Disable Copy And Past

21 Haziran 2013 Cuma

Profiterol (Güncelleme)

Daha önce yayınladığım bir tarifti; fotoğrafı yenilemek için tekrar yayınladım.
 
Malzemeler :
Hamuru için;
2 su bardağı su
100 g.r margarin
4 adet yumurta
1.5 su bardağı un
İç krema için;
3 yemek kaşığı un
¾ su bardağı şeker
1 adet yumurta sarısı
2.5 su bardağı süt
1 poşet krem şanti
Krem şantiyi hazırlamak için;
1 su bardağı süt
Üst kreması için;
80gr bitter çikolata
200 ml süt kreması
Yapılışı :
Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır.
Bu arada iç krema malzemeleri karıştırılıp pişirilir. Soğumaya bırakılır. Ayrı bir kapta krem şanti sütle çırpılır. Soğuyan iç krema ile karıştırılıp tekrar çırpılır. Hazırlanan iç krema buzdolabına kaldırılır.
 Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. (Mikser ile karıştırabilirsiniz)Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. (Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.) Soğuyan profiterol toplarına krema pompası yardımıyla krema doldurulur.( Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.)
 Üst sosu için;
Krema küçük bir kaba alınıp kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılır; çikolata parçaları eklenip eriyinceye kadar karıştırılır, ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
İsterseniz hazır çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğuyunca servisten 5 dakika önce profiterollerin üzerine dökebilirsiniz.


Afiyet olsun.

Nar Ekşili Deniz Börülcesi


Çok sevdiğim bu lezzeti genellikle zeytinyağı-limon suyu ve sarımsakla hazırladığım sos ile yapıyordum; farklı bir tarif ararken Refika'nın mutfağı'nda gördüğüm tarifi uyguladım, nar ekşisi- beyaz üzüm sirkesi-pul biber  sosu  da çok yakışıyor, tavsiye ederim. Tarifi aynen aktarıyorum

Malzemeler :
1 demet deniz börülcesi
3 diş sarımsak
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı :
Bir tencere kaynar suya 3 diş sarımsak ekleyin, pişmiş sarımsağın verdiği rayiha ve yaydığı az koku bu tarifin püf noktası aslında. Kaynar suya 1 demet deniz börülcesini de ekleyerek 7-8 dakika haşlayın. Haşlandığını anlamak için 1 dal börülceyi sap kısmından tutarak çekin, rahatça çıkıyorsa olmuş demektir. Haşlanan börülceleri soğumaları için süzgece alın. Soğuyunca saplarından tutarak odunsu kısımlarından ayıklayın ve bir kaseye alın. Sosu için ½ çay bardağı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi, 1 çorba kaşığı nar ekşisini ve pul biberi karıştırın. Ayıklanmış börülceleri sos ile iyice karıştırarak servis tabağına alın.

Not : Süslemek için közlenmiş kırmızı biber kullandım.
Afiyet olsun.

Semizotu Çorbası



Malzemeler:
yarım demet semizotu
1 kahve fincanı pirinç
1 çay bardağı kuru börülce (haşlanmış nohut da olabilir.)
2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
5-6 su bardağı su
isteğe göre 1 diş sarımsak

Yapılışı :
Semizotları sirkeli suda bekletilip yıkanır, suları süzülür.
Kuru börülceler yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Bir tencereye su alınır; yıkanmış pirinç eklenip pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca doğranmış semiz otları, ezilmiş sarımsak ve haşlanmış börülceler eklenir. Semizotları pişince ayrı bir kapta yumurta sarısı, un ve yoğurt karıştırılır, kaynayan tencereden bir kepçe alınıp yoğurda eklenir. Karışım ılık hale getirilip yavaşça kaynayan tencereye eklenir. Bir iki taşım kaynatılıp ocak kapatılır ve tuzu ayarlanır.  Üzerine kızdırılmış toz kırmızı biber ve yağ gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

20 Haziran 2013 Perşembe

Erikli Yaprak Sarması

Malzemeler :
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı pilavlık bulgur
4-5 adet orta boy kuru soğan
yarım su bardağı zeytinyağı
 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz
karabiber
kuru nane
1 tutam maydanoz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 kase can eriği
yeterince taze asma yaprağı
Yapılışı:
Taze yapraklar kaynar suya atılıp 3-4 dakika haşlanır ve soğuk suya tutulur.
Zeytinyağı geniş bir tencereye alınıp ısıtılır ve ince kıyılmış soğanlar eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Salçalar eklenip karıştırılır. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ve bulgur eklenip pirinçler çıtır çıtır ses çıkarmaya başlayıncaya kadar kavrulur. Baharatlar eklenip karıştırılır. 1,5 su bardağı kadar su eklenip, tuz ve toz şeker atılır, suyunu çekinceye kadar pişirilir. İnce kıyılmış maydanoz ve nar ekşisi eklenip soğumaya bırakılır.
Asma yaprağı temiz bir zemine açılır, yeterince iç malzeme yerleştirilir, yaprağın kenarlar kapatılıp rulo şeklinde sarılır. Tencerenin dibine birkaç tane boş yaprak serilir, üzerine sarmalar dizilir. Sarmaların üzerine can erikleri yerleştirilir, boş yapraklar serilerek üzeri kapatılır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir, biraz tuz serpilir, sarmalarla aynı hizada olacak şekilde su eklenip pişmeye bırakılır. Yapraklar yumuşayınca ocak kapatılır ve tencerenin kapağı açılmadan soğumaya bırakılır.
Afiyet olsun.

29 Mayıs 2013 Çarşamba

Kahve Dünyası Fabrika Gezisi

 
Geçtiğimiz Cumartesi günü blogger arkadaşlarla Kahve Dünyası'nın Kemerburgaz'daki fabrikasını gezdik; üretim süreci ve ürünler hakkında bilgilendik, yedik-içtik, keyifli bir gün geçirdik. 



 
Önce mağaza bölümünde nefis bir kahvaltı yaptık, ikramlarım her biri ayrı lezzet ve güzellikte...
 
 
 Sonra tek kullanımlık önlüklerimizi giyip bonemizi taktık; "hijyen de tamam" derken hijyen bandından geçeceğimizi öğrendik. Geçmemiz gereken 2 tane makine ve bir turnike var, hijyen bandında. İlk makineden akan hijyenik sıvı ile ellerimizi yıkadık diğer makineye elimizi tuttuk. "Dııııt!!!" Olmadı, tekrar diğer makineye geri dönüş, yeşil ışık yanmadan turnikeden geçiş yok:)) Bir an "uzay üssüne mi giriyorum" dedim:)) Hijyen; 10 Tam puan!
Üretim tesisleri fabrika ama butik tarzda, ev tipi üretim yapılıyor; hiç bir katkı maddesi ve raf ömrünü uzatan maddeler eklenmeden!
İlk olarak dondurma üretim bölümüne girdik ve üretim aşamaları hakkında bilgilendik. Makineden yeni çıkartılan fıstıklı dondurmanın tadına baktık ve bayıldık; hiç bir katkı maddesi, gıda bıyası, vb. yok, tamamen doğal. Gerçek fıstık parçalarıyla lezzetine doyamadık.
Pasta bölümüne hayran oldum, aklım orada kaldı.
Daha sonra mağaza bölümüne geçtik ve diğer dondurma çeşitlerinin tadına baktık; ilk önce çikolatalı dondurmanın tadına bakmış olmam diğer dondurmalara haksızlık oldu sanırım. Gerçek çikolatanın verdiği mutluluk ve keyiften sonra diğerlerini çok objektif değerlendiremediğimi düşünüyorum. Daha önce çikolatalı diye yediğim dondurmaların aslında sadece kakaolu olduğunu anladım. Kahve Dünyası'na davetleri ve kaliteli ürünleri için çok teşekkür ediyorum.

 
Henüz tanımayan kaldıysa Kahve Dünyası'nın dondurmalarını biraz tanıyalım:
 
Kahve Dünyası’nda  dondurmalar sindirimi kolay ve besin değeri en yüksek süt olan keçi sütüyle, gerçek salep kullanılarak günlük olarak hazırlanıyor. Bu kez dondurma severleri mutlu etmeyi hedefleyen Kahve Dünyası, diğer ürünleri gibi dondurmayı da en hijyenik koşullarda, kendi tesislerinde üretiyor.
 
Üretim sürecinde meyve ve süt oranının yüksek olmasına dikkat ediliyor. Bu hem lezzeti hem de dondurmanın besleyici özelliğini korumak için büyük önem taşıyor. İşte bu yüzden Kahve Dünyası dondurmalarına katkı maddesi, gıda boyası ya da aroma değil, özenle seçilmiş hammaddeler  ve sağlıklı keçi sütü giriyor. Sorbeler ise yine özenle seçilmiş taze meyvelerden üretiliyor. Kahve Dünyası’nda üretilen bir dondurma, rengini ve kıvamını sadece sağlıklı ürünler ve taze meyvelerden alıyor. Sorbelerde taze meyve tadını açığa çıkartmak için, şeker oranı düşük tutuluyor.
 
Nefis Kahve Dünyası dondurmalarının seçenekleri oldukça geniş. Keçi sütünün eşsiz lezzetini doyasıya alacağınız kaymaklı, Kahve Dünyası çikolatalarıyla yapılmış bitter ve sütlü çikolatalı, fıstıklı, doğal vanilya çubuklarının az rastlanır tadıyla hazırlanmış vanilyalı ya da damla sakızlı dondurma bunlardan birkaçı. Kahve Dünyası’nda yoğun ve yumuşak kıvamıyla deneyenleri hayran bırakan sorbelerin tadı, sadece ve sadece taze çilek, vişne ve limondan geliyor.
 
Formuna Dikkat Edenler İçin Yoğurtlu Dondurma
Nefis Kahve Dünyası dondurmalarının düşük kalorisi ve probiyotik özelliğiyle vücuda sayısız faydası bulunan yoğurtlu dondurma ise, formuna dikkat edenler için. Farklı bir lezzet arayanlar, taze meyve dilimleri ve frambuaz sosuyla meyveli yoğurtlu dondurmayı deneyebilirler.
 
Çocuklar için Neşeli Dondurmalar
Kahve Dünyası, dondurma menüsünde çocukları da unutmuyor. Renkli karakterlerle daha da eğlenceli hale gelen neşeli dondurmalar onları bekliyor.
 
Nefis Kahve Dünyası dondurmaları, hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatif arayan dondurma severler için. Kahve Dünyası bugüne kadarki mükemmeliyetçi yaklaşımını dondurma üretiminde de sürdürüyor. Tıpkı kahve ve çikolata üretiminde olduğu gibi, en kaliteli ürünü, en kaliteli hammaddeyi kullanarak, en hijyenik şartlarda üretiyor. Çünkü, mükemmel bir dondurma için, daha azının yeterli olmayacağını biliyor.
 

20 Mayıs 2013 Pazartesi

Çiğ Börek




Malzemeler :
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
İki buçuk su bardağı un
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz

İçi için: 250 gram yağsız kıyma
1 adet kuru soğan
Tuz, karabiber
Yarım çay bardağı su

Kızartmak için: Sıvıyağ
Yapılışı :
Sıvıyağ,  un, tuz, ve su iyice yoğrulur. Hazırlanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılıp her biri merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
 İçi için; kıyma, ince kıyılmış soğan, tuz,  ve su yoğrulur. Hamurun bir kenarına kıymalı harçtan yerleştirilip diğer tarafını üzerine kapatılır, uçları yapıştırılır.  Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edilir. Çiğ börekler kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartılır. Kağıt havlunun üzerinde fazla yağı süzüldükten sonra servis tabağına alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
Kaynak: Sofra Dergisi
Afiyet olsun.


9 Mayıs 2013 Perşembe

Kazayağı Otu Köftesi




Malzemeler :
250 gr. ıspanak
1 demet kazayağı otu
 ¾ su bardağı ezilmiş beyaz peynir
 100 gr. çeçil peyniri (küp doğranmış)
1 adet kırmızı kapya biber
4 dal yeşil soğan
1 su bardağı galeta unu
2 yumurta
2 diş sarımsak
Tuz
Karabiber

Kızartmak için;
Ayçiçeği yağı
Yapılışı :
Kazayağı otu sirkeli suda bekletilip iyice yıkanır, doğranıp yumuşayıncaya kadar haşlanır, soğuk suya tutulup suyu sıkılır.
Kapya biberin çekirdekleri çıkarılıp minik küpler halinde doğranır, yeşil soğanlar ince kıyılır.
Ispanaklar yıkanıp suları iyice süzülür ve doğranır. Peynirler, ezilmiş sarımsak, 3 yemek kaşığı galeta unu, 1 yumurta, kazayağı otu, yeşil soğan, kapya biber, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Özleşinceye kadar yoğrulur. Karışımdan parçalar kopartılıp köfte şeklinde yuvarlanır. Önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Mayıs 2013 Çarşamba

Labneli Pancar Rulo




Malzemeler :
1-1,5 su bardağı pancar püresi (Pancar haşlanıp rondoda çekilecek)
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı un (tepeleme)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz

Arasına;
200 gr. labne peyniri
4-5 dal roka
4-5 dal dereotu
1 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı:
Yumurtanın sarıları ve akları ayrılır; yumurta aklarına bir çimdik tuz eklenip mikser yardımıyla kar gibi oluncaya kadar çırpılır. (Kase ters çevrildiğinde yumurta akları dökülmeyecek)
Ayrı bir kapta sıvı yağ, tereyağı ve yumurta sarıları çırpılır. Un, tuz ve pancar püresi eklenip karıştırılır. Yumurta akları sönmemesine dikkat edilerek yavaşça karışıma eklenir. Yağlı kağıt serilmiş kare bir fırın kabına düzgünce yayılır ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 18-20 dakika pişirilir. İlk sıcaklığı geçince yağlı kağıt ile birlikte rulo yapılır, üzerine nemli bir örtülerek soğumaya bırakılır.
Roka ve dereotu ince kıyılıp ezilmiş sarımsak ile birlikte labne peynirine eklenip karıştırılır. Soğumuş olan pancarlı rulo açılır ve üzerine labneli karışım yayılır, tekrar rulo şeklinde sarılıp streç filme sarılır. Buzdolabında bir süre dinlendirilip dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

7 Mayıs 2013 Salı

Ispanaklı Çelenk




Malzemeler :
1,5-2 su bardağı un
1 adet yumurta
75 gr. tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 paket instant maya
aldığı kadar su

Dolgu için;
250 gr. ayıklanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber
4 dal yeşil soğan
1 adet yumurta (sarısının yarısını üzerine sürmek için ayırın)
1 diş ezilmiş sarımsak
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
yarım su bardağı ezilmiş beyaz peynir
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber

Yapılışı :
Un bir kaba alınır; üzerine yumurta, tuz, maya ve eritilmiş tereyağı (soğuk) eklenip karıştırılır. Aldığı kadar ılık su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp ılık bir yerde iki katı kabarıncaya kadar mayalanmaya bırakılır.
Bir tavaya sıvı yağ alınıp ısıtılır; yemeklik doğranmış soğan eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Biberin çekirdekleri çıkarılıp küp şeklinde doğranır ve soğanlara eklenip kavrulur. Doğranmış yeşil soğanlar da eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Doğranmış ıspanaklar ve ezilmiş sarımsak eklenip ıspanak sönünceye kadar kavrulur. Tuz ve karabiber eklenip ocak kapatılır. Soğuyunca peynirler ve yumurta eklenip iyice karıştırılır.
Mayalanan hamur daire şeklinde açılır. (Küçük boy borcam kullandım) Hamur kenarları kopartılmadan önce +, sonra X şeklinde kesilerek 8 adet üçgen oluşturulur. Üçgenin geniş tarafına kaşıkla ıspanaklı dolgu yerleştirilir ve üçgenin sivri ucu geriye doğru kıvrılarak malzemenin üzerine kapatılır. Bütün üçgenler aynı şekilde hazırlanınca hamurun ortasında bir boşluk oluşacak. (İsterseniz hamurdan birazını ayırıp açabilir ve iç malzeme yerleştirip rulo yapabilir sonra dilimleyerek hamurun ortasındaki boşluğa yerleştirebilirsiniz.)Üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülür, isteğe göre çörek otu serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

3 Mayıs 2013 Cuma

3-2-1 Poğaçası







Bloglar arasında çok popüler olan bu poğaçayı deneyen arkadaşımın ısrarlı tavsiyesi üzerine ben de denedim ve tavsiye ediyorum. İç harcı olarak patatesi tercih ettim, tarifi son deneyen blogculardan biri olan Ufuk Hanım hamurun bir kısmına ay çekirdeği ekleyerek iç malzeme koymadan yapmış,  ben de böyle yaptım ama patates içli olanı daha çok sevdim.
Malzemeler :
3 paket kabartma tozu
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (5 su bardağı)

İçine;
3-4 adet haşlanmış patates
kırmızı pul biber
karabiber
tuz
kuru nane

Üzerine;
galeta unu

Yapılışı :
Kabartma tozu, yoğurt , sıvıyağ, tuz karıştırma kabına alınır ve aldığı kadar un eklenip kulak memesi kıvamında bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 15 dakika kadar dinlendirilir.
Haşlanmış patatesin kabukları soyulup çatalla ezilir, tuz ve baharatlarla tatlandırılır. (İsteyen yemeklik doğranmış soğanı yağda kavurup ezilmiş patatesle karıştırabilir ama ben poğaçada yağ olduğu için tercih etmedim.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elde açılır, iç malzeme yerleştirilerek kapatılır ve elde yuvarlanarak şekil verilir. Galeta ununa bulanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.