Disable Copy And Past

3 Nisan 2009 Cuma

Gürcü Mantısı (Hinkali, Fingali)



Malzemeler :
500 gr. un
500 gr. kıyma
aldığı kadar ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet orta boy kuru soğan
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır ve ortası havuz gibi açılır. Ortasına bir yumurta kırılıp tuz ve su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülerek dinlendirilir. İç malzemesi için; rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, kıyma, 1-2 yemek kaşığı su, tuz ve baharatlar iyice karıştırılır. Hamurdan bezeler kopartılır ve mantı yufkası kalınlığında oklava ile açılır. Çay tabağı yardımıyla yufkadan yuvarlaklar kesilir. (İsterseniz minik bezeler kopartarak tek tek de açabilirsiniz ama büyük açıp tabakla kesmek daha pratik.) Yuvarlakların ortasına 1 yemek kaşığı iç malzeme yerleştirilir. Uçları 15 büzgü (pile) yapılarak kapatılır. Birleşen kısımları elle sıkıştırılarak incir sapı görünümü verilir. Tuzlu kaynar suda 10-15 dakika haşlanıp süzgeç yardımıyla servis tabağına alınır. Geleneksel olarak sade veya üzerine karabiber dökülerek elle yenir. Ben klasik sarımsaklı yoğurt ve biberli-salçalı sosla servis yapmayı tercih ettim. İstediğiniz sosla servis yapabilirsiniz.
Not : Patatesli veya peynirli yapılabilir. Patatesler haşlanıp kabukları soyulur ve çatalla ezilir. Tuz, karabiber ve pulbiberle tatlandırılır.
Mantının 15 büzgüden oluşan üst kısmına "kudi" yani şapka denir.
Afiyet olsun.

31 Mart 2009 Salı

Dereotlu ve Biberli Kurabiye


Malzemeler :
250 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
2 yemek kaşığı kurutulmuş dereotu


Üzerine;
yumurta sarısı
çörekotu
Yapılışı :
Tereyağ, sıvıyağ ve sirke krema kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Tuz, kurutulmuş dereotu ve toz kırmızıbiber eklenir. Un ve kabartma tozu karıştırılarak karışıma ilave edilir ve pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. 30 dakika buzdolabında bekletilir. (Ben bekletmedim.) Hamur buzdolabından çıkarılıp 15 dakika dışarıda bekletilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve şerit yapılır. Kalp şekli verilerek, yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Kuru Kayısılı Kek

Bu keki ortak yazarı olduğum kütüphanecininmutfağı adına Yaman Etkinliklerin Mart ayı ev sahibesi sarıkuş'un mutfağı arkadaşımızın ev sahibi olduğu "kurutulmuş meyveler" etkinliğine göndermek üzere hazırladım.

Malzemeler :

15-20 adet kuru kayısı

80 gr. tereyeğı

100 gr. badem (Kabukları soyulmuş)

1 su bardağı su

1 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 kahve fincanı sıvıyağ

1 paket kabartma tozu

2,5 su bardağı un

Vanilya Sos İçin;

1 yemek kaşığı pirinç unu

2 yemek kaşığı toz şeker

1 su bardağı süt

1 paket vanilya

Yapılışı :

Kayısılar yıkanıp dörde bölünür. Tereyağı ve su ile birlikte bir tencereye alınır, bademler de eklenir. Kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir, soğumaya bırakılır. Yumurta ve toz şeker karıştırma kabına alınarak iyice çırpılır. Sıvı yağ eklenir. Un ve kabartma tozu eklenip, kaşıkla iyice karıştırılır. Kayısılı karışım eklenip karıştırmaya devam edilir. Yağlanmış kalıba dökülüp, ilk 15 dakika 170 derece, sonra 140 derece fırında pişirilir.

Pirinç unu, şeker ve süt bir tencereye alınarak muhallebi kıvamında pişirilir. Ocaktan alınıp vanilya eklenir. Servis tabağına alınan kekin üzerine gezdirilir, kek bademle süslenir. Dilimlenerek servis yapılır. (Ben sosunu pek beğenmedim. Bildiğiniz başka bir beyaz sosu kullanabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

30 Mart 2009 Pazartesi

Çilekli Pasta



Fotoğraf makinemin ayarları bozulduğu için fotoğraflar pek güzel çıkmadı.

Malzemeler :
1 adet hazır pandispanya (Kendiniz de yapabilirsiniz, zamanım sınırlı olduğu için hazır kullanmayı tercih ettim.)
1 paket Dr. Oetker pandispanya karışımı (Bildiğiniz bir pandispanya tarifini de yapabilirsiniz.)
3 adet yumurta
7-8 yemek kaşığı su
vişne ya da çilek marmeladı

Krema İçin;
1 paket çilek aromalı Crème Olé (hazırlamak için 2,5 su bardağı süt) (yarım paketini kullandım, hazır çilekli krema da kullanılabilir.)
1 poşet kremşanti
1 su bardağı soğuk süt (Kremşantiyi hazırlamak için)

Islatmak için;
1 su bardağı soğuk süt

Üzerine ve arasına;
Çilek

Yapılışı;
Krema hazırlamak için Crème Olé üzerindeki tarife göre hazırlanır. (Ben yarım paket kullandım.) 1 poşet kremşanti 1 su bardağı sütle iyice kabarıncaya kadar çırpılır. 2-3 yemek kaşığı kremşanti Crème Olé ile karıştırılır, buzdolabına kaldırılır.
Pandispanya karışımı paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır. Kare ya da dikdörtgen büyük fırın tepsisine dökülerek pişirilir. Soğuyunca 4 parmak genişliğinde kesilir. Sütle ıslatılıp, aralarına marmelat sürülerek 4 parça üst üste yerleştirilir. Katların yapışması için bir süre beklenir ve 1 cm. kalınlığında dilimlenir. Kesilen parçalar kelepçeli kalıba dikey olarak yerleştirilir. (Benim kalıbıma sığmadığı için, uygun boydaki bir tavayı, altına streç film sererek kulladım. Pasta dinlendiğinde strecin yanlarından kaldırıp servis tabağına aldım ve streci dikkatlice çıkardım. Yani; davaynan yaptım, davaynan....:))Hazır pandispanya katlarından biri sütle ıslatılarak kalıbın ortasına yerleştirilir. Üzerine Crème Olé ve kremşanti ile hazırlanan krema yayılır. Dilimlenmiş çilekler dizilir. Pandispanyanın diğer katı da sütle ıslatılarak üzerine kapatılır. Ayrılan kremşanti ile pastanın üzeri kaplanır ve çilek dilimleriyle süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

Çay Davetim


Hafta sonu gelen arkadaşlarıma hazırladığım çay sofram.
Menüdekiler :
Çilekli Pasta
Baharatlı Kömbe
Kısır
Sodalı Peynirli Börek
Fıstıklı Kurabiye
Bayatlamayan Poğaça
Patatesli-Közlenmiş Patlıcanlı salata

27 Mart 2009 Cuma

Kuşüzümlü-Fıstıklı Kurabiye

yeşilkivi'den denediğim muhteşem bir kurabiye. Ben ölçüleri yarıya indirerek yaptım. Orjinal tarifi görmek için buraya bakabilirsiniz.


Malzemeler :
125 gr. tereyağı (Ben margarin kullandım.)
2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır.)
1 fincan kuşüzümü
1,5 fincan pudra şekeri
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı antepfıstığı (Bütün fıstık kullandım)
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un

Yapılışı :
Bir yumurtanın sarısı ayrılır. Kalan yumurtalar, margarin (tereyağı), sıvıyağ, pudra şekeri yoğurma kabına alınarak karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Kuşüzümü ve fıstıklar hamura ilave edilir ve karıştırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Patatesli ve Anasonlu Ekmek


YE# etkinliklerinin bu ayın ev sahibesi Binbir Çeşni blogunun sahibi olan Sevgili Saliha arkadaşımız etkinlik konusu olarak ekmekleri seçmiş. Kendisine kolaylıklar diliyor ve etkinlik için Patatesli Anasonlu ekmek tarifini gönderiyorum.
Tarif Sofra dergisinin Mart sayısından. Anason kokusunu sevmeyenler anason eklemeden deneyebilirler. Uzun süre tazeliğinin koruyan bir ekmek.
Malzemeler :
2 su bardağı buğday unu
2 su bardağı tam buğday unu
2 adet orta boy patates
1 paket instant maya
1 su bardağı süt
1 su bardağından 1 parmak eksik su
2 yemek kaşığı anason (Ben 1 yemek kaşığı kullandım.)
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı :
Patateslerin kabukları soyulup, diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuduktan sonra rendelenip, bir kenara alınır. Buğday unu ve tam buğday unu yoğurma kabına alınır. Üzerine instant maya, patates, anason, süt ve tuz eklenir. Su ilave edilerek iyice yoğrulur. Hamur yağlanmış derin bir kaba aktarılır. Üzeri streç filmle kapatılıp, oda sıcaklığında hamur iki misli büyüklüğe ulaşıncaya kadar mayalandırılır. Daha sonra unlu zeminde yeniden yoğrulup 7 eşit parçaya ayrılır. Her bir parça yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Ekmeklerin üzeri keskin bir bıçakla + şeklinde çizilir. Üzerine su sürülüp, anason serpilir. Nemli bir bez örtülerek tepside 20 dakika mayalandırılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir bıçak batırıp kontrol edilerek (ekmeğe batırılan bıçak temiz çıkacak.) pişirilir.
Afiyet olsun.

Haşhaşlı Ekmek


Bu ekmekleri ortak yazarı olduğum kütüphanecininmutfağı adına YE# 43 Ekmek & haydi ekmek yapalım!!! etkinliğine göndermek için hazırladım.

Malzemeler :
1/2 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
3 adet yumurta
25 gr. tereyağı
2 yemek kaşığı haşhaş tohumu
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine;
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı su
Yapılışı :
Süt, şeker, yumurta, tereyağı ve tuz karıştırılır. Un, maya ve haşhaş tohumu eklenip iyice yoğrulur. Hamurun üzeri örtülerek 35 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır ve elde yuvarlanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Yumurta sarısı ve 1 tatlı kaşığı su karıştırılır, ekmeklerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35 dakika pişirilir. Ilık servis yapılır.
Afiyet olsun.

26 Mart 2009 Perşembe

Bahar Böreği

Tarifini turuncutatlar arkadaşımızdan aldım. Ufak tefek bazı değişiklikler yaptım. Orjinal tarif için sayfasına bakabilirsiniz.

Malzemeler :
2,5 adet böreklik yufka (orjinal tarifte 4 adet yufka)
1 adet yumurta (Üzerine sürmek için)
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
İçine;
Havuçlu iç;
2 adet orta boy havuç
tuz, karabiber
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Ispanaklı İç;
250 gr. ıspanak
1 orta boy soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 demet ısırgan otu
1 dilim beyaz peynir
Patatesli iç;
2 adet haşlanmış patates
tuz, karabiber
Yapılışı :
Haşlanan patateslerin kabukları soyulur ve sıcakken çatalla ezilir. Tuz ve karabiber eklenerek tatlandırılır. Havuçlar kabukları kazınarak rendelenir ve sıvıyağda sotelenir, tuz ve karabiberle tatlandırılır. Yıkanmış ısırgan otu bir süre haşlanır ve suyu iyice sıkılır. 1 adet soğan yemeklik doğranıp, sıvıyağda pembeleştirilir. Doğranmış ıspanaklar eklenerek ıspanaklar sönünceye kadar kavrulur. Suyu sıkılan ısrgan da eklenir, tuzu ayarlanır. Ocak kapatılır ve peynir eklenerek karıştırılır. Bir yufka ayrılır. Diğer yufkalar 3 adet yarım daire olacak şekilde kesilir. Yarım daire yufkaların birincisi temiz bir zemine serilir. Süt ve sıvıyağdan oluşan sos fırça yardımıyla her yerine sürülür. İç malzemelerden biri üzerine yerleştirilip kenarları içe doğru katlanıp rulo şeklinde katlanır. Diğer yarım yufkalar ve iç malzemeler için de aynı işlem tekrarlanır. Rulolar bir kenara alınır. Ayrılan bütün yufka zemine serilip üzerine sostan sürülür. Kenarları içe doğru katlanır. Hazırlanan üç adet rulo piramit şeklinde yerleştirilir ve hepsi birlikte rulo yapılır. Ortadan ikiye kesilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Susam serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Patlıcanlı Mantarlı Salata


Bu nefis salatayı sevgili Hatice'nin sayfasında gördüm ve yaptım. Çok beğendim.

Malzemeler:
1 paket kültür mantarı
1 kavanoz közlenmiş patlıcan (yerine 6-7 patlıcanı közleyerek kullanabilirsiniz)
4-5 adet közlenmiş kırmızı biber konservesi (kendiniz de közleyebilirsiniz)
8-10 adet kadar kornişon turşu
1 küçük kutu konserve mısır
Üzerine ;
Yoğurt
Yapılışı :
Mantarlar yıkanıp limonlu suda haşlanır. Suyu süzülüp dilimlenir. Kornişon turşu ve közlenmiş biberler doğranır. Mantarlar, kornişon turşu, közlenmiş kırmızı biber ve mısır taneleri bir kaba alınıp harmanlanır, tuzu ayarlanır ve üzerine yoğurt dökülerek servis yapılır. (Ben yoğurda biraz sarımsak ekledim ama pek de gerek kalmıyor.)
Afiyet olsun.