Yabancı bir sitede (http://mojewypieki.blox.pl/2010/01/Slodkie-drozdzowki-motylki-z-chalwowym-nadzieniem.html)bu şekilde yapılan çörekler görmüştüm; ben de sodalı poğaça hamuru ve zeytinezmesi kullanarak bu poğaçaları yaptım. İstediğiniz mayalı bir poğaça hamuru ve farklı malzemelerle de deneyebilirsiniz, ben acıka kullanarak yapmayı planlıyorum:))
Malzemeler :
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme;
zeytinezmesi
Yapılışı :
Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir.
Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan,
yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp,
40-45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, merdane ile küçük tabak büyüklüğünde açılır. Üzerine kenarlara kadar gelmeyecek şekilde zeytinezmesi sürülüp rulo şeklinde sarılır, rulonun iki ucu birleştirilip birleşme yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Hamurun her iki ucundan ortası kopartılmayacak şekilde boyuna kesikler yapılır ve kesilen kısım yanlara doğru açılır. Bütün hamur aynı şekilde hazırlanır ve 30 dakika kadar mayalanması için tepside bekletilir. Bu süre sonunda üstlerine yumurta sarısı
sürülür 170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme;
zeytinezmesi
Yapılışı :
Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir.
Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan,
yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp,
40-45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, merdane ile küçük tabak büyüklüğünde açılır. Üzerine kenarlara kadar gelmeyecek şekilde zeytinezmesi sürülüp rulo şeklinde sarılır, rulonun iki ucu birleştirilip birleşme yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. Hamurun her iki ucundan ortası kopartılmayacak şekilde boyuna kesikler yapılır ve kesilen kısım yanlara doğru açılır. Bütün hamur aynı şekilde hazırlanır ve 30 dakika kadar mayalanması için tepside bekletilir. Bu süre sonunda üstlerine yumurta sarısı
sürülür 170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.