Disable Copy And Past

29 Nisan 2010 Perşembe

Kıymalı Semizotu


Malzemeler :
1 demet semizotu
150-200 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 yemek kaşığı pirinç
tuz
Yapılışı :
Semizotları suda bekletilip, iyice yıkanır. Suları süzülerek doğranır. Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Kabukları soyularak küp doğranmış domatesler eklenip bir süre karıştırılarak pişirilir. Doğranmış semizotları da tencereye eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur. Yeteri kadar su ve tuz eklenir. Yıkanmış pirinçler yemeğin üzerine serpilir ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tercihe göre sarımsaklı ya da sade yoğurtla servis yapılır.
Afiyet olsun.

28 Nisan 2010 Çarşamba

Sinangil İnovasyon Çağrısı

"Gıda alanında yaptığı atılımlar ile kurulduğu günden bu yana yenilikçi çalışmaları ile dikkat çeken Sinangil, projeleri arasına bir yenisini daha eklemek için çalışmalarına devam etmektedir. Bu çalışmaların ışığında, son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız “inovasyon” (yenilikçilik, yenileşim) kavramını daha farklı alanlara taşımak amacıyla siz dostlarımızın fikirlerine başvurmak istiyoruz. Bu bağlamda www.acikinovasyon.com internet sitesi aracılığıyla inovatif fikirler arayan Sinangil, ödüllü olan bu yarışma sonucunda bu yenilikçi fikirleri hayata geçirmek için çalışmalarına başlayacaktır. Amacımız, Sinangil kalitesini siz dostlarımıza daha etkin bir şekilde ulaştırmak ve henüz Sinangil ile tanışmayan müstakbel dostlarımız ile tanışmaktır. "

26 Nisan 2010 Pazartesi

Bademli-Tahinli Kurabiye


Malzemeler :
200 gr. tereyağı
1 su bardağı tahin
1 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı çekilmiş badem
1 adet yumurta (Sarısı içine, beyazı üzerine)
1 paket vanilya
3 su bardağı un
Üzerine;
yeterince badem
Yapılışı :
Pudra şekeri ve tahin iyice karıştırılır. Üzerine yumuşak tereyağı, 1 yumurtanın sarısı, vanilya, çekilmiş badem ve un eklenip yoğrulur. (Biraz dağınık bir hamur oluyor.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. Yumurta akına batırılıp üzerlerine birer adet badem yerleştirilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.

22 Nisan 2010 Perşembe

Muzlu Milföy Katları


Bu pratik ikramları Şımartan Meyveli Tatlar Etkinliği için sevgili Deniz' e gönderiyor, kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler :
10 adet milföy hamuru
1-2 adet muz
1 paket dolgu kreması (Dr. Oetker)
3 çay bardağı süt
Üzerine;
pudra şekeri
toz antepfıstığı
Yapılışı :
Milföy hamurlarının buzu oda sıcaklığında bekletilerek çözdürülür. Milföy kareleri ortadan ikiye kesilir ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine tekrar yağlı kağıt serilip aynı büyüklükteki bir başka fırın tepsisi üzerine oturtulur. (Milföylerin kabarmaması için.) 170 dedece fırında bir süre bu şekilde pişirilip, üzerindeki tepsi ve yağlı kağıt alınır ve hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
Süt çukur bir kaba alınır, üzerine dolgu kreması poşeti boşaltılır ve mikser yardımıyla 1 dakika kadar çırpılır.
Soğuyan milföylerden birinin üzerine krama sürülüp, muz dilimleri yerleştirilir; sonra bir kat daha krema ve muz yerleştirdikten sonra üçüncü milföy yerleştirilir, krema sürülmez. Bütün milföyler bu şekilde hazırlandıktan sonra üzerlerine bolca pudra şekeri elenir ve toz antepfıstığı serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

21 Nisan 2010 Çarşamba

Çiriş Otlu Üçgen Börek






Aşağıdaki Çiriş fotoğrafı alıntıdır, ben pişirmeden önce fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Bu otu tanımayanlara fikir vermek amacıyla paylaşıyorum.

Çiriş, dağ pırasası, kiriş, sarı zambak, yabani pırasa... gibi yöresel isimlerle bilinen ve Erzurum, Sivas, Osmaniye, Bingöl bölgelerinde yetişen bir ot türüdür. Pırasaya benzer sarımsı çiçekli otsu bir bitki. Pazarda hep görüyordum ama ilk defa bu sene alıp denedim. Tadı ıspanakla pırasa arasında.
Malzemeler :

3 adet böreklik yufka

1/2 su bardağı sıvıyağ

1/2 su bardağı süt

1/2 su bardağı su


İç malzemesi;

500 gr. çiriş otu

400 gr. kültür mantarı

2 adet közlenmiş kırmızı biber

2 adet sosis (Olmasa da olur, evde bekleyen sosisleri değerlendirmek için ekledim.)

1 adet kuru soğan

sıvıyağ

tuz, karabiber, kırmızı pulbiber


Üzerine;

yumurta sarısı


Yapılışı :

Çiriş otları ayıklanıp, iyice yıkanır. İrice doğranıp bir süre haşlanır. Soğuk sudan geçirilir, suyu süzülerek elde sıkılır. Mantarlar yıkanıp dilimlenir ve limonlu suda haşlanır. Kuru soğan yemeklik doğranıp, sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Mantarlar ve çiriş otu eklenerek kavurmaya devam edilir. Közlenmiş biber de doğranıp kavrulan sebzelere eklenir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp, karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Sıvıyağ, süt ve su karıştırılarak böreğin sosu hazırlanır.

Yufkalar temiz bir zemine serilir, dört parmak genişliğine şeritler halinde kesilir. Her bir yufka parçasının üzerine fırça yardımıyla sos sürülür. Bir ucuna iç harcından bolca yerleştirilip üçgen şeklinde şeridin sonuna kadar katlanır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine önce sos sonra yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.





20 Nisan 2010 Salı

Carte d’Or Dondurmalı Workshop Buluşması


Sevgili Aylin Hanım 'ın nazik davetiyle Cumartesi günü, yiyecek içecek dünyasındaki profesyenellerin buluşma noktası olan CHEF'INN de blogcu arkadaşlarla Carte d’Or Dondurmalı Workshop etkinliği için bir araya geldik. Aylin Hanım 'a ve organizasyonda emeği geçen herkese tekrar çok teşekkür ediyorum, harika bir gündü.


Carte d'Or 'un ürün müdürü Sevgili Nihan Kayı firma hakkında ve etkinlik programı ile ilgili bilgiler verdi.
Profesyonel fotoğrafçı olan Muhittin Tüylüce'den fotoğraf çekme tekniklerini öğrendik.

Türkiye çapındaki üçüncü Gastronomi Kütüphanesi olan CHEF'INN kütüphanesini gezdik. Ben de bir kütüphaneci olduğum için oldukça ilgimi çekti.


Etkinliğe katılan mutfak dostları ile terasta bir hatıra... Sayfalarının hayranlıkla takip ettiğim arkadaşları yakından tanıma fırsatı bulduğum için çok mutluyum. Umarım daha uzun sohbetler edebileceğimiz başka etkinliklerde görüşebiliriz.


Unilever Food Solutions Türkiye Invasyon Şefi Uğur Volkan Uysal'dan ''Dondurma Sunum Teknikleri ''öğrendik ve birlikte sunumlar hazırladık. Yaptığımız çalışmalar bir yıl süreyle http://dondurmaliblog.blogspot.com/ 'da yayınlanacak.
Sunum hazırlarken "vanilyalı dondurma" ve "fıstıklı dondurma" isimleri ile iki grup halinde çalıştık. Herkese içinde malzeme listesi olan zarflar verildi. Özellikle tarif vermeyip, bizi hayalgücümüzle başbaşa bıraktılar.
Benim listemde;
şeftali kompostosu
şeftali likörü
limon
adaçayı yaprağı
şeker
Carte d'or Şeftali Ziyafeti dondurma vardı.
Listeyi görünce "Eyvah, ben bunlarla ne yapacağım" dedim, bir taraftan düşünürken, bir taraftan da malzemeleri toparlamaya çalıştım. Sonra şefimiz listeme baktı ve "Çok güzel, sizinle flambe yapacağız" dedi. "Çok güzel şefim de flambe nasıl yapılır?" Yüzümdeki paniği görünce "Merak etmeyin, birlikte yapacağız. Önce bir tava bulalım" dedi ve başladık flambe yapmaya. Flambe "aydınlatma, alevlendirme" demekmiş, öğrendim. Şefimizin büyük yardımlarıyla bir sunum hazırlamaya çalıştım ve fotoğraf çekimi için Muhittin Bey' e götürdüm. O sırada kızım huysuzluk yapmaya başlayınca panikden kendi sunumumun fotoğrafını çekemedim. Diğer sunumlarla birlikte buradan göreceğiz.
Bu keyifli günün sonunda sürpriz hediyelerimizi aldık ve evin yolunu tuttuk. Hediye paketinden çıkan dondurmalardan biri sunum hazırladığım "Şeftali ziyafeti" idi, hemen tadına baktım ve bayıldım. Bu yaz dolabımdan eksik olmayacak.

19 Nisan 2010 Pazartesi

Bademli-Kuru Üzümlü Biscotti

Tarifini sevgili Damaktadı Gül'den aldım, evdeki malzemeden kaynaklanan sebeplerle biraz değişiklik yaptım. Orjinal tarife buradan ulaşabilirsiniz.

Malzemeler
100 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
minicik tuz
2 yumurta
100 gr. tuzsuz badem
1,5 kahve fincanı kuru üzüm
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
3-4 yemek kaşığı mısır unu
aldığı kadar un
Yapılışı :
Şeker, tereyağ, tuz, vanilya, portakal kabuğu rendesi geniş bir kaba alınarak mikser yardımıyla çırpılır. Yumurtalar teker teker eklenir ve çırpmaya devam edilir. Mısır unu ve aldığı kadar beyaz un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Bademler ve üzümler eklenip hamura iyice yedirilir.Hamur 2 ya da 3 parçaya ayrılır. Kalınca rulo yapılıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir.
Soğuyan rulolar 1 parmak genişliğinde keskin bıçakla kesilir.Her bir parça tepsiye dizilip tekrar 15 dk. kadar fırınlanır. Soğuyunca servis yapılır.
Bekledikçe tadı daha da güzel oluyor, kapalı kapta uzun süre tazeliğini koruyor.
Afiyet olsun.

15 Nisan 2010 Perşembe

Havuçlu-Etli Pilav

Malzemeler :
1,5 su bardağı pilavlık pirinç
400gr. kuzu eti (minik küpler halinde doğranmış)
4 adet orta boy havuç
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
yeteri kadar tuz
sıcak su

Yapılışı :
Ön hazırlık olarak pirinç yıkanarak tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Havuçlar jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır. Sıvı yağ ve terayağı teflon ya da yanmaz bir tencereye alınıp kızdırılır. Etler tencereye eklenip harlı ateşte kavrulur. Jülyen doğranmış havuçlar ilave edilir ve bir süre pişirilir. Bir miktar sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Etler pişip, suyunu çekince; yıkanıp süzülen pirinç tencereye eklenir. Etli malzeme ile karıştırılmadan, kaşıkla üzeri düzeltilir. Yeterince sıcak su (ben 2,5 su bardağı koydum.) eklenir, tuzu eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca ocak kapatılır. Kaşıkla pilavın bir kaç yerinden delikler açılır ve kapağı kapatılarak bir süre demlenmeye bırakılır. Tencere servis tabağına ters çevrilerek (pirinçler alta, etli karışım üste gelecek şekilde) servis yapılabilir.

Not : Ben kek kalıbıyla sunum hazırladığım için hepsini ayrı ayrı pişirdim.

Afiyet olsun.

Sebzeli Bonfile (Actifry ile)




Malzemeler :
500 gr. bonfile (jülyen doğranmış)
500 gr. kültür mantarı
1 adet havuç
2 adet kırmızı California biberi
1 adet kuru soğan
1 actifry kaşığı sıvıyağ
1 actifry kaşığı soya sosu
tuz, kekik
Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp, dilimlenir ve limonlu suda çok az haşlanır. (Kararmaması için) Havuç, biber ve soğan jülyen usulü doğranır. Etler, yağ ve bütün sebzeler actirfy'ın pişirme haznesine yerleştirilir. Kapağı kapatılarak saati 15 dakikaya ayarlanır. 15 dakika sonunda kapağı açılıp tuz, kekik ve soya sosu eklenip, 5 dakika daha pişirilir.
Ben makarna ile servis yaptım, tekrar yaptığımda krema ekleyerek de denemek istiyorum.
Afiyet olsun.

14 Nisan 2010 Çarşamba

Tam Buğday Ekmeği


Malzemeler :
500 gr. tam buğdağ unu
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
aldığı kadar ılık su

Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınıp, tuz, şeker ve maya eklenip karıştırılır. Ortası havuz gibi açılır ve aldığı kadar ılık su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğrulur. Üzeri örtülerek 20 dakika kadar bekletilir. İsteğe göre iki ya da altı eşit parçaya bölünerek ekmek şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip 1 saate yakın mayalanması için bekletilir. Üzerlerine fırça yardımıyla su sürülüp, 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.