Disable Copy And Past

4 Haziran 2009 Perşembe

Buzluk Böreği


Bu börekleri de kızımın okul pikniği için hazırladım. Akşamdan hazırlayıp buzluğa koydum ve taze olması için sabah pişirdim.


Malzemeler :
4 adet yufka
125 gr. margarin (eritilmiş)

İçine;
peynir, maydanoz (Ben kızım sevmediği için maydanoz eklemedim, Ezine keçi peyniri kullandım.)

Üzerine;
2 adet yumurtanın sarısı
haşhaş tohumu, çörekotu

Yapılışı :
1 yufka temiz bir zemine serilir ve üzerine eritilmiş margarinin yarısı gezdirilir. Fırça yardımıyla yufkanın ter tarafına sürülür. 2. yufka üzerine kapatılır. Önce (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir, her bir üçgen parça da 3' bölünerek 12 adet eşit üçgen oluşturulur. Üçgenlerin geniş kenarına iç malzeme yerleştirilirek sigara böreği gibi sarılır. Kalan 2 yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Bütün börekler hazırlanınca bir tepsiye dizilir ve tepsi böreklerin üzerini geçecek kadar su ile doldurulur. Bir süre bekletilip böreklerin suyu iyice süzülür ve yağlı kağıt serilmiş başka bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Bu şekilde buzlukta donması için bekletilir. (Donduktan sonra börekleri poşetleyip, istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.) Börekler donduktan sonra buzluktan alınır ve çözünmeden üzerine yumurta sarısı sürülür. Haşhaş tohumu ya da çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Islak Kek

Herkesin bildiği klasik bir kek. Kızımın okul pikniği için aslında başka bir kek yapacaktım ama vaktim olmadığı için (Haftasonu açıköğretim sınavlarında görevliydim.)"ne yapsam" diye düşünürken birden aklıma bu keki uzun zamandır yapmadığım geldi ve hemen yaptım. Özellikle İrem tarafından çok beğenildi. Fotoğraf güzel çıkmasa da tadı harikaydı. Margarin miktarını 200 gr. olarak kullandım.

Malzemeler :
250 gr. margarin (eritilip, soğutulmuş)
4 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker
1 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3,5 yemek kaşığı kakao
2,5 su bardağı un

Üzerine;
hindistancevizi

Yapılışı :
Çukur bir kapta yumurtalar ve tozşeker mikser yardımıyla şeker eriyinceye kadar çırpılır. Eritilip soğutulmuş margarin, süt, kakao ve vanilya eklenip bir süre daha çırpılır ve karışımdan bir su bardağı ayrılarak bir kenarda bekletilir. Kalan karışıma un ve kabartma tozu birlikte elenerek eklenir ve iyice karıştırılır. Yağlanmış tepsiye dökülen kek hamuru önceden ısıtılmış 170 derece fırında batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Kek fırından çıkartılınca daha önceden ayrılan bir su bardağı karışım kekin üzerine gezdirilir. Kek dilimlenerek dökülen sosu iyice çekmesi sağlanır. Soğuyunca üzeri bolca hindistancevizi ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

2 Haziran 2009 Salı

Tırtıl Kurabiye


Kızımın okul pikniği için hazırladığım kurabiyeler. Tarifini daha önce yayınlamıştım. Sadece üzerine pudra şekeri elemek yerine, hamuruna 1 çay bardağı pudra şekeri ekledim. Tarifini görmek isterseniz tıklayın.

29 Mayıs 2009 Cuma

Kıymalı Börek


Malzemeler :
4 adet böreklik yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
İçine;
250-300 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
sıvıyağ
tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı salça
2 adet domates
2-3 adet sivribiber
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, salça ve karabiber eklenip bir süre daha kavrulur ve soğumaya bırakılır. Yufkalar üst üste serilerek önce (+) sonra (x) şeklinde kesilerek 8 eşit üçgen elde edilir. Süt ve sıvıyağ karıştırılarak sos hazırlanır. Birinci üçgen yufkanın üzerine sosdan sürülüp, ikinci bir üçgen yufka üzerine kapatılır ve ona da sos malzemesinden sürülür. İçine hiçbirşey koymadan geniş kenarından başlanarak rulo yapılır. Yufkanın en ucundaki üçgen parça geriye doğru katlanır ve rulo kendi etrafında döndürülerek çanak şekli verilir. Ortasına hazırlanan kıymalı harç doldurulur, domates-biber dilimleri yerleştirilir. İsteğe bağlı kaşar peyniri rendesi de serpilebilir. Bütün yufkalar bitinceye kadar işlem tekrarlanır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Yağlı kağıt ya da yağlanmış fırın tepsisine dizilen börekler, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

26 Mayıs 2009 Salı

Dondurmalı Pastacıklar ve # ye Etkinliği

Yapımı çok kolay olan bu pastacıklar YE #45 Dondurma - YE İÇ Ferahla etkinliği için yaseminmutfakta arkadaşımıza sevgilerimizle beraber gönderildi. Kendisine bol tarifli bir etkinlik diliyoruz.

Malzemeler :
2 paket pötibör bisküvi
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1,5 çay bardağı soğuk süt
1 çay bardağı mısır gevreği
1 çay bardağı damla çikolata

Üzerine;
Herhangi bir dondurma çeşidi

Yapılışı :
Geniş bir kaba bisküviler kırılır, üzerine tereyağı, süt, mısır gevreği ve damla çikolata eklenip yoğrulur. İstenilen bir kalıpla şekil verilip, buzdolabında 30 dakika bekletilir. Dondurma topları ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

25 Mayıs 2009 Pazartesi

Fındıklı Kurabiye ve Yaman Etkinlik

Alttakiler İrem'in süsledikleri...
Bu kurabiyeleri yaman etkinlikler mayıs ayı evsahibesi özlemhan arkadaşımıza sevgilerimle beraber gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik olmasını diliyorum
Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
3,5 su bardağı (aldığı kadar) un
1 adet yumurtanın akı
1/2 su bardağı toz fındık
Üzerine;
şeker hamuru
gıda boyaları
bal
Yapılışı :
Hamur için verilen malzemeler karıştırılarak yoğrulur, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Hafifçe unlanmış bir zeminde merdane ile 0,5 cm. kalınlığında açılır ve kalıpla kesilerek şekil verilir. Hazırlanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Şeker hamuru gıda boyaları ile istenilen renkte hazırlanır. Soğuyan kurabiyelerin üzerine hafifçe bal sürülür. Şeker hamuru pudra şekeri serpilmiş bir zeminde merdane ile açılır ve kurabiyelere şekil verilen kalıpla kesilip, kurabiyelerin üzerine yapıştırılır. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

22 Mayıs 2009 Cuma

Pastırmalı Biftek Sarma

Malzemeler :
8 adet biftek
8 dilim pastırma
8 dilim kaşar peyniri
3 adet domates
2 adet sivri biber
tuz
sıvıyağ

Yapılışı :
Bifteklerin üzerine birer adet pastırma dilimi serilir. Ortalarına birer dilim kaşar peyniri yerleştirilip rulo yapılır ve kürdanla tutturulur. Bütün biftekler bu şekilde hazırlanıp, sıvıyağda bir süre kızartılır. 2 adet domates rendelenir ve düdüklü tencereye alınarak çok az sıvıyağda sotelenir. Kızaran biftekler domateslere eklenir, bir miktar sıcak su ilave edilip, tuzu ayarlanır. Etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Ben üzerine domates biber yerleştirip bir süre de fırında pişirdim.)

Afiyet olsun.

Izgara Tavuklu Salata

Aslında endivyenli yapacaktım ama endivyen bulamayınca marul ve semizotu kullandım. Bu aralar bu tür salataları sık sık yapıyorum. Diyet yapan arkadaşlara bir fikir olsun.

Bu salata tarifini hamarat ablanın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "fırında tavuk yemekleri yarışması" na gönderdim.

Malzemeler :
400 gr. tavuk göğüs
1 çay kaşığı kekik
2 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
atom marul
semiztotu
maydanoz
salatalık
kiraz domates
haşlanmış mısır taneleri
limon suyu
zeytinyağı
balzamik sirke
tuz
Yapılışı :
Dilimlenmiş sarımsak, kekik ve zeytinyağı iyice çırpılır. Biftek şeklinde dilimlenmiş tavukların her tarafına sürülür. Üzeri örtülerek 1 saat kadar buzdolabında bekletilir. Tavuklar sostan çıkarılıp fırın ızgarasında pişirilir.
Yıkanıp kurulanmış yeşillikler, kiraz domates, salatalık dilimleri servis tabağına alınır, üzerine mısır taneleri dökülür. Limon suyu, zeytinyağı, balzamik sirke ve tuz bir kasede çırpılarak salatanın üzerine gezdirilir. Tavuk etleri şeritler halinde doğranıp, salatanın üzerine dizilir. İsteğe göre bir yemek kaşığı susam yağsız tavada kavrulup, salataya serpilebilir.
Afiyet olsun.