Disable Copy And Past

31 Ekim 2011 Pazartesi

Çiçek Poğaça

Güzel yurdumun üst üste yaşadığı acı olaylar nedeniyle blog yazmak bir türlü içimden gelmedi. Söylemesi kolay, yapması zor olsa da "hayat devam ediyor", etmek zorunda.

Birkaç internet sitesinde çiçek şeklinde ekmek görmüştüm. Şeklini çok beğendim ve poğaça olarak uygulamaya karar verdim. Poğaçayı hemen tüketemeyeceğim için de daha önce yayınladığım sodalı poğaça hamuruna margarin ekleyerek yaptım. Bence istediğiniz bir mayalı poğaça hamuru ile de deneyebilirsiniz.


Malzemeler :
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un


Arasına;

75 gr. yumuşak margarin.


Üzerine;

Yumurta sarıs, susam, haşhaş, vb.


Yapılışı:

Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir. Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan 8 adet mandalina büyüklüğünde, 8 adet de mandalinadan biraz daha küçük bezeler yapılır. Büyük bezeler hafif unlanmış zeminde pasta tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına yumuşak margarin sürülerek üst üste yerleştirilir. Hafifçe bastırılarak servis tabağı büyüklüğünde açılır. Kenarları kopartılmadan önce (+), sonra (x) şeklinde kesilerek 8 adet üçgen elde edilir. Üçgenlerin uçlarından tutulup geriye doğru katlanır ve hamurun ortasında bir boşluk ortaya çıkar. Kalan bezeler de aynı şekilde hazırlanır ve birinci grubun ortasındaki boşluğa yerleştirilir. Aynı kesme işlemi tekrarlanır. Ortasındaki boşluğa kalan hamurdan bir beze kopartılıp yerleştirilir. Yaklaşık 45-50 dakika ılık bir ortamda mayalanması için bekletilir. Kalan hamuru da aynı şekilde hazırlayabilir ya da istediğiniz bir poğaça çeşidini yapabilirsiniz. Mayalanan hamura yumurta sarısı sürülüp, susam, haşhaş, vb. serpilir. Önceden ısıtılmış 170-180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.


Not : Şekillendirme aşamasını ayrıntılı olarak buradan görebilirsiniz.

20 Ekim 2011 Perşembe

3 Ekim 2011 Pazartesi

Fasulye Pane



Malzemeler :

1 kg. taze fasulye,

1 şişe maden suyu,

1 adet yumurta sarısı,

1,5 su bardağı un,

tuz ya da 1 tatlı kaşığı sebzeli baharatlı çeşni


Kızartmak için;

sıvı yağ


Yapılışı :

Fasulyeler ayıklanıp yıkanır ve tuzlu suda hafif yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzülüp soğumaya bırakılır.

Un, yumurta sarısı, tuz ve maden suyu koyu bir bulamaç olacak şekilde çırpılır. Fasulyeler bulamaca batırılıp, kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine çıkarılıp fazla yağı alınır. Ilık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

30 Eylül 2011 Cuma

Kabak Çiçeği Kızartması



Bu yaz kabak çiçeği tarifleri yönünden çok şanslıydım. Kızartmasını mutlaka denemek istiyordum ve Bayram tatilinde Çaycuma'ya gittiğimde nihayet kısmet oldu. Ben çok beğendim. Kabak çiçeği bulabilirseniz mutlaka deneyin:))


Malzemeler:

kabak çiçeği,

beyaz peynir,

kıyılmış maydanoz,

pul biber,

karabiber


Pane için:

1,5 su bardağı un,

1 şişe maden suyu,

1 adet yumurta sarısı,

1 tatlı kaşığı sebzeli baharatlı çeşni ya da tuz ve istenilen baharatlar


Kızartmak için;

bol sıvı yağ


Yapılışı:

Kıyılmış maydanoz, peynir ve baharatlar karıştırılır. Kabak çiçekleri böcek vb. olabileceği için dikkatlice gözden geçirilir. Kenarlarındaki yeşil ve ortasındaki taç kısmı çiçeğe zarar vermeden kopartılır. Peynirli harç doldurulup kapatılır.

Yumurta sarısı, maden suyu, çeşni ve un koyu bir bulamaç olacak şekilde çırpılır. Kabak çiçekleri hazırlanan karışıma batırılıp, kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı süzülür. Ilık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

22 Eylül 2011 Perşembe

Etli Enginar Dolması

Enginarın bu şekilde pişirildiğini yıllar önce bir iş arkadaşımdan duymuş ve çok merak etmiştim. Denemeyi çok istememe rağmen bir türlü kısmet olmamıştı. Bugün, yarın derken sezonu bitti. Geçen hafta geçici görevli olduğum Nişantaşı Kampüsümüze giderken enginar ayıklayan manavı gördüm; önce "Burası Nişantaşı, kesin çok pahalıdır" diye soramadım:)) Ertesi gün tekrar aynı manzarayı görünce dayanamadım; "en fazla ne kadar pahalı olabilir, altın değil ya" dedim ve fiyatını sordum, tanesi 3 tl. den 2 tane alıverdim:)) Yapraklı haliyle dolma yapacağımı söyleyince hemen benim için hazırlayıverdiler. Önce sapı tencerede dik durması için düzgünce kesildi, dış yaprakları koparıldı, kalan yapraklarının uç kısımları biraz kesildi, orta yaprakları kesildi, kesilen yerler limonlandı. İçindeki tüylü kısımları temizlemem gerektiğini okumuştum biryerlerde, dolma yaparken kaşıkla temizledim ya da öyle zannettim. Dolmamız hazırlandı, pişti, gelelim en zevkli ve zor kısmına... Arasında dolma harcı olan enginar yaprağını koparıyoruz, midye dolma yer gibi elimizle yiyoruz, yaprağın dip kısmındaki beyaz, yumuşak kısmını dişimizle sıyırıyoruz, kalan yeşil, sert yaprakları atıyoruz. Bütün yaprakları aynı şekilde bitirdikten sonra orta kısmına geliyoruz. Aaaa! O da ne, ayıkladım zannettiğim tüylü kısım duruyor. Hiç sorun değil, onu da çatalla temizleyip, afiyetle enginarın çanak kısmını da mideye gönderiyoruz:))

Malzemeler :
2 adet ayıklanmamış enginar
3 fincan pirinç
150 gr. kıyma
1 adet domates
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber, kuru nane, kırmızı pulbiber

Yapılışı:
Bir kaba kıyma, yıkanmış pirinç, ince kıyılmış soğan, minik doğranmış domates, salça, yağ, tuz ve baharatlar alınıp yoğrulur.
Yapraklı enginarın sapı düzgünce kesilir, tezgaha vurarak yapraklarının biraz açılması sağlanır, uç kısımları kesilir, ortasındaki tüylü kısım bıçak veya kaşık yardımıyla temizlenir, güzelce yıkanır. Kesilen yerlere limon suyu sürülür. Hazırlanan dolma harcı yaprakların arasına ve enginarın ortasına doldurulur, tencereye dik şekilde yerleştirilir. Enginarın yarısına çıkacak kadar salçalı su eklenir; kaynayınca kısık ateşe alınıp, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişirme esnasında tencerenin suyu kaşıkla dolmaların üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

26 Ağustos 2011 Cuma

Ramazan Şerbeti

İftara davetli olduğumuz bir arkadaşımız bir firmanın çıkardığı Ramazan şerbeti ikram etmiş, ben de çok beğenmiştim. Şerbetin kutusuna bakıp içindeki malzemeleri öğrendim ve kendimce bir deneme yaptım, çok da beğenildi.
Mübarek Ramazan ayını da hayırlısıyla uğurlamak üzereyiz. Benim gibi ailesinden farklı şehirlerde yaşayanlar için yollara düşme vakti. Şimdiden herkese iyi bayramlar, kazasız yolculuklar. Bayramın tüm müslüman alemi için "bayram" olarak geçmesi dileklerimle....Allah tutuğumuz oruçları, hayırlarımızı kabul etsin, tekrarını nasip etsin, inşallah....

Malzemeler:
yarım kilo kadar kırmızı erik
1 kase çekirdeksiz vişne
1 kase siyah üzüm
2-3 adet karanfil
1 çimdik tarçın
yeterince su
damak tadınıza göre şeker

Yapılışı :
Şeker ve su karıştırılıp kaynatılır; dilimlenmiş erikler, vişne, üzüm ve tane karanfil atılıp meyveler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tarçın eklenir. Süzgeçten geçirilip soğutulur. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldırılır. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.


25 Ağustos 2011 Perşembe

Moda Nisa'dan Bayram Hediyem



Bugün ofisime bir kargo geldi ve sevgili Seda'nın sürpriziyle karşılaştım. modanisa.com'un gönderdiği paketten Evitare marka şık bir eşarp ve bayram kartı çıktı, bayram çocukları gibi mutlu oldum:)) Seda'ya tekrar çok teşekkür ediyor ve bol kazanç diliyorum. Buraya tıklayarak moda Nisa'nın ürün yelpazesini inceleyebilirsiniz, belki de tam aradığınız ama bulamadığınız bir ürün sizi bekliyordur:)) Muhafazakar ve modern giyinen bayanların ihtiyaçları düşünülerek hazırlanmış harika bir alışveriş sitesi. İsterseniz aldığınız ürünleri teslim aldığınızda kapıda ödeyebiliyorsunuz. Beğenmediğiniz takdirde koşulsuz iade garantisi var, bizzat tecrübe ettim.



18 Ağustos 2011 Perşembe

Fasulye Yaprağı Sarması

Malzemeler :
60-70 kadar fasulye yaprağı
1 su bardağı bulgur
2 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 diş ezilmiş sarımsak
tuz
kuru nane
karabiber
kırmızı pul biber
sıvı yağ
bir tutam maydanoz

Yapılışı :
Fasulye yaprakları yıkanır ve kaynar suya atılarak hafifçe haşlanır, soğuk suya tutulur. Yemeklik doğranmış soğan sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Bulgur, salça ve baharatlar eklenip, bir süre çevrilir. Yarım bardak kadar su eklenip, tuzu ayarlanır. Suyunu çekince ocak kapatılır. Nar ekşisi, ezilmiş sarımsak ve kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Hazırlanan harçtan fasulye yaprağı üzerine 1 tatlı kaşığı yerleştirilir. Yaprağın kenarları hafifçe ortaya doğru katlanır ve rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan dolmalar tencereye dizilir, üzerine sıvı yağ gezdirilir, tuz serpilir, dolmaların seviyesinde olacak şekilde su eklenir. Üzerine bir tabak yerleştirilip, kapağı kapatılır ve pişirilir. İster yoğurt eşliğinde sıcak olarak, isterse soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

9 Ağustos 2011 Salı

Zeytinyağlı Kabakçiçeği Dolması

 
 
 






Çaycuma'ya gittiğimde kabakçiçeği bulabilirsem mutlaka dolmasını yaparım. Daha önce birkaç kez dolma yaparak görüntüledim ancak fotoğrafların başına gelen talihsiz kazalar sonucu blogda yayınlayamamıştım. Bu yaz talihsizliğimi yendim ve "kabak çiçeği dolması" ile bir süredir ara verdiğim bloguma yeniden "merhaba" diyorum.


Malzemeler :
30 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
birkaç dal dereotu
birkaç dal maydanoz
1 çay bardağı zeytinyağı
yenibahar
karabiber
kuru nane
kırmızı pulbiber
tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon


Yapılışı :

İnce kıyılmış kuru soğan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, yıkanıp süzülmüş pirinçler eklenerek bir süre daha kavurmaya devam edilir. Baharatlar ve 1 su bardağı kadar su eklenir; toz şeker eklenip, tuzu ayarlanır. Suyunu çekinceye kadar pişirilip, ocak kapatılır. Üzerine yarım limon suyu sıkılıp, ince kıyılmış dereotu-maydanoz eklenir, soğumaya bırakılır. Sabah erken saatte toplanan kabak çiçekleri böcek, vb. olabileceği için dikkatlice temizlenir. Kenarlarındaki yeşil kısımları ve ortasındaki taç kısmı çiçeğe zarar vermeden nazikçe koparılır. Bol su ile yıkanıp; ters şekilde bir kaba konulup suları süzülür. Hazırlanan dolma harcı çiçeğin orta kısmını geçmeyecek şekilde doldurulur, çiçeğin uç kısımları karşılıklı olarak kapatılır ve bir tencereye dizilir. Tencerenin üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir, tuz serpilir, dolmaların üzerine çıkmayacak şekilde su eklenir, üzeri kapatılarak pişmeye bırakılır. Pişirme sırasında gerekirse 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenebilir. Dolmalar pişince kalan yarım limonun suyu da üzerine gezdirilip, ocak kapatılır. Soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

8 Temmuz 2011 Cuma

Düğme Tatlısı




Malzemeler :


125 gr. margarin


2 su bardağı irmik


2 adet yumurta


1 su bardağı un


1 paket kabartma tozu


1 kahve fincanı soda


1 çay kaşığı vanilya


2 çorba kaşığı marmelat


2 çorba kaşığı badem




Şerbeti İçin:


1,5 su bardağı tozşeker


1 çorba kaşığı limon suyu


1 çay kaşığı vanilya


1 su bardağı suYapılışı




Yapılışı :


Öncelikle şerbet hazırlanır. 1 su bardağı su ve bir buçuk su bardağı tozşeker kaynatılır. Ocaktan alınıp, 1 çorba kaşığı limon suyu ve 1 çay kaşığı vanilya ilave edilir, soğumaya bırakılır. Bu arada tencerede yağ ve irmik 15 dk. kavrulur, soğumaya bırakılır. İrmik soğuyunca; yumurta, un, kabartma tozu, soda ve vanilya eklenip yoğrulur. Hazırlanan hamurdan parçalar koparılıp, elde yuvarlanır. Baş parmakla ortaları çukurlaştırılır. Yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 °C fırında pişirilir. Fırından alınıp, üzerine soğuk şerbet gezdirilir. Ortalarına marmelat ve badem yerleştirilip servis yapılır.




Afiyet olsun.