Disable Copy And Past

26 Şubat 2015 Perşembe

Portakallı Kek



Malzemeler :
125 gr tereyağı
1,5 su bardağı pudra şekeri
4 adet yumurta
1 çay bardağı portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un

Ayrıca; 2 adet portakal, 2 yemek kaşığı portakal reçeli

Yapılışı :
Oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekeri mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek karışıma eklenir. Hindistan cevizi rendesi ve portakal suyu eklenip karıştırılır.
Kelepçeli yuvarlak bir kek kalıbı tereyağı ile yağlanır; kabukları soyulmuş ve halka şeklinde doğranmış portakallar dizilir, üzerine hazırlanan kek hamuru dökülür, kaşıkla üzeri düzeltilir. 170 derece fırında kürdan testi yapılarak 40-45 dakika pişirilir. Keke batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Soğuyunca kalıptan alt üst edilerek çıkarılır. Portakal dilimlerinin üzerine reçel sürülür. Dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

24 Şubat 2015 Salı

Mahlepli Parmak Kurabiye


 
Malzemeler :
125 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (Akı içine, sarısı üzerine)
2 yemek kaşığı pudra şekeri (tepeleme)
1/2 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı mahlep
1/2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un (2-,2,5 su bardağı)

Üzerine;
susam, çörekotu
Yapılışı :
 2 su bardağı kadar un ve tereyağı yoğurma kabına alınarak yoğrulur. Diğer malzemeler de eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Gerekirse un eklenir. Cevizden daha küçük parçalar kopartılıp elde yuvarlanarak parmak şekli verilir, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülüp, çörekotu ve susam serpilip önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

20 Şubat 2015 Cuma

Krem Şantili Poğaça

 
 
 
 
 
 
Tarif Oktay Usta'dan...
Malzemeler :
 1 su bardağı süt
150 gr. tereyağı
1 poşet krem şanti
2 yumurta
yarım paket yaş maya
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzerine;
 yumurta sarısı
haşhaş

Yapılışı :
3 su bardağı un, tuz ve toz krem şanti karıştırma kabına alınır, harmanlanır. Ortası havuz gibi açılır. Ortaya yaş maya yerleştirilir, üzerine süt dökülür. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı eklenir. Yumurtalardan birinin sarısını üzeri için ayrılıp kalanı karıştırma kabına eklenir. Ortadan başlanıp yoğrularak gerekirse un eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparılıp yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir ve üzerlerine yumurta sarısı sürülür, haşhaş serpilir. ve tepside mayalanmaya bırakılır. Poğaça hamurları mayalanınca önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

13 Şubat 2015 Cuma

Kolay Su Böreği

 
Blogda yayınladığım ilk tariflerden biri, fotoğrafı güncellemek için tekrar paylaşıyorum.
 
Malzemeler:
6 adet yufka
4 yumurta
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su
İçine;
300 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz, doğranmış
Yapılışı :
Yumurta, süt, sıvıyağ ve su derin bir kapta iyice karıştırılır. Yağlanan büyük boy fırın tepsisine bir yufka serilir. Taşan kenarları kopartılır, geniş rulolar halinde sarılır ve sütlü karışıma batırılarak tepsiye yerleştirilir. Başka bir yufka rulo halinde sarılıp 7-8cm'lik parçalar halinde kopartılarak hazırlanan sütlü karışıma batırılır ve yan yana tepsiye dizilir. Diğer bir yufka ile daha aynı işlem tekrar edilir. İç malzemesi yufka rulolarının üzerine yayılır. 2 Yufka yine parça parça kopartılarak sütlü karışıma batırılıp iç malzemesinin üzerine dizilir.
Kalan son yufka da en üste kapatılır. Kenarlarında kalan fazlalıklar alta kıvrılır. Artan sütlü karışım böreğin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.
 
Afiyet olsun.