Disable Copy And Past

17 Mart 2014 Pazartesi

Şebit Yağlaması (Kayseri)


 
 

 
 
Malzemeler :
1 kg. un
1 paket instant maya (11.gr.)
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
aldığı kadar ılık su
 
Kıymalı harç için;
500 gr. kıyma
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 adet domates
2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
tuz, karabiber, kimyon
1 su bardağı kadar su
 
Üzerine;
sarımsaklı ya da sade yoğurt
 
Yapılışı :
Un yoğurma kabına alınır; üzerine instant maya, tuz, sıvı yağ ve süt eklenip karıştırılır, aldığı kadar ılık su ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur ve 20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
Bir tencerede sıvı yağ ısıtılır; yemeklik doğranmış soğan eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur, ince kıyılmış sarımsak eklenip biraz daha kavrulur. Kıyma eklenip suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur, salçalar ve ince kıyılmış biber eklenir. Salça kavrulunca kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domates eklenir. Domatesler yumuşayınca sıcak su eklenir, tuz ve baharatlarla tatlandırılır, ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Dinlenen hamurdan cevizden biraz daha büyük bezeler yapılır ve unlanmış zeminde oklava yardımıyla açılır. Yapışmaz yüzeyli, yağsız bir tavada veya sacda altlı-üstlü çevrilerek pişirilir. Pişen yufkalardan bir tanesi servis tabağına alınır; üzerine kıymalı sos yayılır, üzerine tekrar bir yufka serilir, onun da üzerine kıymalı sos yayılır,  bu şekilde 4-5 kat hazırlanır. "+" şeklinde kesilip 4 eşit parçaya bölünür, üzerine isteğe göre sarımsaklı ya da sade yoğurt dökülerek servis yapılır.
 
Afiyet olsun.
 
 

14 Mart 2014 Cuma

Ispanaklı Porsiyon Pasta



Tarifi daha önce yayınladığım ıspanaklı pasta ile aynı, şeklini özgülün tariflerinden esinlendim:))

Malzemeler :
3 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı tozşeker
2 su bardağı un
1 su bardağı robotta çekilmiş çiğ ıspanak yaprağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kreması :
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tozşeker
Ayrıca;
1 su bardağı süt
1 paket kremşanti
Üzerine;
muz, yarım poşet krem şanti
Yapılışı :
Ispanaklar yıkanıp iyice süzdürülür ve yaprak kısımları robottan geçirilir.
Yumurta ve şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Sıvıyağ, un, kabartma tozu ve
vanilya eklenip çırpmaya devam edilir. Ispanaklar eklenip iyice karıştırılır ve
yağlanmış büyük fırın tepsisine dökülüp, 175 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
Krema malzemeleri karıştırılıp, pişirilir ve soğumaya bırakılır. Krem şanti
1 bardak soğuk sütle çırpılıp, soğumuş olan diğer krema ile karıştırılır. Soğuyan kekden bir su bardağı yardımıyla daire şeklinde parçalar kesilir. Kalan kek kırıntıları robotta çekilir. Kek parçalarından birinin üzerine kreme sürülür, başka bir kek parçası üzerine kapatılır, yan tarafı da krema ile kaplanıp, kek kırıntılarına bulanır. Bütün kek parçaları bu şekilde hazırlandıktan sonra ortalarına birer dilim muz yerleştirilir. Kalan kremaya yarım poşet krem şanti eklenip çırpılır, süsleme için koyu kıvamlı bir krema haline getirilir ve krema pompasına doldurulup pastacıklar süslenir. Buzdolabında dinlendirilip servis yapılır. (Muzların kararmaması için üzerlerine çok az limon damlatabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

5 Mart 2014 Çarşamba

Ceviz Ezmesi (Burdur Yöresi)


Burdur'un bu muhteşem lezzetini ofis arkadaşım memleketinden dönerken getirip bize ikram etmişti. Çok beğendiğim için "acaba evde de yapılabilir mi?" diye araştırdım ve "nefisyemektarifleri.com" 'da gördüğüm tarifle denedim.

Malzemeler :
4 su bardağı şeker
4 su bardağı irmik
4 su bardağı ceviz
pudra şekeri
Yapılışı :
4 su bardağı şeker tencereye alınır; üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip kaynatılır sonra ocak hafif kısılır.
4 su bardağı irmik ve 4 su bardağı ceviz (dişe gelecek şekilde çekilmiş olup) ikisi karıştırılıp eriyen şeker tenceresine dökülür. Dökülürken de aralıksız karıştırılır ocaktan alınır. Tepsiye pudra şekeri serpilip cevizli karışım yayılır çok sıkı bir şekilde tüm gücünüzle bastırılır. Birbirine iyice sıkışmalı yoksa kestiğinizde dağılır sonra üstüne pudra şekeri serpilir. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

3 Mart 2014 Pazartesi

Tavuklu Köy Böreği




Zonguldak ve civarında yapılan yöresel bir lezzet, mutlaka köy tavuğu ile yapılmalı!

Malzemeler :
4 adet kuru yufka
1 adet köy tavuğu
1 adet kuru soğan
3-4 adet tane karabiber
tuz
yeterince su
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ (tepsiyi yağlamak için)

Yapılışı :
Ayıklanmış köy tavuğu ateşe tutularak ince tüyleri temizlenir ve yıkanıp bir tencereye alınır. Üzerine çıkacak kadar su, bir bütün soğan ve tane karabiber eklenip yumuşayıncaya kadar haşlanır, gerekirse tekrar sıcak su eklenir. (1,5- 2 saatte pişiyor)
Kuru yufkalar ılık tavuk suyu ile ıslatılır ve yağlanmış tepsiye dizilir. (Yufkalar kırılabilir, önemli değil, suyla ıslanınca yapışıyor.) Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanır ve son katın üzerine de sıvı yağ sürülür. Hazırlanan börek ocak üzerinde, kısık ateşte, tepsi sürekli döndürülerek pişirilir.Böreğin altı pişince; üst kısmı alta gelecek şekilde çevrilir ve kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerine didiklenmiş tavuk etleri serpilir; biraz tavuk suyu dökülüp ıslatılır. Tavuk etleri böreğe sarılıp dürüm yapılarak yenir. (Yöresel olarak aynı tepsiden yenir ama isteğe göre böreği dilimleyip tabaklarda da servis edebilirsiniz.)

Afiyet olsun.

24 Şubat 2014 Pazartesi

Su Böreği




İlk su böreği denememi Kibele'nin tarifiyle yaptım ve tariften çok memnun kaldım.

Malzemeler:

5 adet yumurta
yarım su bardağı süt
1 çorba kasığı sıvıyağ
1 tatlı kasığı tuz
un

içine:
beyaz peynir
maydanoz
1 yumurta
tuz

yağlamak için:
250 gr tereyağı veya margarin
yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Yumurta, süt, tuz ve sıvı yağ karıştırılır; aldığı kadar un ilavesi ile sert bir hamur yapılır.
Hamur on eşit parçaya ayrılır; her biri incecik açılır, temiz bir bezin üzerine serilir.
Geniş bir tencereye su doldurulup, tuz atılır.; su kaynayınca yufkalar tek tek atılarak birer dakika haşlanır, sudan kevgir yardımı ile alınır soğuk suyun içine konur, elle suyu süzülür, yağlanmış tepsiye yerleştirilir, aralarına erimiş soğumuş yağ gezdirilir. Beş kat böyle devam eder arasına iç yayılır; tekrar diğer beş yufka aynı şekilde yapılır, en üste de yağ gezdirilir. Önceden ısınmış 190 derece fırında  kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.

Not : Orijinal tariften farklı olarak tepsiye serdiğim ilk yufkayı ve üzerine serdiğim son yufkayı haşlamadan kullandım.

Afiyet olsun.

19 Şubat 2014 Çarşamba

Kereviz Yaprağı Çorbası


Atmaya kıyamadığımız kereviz yapraklarını değerlendirmek için Oktay Usta'dan leziz bir çorba...

Malzemeler :
1 kase kereviz yaprağı
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet kuru soğan

Terbiyesi için:
1 kase yoğurt
3 çorba kaşığı un
yarım limon
1 su bardağı et suyu
su
tuz, sıvı yağ

Yapılışı :
Et suyu ve aynı miktarda su tencereye alınır ve kaynatılır. Karıştırma kabına un, yoğurt, limon suyu alınıp çırpılır. Kaynar et suyundan bir miktar alınıp yoğurtlu karışıma eklenir ve ılıması sağlanır. Hazırlanan karışım tekrar tencereye dökülür.
Başka bir tavaya biraz sıvı yağ alınır; yemeklik doğranmış soğan ve ince kıyılmış kırmızı biber eklenip sotelenir. Doğranmış kereviz yaprakları da eklenip bir süre kavrulur ve kaynayan çorbaya ilave edilir. Ocak kapatılıp tuzu ayarlanır, sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

17 Şubat 2014 Pazartesi

Sarığı Burma (Güncelleme)




Çok uzun zaman önce yayınladığım bu tarifi tekrar yapınca hatırlatmak istedim:))

Malzemeler :
Hamuru için;
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
1 yumurta
1 kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
4-4,5 bardak un

Şerbeti için ;
5 su bardağı su
6 su bardağı şeker
bir kaç damla limon suyu

Açmak için;
1 paket nişasta
Bir miktar un

 Arasına;
yeterince. ceviz

Üzerine;
250 gr. margarin veya tereyağı

Yapılışı :
Hamur için verilen malzemelerle yumuşak bir hamur yapılıp, 10 dk. Dinlendirilir. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Nişasta aynı miktarda un ile karıştırılır. Nişastalı unlu karışımla bezeler mümkün olduğunca ince açılır. Açılan yufka ortasın kesilerek iki yarım daire elde edilir. (Yufkaları küçük açtığım için ikiye bölmedim)Ceviz serpilerek her bir parça gevşek bir şekilde oklavaya sarılır, yufkanın yanlarından ortaya doğru büzülür. Oklava yufkanın içinden çıkartılarak 2 cm. boyunda olacak şekilde bıçakla kesilir, tepsiye yerleştirilir. Bütün bezeler bitene kadar bu işlem tekrar edilir. Bu şekilde hazırlanan hamurlar bir gün bekletilir. Ertesi gün 1 paket margarin ya da margarin tereyağı karışımı eritilip tatlının üzerine gezdirilir. 150 derece fırında ağır ağır iyice kızarana kadar pişirilir. Su ve şeker bir tencereye alınıp10 dakika kaynatılır, limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Tatlı ılık hale gelince ılınan şerbet üzerine dökülür. (Tatlı da, şerbet de ılık olacak.)

Afiyet olsun.

14 Şubat 2014 Cuma

Bisküvili Balkabağı Topları


Aslında başka bir tarif yapmak için balkabağı tatlısı yapmıştım ama yorgunluk ve zamansızlıktan dolayı yapamadım; içine bisküvi, ceviz ekleyip top şeklinde yuvarladım:))

Malzemeler :
1 kg. balkabağı
1 su bardağı toz şeker
1 paket yulaflı bisküvi
1 su bardağı iri kırılmış ceviz
1 çay kaşığı tarçın
bol hindistancevizi rendesi

Yapılışı :Dilimlenmiş balkabağı tencereye alınıp üzerine toz şeker dökülür. Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir ve kabaklar suyun içinden alınır. Soğuyunca çatalla ezilip püre haline getirilir; ceviz, kırılmış bisküvi ve tarçın eklenip karıştırılır. Küçük toplar yapılıp hindistancevizine bulanır. Bir süre buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

12 Şubat 2014 Çarşamba

Safranbolu Bükmesi


Banu Atabay'ın tarifiyle, yöresel bir lezzet...


Tarifin orjinali ıspanaklı iç malzeme kullanılarak yapılır ama ıspanak sevmeyenler patatesli olarak da deneyebilir.




Malzemeler :
2 su bardağı ılık su
1 paket instant maya
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un

İçine;
250 gr. kıyma
1 demet ıspanak
1/2 demet maydanoz
2 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine;
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt

Yağlamak için; tereyağı

Yapılışı :
Ilık suya maya ve toz şeker atılıp karıştırılır; 5 dakika kadar beklenir. Üzerine sıvı yağ, tuz ve aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur, 1 saat mayalanmaya bırakılır.
Bir tavaya biraz sıvı yağ alınıp ısıtılır, kıyma eklenip rengi dönünceye kadar kavrulur, tuzu ayarlanıp soğumaya bırakılır.
Taze soğan, maydanoz (saplarıyla birlikte) ve 1 adet kuru soğan kıyılır, ıspanak yaprakları ince doğranır, tuz eklenip ovulur. Üzerine soğumuş kıyma ve karabiber eklenip karıştırılır.
Mayalanan hamur 6 eşit bezeye bölünür; merdane yardımıyla uzun pide şeklinde açılır, hazırlanan iç malzemenin 1/6'i hamurun ortasına yerleştirilir. Hamurun önce bir tarafı, sonra diğer tarafı ilk katlanan hamurun üzerine gelecek şekilde kapatılır. Bütün malzeme bitene kadar işleme devam edilir. Yoğurt ve yumurta çırpılıp pidelerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca üzerine tereyağı sürülür. Dilimlenip kızılcık şerbeti veya ayranla servis yapılır.
Afiyet olsun.

 Kızılcık şerbeti tarifini daha önce yayınlamıştım; ben dondurulmuş kızılcıktan yaptım. Safranbolu'da ise kızılcıklar mevsiminde marmelat yapılır, kışın sulandırılarak içilir.
 
Safranbolu Sac Bükmesi
Un, su ve tuzla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur; ıspanaklı iç malzeme hazırlanır. Hamur yufka büyüklüğünde ve inceliğinde açılır; yarısına iç malzeme yayılır, diğer yarısı "D" şeklinde üzerine kapatılır ve odun ateşinde, sacda pişirilir. (Bezeleri daha küçük açarak yapışmaz yüzeyli bir tavada pişirebilirsiniz.) Üzerine tereyağı sürülerek servis yapılır.
 
Afiyet olsun.

10 Şubat 2014 Pazartesi

Sirkeli Soğan Dolması


Çocukluğumda annemin çok sık yaptığı ama zamanla unutulan Zonguldak yöresinin bu güzel lezzetini bana hatırlatan Ayça Hanım'a teşekkür ederim; umarım sizler de deneyip beğenirsiniz.
 
Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı pilavlık bulgur
1/2 su bardağı zeytinyağı
10-15 adet dolmalık kuru soğan (uzun, kırmızı soğan)
maydanoz, taze nane
1-2 tatlı kaşığı toz şeker
karabiber, kuru nane
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1-2 diş sarımsak
1 kahve fincanı sirke
 
Yapılışı :
Soğanların dış kabukları soyulup yıkanır ve bıçakla boyuna doğru derin bir çizik yapılır; kaynayan tuzlu-sirkeli suya atılıp haşlanır, kaynar sudan çıkarılıp soğuk suya tutulur, soğumaya bırakılır.
 
Yemeklik doğranmış 1 adet kuru soğan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, salçalar eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç-bulgur eklenip karıştırılır. 1 su bardağı kadar su eklenip tuz, şeker ve baharatlarla tatlandırılır, suyu çekince ocak kapatılır, üzerine ince kıyılmış taze nane-maydanoz eklenip karıştırılır ve soğutulur.
Haşlanmış soğanların katları ayrılır, zarları soyulur, 1 tatlı kaşığı kadar iç malzeme yerleştirilip sarılır ve tencereye dizilir. Bütün malzeme bitince dolmalarla aynı hizada olacak şekilde su ve 1 kahve fincanı sirke ve tuz eklenir, üzerine bir tabak oturtulup tencerenin kapağı kapatılır. Bir tavada biraz zeytinyağı, salça ve kıyılış sarımsak kavrulup pişen dolmaların üzerine gezdirilir. Ilık ya da soğuk olarak servis yapılır.
 
Afiyet olsun.