Disable Copy And Past

12 Ekim 2009 Pazartesi

Elmalı Kek

1999-2001 yılları arasında üniversitenin düzenlediği İngilizce kursuna giderken emekli bankacı bir sınıf arkadaşımız bu kekden yapıp getirmişti. Uzun zamandır yapmıyordum, defterlerimi karıştırıken tarifini buldum ve hemen yaptım. Kurs günlerimiz çok güzeldi; bayan arkadaşlar kek, kurabiye, vb. getirir, beyler de kantinden çayları... Keyifle İngilizce öğrenirdik. Son girdiğim final sınavından 1 hafta sonra İrem dünyaya geldiği için 9. kurda ayrılmak zorunda kalmıştım.

Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 su bardağı tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elma
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
Yapılışı :
Yumurtalar ve tozşeker karıştırma kabına alınarak mikser yardımıyla şeker iyice eriyinceye kadar çırpılır. Ceviz ve elma eklenerek karıştırılır. Başka bir kapta un, kakao, kabartma tozu ve tarçın karıştırılır, sıvı malzemelere eklenir. Mikserle malzemeler iyice özleşinceye kadar çırpılır. Margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülerek önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir. Kürdan batırılarak kekin pişip, pişmediği kontrol edilir. Batırılan kürdan kuru çıkarsa kek pişmiş demektir.
Afiyet olsun.

9 Ekim 2009 Cuma

Gazozlu Pudraşekerli Kek

Malzemeler :
1 şişe meyveli gazoz (250ml.)
4 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2,5 su bardağı un
1 avuç iri ceviz
3 yemek kaşığı hindistancevizi
1/2 paket kabartma tozu

Üzerine;
Bolca pudra şekeri

Yapılışı :
Yumurta ve pudra şekeri mikser yardımıyla köpük oluncaya kadar çırpılır, gazoz eklenir, çırpmaya devam edilir. Un, hindistancevizi ve kabartma tozu eklenip karıştırılır. Son olarak ceviz eklenerek, margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülerek önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında kürdanla kontrol edilerek pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan çıkartılır ve üzerine bolca pudraşekeri elenip, dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Levrek Izgara


Güveçte Türlü




29 Eylül 2009 Salı

Çikolata Kaplamalı Fındıklı Kurabiye


Tarifi Burçin'in denemeleri nden, uygulama benden. Aslında bu tarifi geçen sene yapmış ve Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği'nde yayınlamıştım. Kurabiyeler kategorisinde göremeyince tekrar yayınlamaya karar verdim. Tarifini aynen aktarıyorum.
Malzemeler :
200 gr. tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
3,5 su bardağı un
2/3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
2/3 su bardağı iri dövülmüş fındık
80 gr. rendelenmiş bitter çikolata
½ çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı su
1 paket vanilya
Kaplama ve Süsleme için :
250 gr bitter çikolata
File Fıstık
Toz Fıstık
Hindistan cevizi rendesi
Pudra Şekeri
Yapılışı :
Fırını 160º C’ye ayarlıyoruz. Kurabiyenin içine katacağımız fındıkları 10 dk. fırınlayıp çıkardıktan sonra tarifte kullanacağımız şekilde (ince çekilmiş ve iri dövülmüş) hazırlıyoruz. Tereyağını mikser ile krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Sırasıyla ve karıştırmaya devam ederek şeker, vanilya ve suyu ilave ediyoruz. İnce çekilmiş fındık ve çikolata rendesini ilave ederek tahta bir kaşık ile karıştırıyoruz. Elenmiş un ve tuzu azar azar ilave ederek elimizle yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Bu aşamada çok az daha un ilavesi gerekebilir. İri dövülmüş fındıkları ilave edip yoğurma işlemini tamamlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparıp yaklaşık 1,-1,5 cm eninde, 7-8 cm uzunluğunda olacak şekilde elimizde yuvarlayıp yarım ay şeklini veriyoruz. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek önceden ısıtılmış 160ºC fırında yaklaşık 35 dk. pişiriyoruz. Pişen kurabiyeler tel ızgara üzerinde soğurken kaplama için 250 gr bitter çikolatayı derin bir kapta benmari usulü eritiyoruz. Çikolatayı eritirken suyun çikolatanın olduğu kaba değmemesine özen gösteriyoruz. Aksi takdirde çikolata tekrar sertleşecektir. Soğuyan kurabiyelerin yarısını çikolataya batırıp tekrar pişirme kağıdı serili tepsiye diziyoruz. Çikolata soğumadan üzerine file fıstık, toz fıstık veya hindistancevizi rendesi serpiştiriyoruz. Çikolatasız kısımlarına pudra şekeri serpiştirip oda sıcaklığında çikolata sertleşinceye kadar bekleterek servis tabağına alıyoruz.
Afiyet olsun.

24 Eylül 2009 Perşembe

Kıymalı Bükme Böreği


Malzemeler :
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
125 gr. tereyağı
Üzerine;
yumurta sarısı
İç malzeme;
1 adet kuru soğn
150 gr. kıyma
1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ
tuz, karabiber
Yapılışı :
Sıvıyağ, su, kabartma tozu yoğurma kabına alınır. Aldığı kadar un ve tuz eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlanır ve üzeri örtülerek 15-20 dakika dinlendirilir. Bu rada iç malzeme hazırlanır. Yemeklik doğranmış soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip, suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Karabiber ve tuzla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İsteğe göre pulbiber ve salça da ekleneilir. Dinlendirilen bezeler yufka inceliğinde tek tek açılır. Üzerlerine eritilip soğutulmuş tereyağı fırça yardımıyla sürülür. Yufka sarılarak rulo haline getirilir ve 4-5 cm eninde kesilir. Bir tepsiye aralıklı olarak dizilip buzlukta 10 dakika kadar bekletilir. Buzluktan alınan rulolar merdane veya oklava ile kare şeklinde açılır. Ortalarına hazırlanan iç malzeme yerleştirilir. Karşılıklı kenarları kapatılarak ters çevrilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Paket şeklinde katlanan böreklerin ortasına bir bıçak yardımıyla çizik atılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir ve ılık olarak servis yapılır.
Not : istenilen iç malzeme kullanılabilir. Hamuru rulo halindeyken dondurup istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

16 Eylül 2009 Çarşamba

Peynirli Börek




Malzemeler :
4 adet böreklik yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı su
Üzerine;
yumurta sarısı
İçine;
beyaz peynir (İrem sevmediği için maydanoz eklemedim, isteğe göre eklenebilir.)
Süslemek için;
milföy hamuru (Evde bekleyen milföy hamurunu değerlendirmek için süsleme yaptım, olmasa da olur.)
Yapılışı :
Yufkalar üst üste temiz bir zemine serilir. Bıçak yardımıyla 5 cm. genişliğinde şeritler kesilir. Süt, su ve sıvıyağ bir kapta çırpılır. Her bir şeridin üzerine ayrı ayrı fırça ile süt-su-yağ karışımından sürülür. Şeritlerin ucuna peynir yerleştirilir. Önce yan kenarları içe doğru katlanır. Sonra peynir yerleştirilen uçtan başlanarak diğer ucuna kadar katlanarak sarılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan süt-su-yağ karışımından böreklerin üzerine sürülür. İsteğe göre milföy hamurlarından şeritler kesilerek süslemeler yapılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Şekerpare

Yıllar önce bir gazetenin verdiği yemek ekinden tarifini almıştım. Tarif defterime sadece malzemelerini yazmışım, onun için yapılışını aklımda kaldığı kadar yazdım.

Malzemeler :
2 kahve fincanı pudra şekeri
2 kahve fincanı eritilip soğutulmuş margarin
6 kahve fincanı un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat (Kabartma tozu aynı kıvamı vermiyor, denedim.)

Üzerine;
Badem

Şurubu;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
birkaç damla limon suyu

Yapılışı :
Toz şeker ve su bir tencereye alınarak 5 dakika kadar kaynatılır. Birkaç damla limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılır. Ocak kapatılarak, şurup soğumaya bırakılır.
Pudra şekeri ve yumurta yoğurma kabında iyice çırpılır. Eritilip, soğutulmuş margarin eklenir. Un ve karbonat da eklenip yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır.( Şekerpare pişerken yayılacağı için fazla bastırmadan şekil verin, mümkünse top top bırakın.) Hazırlanan şekerpare tepsiye dizilir ve ortalarına birer tane badem batırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üzerine soğuk şurup gezdirilir. Şurubunu çekince servis yapılır.

Afiyet olsun.

15 Eylül 2009 Salı

Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Sarma (Kadir Geceniz Mübarek Olsun)


Bu tatlıyı yıllar önce bir dergide görüp, eltimin açtığı baklava yufkasıyla denemiştim. Muhteremleafiyetle arkadaşımızın hazır yufka ile yaptığını görüp onun tarifini denemeye karar verdim. Sonuç; muhteşem oldu. Şerbetindeki vanilya, ve kadayıfa eklenen tarçın harika bir tat verdi. Bence kesinlikle tereyağı ile yapılmalı, margarinle aynı tadı vereceğini düşünmüyorum. Tarifi aynen aktarıyorum.
Malzemeler :
500 gr. hazır baklava yufkası
300 gr. çiğ kadayıf
2 su bardağı iri öğütülmüş ceviz (Ben fındık kullandım)
Tarçın
300 gram tereyağı
Şerbet Malzemesi;
5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1 paket vanilya
Birkaç damla limon suyu (Orjinal tarifte yok, ben ekledim.)
Yapılışı :
Tozşeker, vanilya ve su bir tencereye alınıp, 5 dakika kadar kaynatılır. Birkaç damla limon suyu eklenip, 1-2 dakika daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
Tereyağı eritilir.
Baklavalık yufkaların 4 tanesi tezgaha serilir. (Diğer yufkaları üzeri örtülü bekletin; kuruyup, kırılabilir) En üstteki yufkanın üzerine kadayıf tiftiklenerek yerleştirilir. İri çekilmiş ceviz ya da fındık ve tarçın serpilir. Hepsinin üzerine 2-3 kaşık tereyağı gezdirilir. Yufkalar fazla sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır. İki parmak genişliğinde kesilerek, yağlanmış tepsiye yatay olarak dizilir. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra kalan tereyağı tatlının üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış orta dereceli (170) fırında yufkalar kızarıncaya kadar pişirilir. Tatlı soğuyunca ılık şerbet üzerine dökülüp, biraz dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.



Tarifteki 300gr. kadayıf az geldi; belki kadayıfı bol kullandım bilemiyorum. Kalan yufkaları her 2 yufkada bir aralarına fırça ile tereyağı sürerek 8 tanesini üst üste koydum. Fındık serperek rulo yaptım ve baklava dilimi gibi keserek tepsiye dizdim, kadayıflarla beraber pişirdim. Böyle de çok güzel oldu. Kadayıf miktarını artırabilir ya da kalan yufkaları farklı şekiller vererek kullanabilirsiniz.

Pabucaki


"Türk Yemekleri" kitabından denediğim bir tarif. Oldukça değişik bir lezzet, yapılışı da kolay.

Malzemeler:
1 kg. patlıcan (Ben bostan patlıcanı kullandım)
2 adet soğan
150 gr. kaşar peyniri
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
Toz kırmızı biber
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ ya da 50 gr. margarin
Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanıp ortadan ikiye kesilir. Tuzlu kaynar suda iç kısımları kolayca çıkartılabilecek kıvama gelinceye kadar (6-7) dakika haşlanır. Bıçak yardımıyla içi oyularak çıkartılır. Çıkan parçalar ince kıyılır. Bir tavaya yemeklik doğranmış soğan ve sıvıyağ alınarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Patlıcan içleri de eklenip kavurmaya devam edilir. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp, ocaktan alınır. Soğanlı karışım soğuyunca kaşar peyniri ve yumurtalar eklenip karıştırılır. Hazırlanan iç malzeme patlıcanların içlerine doldurulur. Üzerine kırmızı biber serpilir. 180-200 derece fırında 30 dakika kadar pişirilip, ılık servis yapılır.
Kitaptan bir not : Pabucaki kaşar peyniri yerine taze beyaz peynir ile de hazırlanabilir.
Afiyet olsun.