Disable Copy And Past

16 Eylül 2009 Çarşamba

Şekerpare

Yıllar önce bir gazetenin verdiği yemek ekinden tarifini almıştım. Tarif defterime sadece malzemelerini yazmışım, onun için yapılışını aklımda kaldığı kadar yazdım.

Malzemeler :
2 kahve fincanı pudra şekeri
2 kahve fincanı eritilip soğutulmuş margarin
6 kahve fincanı un
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat (Kabartma tozu aynı kıvamı vermiyor, denedim.)

Üzerine;
Badem

Şurubu;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
birkaç damla limon suyu

Yapılışı :
Toz şeker ve su bir tencereye alınarak 5 dakika kadar kaynatılır. Birkaç damla limon suyu eklenip 1-2 dakika daha kaynatılır. Ocak kapatılarak, şurup soğumaya bırakılır.
Pudra şekeri ve yumurta yoğurma kabında iyice çırpılır. Eritilip, soğutulmuş margarin eklenir. Un ve karbonat da eklenip yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır.( Şekerpare pişerken yayılacağı için fazla bastırmadan şekil verin, mümkünse top top bırakın.) Hazırlanan şekerpare tepsiye dizilir ve ortalarına birer tane badem batırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üzerine soğuk şurup gezdirilir. Şurubunu çekince servis yapılır.

Afiyet olsun.

15 Eylül 2009 Salı

Hazır Baklava Yufkasından Kadayıflı Sarma (Kadir Geceniz Mübarek Olsun)


Bu tatlıyı yıllar önce bir dergide görüp, eltimin açtığı baklava yufkasıyla denemiştim. Muhteremleafiyetle arkadaşımızın hazır yufka ile yaptığını görüp onun tarifini denemeye karar verdim. Sonuç; muhteşem oldu. Şerbetindeki vanilya, ve kadayıfa eklenen tarçın harika bir tat verdi. Bence kesinlikle tereyağı ile yapılmalı, margarinle aynı tadı vereceğini düşünmüyorum. Tarifi aynen aktarıyorum.
Malzemeler :
500 gr. hazır baklava yufkası
300 gr. çiğ kadayıf
2 su bardağı iri öğütülmüş ceviz (Ben fındık kullandım)
Tarçın
300 gram tereyağı
Şerbet Malzemesi;
5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı su
1 paket vanilya
Birkaç damla limon suyu (Orjinal tarifte yok, ben ekledim.)
Yapılışı :
Tozşeker, vanilya ve su bir tencereye alınıp, 5 dakika kadar kaynatılır. Birkaç damla limon suyu eklenip, 1-2 dakika daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır.
Tereyağı eritilir.
Baklavalık yufkaların 4 tanesi tezgaha serilir. (Diğer yufkaları üzeri örtülü bekletin; kuruyup, kırılabilir) En üstteki yufkanın üzerine kadayıf tiftiklenerek yerleştirilir. İri çekilmiş ceviz ya da fındık ve tarçın serpilir. Hepsinin üzerine 2-3 kaşık tereyağı gezdirilir. Yufkalar fazla sıkı olmayacak şekilde rulo yapılır. İki parmak genişliğinde kesilerek, yağlanmış tepsiye yatay olarak dizilir. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra kalan tereyağı tatlının üzerine gezdirilir. Önceden ısıtılmış orta dereceli (170) fırında yufkalar kızarıncaya kadar pişirilir. Tatlı soğuyunca ılık şerbet üzerine dökülüp, biraz dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.



Tarifteki 300gr. kadayıf az geldi; belki kadayıfı bol kullandım bilemiyorum. Kalan yufkaları her 2 yufkada bir aralarına fırça ile tereyağı sürerek 8 tanesini üst üste koydum. Fındık serperek rulo yaptım ve baklava dilimi gibi keserek tepsiye dizdim, kadayıflarla beraber pişirdim. Böyle de çok güzel oldu. Kadayıf miktarını artırabilir ya da kalan yufkaları farklı şekiller vererek kullanabilirsiniz.

Pabucaki


"Türk Yemekleri" kitabından denediğim bir tarif. Oldukça değişik bir lezzet, yapılışı da kolay.

Malzemeler:
1 kg. patlıcan (Ben bostan patlıcanı kullandım)
2 adet soğan
150 gr. kaşar peyniri
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
Toz kırmızı biber
Tuz
Karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ ya da 50 gr. margarin
Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanıp ortadan ikiye kesilir. Tuzlu kaynar suda iç kısımları kolayca çıkartılabilecek kıvama gelinceye kadar (6-7) dakika haşlanır. Bıçak yardımıyla içi oyularak çıkartılır. Çıkan parçalar ince kıyılır. Bir tavaya yemeklik doğranmış soğan ve sıvıyağ alınarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Patlıcan içleri de eklenip kavurmaya devam edilir. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp, ocaktan alınır. Soğanlı karışım soğuyunca kaşar peyniri ve yumurtalar eklenip karıştırılır. Hazırlanan iç malzeme patlıcanların içlerine doldurulur. Üzerine kırmızı biber serpilir. 180-200 derece fırında 30 dakika kadar pişirilip, ılık servis yapılır.
Kitaptan bir not : Pabucaki kaşar peyniri yerine taze beyaz peynir ile de hazırlanabilir.
Afiyet olsun.

14 Eylül 2009 Pazartesi

Sucuklu Patatesli Börek





Malzemeler :

4 adet böreklik hazır yufka

5-6 adet orta boy patates

2 parmak sucuk

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1 adet yumurta

tuz

Kızartmak için;

1,5 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı :

Patatesler kabuklarıyla beraber haşlanır. Henüz sıcaklığı geçmeden kabukları soyulur ve çatalla ezilir. İçine küp doğranmış sucuk, kaşar peyniri, yumurta sarısı ve tuz eklenip karıştırılır. İlk yufka temiz bir zemine serilir ve iki eşit yarım daire olacak şekilde kesilir. Kesilen düzgün kısmına patatesli harç yerleştirilir. Yuvarlak kenarlarına fırça yardımıyla yumurta akı sürülür. İç malzeme yerleştirilen kısımdan başlanarak rulo şeklinde sarılır. (Ben kenar fazlalıklarını içe katladım, böylece böreklerin hepsi aynı kalınlıkta oldu.) Rulo 4 parmak (4-5cm. ) eninde kesilir. Aynı işlem diğer yufkalar için de tekrarlanır. Hazırlanan börekler kızgın yağda kızartılıp, fazla yağlarının süzülmesi için kağıt havlu üzerine alınır. Sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Gül Tatlısı

Bu tatlıyı yapmayan blogcu sanırım kalmadı. Tarifini yıllar önce Kırşehir Mucur'da yaşayan eltim Meryem'den almıştım.

Malzemeler :
1,5 su bardağı irmik
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çimdik tuz
aldığı kadar un

Şerbeti;
3 su bardağı su
3 su bardağı tozşeker

Arasına;
1/4 ceviz, badem, Antepfıstığı, vb.

Yapılışı :
Margarin eritilip, soğutulur. Bütün malzeme yoğurma kabına alınarak aldığı kadar un ilavesiyle yoğrulur. (Hamur kulak memesi yumuşaklığında olacak, şekil verirken dağılmayacak) Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça kopartılıp, oklava ile ince açılır. (Mantı yufkasından biraz kalın) Açılan hamurdan çay bardağı yardımıyla yuvarlaklar kesilir.


Kesilen yuvarlakların 5 tanesi üst üste biraz kaydırılarak dizilir.


Birinci yuvarlak parçadan tutularak rulo yapılır ve bıçak yardımıyla iki parçaya bölünür.

Kesilen yer alta gelecek şekilde tepsiye dizilir. Ortasına dörde bölünmüş ceviz, badem, fıstık, vb. yerleştirilir. Orta ısılı fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Bir tencereye tozşeker ve su alınıp, 5 dakika kaynatılır. Birkaç damla limon suyu eklenip, 1-2 dakika daha kaynatılır, ocak kapatılır. Şerbet ılık hale gelince, ılık tatlının üzerine kaşık yardımıyla gezdirilir. Bir süre dinlendirilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Eylül 2009 Pazartesi

Fırın Poşetinde Tavuk Baget ve Sade Pirinç Pilavı



Tarifimi Hamaratabla'nın Maggi sponsorluğunda düzenlediği "Fırında Tavuk Yemekleri yarışmasına" gönderdim.
Malzemeler :
istediğiniz sayıda tavuk baget
4/1 limon
kırmızı pulbiber, kekik, tuz
fırın poşeti
1 tatlı kaşığı un
Yapılışı :
Bagetler ocak alevine tutularak ince tüyleri tütsülenir ve yıkanır. Bir kaba alınarak tuz ve baharatlarla harmanlanır. Fırın poşetine un konularak, iyice sallanır. Bagetlerin üzerlerine limon suyu sürülüp, fırın poşetine yerleştirilir. Poşetin ağzı plastik telle (Fırın poşeti paketinden çıkıyor.) sıkıca bağlanır. Kürdan yardımıyla poşetin üzerine birkaç delik yapılır. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında tavuklar nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. İsteğe bağlı olarak poşetlere elma dilimi şeklinde dilimlenmiş patates de ekleyebilirsiniz.
Sade Pirinç Pilavı
Malzemeler :
1,5 su bardağı pilavlık pirinç
1 yemek kaşığı (tepeleme) tereyağı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kesme şeker
birkaç damla limon suyu
2,5 su bardağı su (Ben soğuk su kullanıyorum.)
Yapılışı :
Pirinçler ayıklanıp, yıkanır. Bir kaba alınarak üzerine kaynar su ve tuz dökülür. Üzerine kapak kapatılarak soğuyuncaya kadar (en az 30 dakika) bekletilir. Bir süzgece alınıp, yıkanarak fazla tuzunun gitmesi sağlanır. Geniş bir tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınır. Tereyağı eriyince süzülen pirinçler eklenir ve bir süre kavrulur. Pirinçler çıtır çıtır ses çıkarmaya başlayınca tencereye su eklenir. Tuz, kesme şeker ve limon suyu eklenir. Kaynamaya başlayınca en kısık ocak alevinde suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bir süre demlenmeye bırakılır. Tencereyi bez bir örtüyle sarmak pilavın uzun bir süre sıcaklığını korumasına yardımcı olacaktır.
Afiyet olsun.

Etli Taze Fasulye (Beyaz Fasulye)



Eşimin Kırşehir'den dönüşte getirdiği beyaz renkli fasulyeler. Pişirince normal yeşil fasulye gibi oluyor ama inanılmaz lezzetli. Tarif vermiyorum, bildiğiniz etli taze fasulye.

4 Eylül 2009 Cuma

Rumeli Paçası

Arnavut kökenli arkadaşımıza iftara davetli olduğumuz zamanlarda mutlaka sofrada bulunurdu. Onlarda paçasız iftar olmazmış. Uzun zamandır yememiştim. Ramazan dolayısıyla aklıma geldi ve yaptım. Tarifi İftar Bereketi Etkinliği-3 için birdemliksohbet Sevil 'e gönderiyorum.

Malzemeler :
2-3 diş sarımsak
1 adet yumurta sarısı
yarım yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı (tepeleme) un
1 yemek kaşığı margarin (Becel kullandım.)
4 su bardağı et suyu
tuz (Ben etsuyu tableti kullandığım için eklemedim.)

Üzerine;
halka dilimlenmiş sucuk
kırmızıbiber

Yapılışı :
Sarımsaklar iyice ezilir. Ezilmiş sarımsak, yumurta sarısı, sirke, margarin, un ve et suyu bir tencereye alınır. Topaklanmaması için iyice karıştırılır ve tencere ocağa oturtulur. Sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamı alıncaya kadar pişirilir. Bir tavaya 1 çay kaşığı kadar margarin ve halka doğranmış sucuklar alınır ve sucuklar çevrilerek pişirilir. Hazırlanan paça geniş bir tabağa alınır, üzerine sucuklar yerleştirilir. Tavada kalan yağa biraz kırmızıbiber eklenip, kızdırılır ve paçanın üzerine gezdirilir. Sıcak olarak hemen servis yapılır.

Afiyet olsun.

Mantarlı ve Biberli Makarna


Herkesin bildiği bir makarna ama ben yine de arşivimde bulunsun diye ekliyorum.
Malzemeler :
yarım paket helezon makarna
300 gr. kültür mantarı
1-2 adet kırmızı biber
1 çay bardağı (100m.) krema
2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz, karabiber
Yapılışı :
Makarnalar tuzlu kaynar suya atılarak haşlanır ve süzülür. Mantarlar yıkanıp, 1 cm. inceliğinde doğranır. Bir tencereye sıvıyağ alınır, mantarlar halka doğranmış kırmızı biberle birlikte sotelenir. Tuzu ve karabiber eklenir. Krema da tencereye ilave edilip bir taşım kaynatılır. Haşlanan makarnalar eklenip, iyice harmanlanır ve sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

Köy Çorbası


Emine Beder'den denediğim bir çorba tarifi.

Malzemeler :
1 kahve fincanı ince bulgur
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı tereyağı
5-6 su bardağı et suyu ya da su
tuz, kırmızıbiber

Terbiyesi;
1 adet yumurta (Ben sadece sarısını kullandım.)
5 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı (tepeleme) un

Yapılışı :
Tencereye ince bulgur, tavla zarı iriliğinde doğranmış patates, havuç ve su alınıp, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Çukur bir kapta yoğurt, yumurta, un ve 1-2 kepçe çorbanın suyu çırpılır. Azar azar ve karıştırılarak çorbaya eklenir. Çorba üzeri göz göz olana kadar pişirilir. Ateşten almadan 5 dakika önce tuzu ayarlanır. Bir tavada tereyağı eritilip, kırmızıbiber eklenir. Çorbanın üzerine biberli yağ eklenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.