Disable Copy And Past
24 Aralık 2013 Salı
Fırında Baharatlı-Susamlı Bebe Patates
Malzemeler :
1 kg bebe patates
tuz
karabiber
kekik
pul biber
susam
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı :
Bebe patateslerin kabukları hafifçe kazınıp yıkanır. (Kabuklu da kullanabilirsiniz.) Ortadan ikiye kesilip bir kaba alınır ve tuz, yağ, kekik, pul biber, karabiber ile harmanlanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına alınıp üzerine susam serpilir. 180 derece fırında susamlar kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
20 Aralık 2013 Cuma
Baykuş Kurabiye
Yabancı bir siteden uyarlayarak denediğim bir tarif.
Malzemeler :
1 su bardağı kahverengi şeker
1 su bardağı beyaz şeker
3/4 su bardağı fıstık ezmesi
3/4 su bardağı tereyağı (oda sıcaklığında)
3 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 fiske tuz (1/4 çay kaşığı)
aldığı kadar un
2-3 yemek kaşığı kakao
Ayrıca;
damla çikolata, tuzsuz badem ya da kaju fıstığı
Yapılışı :
1 su bardağı kahverengi şeker, 1 su bardağı beyaz şeker, 3/4 su bardağı fıstık ezmesi, 3/4 su bardağı tereyağı bir kaba alınıp mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, yumurtalar eklenir. Vanilya, kabartma tozu, tuz ve aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurun 1/3'ine kakao eklenip tekrar yoğrulur ve uzun kalın bir çubuk yapılır. Sade hamur merdane ile 0,5 cm kalınlığında açılır, ortasına kakaolu hamur yerleştirilip kakaolu hamur sade hamurla kaplanacak şekilde rulo yapılır. Hamur rulosu tam ortadan kesilip yan yana yerleştirilir ve birbirine yapıştırılır. Keskin bir bıçak yardımıyla 1 cm kalınlığında dilimlenir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yan yatırılır, baykuş kulakları oluşturacak şekilde üst köşeleri çimdiklenir. Kurabiyelerin tam ortasına gaga oluşturmak için badem yerleştirilir. Gözlerini yapmak için çok az un, pudra şekeri ve margarinle hamur yoğurup kullanabilirsiniz. (Orijinal tarifte krem peynir kullanılmış.) Göz için hazırlanan hamurun ortasına damla çikolata yerleştirilerek şekil verme işlemi tamamlanır. Kalan hamur için de aynı işlem tekrarlanır. Önceden ısıtılmış fırında hafif kızarıncaya kadar pişirilir, tel ızgara üzerine soğutulup servis yapılır.
Afiyet olsun
16 Aralık 2013 Pazartesi
Balkabaklı Rulo Pasta
Balkabaklı tariflere devam:))
Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çimdik tuz
1 su bardağı toz şeker
3/2 su bardağı balkabağı püresi
1 su bardağı iri doğranmış
Krema;
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 paket kremşanti
Yapılışı :
Un, kabartma tozu, tarçın ve tuz bir kapta karıştırılır. Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp; şeker eriyinceye kadar çırpılır, kabak püresi eklenip karıştırılır. Unlu karşım eklenip hafifçe çırpılır. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın (büyük fırın tepsisi kullanın, tepsi küçük olursa hamur kalın olacağından rulo olmaz, kek kırılır.) tesisine dökülür. Üzerine ceviz serpilerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında 13-15 dakika pişirilir. Pişen kek kağıt havlu üzerine ters çevrilir ve yağlı kağıt dikkatlice sıyrılır. Sıcakken kağıt havlu ile birlikte rulo şeklinde sarılıp soğumaya bırakılır.
Bir tencerede un, şeker, nişasta ve süt karıştırılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Soğuyunca toz kremşanti eklenip mikser ile 3-4 dakika çırpılır. Kek rulosu açılıp üzerine krema yayılır ve tekrar rulo şeklinde sarılıp buzdolabına kaldırılır. Birkaç saat (bir gece) bekletilip dilimlenerek servis yapılır. İsteğe göre üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun.
13 Aralık 2013 Cuma
Balkabaklı Kek
Malzemeler :
125 gr. yumuşak tereyağı
3 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı balkabağı püresi (kabak tatlısından kullandım)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
2 su bardağı un
Yapılışı :
Pudra şekeri ve tereyağı mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır; yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Kabak püresi eklenip karıştırılır. Un, kabartma tozu ve tarçın birlikte elenerek karışıma eklenir. Son olarak ceviz eklenip yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.
10 Aralık 2013 Salı
Ispanaklı Kiş
Yine şeklini yabancı bir sitede gördüğüm bir tarif; orijinal tarifte şarap, vb. kullanıldığı için ben bildiğim tariflerden uyarlayarak denedim. Türkiye'de bu şekli ilk deneyenlerden biri olacağımı sanıyordum ama google görsellerde tarama yaptığımda bu şeklin yemek blogları arasında oldukça popüler olduğunu ve değişik malzemelerle çoktan yapıldığını gördüm, blogları güncel olarak takip etmezsem olacağı buydu:)) İlk denemede çok başarılı olduğumu söyleyemeyeceğim, farklı malzemelerle, yeni denemelerde görüşmek üzere... :))
Malzemeler :
2 adet yumurta
100 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
3-3.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Dolgu için;
500 gr. ayıklanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
4 dal yeşil soğan
1 adet yumurta
1 diş ezilmiş sarımsak
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
yarım su bardağı ezilmiş beyaz peynir
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber
Yapılışı :
Bir tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır; yemeklik doğranmış
soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Biberin çekirdekleri çıkarılıp küp
şeklinde doğranır ve soğanlara eklenip kavrulur. Doğranmış yeşil soğanlar da
eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Doğranmış ıspanaklar ve ezilmiş sarımsak
eklenip ıspanak sönünceye kadar kavrulur. Tuz ve karabiber eklenip ocak
kapatılır. Soğuyunca peynirler ve yumurta eklenip iyice karıştırılır.
Un yoğurma kabına alınır; tereyağı bıçakla una yedirilir. Diğer malzemeler eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 2 eşit bezeye bölünür ve unlanmış zeminde pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamurlardan birinin tam ortasına küçük bir kase veya çay fincanı kapatılıp daire izi çıkartılır ve bu daire içine iç malzeme yerleştirilir. Kalan malzeme de daire olacak şekilde yerleştirilir, ikinci hamur üzerine kapatılıp kenarları çatalla bastırılarak yapıştırılır. Ortasına tekrar kase kapatılır. Kenarda kalan hamur 1,5 cm genişliğinde dilimlenir ve dilimler iç malzeme görünecek şekilde yana çevrilir. 170 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Not : Yapılış aşamalarının fotoğrafını çekemedim; şekil verme işleminin anlaşılır olması için orijinal tarifin yayınlandığı siteden alıntı yaptım.
9 Aralık 2013 Pazartesi
Balkabaklı Ekmek
Yabancı bir sitede görüp çok beğendim; tarifini Google translate ile çevirmeye çalıştığımda çok anlamlı bir çeviri ile karşılaşmadım bu yüzden biraz da kendi yorumumla denedim, beğenmeniz dileğiyle...
Fotoğraftaki tarih kimseyi yanıltmasın, fotoğraf yeni:)) Fotoğraf makinamı işyerinde unuttuğum için komşumun makinasını kullandım, tarihini fark etmemişim :))
Malzemeler :
250 gr. balkabağı
1 çay bardağı ılık su
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya (2 tatlı kaşığı kuru maya)
25 gr. eritilip soğutulmuş tereyağı
aldığı kadar un (4-4,5 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek için;
yumurta sarısı
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı (piştikten sonra sürmek için)
Yapılışı :
Balkabağı bir tencereye alınır, üzerine çıkacak kadar su eklenip haşlanır. Haşlanan kabağın suyu süzülür, çatalla ezilip püre yapılır ve soğumaya bırakılır.
Kuru maya şekerle birlikte suda eritilir ve 10 dakika kadar bekletilir. (İnstant maya kullanırsanız doğrudan unla da karıştırabilirsiniz.) Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır, mayalı karışım, tuz, eritilmiş tereyağı ve balkabağı püresi eklenip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, gerekirse un ilave edilir. Hazırlanan hamurun üzeri streç film ile kaplanıp iki katı oluncaya kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanmış hamur 10 eşit bezeye bölünür, bezeler hafif unlanmış zeminde yuvarlanır, pürüzsüz toplar oluşturulur. Hamurun ortasından başlayarak yukarıdan aşağıya doğru keskin bir bıçak yardımıyla 8 adet kesik yapılır. Oluşan kesikler parmakla hafif bastırılıp çukurlaştırılır ve şekil verme işi tamamlanır. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanıp bir süre tepside mayalandırılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcakken üzerine fırça ile eritilmiş tereyağı (Parlak görünüm için) sürülür. Üzerlerine domates sapı, vb. batırılarak kabak görünümü verilir. (Ben şeker hamuru kullandım.)
Afiyet olsun.
2 Aralık 2013 Pazartesi
Nutellalı Çörek ve Pazar Kahvaltısı
Şeklini yabancı bir sitede görüp, kendime göre ölçülerle yaptım, tavsiye ederim:))
Malzemeler :
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülmek için ayrılır.)
1/2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
7 yemek kaşığı eritilip soğutulmuş tereyağı
1 paket instant maya
3-4 su bardağı un
1 çimdik tuz
yeterince nutella
Yapılışı :
3 su bardağı un yoğurma kabına alınır, üzerine toz maya, şeker ve bir çimdik tuz eklenip karıştırılır ve ortası havuz gibi açılır. Yumurtalar kırılır, birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır. Unun ortasına yumurtalar, tereyağı ve süt eklenip yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur, gerekirse un eklenir. Hazırlanan hamurun üzeri streç film ile kaplanıp iki katı oluncaya kadar mayalandırılır. Mayalanmış hamur 4 parçaya bölünüp beze yapılır, her bir beze servis tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına nutella sürülerek (kenarlarında hafif boşluk kalacak şekilde sürülür.) üst üste yerleştirilir, son kat boş bırakılır. Hamurun tam ortasına bir fincan veya bardak yerleştirilip önce +, sonra X şeklinde kesilip 8 adet üçgen elde edilir, daha sonra her üçgen tekrar kesilerek toplamda 16 adet üçgen parça kesilir. (Hamurun ortası kesilmeyecek) Üçgen parçalardan ikisi aynı anda tutularak dışa doğru (ters yöne) çevrilir, sonra tekrar çevrilerek uçları birleştirilir. Bütün üçgen parçalar için de aynı işlem uygulanarak hamura çiçek şekli verilir. (Anlatması biraz zor oldu, umarım fotoğraflar yardımcı olur.) Bir süre daha mayalanması için bekletildikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
Balkabaklı Kek
Kahvaltı Menüsü:
Peynir tabağı (örgü, kaşar, eski kaşar, ezine, çörek otlu köy peyniri)
zeytin (Soslu siyah ve kırma yeşil zeytin)
kekikli taş baskı zeytin yağı
patates kızartması
salçalı sosis
sodalı börek
Nuetallalı Çörek
Balkabaklı kek
Reçeller (patlıcan, bergamut, karpuz kabuğu, şeftali, karadut, cennet hurması)
yeşillik tabağı (domates, salatalık, yeşil biber, kapya biber, roka, maydanoz, dereotu)
29 Kasım 2013 Cuma
Pastırmalı Barbunya Çorbası
Malzemeler :
500 gr. Kuru barbunya fasulye
1 fincan sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
8 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kimyon
2 adet kuru soğan
100 gr. Pastırma
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
Bir gece önceden ıslatılmış barbunyalar tencereye alınır,
üzerine çıkacak kadar su eklenip haşlanır, suyu süzülür. Tereyağı ve sıvı yağ
bir tencereye alınıp ısıtılır, yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye
kadar kavrulur, kıyılmış sarımsak da eklenip hafif kavrulur. Salçalar ve kıyılmış pastırma eklenip
karıştırıır ve suyu eklenir. Kaynayınca barbunya fasulyeler eklenir, barbunya
ezilmeye yakın pişirilir. Ocaktan alınıp baharatları eklenir, sıcak servis
yapılır.
Afiyet olsun.
22 Kasım 2013 Cuma
Siyah Havuçlu Rulo Salata
Rulo havuç salatasını ilk burada görmüştüm. Orijinal tarifte ufak değişiklikler yaparak siyah havuçla denedim; pembe ya da daha açık bir renk elde etmek istemiştim ama oldukça koyu bir renk ortaya çıktı.
Malzemeler :
1 kg siyah havuç
4 adet yumurta
5 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
Arasına sürmek için ;
200 gr. labne peyniri
1 tutam dereotu
3-4 yaprak roka
1 tutam maydanoz
1 diş ezilmiş sarımsak
Yapılışı :
Havuçlar rendelenip az yağda pişinceye kadar kavrulur. 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenip suyu çekinceye kadar pişirilir. Tuzu ayarlanıp ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Yumurtalar kırılıp sarısı ve beyazı ayrılır. Yumurta aklarına bir çimdik tuz atılarak mikser yardımıyla kar gibi oluncaya kadar çırpılır. (Çırpma kabı ters çevrildiğinde akmayacak kıvamda olacak)
Yumurta sarıları ve un havuç püresine eklenip blenderdan geçirilir, yumurta akları azar azar eklenip tahta bir kaşıkla akları söndürmemeye dikkat edilerek karıştırılır.
Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine düzgünce dökülür, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarır çıkarmaz yağlı kağıt yardımıyla rulo haline getirilip soğumaya bırakılır.
Yeşillikler yıkanıp ince ince kıyılır; ezilmiş sarımsak ile birlikte labne peynirine eklenip karıştırılır.
Soğumuş olan havuçlu rulo açılır ve üzerine peynir karışımı sürülür ve tekrar rulo olarak sarılır. Hazırlanan rulo Streç film ile sarılıp bir gece buzdolabında bekletildikten sonra dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
14 Kasım 2013 Perşembe
Mantar Kurabiye (Güncelleme)
Daha önce yayınladığım tarifi yeni fotoğrafı ile tekrar paylaşıyorum, denemeniz dileğiyle...
Malzemeler :
1 su bardağı toz fındık
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kakao
1 yumurta akı
Yapılışı :
Yarım su bardağı pudra şekeri, toz fındık, yumurta akı ve kakao bir kapta iyice karıştırılır. (Ele yapışan, yumuşak bir hamur oluyor.) 1 su bardağı pudra şekeri bir tabağa dökülür. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve pudra şekerinin içine atılarak yuvarlanır. İyice pudra şekerine bulanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-12 dakika pişirilir. Tepsiden alınıp soğutularak servis yapılır.
Not : bu ölçüden 9-10 adet kurabiye çıktı, 2 ölçü yapmanızı tavsiye ederim.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)