Disable Copy And Past

16 Şubat 2010 Salı

Duble Çikolatalı Kurabiye

Bu tarifi Lezzet Dergisinden not almıştım, internette araştırınca Tijen Hanım' a ait olduğunu gördüm; kendisi Lezzet dergisi için hazırlamış. Hazırladığım hamur bana biraz sert geldiği için kaşıkla şekil vermek yerine elimde yuvarladım bu yüzden görüntü istediğim gibi olmadı. Orjinal görünüm için buraya bakabilirsiniz.

Malzeme
80 gr bitter çikolata
100 gr tereyağı veya margarin
1 adet yumurta
¾ su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı un
2-3 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilin
½ paket kabartma tozu
1 fiske tuz
1 su bardağı iri kırılmış fındık
1 su bardağına yakın damla çikolata

Yapılışı :
Küçük bir tencerede tereyağı eritilir, ocaktan alınıp üzerine 1 paket bitter çikolata kırılarak eklenir ve eritilir. Sıcaklığı geçince çırpma kabına alınır. Üzerine yumurta eklenip mikser yardımıyla çırpılır. Toz şeker eklenip çırpmaya devam edilir. Un, kakao, kabartma tozu, tuz ve vanilin eklenip karıştırılır. Son olarak damla çikolata ve fındık da eklenip karıştırılır. Hamurdan 1'er yemek kaşığı alınıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 10-13 dakika pişirilir.

Not : Pişirme süresine dikkat etmek önemli; fazla pişerse kurabiyeler kuruyabilir, tecrübeyle sabit :))

Afiyet olsun.

Tahinli Kek



Aslında bu kekin "susam mantolu" olması gerekiyordu ama fırınım susamları fazla kızartınca görüntüyü kurtarmak adına pudra şekeri eledim, çaktırmayın:))

Malzemeler :
4 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
3-4 yemek kaşığı tahin
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
1 su bardağına yakın iri ceviz
1-2 yemek kaşığı susam

Yapılışı :
Tozşeker ve yumurtalar mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Süt, sıvıyağ ve tahin eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Ceviz eklenip karıştırılır. Kek kalıbı margarinle yağlanır, bolca susam serpilir. Hazırlanan hamur kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca kalıptan ters çevrilerek çıkartılır ve dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

15 Şubat 2010 Pazartesi

Patatesli-Kaşarlı Poğaça







Kaplumbağa şeklinde poğaçaları ilk kez Pelin arkadaşımızda görmüş ve çok beğenmiştim. Ben de kızım için hazırlamaya çalıştım. Pelin gözleri yapmak için zeytin kullanmış, ben karanfil kullandım. Şekil dışında tarifler arasında bir benzerlik yok.

Malzemeler :
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı yoğurt suyu
1 adet yumurta
1 küp (42gr.) yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçine;
3 adet orta boy patates
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
tuz, karabiber
Üzerine;
yumurta sarısı, çörek otu, haşhaş tohumu, vb.
Yapılışı :
Yoğurma kabına sıvıyağ, yumurta, yoğurt ve yoğurt suyu alınıp karıştırılır. (Yoğurt suyu yerine ılık normal su da kullanılabilir.) Maya ufalanarak eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilave edilerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülerek mayalanması için bekletilir. (Ben akşam yoğurup, buzdolabına koydum ve sabah şekil vererek pişirdim.)
Patatesler bir tencerede haşlanır. Biraz soğuyunca rendelenir, kaşar peyniri rendesi, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır.
Mayalanan hamurdan cevizden biraz daha büyük bir parça kopartılır, elde bastırılarak çay tabağı büyüklüğünde açılır. Bir tatlı kaşığı kadar patatesli harç yerleştirilip kapatılır. Elde biraz yuvarlanıp, kapatılan kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çörek otu, haşhaş tohumu, vb. serpilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.


12 Şubat 2010 Cuma

Meyveli Kedidili Pasta



Malzemeler :
1 paket kedidili bisküvi

Kreması için :
3 tepeleme yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı tozşeker
2,5 su bardağı süt
1 paket (200gr.)labne peyniri
1 paket vanilya

Bisküvileri ıslatmak için:
1 tatlı kaşığı granül kahve (nescafe)
1 su bardağı kaynamış su
1 yemek kaşığı tozşeker
Arasına;
1 adet muz
Üzerine;
çilek
Yapılışı :
Un, şeker ve süt bir tencereye alınıp kaynatılır. Koyu bir kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Biraz ılıklaşınca labne peyniri ve vanilya eklenip, mikser yardımıyla iyice karışana kadar çırpılır ve soğumaya bırakılır.
Kaynamış suya granül kahve ve tozşeker eklenip karıştırılır, ılık hale gelmesi için bekletilir.
Kelepçeli kalıbın tabanı çıkartılıp, servis tabağına oturtulur. Kedidili bisküvilerin bir tarafı hafifçe kahveli suya batırılır ve pastanın duvarının yüksek olmaması için uçlarından biraz kesilir. (Islatmadan kesilirse kırılabilir.) Bisküvilerin kesilen düz tarafları tabana gelecek şekilde kalıbın yan duvarlarına dizilir. Kalan kesik parçalar kalıbın tabanına doldurulur. Kremanın yarısı bisküvilerin üzerine dökülür. Muz dilimleri yerleştirilir.Kalan bisküviler de kahveli suyla ıslatılarak kremanın üzerine dizilir. Kalan krema bisküvi katının üzerine dökülür ve kaşıkla düzgünce yayılır. Pasta buzdolabında soğumaya bırakılır.
Tamamen soğuduktan sonra kalıptan dikkatlice çıkarılır. Çilekler istenilen şekilde pastanın üzerine dizilir ve dilimlenerek servis yapılır. İsteğe göre üzerine eritilmiş çikolata gezdirilebilir. (İrem'in önerisi)

Afiyet olsun.

11 Şubat 2010 Perşembe

Tavuk Budu Dolması




Malzemeler :
kişi sayısı kadar tavuk but
200 gr. tavuk ciğeri
1 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı su
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ (2 yemek kaşığı sıvıyağ + 1 yemek kaşığı tereyağı)
tuz, karabiber, kekik, kırmızı pulbiber, biberiye
1 tutam maydanoz
1/2 limonun suyu
fırın pişirme torbası
Yapılışı :
Pirinç yıkanıp tuzlu sıcak suda bekletilir. Tencereye sıvıyağ ve tereyağı alınıp eritilir. İnce kıyılmış soğan eklenip pembeleştirilir. Küp şeklinde doğranmış tavuk ciğeri de eklenip kavrulur. Yıkanıp süzülen pirinçler tencereye alınıp bir süre daha kavurmaya devam edilir ve su eklenir. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pilav pişince üzerine ince kıyılmış maydanoz eklenip demlenmeye bırakılır.
Tavuk butları ateşe tutularak küçük tüyleri temizlenir, yıkanır. Kemikleri keskin bir bıçak yardımıyla, derisine zarar vermeden düzgünce çıkarılır. Üzeri yağlı kağıtla örtülüp sert bir cisimle vurularak inceltilir. (Pirzola demiriniz varsa daha iyi olur, ben çekiç kullandım :)) ) Hazırlanan pilav tavukların ortasına paylaştırılır. Tavuğun derisi karşılıklı getirilerek pamuk ipliğiyle dikilir. Hazırlanan dolma, iple sarılıp bağlanır. Üzerine limon suyu sürülüp, tuz, kekik, kırmızı pulbiber, biberiye serpilir.
Fırın pişirme torbasına 1 tatlı kaşığı un dökülüp sallanır. Hazırlanan tavuklar pişirme torbasına yerleştirilir, (isteğe bağlı elma şeklinde dilimlenmiş patates de eklenebilir) ağzı sıkıca bağlanır, bir tepsiye yerleştirilir. Kürdan yardımıyla torbanın birkaç yerine delikler yapılır.
200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra ipleri kesilerek çıkartılır ve servis yapılır.
Afiyet olsun.

10 Şubat 2010 Çarşamba

Etli Karalahana Sarması


Yaklaşık 20 yıldır yapmadığım ve yemediğim bir lezzet. Çaycuma'da iken evde neredeyse hergün yemeği ya da sarması yapıldığı için bıkmış olmalıyım, yıllardır hiç aklıma gelmedi. Eşim alıp getirince önce kızdım; "kim uğraşacak şimdi" diye ama şimdi sürekli alıyorum. Hem özlemişim hem de kızım çok severek yiyor. Lahana olduğunu söylesem yemez ama "yaprak sarması" dediğim için beğendi.
Malzemeler :
2 demet lahana
300 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
kuru nane, karabiber, kırmızı pulbiber, tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kağışı sıvıyağ
Yapılışı :
Lahanalar yıkanıp kaynar suya atılarak haşlanır sonra soğuk suya tutulur.
İnce kıyılmış soğan-maydanoz, pirinç, bulgur, kıyma, sıvıyağ, salça, tuz ve baharatlar bir kapta iyice karıştırılıp yoğrulur. Lahana yaprağı düz bir tabağa serilir. Ucuna iç malzemeden bir miktar yerleştirilir. Lahanın kenarları iç malzemenin üzerine doğru hafifçe katlanır ve rulo şeklinde sarılır. Lahananın sap kısımları tencerenin dibine yayılır. Üzerine sarmalar dizilir. Sarmaların üzeri lahana yaprakları ya da sap kısımları ile kapatılır. Tuz serpilip, sıvıyağ gezdirilir. Sarmalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir ve pişirilir. Pişip pişmediği kontrol edilip arasıra kaynar su eklenebilir. Üzerine yoğurt dökülerek sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Yerelması



Malzemeler :
1 kg. yerelması
2 adet havuç
1 adet orta boy kuru soğan
1,5 yemek kaşığı pirinç
1/2 limonun suyu
1 çay bardağına yakın zeytinyağı
1 tatlı kağışı toz şeker
dereotu
tuz, su
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğanlar zeytin yağında kavrulur. Yuvarlak doğranmış havuçlar da tencereye eklenip kavurmaya devam edilir. Yerelmalarının kabukları soyularak doğranır ve tencereye ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak bir süre kısık ateşte kendi suyuyla pişirilir. Daha sonra limon suyu, üzerine çıkacak kadar sıcak su, tuz ve toz şeker eklenir. Üzerine yıkanmış pirinçler yayılır. Karıştırmadan kısık ateşte pirinçler ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine kıyılmış dereotu serpilerek soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Şubat 2010 Pazartesi

Çilekli-Çikolatalı Kalp Pasta





Pandispanya kekinden traşladığım parçaları ve artan kremaları aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi değerlendirdim



Malzemeler :
Pandispanya için;
1 paket hazır pandispanya karışımı
4 adet yumurta
5-6 yemek kaşığı su
2,5 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket kakaolu hazır pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt + 50 gr. yumuşak margarin (Kremayı hazırlamak için)
1 çay bardağı sıvı krema
1 paket (80 gr.) bitter çikolata
Arasına ;
çilek ve damla çikolata
Süslemek için;
şeker hamuru, gıda boyası, süsleme şekeri
Yapılışı :
Çırpma kabına yumurtalar kırılıp, mikser yardımıyla çırpılır. Pandispanya karışımı, kakao, su ve sıvıyağ eklenip 7-8 dakika çırpılır. Yağlanmış kalp şeklindeki kalıba dökülerek önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirilir, soğumaya bırakılır.
50 gr. yumuşak margarin (Becel kullandım.) mikser yardımıyla çırpılır. Hazır pasta kreması (Dr. Oetker kakaolu pasta kreması kullandım.) ve 1,5 su bardağı soğuk süt eklenip 4-5 dakika çırpılır, bir kenara alınır.
Pandispanya 2 ya da 3 kat olacak şekilde kesilir. Gerekirse süt ya da meyve suyuyla ıslatılır. Hazırlanan kremadan sürülür, dilimlenmiş çilekler dizilir, damla çikolata serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kalan krema ile üzeri düzgünce sıvanır.
Sıvı krema bir kaba alınıp, ocakta ısıtılır. Çikolata parçalara bölünüp, kremaya eklenir ve ocaktan alınıp iyice eriyinceya kadar karıştırılır. Ilık hale gelinde pastayı tamamen kaplayacak şekilde dökülür. Şeker hamurundan yapılan güller ve süsleme şekerleriyle isteğe göre süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.


5 Şubat 2010 Cuma

Ispanaklı-Peynirli ve Pastırmalı-Kaşarlı Börekler


Oktay Usta'nın çiğ börek tarifinin iç malzemelerini değiştirerek yaptım, en kısa zamanda orjinal haliyle de deneyeceğim. Kızım ıspanak sevmediği için yarısına iç malzeme olarak pastırma-kaşar koydum. Dilediğiniz iç malzemeyle deneyebilirsiniz.

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar su
İçine;
250 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1/2 kase beyaz peynir
1 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
5-6 dilim pastırma
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kızartmak için;
sıvıyağ

Yapılışı :
Bir tencereye sıvıyağ alınır, ıspanaklar eklenip sönünceye kadar kavrulur, soğumaya bırakılır. Beyaz peynir eklenip tuzu ayarlanır.
Başka bir kapta pastırmalar küçük parçalar bölünüp kaşar peyniri rendesi ile karıştırılır.
Yoğurma kabına 4 su bardağı un alınır. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenip, ortası havuz gibi açılır. Yoğurt, karbonat ve ılık su eklenerek ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur.
Hazırlanan hamur bezelere bölünüp, merdane (oklava) ile mantı hamurundan biraz daha kalın olacak şekilde açılır. Ağzı geniş bir bardak ya da kase ile hamurdan yuvarlaklar kesilir, iç malzeme yerleştirilip açılmayacak şekilde kapatılır. Isıtılmış sıvıyağda kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır. Sıcak ya da ılık servis yapılır.
Afiyet olsun.

4 Şubat 2010 Perşembe

Balkabaklı Pasta



Malzemeler :
1 paket hazır pandispanya karışımı (Dr. Oetker) ( Hazır pandispanya da kullanılabilir.)
3 adet yumurta
7-8 yemek kaşığı su
2-2,5 kg. balkabağı (3kg. ayıklanmamış kabak kullandım.)
3 su bardağı tozşeker
yeterince iri kırılmış ceviz
tarçın
1 poşet kremşanti
1/2 su bardağı süt (kremşantiyi hazırlamak için)
1/2 su bardağına yakın süt (pandispanyayı ıslatmak için. Pandispanya karışımı ile yaptığım için kullanmaya gerek kalmadı.)
1 paket tart jöle
2,5 çay bardağı su
2 yemek kaşığı tozşeker
Süslemek için;
ceviz, vb.
Yapılışı :
Yumurtalar mikser yadımıyla çırpılır, pandispanya karışımı ve su eklenip 7-8 dakika daha çırpılır. Yağlanmış yuvarlak bir kalıba dökülerek 160-170 derece fırında pişirilir. Soğuyunca iki eşit daire olacak şekilde kesilir.
Kabaklar yıkanıp, tencereye dizilir ve üzerine toz şeker dökülür. Suyunu bırakıncaya kadar kısık ateşte, daha sonra orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir. Mutfak robotunda ya da çatalla ezilerek püre haline getirilir, soğumaya bırakılır.
Kremşanti ve soğuk süt mikser yardımıyla çırpılarak hazırlanır.
Pandispanyanın birinci katı pasta tabağına alınır. Hazır pandispanya kullanılacaksa her iki parça da sütle ıslatılır. Üzerine kabak püresinden yayılır, bol miktarda iri ceviz ve tarçın serpilir, bir kat kremşanti sürülür. (Kremşantinin bir kısmını süsleme için ayırabilirsiniz, ben süslemede kullanmadım.) Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Geriye kalan kabak püresi ile pasta düzgünce sıvanır. Yarım cevizle süslenir.
Tart jöle 2 yemek kaşığı tozşeker ile karıştırılır. 2,5 çay bardağı su eklenerek pişirilir. 1 dakika kadar kaynatılıp, ocaktan alınır ve yarım dakika karıştırılarak soğutulur. Pastanın üzerine ortadan başlayarak dökülür. (Tabakta biriken jöleyi silikon bir fırça ile pastanın üzerine dikkatlice sürebilirsiniz.) Hazırlanan pasta buzdolabında bir süre dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.