Disable Copy And Past

26 Ağustos 2010 Perşembe

Fırında Piliç Mücveri



Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdiğim bir tarif daha :))

Fırında Piliç Mücveri

Malzemeler :
1 adet piliç göğsü
2 adet orta boy patates
1,5 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı kaşar rendesi
1 adet orta boy havuç
1 çay bardağı konserve bezelye
2 su bardağı süt
½ demet maydanoz
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber

Yapılışı :
Piliç göğsü haşlanıp, etleri kemiklerinden ayrılarak didiklenir. Havuç ve patates haşlanıp tavla zarı iriliğinde doğranır. Tavuk etleri, havuç, patates, bezelye, kıyılmış maydanoz, tuz karabiber karıştırılıp, margarinle yağlanmış, hafif un serpilmiş tepsiye yayılır. Bir tencerede tereyağı eritilir, un rengi dönünceye kadar kavrulur. Süt eklenip, hızlıca karıştırılır. Muhallebi gibi pişirilip, tavuklu karışımın üzerine yayılır. En üste kaşar rendesi serpilerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Biraz ılınınca dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Çıtır Yufka Kasesinde Sebzeli Tavuk


Bu tarifimle Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" katıldım. Yarışmada beni desteklemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Malzemeler :
500 gr. Kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti
1 demet pazı
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
1 paket (400gr.) kültür mantarı
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber

4 adet böreklik yufka
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı su
Yumurta sarısı

Yapılışı :
Pazılar yıkanır ve kaynar suda birkaç dakika haşlanır. Soğuk suya tutulup doğranır. Mantarlar temizlenip yıkanır ve dilimlenerek limonlu suda haşlanır. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Tavuk etleri eklenip kavurmaya devam edilir. Sonra pazı, mantar ve doğranan közlenmiş kırmızı biberler eklenir, bir süre karıştırılarak pişirilir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Minik güveç kapları yumuşak margarin ile yağlanır. Birinci yufka düz bir zemine serilerek bir pasta tabağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir. Kenarları dışa sarkacak şekilde güveç kabına yerleştirilir. Kalan yufkadan 3-4 parmak genişliğinde uzun şeritler kesilir. Bu şeritler pileli ve dışarı sarkacak şekilde güveç kabının kenarlarına yerleştirilir; fırça yardımıyla su-sıvı yağ karışımı sürülür. Yufkaların ortasına hazırlanan tavuklu karışım paylaştırılır. Yufkaların uçlarına fırça ile yumurta sarısı sürülür. Son olarak tavuklu karışımın üzerine kaşar peyniri rendesi serpilerek 170-180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Deniz Börülcesi Salatası






Malzemeler :

2 demet deniz börülcesi

limon suyu

zeytin yağı

tuz

isteğe göre ezilmiş sarımsak



Yapılışı :

Deniz börülceleri sirkeli suda bekletilip yıkanır. Kaynar suya atılarak diriliklerini kaybetmeyecek şekilde haşlanır ve sıcak sudan çıkarılarak soğuk suya tutulur. Sap kısımların tutulup sıyrılarak kılçıkları ayıklanır, salata tabağına yerleştirilir. Limon suyu, zeytin yağı, ezilmiş sarımsak (Ben koymadım.) ve tuz çırpılarak salatanın üzerine gezdirilerek servis yapılır. Deniz börülcesi tuzlu olduğu için tuzunu kontrollü eklemek gerekir.

Afiyet olsun.

Patates ve Patlıcan Oturtma



Malzemeler :
1 kg. kemer patlıcanı/patates
300 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1-2 diş sarımsak
2 adet domates
3-4 adet sivri biber
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Patlıcanlar alacalı soyulup halka şeklinde doğranır ve acısının çıkması için 15 dakika kadar tuzlu suda bekletilir./Patateslerin kabukları soyulur ve halka şeklinde dilimlenir. Tuzlu sudan çıkarılan patlıcanlar yıkanıp kurulanır. Kızgın yağda patlıcanlar/patatesler kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları süzülür.
Bir tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenip kavrulur. Kıyma da tavaya alınır ve kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz ve baharatlarla tatlandırılıp ocak kapatılır. Patlıcanlar/patatesler bir fırın kabına dizilir. Üzerine kavrulan kıyma yayılır; domates-biber dilimleri yerleştirilir. Domates salçası 1/2 su bardağı sıcak suda eritilip yemeğin üzerine gezdirilir ve 180 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

Mercimek Çorbası


Malzemeler :
6 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 adet küçük boy havuç
1 adet patates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kimyon, kırmızı toz biber
Yapılışı :
Soğan ve sarımsağın kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. Havucun kabukları kazınır, patatesler soyulur ve yemeklik doğranır. Kırmızı mercimek yıkanıp süzülür. Bütün malzemel baharatlarla birlikte tencereye alınır ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Tefal Nutricook ile 6 dakikada pişirdim.) Pişirme işlemi tamamlanıca çorba blender'dan geçirilir ve limon ile servis yapılır.
Afiyet olsun.

Tavuk Budu Dolması


Tarifini daha önce verdiğim bu tarifimi de Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderiyorum.

25 Ağustos 2010 Çarşamba

Kiremitte Tavuklu Mantar


Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdiğim bir tarif daha :))

Kiremitte Tavuklu Mantar


Malzemeler :


½ kg. mantar


½ kg tavuk kuşbaşı


2 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı miktarı ayarlanabilir.)


Kaşar peyniri rendesi




Yapılışı :


Temizlenip yıkanan mantarlar limonlu ve tuzlu suda biraz haşlanır. Kuşbaşı tavuk, tereyağı ile kavrulur. Suyu süzülen mantar da tavuklara ilave edilip bir süre daha kavrulur, tuzu damak tadına göre ayarlanır. Güveç kaplarına paylaştırılıp 1-2 kaşık sıcak su ilave edilir. Üzerine kaşar rendesi serpilir. Kaşarlar eriyip kızarıncaya kadar fırında pişirilir.




Afiyet olsun

Pazılı-Közlenmiş Biberli Pide






Tarifim "Sahur Lezzetleri Etkinliği" için mintininmutfağı arkadaşımıza gönderiyorum.
Malzemeler :
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
aldığı kadar su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 küp yaş maya (21 gr.)
İç malzeme:
1 demet pazı
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Üzerine;
1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp doğranmış pazı yaprakları eklenip, pazılar sönünceye kadar kavrulur. Közlenmiş kırmızı biberler eklenip karıştırılır, tuz ve baharatlarla tatlandırılıp soğumaya bırakılır.
Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır, tuz eklenir. Maya, toz şekerle birlikte ılık sütün içinde eritilir. Sütlü karışım unun ortasına dökülür ve aldığı kadar su ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzerine nemli bir bez örtülerek 15 dakika kadar dinlendirilir. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp unlanmış zeminde oval şekilde açılır. Ortasına iç malzeme yerleştirilir, kenarları içe doğru katlanarak pide şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip, 170-180 derece fırında pişmeye bırakılır. Üzeri hafif pembeleşince kaşar rendesi serpilir ve kaşar eriyinceye kadar fırında tutulur. Fırından alınca kenarlarına tereyağı sürülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

24 Ağustos 2010 Salı

Patlıcan Pane

Malzemeler :
2-3 adet bostan patlıcanı
2 adet yumurta
1 su bardağına yakın un
1 su bardağı galeta unu
tuz

Kızartmak için;
sıvı yağ

Üzerine;
yoğurt, dereotu, sarımsak

Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanır ve alacalı soyulur, 1 cm kalınlığında dilimlenir. Tuzlu suda diri kalacak şekilde bir süre haşlanır, suyu süzülüp soğumaya bırakılır.
Yumurtalar bir kaseye kırılır; bir çimdik tuz atılıp çatalla çırpılır. Soğuyan patlıcan dilimleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak galeta ununa bulanıp; kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağları süzülür.
Kıyılmış dereotu ve ezilmiş sarımsaklar yoğurda eklenip karıştırılır. Patlıcanların üzerine dökülerek servis yapılır.

Not : Ben daha önce hazırladığım Haydariyi patlıcan dilimlerinin arasına koyarak servis yaptım. İsterseniz aralarına domates ve kaşar dilimleri koyarak kaşar eriyinceye kadar fırında tutabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Rokalı-Közlenmiş Biberli Haydari



Malzemeler :
500 gr. süzme yoğurt
3 yemek kaşığı ezilmiş beyaz peynir
2 adet közlenmiş kırmızı biber
5-6 yaprak roka
5-6 dal dereotu
1-2 diş sarımsak
kuru nane, kimyon, tuz
Üzerine;
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Yapılışı :
Yıkanıp kurulanan roka, dereotu ve közlenmiş biberler bıçakla incecik kıyılır. Ezilmiş sarımsak ve beyaz peynirle birlikte süzme yoğurda eklenip karıştıılır. Tuz, kuru nane ve kimyon eklenip tatlandırılır. Bir tavaya sıvı yağ ve toz biber alınıp kızdırılır; hazırlanan haydarinin üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.