Disable Copy And Past

25 Aralık 2009 Cuma

Hindistancevizli-Portakallı Kek

Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı portakal suyu
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
4 yemek kaşığı hindistancevizi
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker çırpma kabına alınıp, mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağ, portakal suyu ve kabuğu eklenip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Hindistancevizi eklenip iyice karıştırılır ve margarinle yağlanmış kalıba dökülüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Kekin pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir.

Afiyet olsun.

Fırında Karnabahar Kızartması


Tarifi keyf-i mutfak Elif arkadaşımızdan.
Malzemeler :
1 adet orta boy karnıbahar
2-3 adet yumurta
2-2 yemek kaşığı silme galeta unu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
tuz , karabiber
sarımsaklı yoğurt
kırmızı pulbiber
Yapılışı :
Karnıbahar çiçeklerine ayrılarak yıkanır ve buharlı pişirme aparatı kullanılarak fazla yumuşatılmadan (15 dakika) pişirilir.
Yumurta, galeta unu, yağ, karabiber ve tuz bir kapta karıştırılır. Karnabahar çiçekleri bu karışıma iyice bulanıp yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dizilir. Orta ısılı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. İsteğe göre üzerine yağda kızdırılmış ya da sade kırmızı biber gezdirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

22 Aralık 2009 Salı

Kıymalı Pide

Pidenin kenarları sert olur diye korktum ama oldukça yumuşak oldu, sanırım yaş mayanın etkisi. Değişik iç malzemelerle de yapılabilir; kuşbaşı etli, peynirli, sucuklu-kaşarlı, patatesli, vb. Sucuklu yapılacaksa pidenin boş olarak yarım pişirilip, sonra iç malzeme konularak tekrar pişirilmesi gerekir.

Malzemeler :
4-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme)
1 yemek kaşığı tozşeker
1 paket (42 gr.) yaş maya
aldığı kadar su

İçine;
500gr. kıyma (orta yağlı)
2 adet domates
2 adet yeşil biber
2 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı

Yapılışı :
Yaşmaya bir su bardağı ılık suda şekerle birlikte eritilir. Tuz ve un eklenir. Gerektiği kadar su eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülüp bir kenarda bekletilir. (Mayalanması gerekmiyor, iç harcını hazırlayıncaya kadar bekletilmesi yeterli.)
Soğanlar ve biberler ince ince kıyılır ve kabukları soyularak küp şeklinde doğranan domateslerle birlikte kıymaya eklenir. Domates salçası, biber salçası, tuz , kırmızı pulbiber ve 1 çay bardağı kadar su da eklenip bir süre yoğrulur.
Hamurdan mandalinadan biraz daha büyük parçalar kopartılır ve unlanmış zeminde, oklava yardımıyla eni 5 parmak, boyu fırın tepsisinin boyunda olacak şekilde açılır. Kıymalı harç üzerine yayılır. Kenarları içe katlanarak pide şekli verilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. (Büyük fırın tepsisine yan yana 3 tane pide sığıyor.) Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Fırından alınca kenarlarına tereyağı sürülür. Dilimlenerek bol yeşillik ve isteğe göre ayranla servis yapılır.

Afiyet olsun.

18 Aralık 2009 Cuma

Pazı Sapı Kavurması Yatağında Çılbır

Malzemeler :
2 demet pazının sap kısımları
1 adet orta boy kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber

Çılbır için;
kişi sayısı kadar yumurta
yeterince su
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sike

Üzerine;
1 su bardağı yoğurt
1-2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

Yapılışı :
Ayıklanıp yıkanan pazı sapları 1 cm uzunluğunda doğranır. Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleştirilir, pazı sapları eklenir. Karştırılıp, üzerine bir kapak kapatılır. Arasıra karıştırılarak pazı sapları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp, ocak kapatılır.
Geniş bir tencereye su doldurulup kaynatılır. Kaynayan suya tuz ve sirke eklenir. Yumurtalar birer birer bir kaseye kırılır. (sarıları dağılmayacak şekilde) Dağılmamalarına dikkat edilerek kaynayan suya yavaşça bırakılır. Pişerek suyun yüzüne çıkan yumurtalar (yaklaşık 2-3 dakikada pişiyor) kevgirle alınıp servis tabağına alınan kavrulmuş pazı sapı üzerine yerleştirilir. Ezilmiş sarımsak ve yoğurt karıştırılarak yumurtaların üzerine dökülür. Sıvıyağda kızdırılmış pulbiber gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

16 Aralık 2009 Çarşamba

Limon Aromalı Erikli Kek

Manavda satılan erikleri görünce Sevil'de gördüğüm mürdüm erikli kek aklıma geldi ve hemen aldım. Sevil'in tarifini uygulayacaktım ama evde normal un kalmadığı için ben de klasik kek tarifimi uyarlayarak Sinangil limon aromalı kek ununu kullandım, nefis bir kek (pasta) oldu.


Malzemeler :
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı Sinangil limon aromalı kek unu
7-8 adet erik
Yapılışı :
Yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yoğurt ve sıvıyağ eklenip çırpmaya devam edilir. Son olarak kek unu eklenip, iyice karıştırılır. Margarinle yağlanmış kalıba dökülür. Üzerine çekirdekleri çıkartılıp, dilimlenmiş erikler yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar (30-35 dakika) pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkartılıp, servis yapılır.
Afiyet olsun.

14 Aralık 2009 Pazartesi

Hurmalı Kek


Bir yemek dergisinden denediğim harika bir kek.

Malzemeler :
1 su bardağı hurma (Kabe hurması)
1/2 paket tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
2 yemek kaşığı bal
2 çay kaşığı mahlep
1/2 çay bardağı kıyılmış antep fıstığı
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Üzerine;
pudra şekeri, antep fıstığı

Yapılışı :
Hurmalar çekirdekleri çıkartılıp, küp şeklinde doğranır. Üzerlerine un serpilerek bir kenara alınır. Çukur bir kapta tereyağı ve pudra şekeri mikser yardımıyla krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar da karışıma eklenip çırpmaya devam edilir. Bal, mahlep, antep fıstığı ve hurmalar ilave edilip karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir ve iyice karıştırılır. Hamur margarinle yağlanmış kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirilir. (Kekin pişip, pişmediği kürdan batırılarak kontrol edilir. Kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir.) Soğuyan kek kalıptan çıkarılır ve üzerine pudra şekeri elenip, antep fıstığı serpilir.

Afiyet olsun.

11 Aralık 2009 Cuma

Çerkez Mantısı


Yıllar önce aldığım "Osmanlı mutfağı" isimli bir yemek kitabından bazı değişiklikler yaparak denedim.

Malzemeler :
3 su bardağı Sinangil mantı unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
yeteri kadar su
İçine ;
4-5 adet haşlanmış patates
1-2 adet kuru soğan
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerine ;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
kırmızı pulbiber
Yapılışı :
Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur, sıcak iken çatalla ezilir. İnce doğranmış soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir. Patatesler eklenip kavrulur, tuz ve karabiberle tatlandırılır.
Un, yumurta yoğurma kabına alınır, tuz eklenip yeteri kadar su ile biraz sertçe bir hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 10 dakika kadar dinlendirilir. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar kopartılıp oklava ile mantı hamuru kalınlığında açılır. Bir su bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir. Yuvarlakların ortasına patatesli harç yerleştirip yufkanın karşılıklı iki kenarından tutulup, örgü şeklinde kapatılır. (İlk defa yaptığım için şekil konusunda pek başarılı olamadım.)Bütün hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra kaynamış tuzlu suya atılarak pişirilir. Pişen mantılar bir süzgeçle servis tabağına alınır. Üzerine tereyağı, pulbiber ve salça ile hazırlanan sos dökülerek servis yapılır. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt dökülebilir. (Ben sarımsaklı yoğurtlu halini daha çok beğendim.)
Afiyet olsun.

Limon Aromalı Hindistancevizli Kek



Malzemeler :
4 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1,5 çay bardağı süt
1 su bardağı hindistancevizi rendesi
2 su bardağı Sinangil limon aromalı kek unu
(Kek karışımı kabartma tozu içerdiği için kabartma tozu kullanılmaz. Normal un kullanılacaksa 1 paket kabartma tozu)
1 kahve fincanı damla çikolata
1 çay bardağı file fındık
Yapılışı :
Yumurtalar çırpma kabına kırılır, tozşeker eklenip krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağ ve süt eklenip çırpmaya devam edilir. Kek unu karışıma eklenip yavaşça karıştırılır. Hindistancevizi rendesi de eklenip hamura karışması sağlanır. Kek kalıbı margarinle yağlanır. Kalıbın dibine file fındık serpilip hamur kalıba boşaltılır. İsteğe göre üzerine damla çikolata serpilir. (Damla çikolata hamurun içine de eklenebilir.)Önceden ısıtılmış 170 derece fırında keke batırılan kürdan kuru çıkıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarılıp servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 Aralık 2009 Salı

Pratik Tavşan Pasta

Sevgili düşbahçesi Selma arkadaşımız Pastakolik Etkinliği için davet göndermiş, kendisine nazik daveti için çok teşekkür ediyorum. Bu aralar çok yoğun olduğum için istediğim gibi bir pasta yapacak zamanım olmadı. Kendisine etkinlik için pratik tavşan pastamı sevgilerimle gönderiyorum.

Malzemeler :
1 adet 2 katlı hazır pandispanya
1 paket Dr. Oetker vanilyalı hazır pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt
50 gr. yumuşak margarin
Arasına;
1 su bardağı çekirdeksiz vişne taneleri
1/2 su bardağı damla çikolata
Süsleme için;
Çikolatalı pasta süsü
şeker hamuru
gıda boyası
Yapılışı :
50 gr. yumuşak margarin mikse yardımıyla 1-2 dakika çırpılır. Soğuk süt ve hazır krema tozu eklenip, 2-3 dakika daha çırpılır. Hazır pandispanya katları süt ya da meyve suyu ile ıslatılır. Hazırlanan kremanın 1/3 kadarı pandispanyanın birinci katına sürülür. Kremanın üzerine vişne taneleri ve damla çikolata serpiştirilir. Pandispanyanın diğer katı üzerine kapatılır. Kremadan 1-2 kaşık ayrılıp yeşil renkli gıda boyası ile renklendirilir. Kremanın kalanı ile pasta kaplanır. Yanlarına çikolatlı pasta süsü serpilir. Şeker hamuru uygun renklerde hazırlanıp havuç ve tavşan figürleri yapılır, pastanın üzerine yerleştirilir. Ayrılan yeşil renkli krema pompaya doldurularak havuç yaprağı şeklinde sıkılır. Bir gece buzdolabında dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Aralık 2009 Pazartesi

Simit

Tarifini buradan aldım.
Malzemeler :
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı çörek otu (Ben susam da kullandım.)
1 su bardağı pekmez
2 yemek kaşığı soğuk su
Yeteri kadar un (Yarısını Sinangil tam buğday unu kullandım.)

Yapılışı :
Yoğurma kabına 1 kase un elenip ortası havuz gibi açılır. Yaş maya 1 su bardağı ılık suyla eritilip unun üzerine eklenir. Şeker, tuz ve sıvıyağ yoğurma kabına ilave edilip karıştırılır.Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene kadar un eklenip yoğrulur. Hamurdan elma büyüklüğünde parçalar kopartılıp düz zemine dizilir. 15-20 dakika mayalanması için bekletilir. Mayalandıktan sonra her bir hamur parçası uzatılarak simit şekli verilir. Simitler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizilir. Bir kasede pekmez ve 2 yemek kaşığı su iyice karıştırılır. Karışımı bir fırça yardımıyla simitlerin üzerine eşit miktarda sürülür. Çörekotu veya susam simitlerin üzerine serpilir. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.