Disable Copy And Past

28 Kasım 2011 Pazartesi

Bisküvili Kabak Pastası






Değişik şehirler dolaşıp, son durağı tencere olan kabağın hikayesi:)) Abilerimin (kayınlarım) Bolu'dan aldıkları kabağı kayınvalidem kurban bayramı için Kırşehehir'e gittiğimizde bize verdi ama yükümüz ağır olmasın diye almadık. Anne yüreği işte yine dayanamamış, kabağı bir şekilde bize ulaştırdı. Kabak bütün olarak önce Ankara'daki Ahmet Abime, sonra da yarım olarak İstanbul'a ulaştı ve öğretmen yeğenimiz tarafından bize teslim edildi. Bize de afiyetle pişirip yemesi kaldı. Bu nefis kabağı yetiştirme ve ulaştırma aşamasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi gönderiyorum:))



Dilek arkadaşımın hediye ettiği tupperware Prenses Tacı Kalıbını kullanmak için yaptığım kabak tatlısını bisküvi,vb. malzemelerle pastaya dönüştürdüm. Kullanacağınız kalıba göre malzemelerini ayarlayabilirsiniz.






Malzemeler :

10-15 dilim kabak tatlısı

yarım paket petibör büsküvi

yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz

Kreması için;

2 su bardağı süt

1 yemek kaşığı un (tepeleme)

1 yemek kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı toz şeker

yarım poşet krem şanti

Ayrıca;

2 paket yulaflı (burçak)bisküvi

2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı



Yapılışı :

Kabak tatlısı çatalla ezilerek püre haline getirilir. İçine kırılmış bisküvi ve ceviz eklenip karıştırılır. Kalıba dökülerek kaşıkla bastırılır.

Un, nişasta, şeker ve süt karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilip soğutulur. Toz kremşanti eklenip mikser ile 3-4 dakika çırpılır, kabak püresinin üzerine yayılır.

Yulaflı bisküviler ve tereyağı robotta çekilerek un haline getirilir ve kalıba dökülüp kaşıkla bastırılır.Kalıbın üzeri kapatılarak buzdolabında bir süre dinlendirilir. Servis tabağına ters çevrilip kalıptan çıkarılır, dilimlenerek servis yapılır.

Not: Kelepçeli kalıp kullanacaksanız, en alta yulaflı bisküviler, ortaya krema, en üste kabak püresi gelecek şekilde yerleştirin.



Afiyet olsun.




23 Kasım 2011 Çarşamba

Tavuklu Tel Şehriye Pilavı






Malzemeler :

2 su bardağı Tel Şehriye

300-400 gr kuşbaşı doğranmış tavuk eti

1 adet kırmızı dolmalık biber

1 adet sarı dolmalık biber

1 kase haşlanmış bezelye

2 su bardağı tavuk suyu (2 su bardağı su + 1 küp tavuk bulyon da olabilir.)

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvıyağ

tuz, karabiber


Yapılışı
Sıvı yağ tencereye alınıp ısıtılır. Üzerine tel şehriye dökülüp rengi dönünceye kadar kavrulur ve ocak kapatılır.

Başka bir tencerede tereyağı eritilir. Küp şeklinde doğranmış biberler eklenip kavrulur.Tavuk etleri eklenip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tavuk etinin üzerine kavrulmuş şehriye ve haşlanmış bezelye eklenip karıştırılır. Sıcak tavuk suyu, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Demlenmesi için 15 dakika kadar bekletilip, sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.



21 Kasım 2011 Pazartesi

Galeta Unlu Tatlı

Daha önce yayınladığım "Fındıkzade Tatlısı"na fındık yerine ceviz ekleyerek yaptım.

Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı hindistancevizi
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
1 su bardağı galeta unu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı ayçiçek yağı

Şerbeti;
1,5 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
birkaç damla limon suyu

Üzerine;
1 paket toz kremşanti
1 su bardağı soğuk süt

Yapılışı:
Yumurtalar ve toz şeker derin bir kaba alınarak mikser yardımıyla çırpılır; sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir. Sonra hindistancevizi, ince çekilmiş ceviz, galeta unu, kabartma tozu ve vanilya eklenip karıştırılır. Yağlanmış fırın kabına dökülerek önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir.Toz şeker ve su bir tencereye alınıp 10 dakika kadar kaynatılır. Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.Kremşanti soğuk sütle çırpılarak hazırlanır. Şerbetini çeken tatlının üzeri kremşanti ile kaplanır. Dilimlenen tatlı; fındık ve nane yaprağı ile süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

18 Kasım 2011 Cuma

Pırasalı Kek





Malzemeler :


3 adet yumurta


1 çay bardağı sıvı yağ


1 çay bardağı yoğurt


yarım su bardağı ezilmiş beyaz peynir


1 adet kırmızı kapya biber


1 paket kabartma tozu


yarım su bardağı mısır unu


1,5 su bardağı beyaz un


yarım çay kaşığı tuz (peynirin tuz miktarına göre ayarlayın)


yarım kg. pırasa


2 yemek kaşığı sıvı yağ (pırasayı kavurmak için)


1 tatlı kaşığı biber salçası




Yapılışı :


Pırasalar temizlenip yıkanır ve beyaz kısımları ince ince kıyılır. Bir tencerede sıvı yağ ısıtılır, pırasalar eklenip yumuşayıncaya kadar kavrulur. Tuz ve salça ile tatlandırılıp ocak kapatılır, soğumaya bırakılır.


Biberin çekirdekleri çıkartılıp küp şeklinde doğranır.


Yumurtalar çırpma kabına alınıp köpürünceye kadar çırpılır. Sıvı yağ ve yoğurt eklenip çırpmaya devam edilir. Ayrı bir kapta mısır unu, beyaz un, tuz ve kabartma tozu harmanlanır, birlikte elenerek sıvı karışıma eklenir. Soğuyan pırasa, peynir ve doğranmış biber eklenip karıştırılır. (Kek kıvamından biraz daha koyu bir hamur olacak) Margarinle yağlanmış bir fırın kabına ya da istenilen kek kalıplarına uygun miktarlarda dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kürdan testi yapılarak pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Fırından çıkan kek bir süre dinlendirilip ters çevrilerek kalıptan çıkarılır, ılık olarak servis yapılır.




Afiyet olsun.



3 Kasım 2011 Perşembe

Özgür Şef ile Arzum Blendart Workshop

Geçtiğimiz günlerde bazı blogger arkadaşlarla birlikte çok keyifli bir etkinliğe katıldık; Citycooks'da Özgür Şefle Arzum Blendart workshop. Özgür Şef eşliğinde ricoto peyniri ve çeşitli soslarla makarna yaptık, tadına bayıldık. Finali de Tijen'in ellerinden inanılmaz lezzetli Kivi Soslu Elmalı Crumble ile yaptık, tadını hala unutamıyorum, ilk fırsatta deneyeceğim.




Sadece un, yumurta ve tuz koyduğumuz makarna hamurumuzu hazırladık.





Makarna makinası yardımı ile makarna yaptık. Makarna makinesinde aklım kaldı. Öğreninceye kadar biraz zaman harcadım ama sonra arkadaşlarım sosları hazırlarken kalan bütün hamurlarla makarna imalatına devam ettim:))



Kremalı ıspanak Soslu nefis makarna...




Bu da peynirli domates soslu...Bunun haricinde nefis ravyoliler de yaptık





Etkinlik sonunda Arzum Blendart'ımız ile birlikte mutlu, mesut ayrıldık. Bizi ağırlayan Citycooks ve Arzum ailesine ve tabii ki Özgür Şef'e çoook teşekkürler, kendisinden çok faydalı bilgiler aldık.

31 Ekim 2011 Pazartesi

Çiçek Poğaça

Güzel yurdumun üst üste yaşadığı acı olaylar nedeniyle blog yazmak bir türlü içimden gelmedi. Söylemesi kolay, yapması zor olsa da "hayat devam ediyor", etmek zorunda.

Birkaç internet sitesinde çiçek şeklinde ekmek görmüştüm. Şeklini çok beğendim ve poğaça olarak uygulamaya karar verdim. Poğaçayı hemen tüketemeyeceğim için de daha önce yayınladığım sodalı poğaça hamuruna margarin ekleyerek yaptım. Bence istediğiniz bir mayalı poğaça hamuru ile de deneyebilirsiniz.


Malzemeler :
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un


Arasına;

75 gr. yumuşak margarin.


Üzerine;

Yumurta sarıs, susam, haşhaş, vb.


Yapılışı:

Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir. Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan 8 adet mandalina büyüklüğünde, 8 adet de mandalinadan biraz daha küçük bezeler yapılır. Büyük bezeler hafif unlanmış zeminde pasta tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına yumuşak margarin sürülerek üst üste yerleştirilir. Hafifçe bastırılarak servis tabağı büyüklüğünde açılır. Kenarları kopartılmadan önce (+), sonra (x) şeklinde kesilerek 8 adet üçgen elde edilir. Üçgenlerin uçlarından tutulup geriye doğru katlanır ve hamurun ortasında bir boşluk ortaya çıkar. Kalan bezeler de aynı şekilde hazırlanır ve birinci grubun ortasındaki boşluğa yerleştirilir. Aynı kesme işlemi tekrarlanır. Ortasındaki boşluğa kalan hamurdan bir beze kopartılıp yerleştirilir. Yaklaşık 45-50 dakika ılık bir ortamda mayalanması için bekletilir. Kalan hamuru da aynı şekilde hazırlayabilir ya da istediğiniz bir poğaça çeşidini yapabilirsiniz. Mayalanan hamura yumurta sarısı sürülüp, susam, haşhaş, vb. serpilir. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.


Not : Şekillendirme aşamasını ayrıntılı olarak buradan görebilirsiniz.

20 Ekim 2011 Perşembe

3 Ekim 2011 Pazartesi

Fasulye Pane



Malzemeler :

1 kg. taze fasulye,

1 şişe maden suyu,

1 adet yumurta sarısı,

1,5 su bardağı un,

tuz ya da 1 tatlı kaşığı sebzeli baharatlı çeşni


Kızartmak için;

sıvı yağ


Yapılışı :

Fasulyeler ayıklanıp yıkanır ve tuzlu suda hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzülüp soğumaya bırakılır.

Un, yumurta sarısı, tuz ve maden suyu koyu bir bulamaç olacak şekilde çırpılır. Fasulyeler bulamaca batırılıp, kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine çıkarılıp fazla yağı alınır. Ilık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

30 Eylül 2011 Cuma

Kabak Çiçeği Kızartması



Bu yaz kabak çiçeği tarifleri yönünden çok şanslıydım. Kızartmasını mutlaka denemek istiyordum ve Bayram tatilinde Çaycuma'ya gittiğimde nihayet kısmet oldu. Ben çok beğendim. Kabak çiçeği bulabilirseniz mutlaka deneyin:))


Malzemeler:

kabak çiçeği,

beyaz peynir,

kıyılmış maydanoz,

pul biber,

karabiber


Pane için:

1,5 su bardağı un,

1 şişe maden suyu,

1 adet yumurta sarısı,

1 tatlı kaşığı sebzeli baharatlı çeşni ya da tuz ve istenilen baharatlar


Kızartmak için;

bol sıvı yağ


Yapılışı:

Kıyılmış maydanoz, peynir ve baharatlar karıştırılır. Kabak çiçekleri böcek vb. olabileceği için dikkatlice gözden geçirilir. Kenarlarındaki yeşil ve ortasındaki taç kısmı çiçeğe zarar vermeden kopartılır. Peynirli harç doldurulup kapatılır.

Yumurta sarısı, maden suyu, çeşni ve un koyu bir bulamaç olacak şekilde çırpılır. Kabak çiçekleri hazırlanan karışıma batırılıp, kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı süzülür. Ilık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

22 Eylül 2011 Perşembe

Etli Enginar Dolması

Enginarın bu şekilde pişirildiğini yıllar önce bir iş arkadaşımdan duymuş ve çok merak etmiştim. Denemeyi çok istememe rağmen bir türlü kısmet olmamıştı. Bugün, yarın derken sezonu bitti. Geçen hafta geçici görevli olduğum Nişantaşı Kampüsümüze giderken enginar ayıklayan manavı gördüm; önce "Burası Nişantaşı, kesin çok pahalıdır" diye soramadım:)) Ertesi gün tekrar aynı manzarayı görünce dayanamadım; "en fazla ne kadar pahalı olabilir, altın değil ya" dedim ve fiyatını sordum, tanesi 3 tl. den 2 tane alıverdim:)) Yapraklı haliyle dolma yapacağımı söyleyince hemen benim için hazırlayıverdiler. Önce sapı tencerede dik durması için düzgünce kesildi, dış yaprakları koparıldı, kalan yapraklarının uç kısımları biraz kesildi, orta yaprakları kesildi, kesilen yerler limonlandı. İçindeki tüylü kısımları temizlemem gerektiğini okumuştum biryerlerde, dolma yaparken kaşıkla temizledim ya da öyle zannettim. Dolmamız hazırlandı, pişti, gelelim en zevkli ve zor kısmına... Arasında dolma harcı olan enginar yaprağını koparıyoruz, midye dolma yer gibi elimizle yiyoruz, yaprağın dip kısmındaki beyaz, yumuşak kısmını dişimizle sıyırıyoruz, kalan yeşil, sert yaprakları atıyoruz. Bütün yaprakları aynı şekilde bitirdikten sonra orta kısmına geliyoruz. Aaaa! O da ne, ayıkladım zannettiğim tüylü kısım duruyor. Hiç sorun değil, onu da çatalla temizleyip, afiyetle enginarın çanak kısmını da mideye gönderiyoruz:))

Malzemeler :
2 adet ayıklanmamış enginar
3 fincan pirinç
150 gr. kıyma
1 adet domates
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, kuru nane, kırmızı pulbiber

Yapılışı:
Bir kaba kıyma, yıkanmış pirinç, ince kıyılmış soğan, minik doğranmış domates, salça, yağ, tuz ve baharatlar alınıp yoğrulur.
Yapraklı enginarın sapı düzgünce kesilir, tezgaha vurarak yapraklarının biraz açılması sağlanır, uç kısımları kesilir, ortasındaki tüylü kısım bıçak veya kaşık yardımıyla temizlenir, güzelce yıkanır. Kesilen yerlere limon suyu sürülür. Hazırlanan dolma harcı yaprakların arasına ve enginarın ortasına doldurulur, tencereye dik şekilde yerleştirilir. Enginarın yarısına çıkacak kadar salçalı su eklenir; kaynayınca kısık ateşe alınıp, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişirme esnasında tencerenin suyu kaşıkla dolmaların üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.