Disable Copy And Past

12 Haziran 2009 Cuma

Mantar Kurabiye

Tarifi Sofra Dergisinden.... Kesinlikle muhteşem bir tat, acıbedem kurabiyesini andırıyor.

Malzemeler :
1 su bardağı toz fındık
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kakao
1 yumurta akı

Yapılışı :
Yarım su bardağı pudra şekeri, toz fındık, yumurta akı ve kakao bir kapta iyice karıştırılır. (Ele yapışan, yumuşak bir hamur oluyor.) 1 su bardağı pudra şekeri bir tabağa dökülür. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve pudra şekerinin içine atılarak yuvarlanır. İyice pudra şekerine bulanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-12 dakika pişirirlir. Tepsiden alınıp soğutularak servis yapılır.

Not : bu ölçüden 9-10 adet kurabiye çıktı, 2 ölçü yapmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

11 Haziran 2009 Perşembe

Zeytinli Rulolar

Tarifini Lezzet Dergisinin ekinden aldım.

Malzemeler :
125 gr. margarin
1 adet yumurta
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı yoğurt
1 tutam tuz
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
2,5 yemek kaşığı zeytin ezmesi
Üzerine ;
1 adet yumurta sarısı
Yapılışı :
Zeytin ezmesi hariç tüm malzeme bir kapta karıştırılıp yoğrulur. Merdane yardımıyla ince dikdörtgen bir hamur açılır. Küçük üçgen şeklinde parçalar kesilir.İçlerine zeytin ezmesi sürülüp, geniş tarafında başlanarak rulo şeklinde sarılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Üzerleri kızarıncaya kadar pişirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

10 Haziran 2009 Çarşamba

Kepekli Kurabiye


Malzemeler :
2 su bardağı kepekli un
1 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı (Ben Becel kullandım.)
1 çay kaşığı tarçın
Üzerine ;
iri çekilmiş fındık
Yapılışı :
Tüm malzeme bir kapta karıştırılıp, yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır. İri dövülmüş fındığa batırılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir, soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

9 Haziran 2009 Salı

Krokanlı Pasta

Yeğenimiz Ayşe için hazırladığım Krokanlı Doğumgünü pastası. Tarifini Dr. Oetker paketinin üzerinden aldım, biraz değişiklik yaptım. Çok pratik ve lezzetli bir pasta.

Malzemeler :
1 adet hazır pandispanya (Uno kullandım)
1 paket Dr. Oetker Karamel aromalı pasta kreması
1,5 su bardağı süt
50 gr. yumuşak margarin ya da tereyağı

Islatmak için;
1/2 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı granül kahve

Krokan için;
1, 5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı bütün fındık
1 avuç tuzsuz badem

Yapılışı :
Krokan hazırlamak için;1 su bardağı tozşeker bir tavaya alınır, şeker eriyip, karamel rengini alıncaya kadar karıştırılır. Fındıklar eriyen şekere eklenip iyice karıştırılır ve yağlı kağıt üzerine serilir. Hazırlanan krokan soğuyunca küçük parçalara kırılır. Kalan şekerle de bademlerden krokan hazırlanır. Bademler süslemede kullanılacağı için birbirine yapışmaması gerekiyor, onun için badem krokanlar yağlı kağıt üzerine tek tek ve aralıklı olarak serilir.
1 Tatlı kaşığı granül kahve 1/2 su bardağı suda eritilir ve bununla pandispanya katları ıslatılır.
Çukur bir kapta margarin mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. 1,5 su bardağı süt ve Dr. Oetker karamel aromalı krema karışımı eklenip, 2-3 dakika çırpılır. Pandispanyanın birinci katına hazırlanan kremadan sürülür. Üzerine fındık krokan serpilip, diğer pandispanya katı ile kapatılır. Kalan kremanın bir kısmı süsleme için ayrılıp, pastanın üzeri ve yanları sıvanır. Ayrılan krema, krema torbasına doldurulup pastanın kenarlarına süslemeler yapılır. Badem krokanlarla üzeri süslendikten sonra buzdolabında birkaç saat bekletilip servis yapılır.

Not : Buzdolabında bekletilirken pastanın üzerinin kapatılmaması gerekiyor, aksi halde krokanlar eriyebilir.

Afiyet olsun.

8 Haziran 2009 Pazartesi

Mantarlı-Zeytinli Pizza Börek


Yeğenimiz Ayşe'nin gecikmiş doğumgünü sofrası için hazırladığım pratik ve lezzetli bir börek. İstediğiniz üst malzemeyi kullanarak yapabilirsiniz.

Malzemeler :
2 adet böreklik yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı süt
1 adet yumurta sarısı

Üzerine;
200 gr. kültür mantarı
1/2 kase dilimlenmiş yeşil zeytin
kaşar peyniri rendesi

Yapılışı :
Mantarlar temizlenip, limonlu suda haşlanır ve dilimlenir. Sıvıyağ ve süt karıştırılıp sos hazırlanır. 1. yufka yağlı kağıt serilmiş yuvarlak küçük bir fırın kabına kenarları dışarıya taşacak şekilde serilir. Fırça ile yağ ve süt karışımı sürülür. Diğer yufka parçalanarak ve her bir katına yağ ve süt karışımı sürülerek tepsiye yerleştirilir. Yufkanın sarkan kısımları da sosla ıslatılır ve içe doğru katlanarak rulo yapılır, tepsinin kenarlarına yerleştirilir. Kenar kısımlarına yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılımış 180 derece fırında 10 dakika kadar pişirilir, üzerine dilimlenmiş mantar, zeytin ve kaşar rendesi serpilerek tekrar fırına verilir ve kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

5 Haziran 2009 Cuma

Tavuklu Hazır Yufka Mantısı

Malzemeler :
4 adet böreklik yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet tavuk göğüs
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
tuz ve kırmızı pulbiber

Yapılışı :
Tavuk göğüs yıkanıp bir tencereye alınır, üzerine çıkacak kadar su ve tuz eklenip pişmeye bırakılır. 1. yufka temiz bir zemine serilir. Bir fırça yardımıyla sıvıyağ sürülüp bütün olarak rulo yapılır ve 1,5-2cm. eninde kesilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra fırça ile üzerlerine de sıvıyağ sürülür. Önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
Haşlanan tavuk kemiklerinden ayrılarak didiklenir. Suyundan 1 kepçe kadar alınıp pişen yufkaların üzerine gezdirilir. Fırın kapatılıp, bir süre fırında bekletilir. Mantılar servis tabağına alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir ve didiklenmiş tavuk etlerinden serpilir. Başka bir tavada sıvıyağ ve pulbiber kızdırılarak yemeğin üzerine gezdirilir, sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı İçbaklalı Enginar


Malzemeler :
6 adet ayıklanıp, temizlenmiş enginar
500 gr. iç bakla
1 adet kuru soğan (10-12 adet arpacık soğan, ayıklanıp, yıkanmış)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı (silme) un
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan (ya da arpacık soğan) zeytinyağında pembeleştirilir. Un eklenip bir süre kavrulur ve su eklenir. Kaynamaya başlayınca iç baklalar tencereye ilave edilir. Limon suyu, tuz ve şeker eklenip, karıştırılır. Enginarlar baklaların üzerine kapatılır, kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Enginarlar tencereye alınıncaya kadar limonlu suda bekletilir, aksi halde kararırlar.) Soğuduktan sonra enginarlar servis tabağına alınır, içlerine bakla doldurulur. Dereotu ile süslenerek servis yapılır. (Derotu almayı unuttuğum için frenk maydanozu kullandım.)
Afiyet olsun.

Kuru Börülce Salatası


Bahar Salatası


4 Haziran 2009 Perşembe

Buzluk Böreği


Bu börekleri de kızımın okul pikniği için hazırladım. Akşamdan hazırlayıp buzluğa koydum ve taze olması için sabah pişirdim.


Malzemeler :
4 adet yufka
125 gr. margarin (eritilmiş)

İçine;
peynir, maydanoz (Ben kızım sevmediği için maydanoz eklemedim, Ezine keçi peyniri kullandım.)

Üzerine;
2 adet yumurtanın sarısı
haşhaş tohumu, çörekotu

Yapılışı :
1 yufka temiz bir zemine serilir ve üzerine eritilmiş margarinin yarısı gezdirilir. Fırça yardımıyla yufkanın ter tarafına sürülür. 2. yufka üzerine kapatılır. Önce (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir, her bir üçgen parça da 3' bölünerek 12 adet eşit üçgen oluşturulur. Üçgenlerin geniş kenarına iç malzeme yerleştirilirek sigara böreği gibi sarılır. Kalan 2 yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Bütün börekler hazırlanınca bir tepsiye dizilir ve tepsi böreklerin üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Bir süre bekletilip böreklerin suyu iyice süzülür ve yağlı kağıt serilmiş başka bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Bu şekilde buzlukta donması için bekletilir. (Donduktan sonra börekleri poşetleyip, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.) Börekler donduktan sonra buzluktan alınır ve çözünmeden üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş tohumu ya da çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.