Disable Copy And Past

12 Mayıs 2009 Salı

Uğur Böceği Pasta


Malzemeler :
1 adet hazır pandispanya
1 kutu Dr. Oetker vanilyalı krema
1,5 su bardağı soğuk süt (kremayı hazırlamak için.)
1 paket tart jöle
Vişne suyu (tart jöleyi hazırlamak için, miktarı paketin üzerinde belirtiliyor.)
1 paket (80gr.) bitter çikolata
Arasına ;
Vişne ve damla çikolata (Ben diğer pastadan kalan profiterol toplarını da koydum.)
Yapılışı :
Bitter çikolata benmari yöntemi ile eritilir ve yağlı kağıt üzerine dökülerek spatula ile üzeri düzeltilir. Donması için bekletilir. Pandispanyanın bir katı süt veya meyve suyu ile ıslatılıp çukur ve oval bir kalıba yerleştilir. (Ben salata kasesi kullandım.) Krema paketin üstündeki tarife göre hazırlanır ve pandispanya katının ortasına doldurulur. Kremanın bir kısmı ayrılır.Vişne taneleri ve damla çikolata serpilir. Diğer pandispanya katı da ıslatılıp kalıbın üzerine iyice yerleştirlir. Buzdolabında bir süre dinlendirilir. Eritilip dondurulan çikolatadan uğur böceği yapmak için gerekli şekiller kesilir. Dinlendirilen pasta servis tabağına ters çevrilir. Ayrılan krema ile üzeri sıvanır. Çikolatadan kesilen parçalar yerleştirilir. Tart jöle paketin üzerindeki tarife göre hazırlanıp pastanın üzerine gezdirilir. Çok az bir krema ile uğur böceği pastasına göz ve ağız yapabilirsiniz. Bir süre buzdolabında dinlendirilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.

11 Mayıs 2009 Pazartesi

İrem 8 Yaşında





Minik poğaçaların tarifini daha önce yayınlamıştım. Tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.


Mercimek köftesi tarifi burada.

10 Mayıs anneler günü aynı zamanda kızımın doğum günü olduğu için çok yoğundum ve blogcu arkadaşlara anneler günü ile ilgili mesaj gönderemedim. Gecikmeli olarak da olsa tüm annelerin, anne adaylarının anneler gününü kutlar, isteyen her kadının bu yüce duyguyu yaşayabilmesini dilerim.

Doğum günü için fazla birşey hazırlayamadım, tarifleri en kısa zamanda eklemeye çalışacağım.

Menüdekiler :
Uğur Böceği Pasta
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler Pastası
Mercimek köftesi
Cevizli çikolatalı kurabiye
Mahlepli Kurabiye
Minik poğaçalar
Patlıcan salatası
Zeytinyağlı Yaprak Sarması

8 Mayıs 2009 Cuma

Avunya Mantısı


Avunya, (Ağunya, Agonya) Çanakkale'nin Yenice ilçesinden Balıkesir'in Gönen ilçesine kadar olan ve Kazdağları’nın arkasındaki bölgeye verilen isim. Avunya bugünkü Kayatepe eski adıyla Engeci olan köyden başlamaktadır. Bunun için oraya Avunya kapı adı da verilmektedir. Yörenin Avunya Mantısı ve halısı ünlüdür.
Umarım, Avunya Mantısının isminin nereden geldiğini merak eden arkadaşların sorularına cevap verebilmişimdir. Avunya mantısının erişte ile yapılan çeşidi de var, tekrar yaptığımda onun tarifini de yayınlayacağım.
Malzemeler :
1/2 kg nohut
4 adet yufka (ben 2 adet kullandım.)
1/2 kg kuşbaşı et
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
Üzerine ;
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
pulbiber
Yapılışı :
Nohutlar bir gece önceden tuzlu ılık suda bekletilir. Bir tencereye margarin ve etler alınarak bir süre kavrulur. Yemeklik doğranmış soğanlar eklenip, pembeleştirilir. Nohutlar ve salça eklenir, biraz karıştırılıp yeteri kadar su ve tuz eklenip, etler ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yufkalar üst üste serilip sıkıca rulo yapılır. 1-1,5 cm kalınlığında kesilir, yağlanmış tepsiye yatay olarak dizilir. Üzerine fırça ile sıvıyağ sürülür. Üzerleri kızarıncaya kadar fırında pişirilir. Pişen nohutlar yufkaların üzerine dökülür ve 10 dakika daha pişirilir. Servis tabağına alınıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Bir tavaya sıvıyağ ve pulbiber alınır, salça ve su eklenip bir taşım kaynatılır ve mantıların üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun.

7 Mayıs 2009 Perşembe

Börülce Favası (P.D.Ç.S.E. 42)

Bu tarifi de P.D.Ç.S.E. 42 evsahibesi tarifdünyası arkadaşımıza gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler :
2 su bardağı börülce
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
tuz

Süslemek için;
dereotu
pancar turşusu

Yapılışı :
Börülceler bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün tencereye alınır ve üzerini geçecek kadar su eklenip haşlanır. Haşlanan börülcelerin suyu süzülür ve robotta çekilir. Ezilmiş sarımsak, süzme yoğurt, mayonez ve tuz eklenip karıştırılır. Bir tabağa yerleştirilip buzdolabında dinlendirilir. Kalıpla şekil verilip, üzeri dereotu ve pancar turşusuyla süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

5 Mayıs 2009 Salı

Kuru Meyveli Bisccotti (P.D.Ç.S.E. 42)

Tarifini hünerli bayanlar 'dan aldığım bu kıtır lezzetleri P.D.Ç.S.E. 42 evsahibesi tarifdünyası
arkadaşımıza gönderiyor, nazik daveti için çok teşekkür ediyorum.
Malzemeler :
1 su bardağı tozşeker
1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
3 adet yumurta
4 - 4,5 su bardağı un (4 bardak kullandım)
1 çay bardağı fındık
1 su bardağı karışık kuru meyve
1 adet limon kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yapılışı :
Yumurta, şeker, yağ ve vanilya derin bir kase içinde 6-7 dk. şeker eriyene kadar mikserle çırpılır. Başka bir kaba, 3 su bardağı un ve kabartma tozunu elenir. Yumurtalı karışıma eklenir ve yoğrulur. Kalan un kaşıkla azar azar eklenerek, yumuşak, ele yapışmayan bir hamur hazırlanır. (Hamur istediğiniz kıvama geldiğinde un eklemeyi bırakın. )Hamura kuru meyveler, limon kabuğu rendesi, vanilya ve irice doğranan fındıklar eklenir. Hamur dört eşit parçaya ayılıp, her biri yaklaşık 2 cm. yüksekliğinde dikdörgen haline getirilir ve yağlı kağıt serilen tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 18-20 dk. pişirilir. Pişen hamurlar fırından alınıp bir kaç dk. ılınması için bekletilir. Keskin bir bıçak ile mümkün olduğunca ince şekilde dilimlenir.
Kesilen dilimler tepsiye dizilerek, tekrar fırına verilir ve 8-10 dk. daha pişirilir. Pişen biscottiler, ızgara tel üzerine alınır ve soğutulur.
Afiyet olsun.

1 Mayıs 2009 Cuma

Ahududulu Bisküvi (P.D.Ç.S.E. 41)



Tarifini sevgili kibelesofrası Banu 'dan aldım. Limon kabuğu rendesi ekleyerek yaptım. Bu kurabiyeleri P.D.Ç.S.E. 41 ev sahibesi yemekelişleri arkadaşımıza gönderiyor, daveti için kendisine çok teşekkür ediyorum.
Malzemeler:
100 gr. tereyağı
1 yumurta
aldığı kadar un
yarım su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

Üzerine:
1 paket tart jölesi
hindistancevizi
1 su bardağı ahududu
1 su bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı su
Yapılışı :
Ahududu, tozşeker ve su tencereye alınarak kaynatılır. Tart jöleden 1 tatlı kaşığı alınıp çok az suyla inceltilip kaynayan ahududulu karışıma eklenir ve bir iki taşım daha kaynatılır. Ocak kapatılarak soğumaya bırakılır.
Oda ısısındaki tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta eklenip çırpmaya devam edilir. Aldığı kadar un ve limon kabuğu rendesi eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur bir süre dinlendirilip, merdane veya oklava ile 0,5 cm kalınlığında açılır ve kalıpla kesilir. Yağlı kağıt serili tepsiye dizilen kurabiyeler önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Kurabiyeler fırından alınıp soğumaya bırakılır.
Pakette kalan tart jöleye 1 yemek kaşığı tozşeker ve 1,5 çay bardağı su eklenir ve bir taşım kaynatılır. 1 Dakika kadar karıştırılarak soğutulur. Kurabiyelerin orta kısmı boş kalacak şekilde jöle sürülür, hindistan cevizine batırılır. Orta kısımlarına da ahududulu jöle sürülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

30 Nisan 2009 Perşembe

Kumru Poğaça


Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 adet yumurta
1 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı yoğurt
1 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Harcı için;
2 adet sosis
2 dilim salam
1 parmak sucuk
kaşar peyniri
1 tutam kekik
Üzerine;
1 adet yumurta sarısı
susam, çörekotu, haşhaş tohumu
Yapılışı :
Sosis, salam, sucuk, kaşar peyniri ince şeritler halinde doğranır. Bir kaba alınarak kekikle karıştırılır. Margarin, yumurta, süt, yoğurt, şeker, kabartma tozu ve un karıştırılarak ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamurdan bezeler kopartılıp, avuç içi büyüklüğünde açılır. İç malzemeden yerleştirilerek kapatılır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu, susam, haşhaş tohumu serpilerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

29 Nisan 2009 Çarşamba

Çıtır Kurabiye


Malzemeler :
125 gr. margarin
yarım yemek kaşığı yoğurt
yarım su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tozşeker
1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
1 adet yumurta
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
100 gr. damla çikolata
50 gr. mısır gevreği
Yapılışı :
Margarin, yoğurt ve şeker yoğurma kabına alınır. Sıvıyağ, rendelenmiş portakal kabuğu, yumurta, kabartma tozu ve un eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elde yuvarlanır. Mısır gevreği ve damla çikolatalar bir kapta karıştırılır. Kurabiyeler bu karışıma bulanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.

28 Nisan 2009 Salı

Balıkesir Mantısı ve ye # Etkinliği


Bu tarifi de minemutfakta arkadaşımızın evsahibi olduğu YE 44 # YÖRESEL YEMEKLER etkinliğine sevgilerimle beraber gönderiyor, bol tarifli bir etkinlik olmasını diliyorum.

Malzemeler :
1 adet tavuk göğsü
1 su bardağı haşlanmış nohut
Tuz-karabiber
Mantı hamuru için;
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
Üzerine;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
isteğe göre; sarımsaklı yoğurt
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Yumurta ve tuz eklenir. Aldığı kadar su ilave edilerek sert bir hamur hazırlanır. Hazırlanan hamur 20 dakika dinlendirilip bezelere ayrılır. Oklava yardımıyla yufka büyüklüğünde açılır. Açılan yufkadan 2'şer cm kareler kesilir. Karelerin dört ucu ortada birleştirilerek mantılar boş olarak kapatılır. (Ben fırında çok az kuruttum, bekleyince yapışmasınlar diye.)
Tavuk göğsü bir tencereye alınır. Üzerine çıkacak kadar su eklenip tuz ve karabiber ilavesiyle haşlanır. Haşlanınca suyu süzülüp tavuklar didiklenir. Tavuksuyu, haşlanmış nohutlar ve didiklenmiş tavuk etleri bir tencereye alınarak 10 dakika kadar kaynatılır. Boş mantılar karnar suda haşlanır. Suyu süzülüp soğuk sudan geçirilir. Tenceredeki nohutlu tavuğa eklenip bir taşım kaynatılır. Üzerine tereyağında kavrulmuş pul biber gezdirilerek servis yapılır.
Not : isteğe göre sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılabilir. Ben yoğurtlu halini daha çok sevdim.
Afiyet olsun.

27 Nisan 2009 Pazartesi

Muzlu Bonbonlar ve Çikolata Fındık Kaplanmış Çilekler (Mutfağımda küçük bir misafir mi var?)



Bu tabağı Yaman etkinlikler 'in Nisan ayı ev sahibesi kitchenoclock Nilay Cinisli arkadaşımızın düzenlediği Çocuklara Özel Cicili Bicili Sunumlar etkinliğine göndermek için hazırladım.
Malzemeler :
1-2 adet muz
1 paket petibör bisküvi
1-2 kaşık fındık ya da fıstık ezmesi
Üzerine;
Bolca hindistancevizi
Yapılışı :
Muzlar kabukları soyulup çatalla ezilir. Ufalanmış bisküvi, fındık ezmesi eklenip iyice karıştırılır. Malzemeden ceviz büyüklüğünde toplar yapılıp hindistancevizine bulanır. Buzdolabında dinlendirilir.
Çilekler benmari eritilmiş çikolataya batırılıp çekilmiş fındığa bulanır.
Ben şeker hamurundan fare yaparak çocukların ilgisini çekebilecek bir tabak hazırlamaya çalıştım. Değişik sunumlar hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.