir. Ilınınca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.

23 Mart 2012 Cuma

Acılı Meksika Fasulyesi (Kovboy Fasulyesi)



Delimano firmasının facebook üzerinden yaptığı yarışmadan kazandığım Delimano Mega set ile hazırladığım ilk tarif bu oldu. Özgür Şef de programında Amerikalı konuğıyla bu tarifi yapmıştı, pratik ve nefis bir yemek, tavsiye ederim. Bu yemeği Delimano pilav tenceresi ile yaptım, ızgara tavasını da deneme şansım oldu, çok memnun kaldım. Özellikle bulaşık yıkama kısmı çok hoşuma gitti:)) Uygulama hala devam ediyor, bu haftanın kazananı saat 15'te açıklanacak; bakalım talihli kişi kim olacak, ben de merak ediyorum. Herkese bol şans.
Kendi ölçülerimle tarif;
Malzemeler:
250 gr. kıyma
1 kutu meksika fasulyesi konservesi
1 adet kuru soğan
2 adet orta boy domates
2-3 diş sarımsak
1 adet kapya biber
1 adet acı yeşil biber
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 kaşık sıvı yağ
tuz, kekik, mercanköşk
et suyu ya da su
Yapılışı :
Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Biberlerin çekirdekleri temizlenip doğranır ve kıyılmış sarımsak ile birlikte tencereye ilave edilir. (Özgür Şef bu aşamada sebzeleri bir kaba alıp, aynı tencerede kıymayı kavurmuş, sonra sebzeleri kıymaya eklemişti.) Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Domateslerin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır ve tencereye ilave edilir. Salçalar eklenip karıştırılır. Fasulye konservesi süzülerek eklenir. Suyu ve tuzu ayarlanır, kekik ve mercan köşk ile tatlandırılır. Kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Pişince de Özgür Şef ve konuğu gibi ekmek batıra batıra afiyetle yenir:))
Afiyet olsun.

22 Mart 2012 Perşembe

Kestane Mantarlı Tavuk Sarma


Malzemeler:
600 gr. tavuk kemiksiz göğsü
1 paket kestane mantarı
1 adet kuru soğan
1 adet kapya biber
yarım su bardağı rendelenmiş dil peyniri
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı soya sosu
1-2 diş sarımsak
tuz, kekik, karabiber, pulbiber, vb.
1 adet fırın poşeti
Yapılışı :
Tavuk göğsü bıçak yardımıyla tek parça biftek olacak şekilde açılır, streç film arasına alınır. Biftek demiri ile inceltilir.
Mantarlar temizlenip yıkanır ve dilimlenir. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Biberin çekirdekleri çıkarılıp dilimlenir; mantarla birlikte tencereye eklenir. Mantarlar suyunu bırakıp çekince soya sosu eklenir, tuz ve baharatlarla tatlandırılır. Soğuyunca dil peyniri rendesi ile karıştırılır.
Tavukl eti temiz bir zemine serilir; tuz serpilir. Üzerine mantarlı harç yayılıp rulo yapılır, gerekirse kürdanla tutturulur. İsteğe göre üzerine bahara serpilir. (Ben tavuk çeşnisi kullandım.)Fırın poşetine bir tatlı kaşığı un dökülüp sallanır, tavuk rulo yerleştirilir, ağzı kapatılır. Poşetin birkaç yerinden kürdanla delik açılır. 200 derece fırında 40-45 dakika pişirilir. Poşet kesilerek açılır, tavuk rulo dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

19 Mart 2012 Pazartesi

Haşhaşlı Kurabiye



Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1 adet yumurta (Sarısı içine, akı üzerine)
aldığı kadar un
Üzerine; haşhaş tohumu
Ayrıca; marmelat ya da hazır çikolata kreması (nutella, vb.)
Yapılışı :
Bütün malzemeler karıştırılıp aldığı kadar un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır.Ortasına serçe parmağı ile bastırılıp çukur yapılır. İsteğe göre üst ya da alt kısmı önce yumurta akına sonra haşhaş tohumuna batırılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. (İsterseniz hamurun yarısına haşhaş tohumu ekleyerek de yapabilirsiniz.) 170 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişiriir. Soğuyunca ortasındaki çukurlara marmelat ya da hazır çikolata kreması (nutella, çokokrem, vb.) doldurulur.
Afiyet olsun

16 Mart 2012 Cuma

Hasıda, Haside (Pekmezli Tatlı)


Uzun zaman önce bir sitede görmüş ve yapmıştım. (http://elifintarifleri.blogspot.com/2007/12/hasida-pekmezli-cevizli-tatl.html) Evde bekleyen pekmezi değerlendirmek için tekrar yaptım ve sizlere fikir olsun diye paylaşıyorum:))
Malzemeler :
3 çay bardağı pekmez
4 çay bardağı su
3 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta
1 yemek kaşığı (tepeleme) un
¾ su bardağı iri dövülmüş ceviz
Yapılışı :
Pekmezle su karıştırılıp bir tencereye alınır. İçine un ve nişasta eklenip tahta kaşıkla iyice karıştırılır ve kısık ateşte, kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Koyu bir muhallebi kıvamına gelince ocak kapatılır, sudan geçirilmiş borcam tepsiye dökülür. Üzerine ceviz serpilir, kaşığın arkasıyla bastırarak cevizlerin tatlının içine gömülmesini sağlanır. Soğuyana kadar oda sıcaklığında soğuduktan sonra da 1 saat kadar buzdolabında bekletilip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

14 Mart 2012 Çarşamba

Peynirli Ispanak Topları



Malzemeler :
500 gr ıspanak
¾ su lor peyniri
1 çay bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri
1 su bardağı galeta unu
2 yumurta
2 diş sarımsak
Tuz
KarabiberKızartmak için
Ayçiçeği yağı
Yapılışı :

Ispanaklar yıkanıp suları iyice süzülür ve doğranır. Peynirler, ezilmiş sarımsak, 3 yemek kaşığı galeta unu, 1 yumurta, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Özleşinceye kadar yoğrulur. Karışımdan parçalar kopartılıp top şeklinde yuvarlanır. önce çırpılmış yumurtaya
sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Lezzet Dergisi

8 Mart 2012 Perşembe

Misket Kurabiye



"Dünya Kadınlar Günü" müz kutlu olsun.
Malzemeler :
1 adet yumurta
125 gr oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paketkabartma tozu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 fiske tuz
aldığı kadar un
Ayrıca;
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı :
Hamur için verilen bütün malzemeler karıştırılıp, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve tepsiye dizilir, 180 derece fırında pişirilir. Toz şeker ve tarçın bir tabakta karıştırılır. Fırından alınan ve ilk sıcaklığı geçen kurabiyeler tarçın-şeker karışımına bulanır ve servis tabağına dizilir.
Afiyet olsun.

7 Mart 2012 Çarşamba

Böğürtlenli Turta


Malzemeler:
2.5 su bardağı un
120 gr soğuk tereyağı
1 yumurta
1 su bardağı ince çekilmiş fındık (un
halinde)
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilyaİç malzeme için
500 gr böğürtlen
1 çay bardağı pudra şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastasıüzeri için
1 yumurta akı
1 çay bardağı file badem (File fındık kullandım.)
Yapılılşı :
Un, toz şeker, kabartma tozu, vanilya ve fındık unu yoğurma kabına alınıp iyice karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açıldıktan sonra 1 yumurta, küp şeklinde doğranmış tereyağı eklenip yumuşak kıvamlı bir hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Streç folyoya sarılıp buzdolabında 20 dakika dinlendirilir.
Harç için gerekli malzemeler bir kasede karıştırılır. Dinlendirilen hamurun 2/3’lük kısmı merdane yardımıyla kullanılacak kalıbın büyüklüğünde açılır. Açılan hamur margarinle yağlanmış kalıba hafif dışarı taşacak şekilde yerleştirilir. Hazırlanan böğürtlenli karışım
hamurun üzerine dökülüp düzgün bir şekilde yayılır. Kalan hamur da turta kalıbının büyüklüğünde açılır; malzemelerin üzeri örtülür. Hamurun kenarları kıvrılıp üzerine yumurta akı sürülür, file badem (fındık) serpilir. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Kaynak : Lezzet Dergisi