Disable Copy And Past

14 Eylül 2009 Pazartesi

Sucuklu Patatesli Börek





Malzemeler :

4 adet böreklik hazır yufka

5-6 adet orta boy patates

2 parmak sucuk

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1 adet yumurta

tuz

Kızartmak için;

1,5 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı :

Patatesler kabuklarıyla beraber haşlanır. Henüz sıcaklığı geçmeden kabukları soyulur ve çatalla ezilir. İçine küp doğranmış sucuk, kaşar peyniri, yumurta sarısı ve tuz eklenip karıştırılır. İlk yufka temiz bir zemine serilir ve iki eşit yarım daire olacak şekilde kesilir. Kesilen düzgün kısmına patatesli harç yerleştirilir. Yuvarlak kenarlarına fırça yardımıyla yumurta akı sürülür. İç malzeme yerleştirilen kısımdan başlanarak rulo şeklinde sarılır. (Ben kenar fazlalıklarını içe katladım, böylece böreklerin hepsi aynı kalınlıkta oldu.) Rulo 4 parmak (4-5cm. ) eninde kesilir. Aynı işlem diğer yufkalar için de tekrarlanır. Hazırlanan börekler kızgın yağda kızartılıp, fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alınır. Sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Gül Tatlısı

Bu tatlıyı yapmayan blogcu sanırım kalmadı. Tarifini yıllar önce Kırşehir Mucur'da yaşayan eltim Meryem'den almıştım.

Malzemeler :
1,5 su bardağı irmik
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çimdik tuz
aldığı kadar un

Şerbeti;
3 su bardağı su
3 su bardağı tozşeker

Arasına;
1/4 ceviz, badem, Antepfıstığı, vb.

Yapılışı :
Margarin eritilip, soğutulur. Bütün malzeme yoğurma kabına alınarak aldığı kadar un ilavesiyle yoğrulur. (Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak, şekil verirken dağılmayacak) Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça kopartılıp, oklava ile ince açılır. (Mantı yufkasından biraz kalın) Açılan hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir.


Kesilen yuvarlakların 5 tanesi üst üste biraz kaydırılarak dizilir.


Birinci yuvarlak parçadan tutularak rulo yapılır ve bıçak yardımıyla iki parçaya bölünür.

Kesilen yer alta gelecek şekilde tepsiye dizilir. Ortasına dörde bölünmüş ceviz, badem, fıstık, vb. yerleştirilir. Orta ısılı fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Bir tencereye tozşeker ve su alınıp, 5 dakika kaynatılır. Birkaç damla limon suyu eklenip, 1-2 dakika daha kaynatılır, ocak kapatılır. Şerbet ılık hale gelince, ılık tatlının üzerine kaşık yardımıyla gezdirilir. Bir süre dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Eylül 2009 Pazartesi

Fırın Poşetinde Tavuk Baget ve Sade Pirinç Pilavı



Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.
Malzemeler :
istediğiniz sayıda tavuk baget
4/1 limon
kırmızı pulbiber, kekik, tuz
fırın poşeti
1 tatlı kaşığı un
Yapılışı :
Bagetler ocak alevine tutularak ince tüyleri tütsülenir ve yıkanır. Bir kaba alınarak tuz ve baharatlarla harmanlanır. Fırın poşetine un konularak, iyice sallanır. Bagetlerin üzerlerine limon suyu sürülüp, fırın poşetine yerleştirilir. Poşetin ağzı plastik telle (Fırın poşeti paketinden çıkıyor.) sıkıca bağlanır. Kürdan yardımıyla poşetin üzerine birkaç delik yapılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında tavuklar nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. İsteğe bağlı olarak poşetlere elma dilimi şeklinde dilimlenmiş patates de ekleyebilirsiniz.
Sade Pirinç Pilavı
Malzemeler :
1,5 su bardağı pilavlık pirinç
1 yemek kaşığı (tepeleme) tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kesme şeker
birkaç damla limon suyu
2,5 su bardağı su (Ben soğuk su kullanıyorum.)
Yapılışı :
Pirinçler ayıklanıp, yıkanır. Bir kaba alınarak üzerine kaynar su ve tuz dökülür. Üzerine kapak kapatılarak soğuyuncaya kadar (en az 30 dakika) bekletilir. Bir süzgece alınıp, yıkanarak fazla tuzunun gitmesi sağlanır. Geniş bir tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınır. Tereyağı eriyince süzülen pirinçler eklenir ve bir süre kavrulur. Pirinçler çıtır çıtır ses çıkarmaya başlayınca tencereye su eklenir. Tuz, kesme şeker ve limon suyu eklenir. Kaynamaya başlayınca en kısık ocak alevinde suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bir süre demlenmeye bırakılır. Tencereyi bez bir örtüyle sarmak pilavın uzun bir süre sıcaklığını korumasına yardımcı olacaktır.
Afiyet olsun.

Etli Taze Fasulye (Beyaz Fasulye)



Eşimin Kırşehir'den dönüşte getirdiği beyaz renkli fasulyeler. Pişirince normal yeşil fasulye gibi oluyor ama inanılmaz lezzetli. Tarif vermiyorum, bildiğiniz etli taze fasulye.

4 Eylül 2009 Cuma

Rumeli Paçası

Arnavut kökenli arkadaşımıza iftara davetli olduğumuz zamanlarda mutlaka sofrada bulunurdu. Onlarda paçasız iftar olmazmış. Uzun zamandır yememiştim. Ramazan dolayısıyla aklıma geldi ve yaptım. Tarifi İftar Bereketi Etkinliği-3 için birdemliksohbet Sevil 'e gönderiyorum.

Malzemeler :
2-3 diş sarımsak
1 adet yumurta sarısı
yarım yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı (tepeleme) un
1 yemek kaşığı margarin (Becel kullandım.)
4 su bardağı et suyu
tuz (Ben etsuyu tableti kullandığım için eklemedim.)

Üzerine;
halka dilimlenmiş sucuk
kırmızıbiber

Yapılışı :
Sarımsaklar iyice ezilir. Ezilmiş sarımsak, yumurta sarısı, sirke, margarin, un ve et suyu bir tencereye alınır. Topaklanmaması için iyice karıştırılır ve tencere ocağa oturtulur. Sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Bir tavaya 1 çay kaşığı kadar margarin ve halka doğranmış sucuklar alınır ve sucuklar çevrilerek pişirilir. Hazırlanan paça geniş bir tabağa alınır, üzerine sucuklar yerleştirilir. Tavada kalan yağa biraz kırmızıbiber eklenip, kızdırılır ve paçanın üzerine gezdirilir. Sıcak olarak hemen servis yapılır.

Afiyet olsun.

Mantarlı ve Biberli Makarna


Herkesin bildiği bir makarna ama ben yine de arşivimde bulunsun diye ekliyorum.
Malzemeler :
yarım paket helezon makarna
300 gr. kültür mantarı
1-2 adet kırmızı biber
1 çay bardağı (100m.) krema
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber
Yapılışı :
Makarnalar tuzlu kaynar suya atılarak haşlanır ve süzülür. Mantarlar yıkanıp, 1 cm. inceliğinde doğranır. Bir tencereye sıvıyağ alınır, mantarlar halka doğranmış kırmızı biberle birlikte sotelenir. Tuzu ve karabiber eklenir. Krema da tencereye ilave edilip bir taşım kaynatılır. Haşlanan makarnalar eklenip, iyice harmanlanır ve sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Köy Çorbası


Emine Beder'den denediğim bir çorba tarifi.

Malzemeler :
1 kahve fincanı ince bulgur
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı tereyağı
5-6 su bardağı et suyu ya da su
tuz, kırmızıbiber

Terbiyesi;
1 adet yumurta (Ben sadece sarısını kullandım.)
5 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı (tepeleme) un

Yapılışı :
Tencereye ince bulgur, tavla zarı iriliğinde doğranmış patates, havuç ve su alınıp, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çukur bir kapta yoğurt, yumurta, un ve 1-2 kepçe çorbanın suyu çırpılır. Azar azar ve karıştırılarak çorbaya eklenir. Çorba üzeri göz göz olana kadar pişirilir. Ateşten almadan 5 dakika önce tuzu ayarlanır. Bir tavada tereyağı eritilip, kırmızıbiber eklenir. Çorbanın üzerine biberli yağ eklenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

28 Ağustos 2009 Cuma

Kakao Kremalı Yalancı Tavuk Göğsü


Malzemeler :
4 su bardağı (1 litre) süt
1 su bardağı un
125 gr. margarin
1,5 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya
Hindistan cevizi
Arasına ;
1 paket dr. Oetker kakaolu pasta kreması
paketin üzerinde miktar kadar süt
Yapılışı :
Bir tencerede margarin eritilir ve un eklenir. Un hafif rengi dönene kadar kavrulur. Süt eklenerek, topak olmaması için sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tozşeker eklenir ve koyu bir muhallei oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Vanilya eklenip, ocak kapatılır. Mikser yardımıyla 5 dakika kadar çırpılır. Büyükçe bir fırın tepsisine bolca hindistancevizi serpilir. Muhallebi tepsiye dökülür ve üzeri düzeltilir. Pasta kreması paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır ve muhallebinin üzerine ince bir tabaka halinde sürülür. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılıp 1-2 saat dinlendirilir. İyice soğuduktan sonra dikdörtgen şeklinde (istenilen büyüklükte) dilimlenir ve spatula yardımıyla rulo yapılır.
Afiyet olsun.

Kıymalı Patates Kayıkları

Bu yemeği püreden arta kalan haşlanmış patatesleri değerlendirmek için uydurdum. Patateslerin kabuklarını soyup, sıcak halde iken çatalla ezdim, biraz tereyağ ve tuzla tatlandırıp kayık şekli verdim. Üzerine soğan, kıyma, domates, biber kavurup biraz salça ekleyerek hazırladığım kıymalı sosdan döktüm. Son olarak sarımsaklı yoğurt döküp servis yaptım.

Kırmızı Biber Kavurması

Bu tarifi nurdanınmutfağı arkadaşımızda gördüm, çok canım çektiği için hemen yaptım. Ramazan olduğu için yoğurda sarımsak koymadım, biberler pişerken içine doğranmış sarımsak, ekledim. Çok kolay ve çok lezzetli. Tarifini aynen aktarıyorum.

Malzemeler:
4-5 kırmızı biber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
yarım demet maydonoz
sarımsaklı yoğurt
üstü için:
1/2 yemek kaşığı yağ ve pul biber
Yapılışı:
Kırmızı biberlerin çekirdekleri temizlenir, jülyenden az kalın doğranır.Yapışmaz bir tavada, 1 kaşık yağda, kısık ateşte arada bir karıştırarak yumuşayıncaya kadar pişirilir.Soğuyunca, ince kıyılmış maydonoz ile karıştırılır.Servis tabağına alınır, üstüne sarımsaklı yoğurt dökülür ve yağda kızdırılmış pul biber gezdirilir.
Afiyet olsun.