Disable Copy And Past

3 Şubat 2011 Perşembe

Labneli İrmikli Pasta ve Pınar Labne Ocak Ayı Meşhuru Oldum:))


Sevgili Sevil'in (Teşekkürler Sevil'im)önerisiyle Pınar Labne Meşhurlar yarışmasına katıldım ve değerli dostlarım ve onların dostalarının oylarıyla yarışmadaki Top10 listesine ön sıralarda girdim. Jüri değerlendirmesiyle de tarifim kazanan tariflerden biri oldu; çok mutluyum. Geçen ayın yarışmasında kullanılan oylara bakarak yarışmayı rahat kazanacağımı düşünmüştüm ama rakipler iddialı olunca oy sayım tahminlerimin çok üzerinde oldu. Oy verme sürecinde beni destekleyen arkadaşlarıma, beni hiç tanımadıkları halde bana oy veren, aynı heyecanı benimle paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. Oldukça çekişmeli ama güzel bir yarışma oldu. Pınar ekibini de tebrik ediyorum. Katılmak isteyenlere başarılar diliyorum, haberim olursa seve seve desteklerim:))
Malzemeler :
1 adet kakaolu pandispanya keki (tek katı kullanılacak)
1 çay bardağı süt (keki ıslatmak için)
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi

İrmikli krema için;
3 su bardağı süt
6 yemek kaşığı irmik
6 yemek kaşığı toz şeker
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 yemek kaşığı portakal reçeli
1 paket Pınar light labne (Mavi renkli paket)

Portakal peltesi için;
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta
3-4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı portakal aromalı toz içecek (Tang)
ya da;
1 su bardağı portakal suyu
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker

Süsleme için;
1/2 paket krem şanti
1 çay bardağı soğuk süt

Yapılışı :
1 Tatlı kaşığı portakal kabuğu 1 çay bardağı sütün içinde bir süre bekletilip süzülür; portakal kabukları atılır, kalan sütle pandispanya katı ıslatılır. Pandispanya katı uygun büyüklükte kelepçeli bir kalıba yerleştirilir.
Süt, şeker, irmik, portakal kabuğu ve reçeli bir tencereye alınarak karıştırılır. Sürekli karıştırılarak muhallebiden daha koyu bir kıvam alıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınıp labne peyniri eklenir ve mikser yardımıyla iyice çırpılır. Ilık hale gelince pandispanyanın üzerine dökülür; kaşıkla üzeri düzeltilir.
Başka bir tencerede nişasta, şeker, portakal aromalı toz içecek ve su karıştırılıp pişirilir. Koyu bir muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır ve irmikli pastanın üzerine düzgünce yayılır. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılır.
Krem şanti sütle çırpılarak hazırlanır. Krema pompasına doldurulur ve pasta istenilen şekilde süslenir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

28 Ocak 2011 Cuma

İncirli Tatlı


Bu güzel tatlıyı portakalağacından denedim ve misafirlerim tarafından beğenildi. Değişik bir tatlı arayanlara tavsiye ediyor ve tarifi aynen aktarıyorum.
Malzemeler:
Kek:
6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
3 yumurta
1 paket (1tatlı kaşığı) kabartma tozu

Şerbeti:
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı nescafe
yarım su bardağı toz şeker

Muhallebi:
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
1lt süt
5 yemek kaşığı toz şeker
inmeye yakın 50gr tereyağı
piştikten sonra 1 poşet toz krem şanti

Yapılışı:
Kek için yumurta ve şekeri çırpın, cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırın. En son inciri ekleyip dikdörtgen borcama dökün ve 160C de pişirin (incirden dolayı düşük ısıda pişmesi gerekiyor).
Pişerken krem şanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi yapın. Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.
Kek piştikten sonra 3-4 dak. havalandırın.
Şerbet malzemelerini karıştırıp (pişirmeden) kekin üzerine dökün. 5 dakika sonra muhallebiyi üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Afiyet olsun.

21 Ocak 2011 Cuma

Çilekli Pasta


Markette çilekleri görünce dayanamadım, (biliyorum daha mevsimi değil ama) hemen hazır pandispanya ve krema alıp bir pasta yaptım:))


Malzemeler :

1 adet hazır sade pandispanya

1 kutu vanilyalı pasta kreması

1,5 su bardağı soğuk süt (krema için)

50 gr. yumuşak margarin (krema için)

1 çay bardağı süt (keki ıslatmak için)


Arasına;

çilek


Süsleme için;

çilek ve pembe renkli çikolata rendesi


Yapılışı :

Pasta kreması paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır. Pandispanya katları süt ile ıslatılır. Birinci kat pasta tabağına alınır; üzerine krema sürülür, dilimlenmiş çilekler dizilir, diğer katı üzerine kapatılır. Kalan krema ile pasta sıvanır. İsteğe göre süslenip buzdolabında dinlendirilir. Dilimlenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.



17 Ocak 2011 Pazartesi

Pastakolik Etkinliği : Yeni Yıla, Yeni Pastalar

Tarif adı : Muzlu Kedidili Pasta
Gönderen arkadaşım : mintininmutfağı


Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

*************************************************************************************


Tarif adı : Karamelli Pasta
Göndereb arkadaşım : mintininmutfağı




Arkadaşıma tarfi için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.





***********************************************************************************



Tarif adı Kedi Dili Pastası
Gönderen arkadaşım : mandalinçıkmazı

Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

**********************************************************************************


Tarif adı : Mandalinalı Tart
Gönderen arkadaşım : güloanne

Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Bu nefis tartın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



***********************************************************************************

Tarif adı : Hurmalı Kek
Gönderen arkadaşım : güloanne

Arkadaşıma tarfi için çok teşekkür ediyorum. Bu leziz kekin tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

**********************************************************************************


Tarif adı : Duble Çikolatalı Pasta
Gönderen arkadaşım : pembetatlar


Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

*********************************************************************************

Tarif adı : Profiterollü Pasta
Gönderen arkadaşım : kızhatçe


Arkadaşıma tarfi için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


**********************************************************************************


Tarif adı : Bonibonlu Pasta
Gönderen arkadaşım : sevimlimutfak


Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



*********************************************************************************


Tarif adı : Portakallı Pasta
Gönderen arkadaşım : tarifkolik


Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



*************************************************************************************



Tarif adı : Yılbaşı Pastası
Gönderen arkadaşım : sevim ve pasta


Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ederim. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


***********************************************************************************


Tarif adı : Karamelli Ananslı Kek
Gönderen arkadaşım : 100de 100marifet


Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Bu güzel kekin tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


*************************************************************************************
Tarif adı : Frambuazlı Rulo Gofretli Pasta
Gönderen arkadaşım : 100de 100marifet

Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

************************************************************************************

Tarif adı : Kalp Desen Baskılı Çikolatalı Rulo Pasta
Gönderen arkadaşım : 100de100marifet
Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


************************************************************************************

Tarif adı : Kara Orman Pastası
Gönderen arkadaşım : balpare
Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



************************************************************************************

Tarif adı : Ayıcıklı Doğum Günü Pastası
Gönderen arkadaşım : yemekbiraşk


Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



**********************************************************************************


Tarif adı : Kahve Soslu Kuruyemişli Cheesecake
Gönderen arkadaşım : mutfakta1inci

Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



************************************************************************************


Tarif adı : Mutlu Yıllar Pastası
Gönderen arkadaşım : kalpkurabiye



Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


*********************************************************************************


Tarif adı : Kardan Adamlı Ev Pastası
Gönderen arkadaşım : balpare

Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


**************************************************************************************

Tarif adı : Muzlu Rulo Pasta
Gönderen arkadaşım : deryayla


Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



******************************************************************************************


Tarif adı : Kuru Fasulyeli Yaş Pasta
Gönderen arkadaşım : Güloanne
Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorun. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



************************************************************************************


Tarif adı : Frambuazlı Pasta
Gönderen arkadaşım : evatölyesi
Tarif için arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Tarife buradan ulaşabilirsiniz.



*************************************************************************************
Tarif adı: Doğum Günü Pastası
Gönderen arkadaşım: mutfaktakirüya


Tarif için arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Pastanın tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

14 Ocak 2011 Cuma

Hindistancevizli Portakallı Kek

Tarifimi Yıldız arkadaşımın düzenlediği "mandalina ve portakallı lezzetler" ve estergonyeşil arkadaşımın "Ben Buldum" etkinliğine gönderiyorum.

Malzemeler :
4 adet yumurta
125 gr. tereyağı ya da yumuşak margarin
1 su bardağı + 1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı süt
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı damla çikolata
3-4 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi
1 su bardağı sade kek unu
Ayrıca;
Dilimlenmiş portakal
Üzerine;
portakal reçeli

Yapılışı :
Pudra şekeri ve margarin mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Süt eklenip çırpılır. Portakal kabuğu rendesi ve hindistancevizi eklenip karıştırılır. Kek unu eklenip mikserin düşük devrinde ya da tahta kaşıkla karıştırılır; damla çikolata eklenir. Margarinle yağlanmış yuvarlak kek kalıbına portakal dilimleri dizilir. Üzerine kek hamuru dökülür Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirilir. Kekin pişip pişmediği bıçak batırılarak kontrol edilir. Biraz soğuyunca servis tabağına ters çevrilir. Üzerine fırça ile portakal reçeli sürülür. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Ocak 2011 Cuma

Tavuklu Yıldız Şehriye Salatası









Malzemeler :
2 su bardağı yıldız şehriye
1 adet tavuk göğsü
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
2-3 adet yeşil soğan
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
7-8 adet kornişon turşu
1 kutu haşlanmış mısır konservesi
Limon suyu
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı :
Tavuk eti haşlanıp küp şeklinde doğranır. Yıldız şehriye tuzlu kaynar suya atılarak haşlanır; soğuk suya tutulup suyu süzülür.
Yeşillikler yıkanıp ince kıyılır.
Kornişon ve közlenmiş biberler küp şeklinde doğranır.
Bütün malzeme bir kapta harmanlanır.
Tuz, limon suyu ve zeytinyağı bir kasede çırpılıp salatanın üzerine gezdirilir. Karıştırılıp salata tabağına alınarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

6 Ocak 2011 Perşembe

Pancarlı Kek Denemesi


Bu keki yaparken hamurun renginden dolayı pembe bir kek olmasını umuyordum ama pişince pembe rengi kayboldu. Tadı güzeldi, pancar tadı hissedilmiyordu. Farklı malzemelerden kek yapmak isteyenlere tavsiye ederim.
Derya arkadaşımızın eşi ciddi bir rahatsızlık geçirmiş; kendisine acil şifalar diliyorum. Umarım eski sağlığına en kısa zamanda kavuşur. Derya'ya kocaman sevgiler, dualarımız onlar ve tüm hastalar için....
Malzemeler :
125 gr. Tuzsuz tereyağı ya da yumuşak margarin
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
3 yemek kaşığı pancar püresi (Pancar haşlanıp, kabukları soyulacak ve robotta püre haline getirilecek)
1 paket vanilya
2 su bardağı kek un (normal un + kabartma tozu)

Yapılışı :
Pudra şekeri ve yumuşak margarin çırpma kabına alınır ve mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar ve pancar püresi eklenip çırpmaya devam edilir. Kek unu eklenip karıştırılır. Margarinle yağlanmış kalıba dökülerek 150-160 derece fırında pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan ters çevrilerek çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

3 Ocak 2011 Pazartesi

Kış Pastası:))



2011 Yılının herkese sağlık, mutluluk getirmesi dileklerimle....
Kızımın isteği üzerine hazır malzemelerle son anda karar verip, çok kısa sürede yaptığım bir pasta.

Malzemeler:
1 adet hazır pandispanya
1 paket hazır vanilyalı pasta kreması
1,5 su bardağı süt (kremayı hazırlamak için)
50 gr. yumuşak margarin (krema için)

Arasına;
muz

ıslatmak için;
1 çay bardağı soğuk süt
1 çay kaşığı granül kahve
2 tatlı kaşığı toz şeker

Üzerine;
hindistancevizi
Şeker hamurundan yapacağınız ya da hazır pasta süsleri

Yapılışı :
Krema paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır.
Süt, garnül kahve ve toz şeker karıştırılır; pandispanya katları ıslatılır.
Pandispanyanın birinci katı servis tabağına alınır; üzerine krema sürülür, muz dilimleri dizilir, ikinci katı üzerine kapatılır. Kalan krema ile pasta sıvanır; üzerine hindistancevizi serpilir. İstenilen şekilde süslenir. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirilip; servis yapılır.

Afiyet olsun.

28 Aralık 2010 Salı

Bisküvili Kabak Tatlısı



Malzemeler :
2 su bardağı toz şeker
1,5 kg. balkabağı
1 paket petibör bisküvi
1 su bardağına yakın iri çekilmiş fındık ya da ceviz

1 poşet kremşanti
1 su bardağı soğuk süt

Süsleme için;
File fıstık ya da hindistancevizi
Yapılışı :
Kabak soyulup, yeşil kısımları ve çekirdekleri çıkartılarak dilimlenir. Üzerine toz şeker gezdirilip, kapağı kapatılır ve bir gece bekletilir. Tencere ocağa alınarak orta ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Soğuyan kabak tatlısı susuz olarak çatalla ezilir ve içine kırılmış bisküvi ve fındık ya da ceviz eklenip karıştırılır. Hindistancevizi ya da file fıstık serpilmiş bir tepsiye yayılır.
Kremşanti soğuk sütle çırpılarak hazırlanır ve kabak tatlısının üzerine düzgünce yayılır, bir süre dinlendirilir. İstenilen büyüklükte dilimlenip bir spatula yardımıyla rulo yapılarak ya da dilimler halinde servis yapılır.

Afiyet olsun.

24 Aralık 2010 Cuma

Elmalı Tarçınlı Üzümlü Çörekler


Sinangil Kek Karışımları ile Alternatif Tarifler yarışması'na Elmalı-Tarçınlı kek karışımı ile yaptığım Üzümlü Çörekler ile katılıyorum. Tarifimi Sinangil'in facebook sayfasından beğenerek ve yorum yazarak destekleyebilirsiniz. Biliyorum kimse desteklemeyecek yine ama olsun, ben yine de rica edeyim:)) Destek olmaya çalışan iki arkadaşıma teşekkür ediyorum, oyları facebook sayfasından olmadığı için geçerli değil ama en azından denediler. Diğer arkadaşlarımın da canı sağolsun. Yarışmaya siz de katılın, ben size seve seve destek olurum:))
Malzemeler :
½ su bardağı sıvıyağ
½ su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1/2 su bardağı kuru üzüm
Aldığı kadar Sinangil Elmalı Tarçınlı Kek Karışımı (1 paket elmalı tarçınlı + 1 su bardağı kadar fındıklı karışım kullandım.)

Üzerine;
Yumurta sarısı
Yapılışı :Yumurta tozşeker ile birlikte 5 dakika kadar mikserin yüksek ayarında çırpılır. Sıvıyağ ve yoğurt eklenip birkaç dakika daha karıştırılır, hamur yoğurma kabına aktarılır.Kek unu karışımı ilave edilerek yoğurmaya başlanır.Oldukça yumuşak ama ele yapışmayacak bir hamur elde edilir. Üzümler de hamura eklenir. Hamurdan parçalar kopartılarak istenilen şekil verilir ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, 180 dereceye ayarlı önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

20 Aralık 2010 Pazartesi

Elmalı-Tarçınlı Muffinlerden Dalmaçyalı Pasta


Sinangil Kek Karışımları ile Alternatif Tarifler yarışması'na Elmalı-Tarçınlı kek karışımı ile yaptığım Dalmaçyalı Pasta ile katılıyorum. Tarifimi Sinangil'in facebook sayfasından ve Sinangil Lezzet Kulubü sayfasından beğenerek ve yorum yazarak destekleyebilirsiniz. Bakalım kaç blogcu arkadaşım destekleyecek:))
İsteyen herkes bu yarışmaya katılabilir. Bunun için Sinangil'in son çıkardığı kek karışımları (Havuçlu-cevizli, elmalı-tarçınlı, fındıklı-kakolu ve sade) ile değişik, denenmemiş, orjinal tariflerinizi hazırlayıp, kullandığınız ürünle birlikte fotoğraflamanız gerekiyor. Hazırlanan tariflerinizi önce Sinangil Lezzet Kulubünde yayınlayıp, sonra tarifinizin linkini Sinangil'in facebook sayfasında paylaşacaksınız. Değerlendirmeler %30 beğenme sayısı, %40 yorum sayısı, % 40 Sinangil'in değerlendirmesi şeklinde olacaktır. Bu değerlendirmeye göre dereceye girecek ilk 50 kişiye Sinangil'den hediye kolisi gönderilecektir. Katılmak isteyen herkese başarılar ama beni desteklemeyi de unutmayın:))
Malzemeler :
4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1-1,5 su bardağı pudra şekeri
50 gr. Yumuşak tereyağı ya da margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı çekilmiş ceviz
½ su bardağı kuru üzüm
1 paket Sinangil Elmalı-Tarçınlı kek karışımı

Ayrıca;
Pasta kreması
Beyaz şeker hamuru
Siyah gıda boyası

Yapılışı :
Tereyağı ve pudra şekeri karıştırma kabına alınır ve mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da kırılıp, çırpmaya devam edilir. Sonra sıvı yağ ve süt eklenip homojen bir karışım oluncaya kadar çırpılır. Elmalı-tarçınlı kek karışımı da karıştırma kabına dökülüp mikserin yavaş hızında ya da tahta bir kaşıkla karıştırılır. Kuru üzüm ve ceviz eklenir. Hazırlanan kek hamuru margarin ile yağlanmış muffin kalıplarına ya da muffin kağıtlarına paylaştırılır. 170 derece fırında keklere batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıplardan çıkarılır. Üzerlerine çok hafif pasta kreması sürülür. Şeker hamurundan parçalar kopartılır, pudra şekeri serpilmiş zeminde merdane ile açılır. Küçük kekler şeker hamuru ile kaplanır. İki adet küçük kek baş ve gövde olacak biçimde birleştirilir. Kalan şeker hamurundan köpek formuna uygun şekilde bacak, kuyruk, kulak,vb. yapılır. Hamurun bir kısmı siyah gıda boyası ile renklendirilip ortaya çıkan köpek şekline dalmaçyalı görünümü verilir.

Afiyet olsun.

18 Aralık 2010 Cumartesi

Pastakolik Etkinliği # 34 : Yeni Yıla, Yeni Pastalar


Ayşe Yaman' ın başlatmış olduğu pastakolik Etkinlikleri' nin 34. süne 15 Aralık - 15 Ocak tarihleri arasında ben ev sahipliği yapacağım. Aylar öncesinden etkinlik takvimi açıklandığında görev alacağım tarihi görünce hemen aklıma "yılbaşı pastaları" gelmişti ve ben de içinde bulunduğumuz günlere uygun olsun diye etkinlik konusunu "yeni yıla, yeni pastalar" olarak belirledim. Yılbaşında ya da yeni yılın ilk günlerinde yapacağınız birbirinden şık ve lezzetli pastalarınızın ve yılbaşı temalı keklerinizin tariflerini etkinliğe göndererek destek olursanız çok mutlu olacağım. Umarım bol katılımlı, şık pastaların olduğu bir etkinlik olur ve deneyebileceğimiz güzel pasta tarifleri olan bir arşiv oluşturabiliriz. Hepinize şimdiden çok teşekkür ediyor ve tariflerinizi bekliyorum.
Tariflerinizi 15 Ocak tarihine kadar birselirem@gmail adresine; adınızı, katıldığınız şehri ve tarfinizin bir fotoğrafını ekleyerek göndererek etkinliğe katılabilirsiniz. Blog sahibi olmayanlar da etkinliğe katılabilir.

17 Aralık 2010 Cuma

Brokoli Salatası




Malzemeler :
Brokoli
Havuç
Mantar
Kırmızı biber
Zeytinyağı, limon suyu ve tuz

Yapılışı :
Brokoli yıkanıp çiçeklerine ayrılarak buharda diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır. Havuçlar da temizlenip jülyen dilimlenir ve aynı yöntemle haşlanır. Mantarlar yıkanıp limonlu suda haşlanır. Biberler közlenip kabukları soyulur. Çekirdekleri temizlenip dilimlenir. Bütün malzeme salata tabağına alınır. Tuz, limon suyu ve zeytinyağı çırpılarak sebzelerin üzerine gezdirilir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

13 Aralık 2010 Pazartesi

Perde Pilavı



Uzun zamandır denemek istiyordum ama uygun tencerem olmadığı için şimdiye kadar yapmamıştım. Sevgili Sevil'in facebook'ta paylaştığı bir gönderiye yapılan yorumda "perde pilavı tenceresi" satılan bir yerin linki verilmişti; hemen sipariş verdim ve yaaaaptımmm!! Sevil'e bu vesile ile tekrar çok teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
1 adet kemikli tavuk göğsü
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı iç kabukları soyulmuş badem (sıcak suda bekletip soyabilirsiniz)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
karabiber, yenibahar
tuz
isteğe göre kuş üzümü, dolmalık fıstık (İrem sevmediği için ben koymadım)
3 su bardağı tavuk suyu
Hamuru;
2 su bardağı un
2 adet yumurta
50 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı (silme) yoğurt
tuz
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak tavuk eti haşlanır, eti kemiklerinde sıyrılarak didiklenir.
Pirin. yıkanıp; tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Yıkanıp suyu süzülür.
Pilav tenceresi ocağa oturtulur; tereyağı ve sıvı yağ dökülür. Bademler eklenip bir süre kavrulur. Pirinç de eklenip kavurmaya devam edilir. Tavuk suyu eklenip, tuzu ayarlanır ve pişmeye bırakılır.
Un yoğurma kabına alınır; ortasına yoğurt ve tereyağı konulur, yumurtalar kırılır, tuz eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Perde pilavı tenceresi tereyağı ile yağlanır, bademler yapıştırılır. Hamur unlanmış zeminde yufka büyüklüğünde açılır; katlanarak tencereye yerleştirilir ve tencereden dışarıya sarkacak şekilde açılır.
Demlenmiş pilava tavuk eti, karabiber ve istenilen baharatlar eklenip karıştırılır. Hamurl akaplanmış tencereye boşaltılır. Kenardan sarkan hamurla tencerenin üzeri kapatılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

10 Aralık 2010 Cuma

Üç Biberli Et


Kurban etiyle yaptığım bu lezzetli yemeği "Kurban Bayramı Sofraları" etkinliği için http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ arkadaşımıza gönderiyorum.



Malzemeler :

750 gr. jülyen usulü doğranmış kırmızı et

1 adet kırmızı dolmalık biber (California biberi)

1 adet sarı dolmalık biber (California biberi)

1 adet yeşil dolmalık biber

1 paket kültür mantarı

2 adet domates

1 adet büyük boy soğan

3-4 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı domates salçası

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

tuz, kekik

kaşar peyniri rendesi


Yapılışı :

Mantarlar yıkanıp, limonlu suda bekletilir. Sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Et de tencereye alınıp, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Önce yemeklik doğranmış soğan, sonra jülyen doğranmış biberler ve dilimlenmiş mantar eklenip kavurmaya devam edilir. Küp doğranmış domates ve dilimlenmiş sarımsaklar da eklenip, karştırılarak bir süre pişirilir. Sonra salça ve sıcak su eklenip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tuz ve kekikle tatlandırılır. İsteğe göre bir fırın kabına dökülüp, üzerine kaşar serpilir ve kaşar eriyinceye kadar fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.

8 Aralık 2010 Çarşamba

Gelin Hanım Tatlısı

Bir gazetenin çok uzun süre önce verdiği yemek ekinden denedim.

Malzemeler :
500 gr. Kuru kayısı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı haşlanmış pirinç
2 yemek kaşığı margarin
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 çay kaşığı tarçın
6 adet karanfil
1 adet havuç rendesi
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı hindistancevizi

Yapılışı :
Kayısılar akşamdan suya konulur. Ertesi gün iyice yıkanıp 5 dakika haşlanır, suyu süzülerek soğutulur.
Haşlanmış pirincin içine 1 yemek kaşığı şeker, ince rendelenmiş havuç, ceviz, robottan geçirilmiş üzüm ve tarçın eklenip karıştırılır. Bu karışımdan misket büyüklüğünde alınıp kayısıların arasına doldurulur ve kayısılar cam bir fırın kabına dizilir. Üzerine toz şeker serpilir, karanfiller eklenir ve 1 bardak su ile 2 yemek kaşığı margarin konulur. Üzeri folyo ile kapatılıp fırında yaklaşık 25 dakika pişirilir. Tatlı soğuyunca Hindistan cevizine bulanıp tabağa dizilir. Soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hindistancevizli Fındıklı Kurabiye


Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı
2 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi
3 yemek kaşığı toz fındık
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar nişasta
Yapılışı :
Bütün malzeme yoğurma kabına alınıp, karıştırılır. Aldığı kadar nişasta eklenip, ele yapışmayan, kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

7 Aralık 2010 Salı

Pırasalı Kiş (Milföy ile)


Malzemeler :
9 adet kare milföy hamuru
1 kg pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
tuz
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi
Yapılışı :
Pırasalar ayıklanıp, yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tencereye sıvı yağ alınıp ısıtılır, pırasalar eklenir ve kapağı kapalı olarak kendi suyuyla pişirilir. Pırasalar iyice yumuşayınca salça eklenir ve tuzu ayarlanır. Ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Milföy hamurları enine ve boyuna 3'lü gruplar halinde ve hafifçe birbirinin üstüne gelecek şekilde tezgaha dizilir. Bir oklava yardımıyla biraz açılır; yağlı kağıt serilmiş yuvarlak, küçük bir fırın kabına yerleştirilir, kenar fazlalıkları kesilir. (Kesilen hamur parçalarını şekilli kalıplarla kesip, kişin üzerini süslemek için kullanabilirsiniz) Milföy hamurunun üzerine pırasa boşaltılıp, kaşık yardımıyla düzgünce yayılır. Yumurta ve süt çatal yardımıyla iyice çırpılıp, pırasanın üzerine gezdirilir; kaşar rendesi serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.