Disable Copy And Past

24 Haziran 2008 Salı

Mantarlı Börek (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)


Mantarlı Börek

Malzemeler:
4 adet yufka
250 gr. mantar,
3 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
tuz, karabiber
1 çorba kaşığı salça
1 adet küçük boy kuru soğan.

Yapılışı :
Mantarlar güzelce temizlenip, limonlu suda 10 dk. bekletilir. Suyu süzülerek dilimlenir. Soğan ufak ufak yemeklik doğranır, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile tavada pembeleştirilir. Üstüne dilimlenmiş olan mantarlar eklenerek, mantarlar sularını bırakıp çekinceye kadar pişirilir. Suyunu çeken mantarın üstüne salça, tuz ve karabiber ilavesi yapılarak tekrar kavrulur, soğumaya bırakılır.
Çukur bir kapta yumurtalar çırpılır, süt ve yağ eklenerek sos oluşturulur.
Yufkalar üst üste konulur ve ortasından yarım daire olacak şekilde kesilir. Her bir yarım daire yufkanın üzerine hazırlanan sostan sürülür. Yufkaların uzun kenarlarına mantarlı içten yayılır ve rulo şeklinde sarılır. Yağlı kağıt serilmiş yuvarlak bir fırın tepsisine ortadan başlayarak ve de kendi etrafında döndürerek, yuvarlak bir biçimde dizilir. Tüm yufkalar da aynı şekilde tepsiye dizildikten sonra börek üçgen üçgen dilimlenir. Artan sos tüm böreğin üstüne eşit olarak dağıtılır. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Kızaran börek fırından çıkartılınca üzerine temiz bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

Papatya Salatası (Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 25)



Tarif Oktay Usta'dan.

Malzemeler :
5 adet büyük boy patates
2 adet haşlanmış havuç
7 adet kornişon turşu
5 adet biberli yeşil zeytin
2 adet haşlanmış yumurta
3 adet yeşil soğan
1 çorba kasesi yoğurt
4 çorba kaşığı mayonez
Tuz, karabiber

Yapılışı :

Haşlanmış patatesler rendelenir. Tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Büyük boy yuvarlak tabağın ortasına portakal büyüklüğünde bir parça konulup, üzerine hafifçe bastırılarak, ortası çukurlaştırılır. Papatyanın yapraklarını oluşturmak için, kalan patateslerden kenarlarına koyup yaprak şekli verilir. Yaprakların içlerine de parmak uçlarıyla bastırılıp çukurlaştırılır. Haşlanmış havuçlar ve turşular küp şeklinde doğranır. Yeşil soğanlar ve yeşil zeytinler de doğranıp karıştırılır. Hazırlanan çukurlara doldurulur. Bir kaseye yoğurt, mayonez, ezilmiş bir diş sarımsak ve tuz konularak karıştırılır. Salatanın ortasına ve kenarlardaki yaprakların çukurlarına dökülür. Tam ortaya haşlanmış yumurta sarısı tel süzgeçten geçirilerek serpiştirilir. Yumurtanın beyazı da rendelenip yaprakların üzerine yerleştirilir.

Not: evde biberli zeytin olmadığı için ben yeşil soğan ve zeytin yerine haşlanmış bezelye, havuç ve kornişon turşu kullandım

Afiyet olsun.

Profiterol


Malzemeler :

Hamuru için;

2 su bardağı su

100gr margarin

4 yumurta

1.5 su bardağı un


İç krema için;

3 yemek kaşığı un

¾ su bardağı şeker

1 yumurta

2.5 su bardağı süt

1 poşet krem şanti

Krem şantiyi hazırlamak için;

1 su bardağı süt


Üst kreması için;

80gr bitter çikolata

100 ml süt kreması

İsterseniz hazır çikolatalı sos dökebilirsiniz.


Yapılışı :

Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır. Bu arada iç krema malzemeleri karıştırılıp pişirilir. Soğumaya bırakılır. Ayrı bir kapta krem şanti sütle çırpılır. Soğuyan iç krema ile karıştırılıp tekrar çırpılır. Hazırlanan iç krema dolaba konulur.Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra krema pompası ile iç kremasını doldurun. Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.Üst sosu için kremayı ocağa alıp kaynatın. Sonra ince kıyılmış çikolata parçalarını ilave edin ve birlikte biraz pişirin.

İsterseniz hazır çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğuyunca servisten 5 dakika önce profiterollerin üzerine dökebilirsiniz.


Afiyet olsun.


Kolay Su Böreği


Malzemeler:
6 adet yufka
4 yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su
içi:
300gr beyaz peynir
1 demet maydanoz, doğranmış
Yapılışı :
Yumurta, süt, sıvıyağ ve su derin bir kapta iyice karıştırılır. Yağlanan büyük boy fırın tepsisine bir yufka serilir. Taşan kenarları kopartılır, geniş rulolar halinde sarılır ve sütlü karışıma batırılarak tepsiye yerleştirilir. Başka bir yufka rulo halinde sarılıp 7-8cm'lik parçalar halinde kopartılarak hazırlanan sütlü karışıma batırılır ve yanyana tepsiye dizilir. Diğer bir yufka ile daha aynı işlem tekrar edilir. İç malzemesi yufka rulolarının üzerine yayılır. 2 Yufka yine parça parça kopartılarak sütlü karışıma batırılıp iç malzemesinin üzerine dizilir.
Kalan son yufka da en üste kapatılır. Kenarlarında kalan fazlalıklar alta kıvrılır. Artan sütlü karışım böreğin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Boşnak Böreği




Bu tarifi http://mutfakmelegi.blogcu.com/ 'dan aldım.
Malzemeler:
1 kg un
yeterince ılık su
tuz
İç harcı :
4-5 patates
1-2 soğan
tuz,karabiber

içine sürmek için :
1/2 paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağı
Yapılışı :
Un, ılık su ve tuzla sert olmayacak bir hamur yoğrulup, 4-5 bezeye ayrılır ve üzerleri bir bezle örtülüp dinlenmeye bırakılır.(yaklaşık 1 saat)Hamur dinlenirken iç harcı hazırlanır.Patates rendelenip suyu sıkılır. Soğan da rendelenip patatese ilave edelir. Tuzu ve karabiberi eklenip, karıştırılır.
Bir tavada margarin eritilir ve sıvı yağ eklenip karıştırılır. Bezeden bir tane alınır ve unlamış zeminde elle biraz açılır. Yağ karışımından sürülür ve elle kenarlarından çeke çeke büyütülür ama yırtılmamasına dikkat edilir. Yufka inceliğinde olduğu zaman kenarlarına patatesli harçtan yerleştirilir ve hamurun kenarı üzerine katlanır. Tekrar yağ karışımından dökülür ve uzata uzata rulo gibi sarılır. Ortasına gelindiğinde hamur yırtılıp ruloyu tamamlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Bütün hamurla aynı işlem tekrarlanır. Hamurun hepsi bittiğinde kalan yağ karışımı böreğin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Not: İç harcı olarak ıspanak, peynir, kıyma kullanabilirsiniz. Bizde ençok patatesli beğenildi.
Afiyet olsun...

Simit Poğaça


Malzemeler:
½ Paket eritilmiş margarin
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı ılık süt
1 Su bardağı ılık su
2 Yumurta
1 Paket Dr. Oetker instant maya
1 Tatlı kaşığı tuz
2 Yemek kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
İçine : peynir, maydanoz. İsteğe bağlı patatesli veya sucuklu da yapılabilir.
Üzeri için : 1 su bardağı su, 2 yemek kaşığı pekmez
Su ve pekmez kola kıvamında karıştırılır.
Yapılışı :
Hamur malzemeleri iyice yoğurulur. Hamur 1 saat mayalanması için bekletilir. Bu arada iç malzemelerini hazırlayabilirsiniz. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp iç malzeme konulur. Birleştirilen yer alta gelecek şekilde tutulup üst kısmı pekmezli suya ve susama batırılır. Keskin bir bıçak yardımıyla üzerine verev şekilde çizikler atılır. Tepside biraz daha mayalandırılıp pişirilir.
Afiyet olsun.

Vişne Marmelatlı Kurabiye





Malzemeler :
250 gr. un
140 gr. Margarin
70 gr. Pudra şekeri
2 yumurta sarısı
1 paket vanilya
Üzerine :
Toz şeker
Vişne marmelatı
Yapılışı :
Hamur malzemeleri karıştırılıp yoğurulur. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar kopartılıp yuvarlanır. Önce yumurta akına batırılıp sonra toz şekere bulanır. Ortalarından çay kaşığı yardımıyla hamur alınarak çukurlaşması sağlanır. Kurabiyeler üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. (Benimkiler biraz fazla pembeleşti ama tadı nefisti.) Pişen kurabiyelerin çukur kısımlarına marmelat yerleştirilir.
Afiyet olsun.

Şeftali Kurabiye





Şeftali Kurabiye
Malzemeler :
250 gr. Un (2 su bardağı )
125 gr. Margarin (oda sıcaklığında)
100 gr pudra şekeri (yaklaşık 1 su bardağından bir parmak eksik)
½ paket vanilya
1 yumurta
1 limon kabuğu rendesi
Arasına sürmek için : marmelat
Üzerine : toz şeker Sarı, yeşil, kırmızı gıda boyası


Yapılışı :


Hamur malzemeleri karıştırılır. Margarin bıçakla küçük küçük bölünerek malzemeyle özdeşleştirilir. Hamurdan yassılaştırmadan küçük küçük toplar yapılıp tepsiye aralıklı olarak dizilir. (Hamur kendisi yayılıp kurabiye şekli alıyor.) Üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Pişen kurabiyelerin altı bir bıçak yardımıyla biraz oyulur. Marmelat sürülerek diğer bir kurabiye ile birleştirilir. Bu işlem bitince; toz gıda boyaları ayrı ayrı kaselerde suyla karıştırılarak hazırlanır. (gıda boyaları çok kuvvetli olduğu için çok az damlatmak gerekiyor.) Birleştirilen kurabiyeler sırasıyla, sarıya, yeşile, kırmızıya batırılarak şeftali şeklinde boyanır. Kağıt havlu üzerine bırakılır. Sonra toz şekere bulanarak yaprakla süslenir.




Afiyet olsun.

Gizli Kebap

Gizli Kebap (4 kişilik)
Malzemeler :
4 adet patlıcan
250 gr. Kuzu kuşbaşı
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet çarliston biber
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı margarin
2 çay kaşığı tuz
yeterli miktarda su
yeterli miktarda sıvı yağ
1 fincan rendelenmiş kaşar

Beyaz sos malzemeleri :
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
Yapılışı :
Patlıcanların uç ve dip kısımları hafifçe kesilir. Alacalı olarak soyulduktan sonra sıvı yağda kızartılıp kağıt havlu üzerine alınır.Tencereye margarin konulup yemeklik doğranmış soğanlar pembeleştirilir. Et ilave edilerek iyice kavrulur. Kabukları soyulup doğranmış domatesler ilave edilir. Domatesler eriyince salça, karabiber ve tuz eklenerek karıştırılır. Suyu eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra etler süzülür, suyu dökülmez.Patlıcanların ortasına etler doldurulur.Beyaz sos :Çukur bir tavaya margarin ve un konularak un rengi değişinceye kadar kavrulur. Süt ilave edilerek muhallebi kıvamında pişirilir. Daha sonra etlerin üzerini kapatacak şekilde bu sostan dökülür. Yemeğin suyundan bir kaşık alınıp beyaz sosun üzerine gezdirilir. Üzerine kaşar rendesi serpilir. Etin suyu da tepsiye dökülür ve kaşar eriyip kızarıncaya kadar fırında pişirilir.Afiyet olsun.

23 Haziran 2008 Pazartesi

Kumpir




Malzemeler :

Kişi sayısı kadar büyük boy patates
Amerikan salata
İtalyan salata (ya da haşlanmış bezelye, havuç, kornişon turşu, sosis, salam, mısır, v.b.)Biberli yeşil zeytin
ketçap
mayonez
tereyağı
kaşar
Yapılışı :
Patatesler iyice yıkanıp, fırında yaklaşık 1 saat pişirilir. Fırından alınca ortasına patatesi bölmeden bir çizik atılır. Tereyağı ve kaşar eklenip, tuz ilavesiyle iyice harmanlanır. Amerikan salata, İtalyan salata, biberli yeşil zeytin, mısır, turşu ve bolca ketçap, mayonez yerleştirlir. (İsteğe göre değişik salata çeşitleri de eklenebilir. Örnek : kısır, makarna salatası, vb.)
Afiyet olsun.