Disable Copy And Past

25 Ağustos 2017 Cuma

Kayseri Ketesi




Malzemeler :
3 Yumurta Akı (sarıları yüzeyine sürülecek )
3 su bardağı süt (690 gr)
1 su bardağı sıvı yağ (210 gr)
1 Yemek kaşığı hafif tepeli Tuz (20 gr)
1 Yemek kaşığı hafif tepeli şeker 
2 paket yaş maya 
8,5 su bardağı Un (1250 gr)

Ara katmanlara sürmek için:
200 gr eritilmiş tere yağı 
İsteğe bağlı olarak 1 yemek kaşığı tahin

Üzerine;
Yumurta sarısı
Susam, çörekotu

Arasına ;
250 gr tere yağı
2 buçuk su bardağı un

Yapılışı :
Önce bir tavaya 250 gr tere yağı alınır ve eritilir; 2 buçuk bardak un eklenerek kavrulur, unun kokusu çıkınca bir kenara alınıp soğumaya bırakılır. (Ben un kavurmadım ve keteleri sade yaptım.)
Ilık süt ve sıvı yağ yoğurma kabına alınır; yumurta akları, tuz, şeker ve maya eklenip maya eriyinceye kadar karıştırılır. Üzerine azar azar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri örtülerek hamur iki katı kabarana kadar yaklaşık 1 saat dinlendirilir.
Hamur 6 eşit bezeye bölünür. (12 bezeye böldüm) Tere yağı eritilip tahin ile karıştırılır. Bezeler tek tek açılarak (40 cm. çapında) aralarına tere yağı-tahin karışımı sürülür, üst üste dizilir. Son yufkanın üzeri de yağlanır.

Hamurun bir kenarı ortaya doğru katlanır.


Sonra hamurun diğer ucu da üstüne katlanarak hamur ters çevrilir.


  Yağın donması için buzdolabında 1 saat dinlendirilir. 

Dinlenen hamur dolaptan alınır ve  4 -5 cm. genişliğinde dilimlenir.



Kesilen parçalar unlu zeminde açılabildiği kadar dikdörtgen şekline açılır. Açılan dikdörtgen şeklindeki hamur iki eşit kare olacak şekilde kesilir. Kare parçaların arasına unlu iç harcından yerleştirilip kenarlar ortaya getirilerek zarf şeklinde kapatılır. 

Ters çevrilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Kalan hamur da aynı şekilde hazırlandıktan sonra 15 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Ketelerin üzerine hafifçe elle bastırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp susam, çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: