Disable Copy And Past

10 Aralık 2015 Perşembe

Keşli Poğaça


Keş, Bolu yöresinde süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelek çeşididir. Bazı yörelerde "kurut" olarak da bilinir. Genellikle rendelenip cevizle karıştırılarak ev yapımı makarnaların üzerine dökülerek tüketilir.

Malzemeler : 


1 çay bardağı rendelenmiş keş peyniri
1 adet kırmızı kapya biber
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
yarım kahve fincanı sirke
1 adet yumurta (sarısı üzerine sürmek için ayrılır)
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı tuz (keş peyniri tuzlu olduğu için tuz miktarına dikkat edilir)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

Yapılışı : 
Biberin çekirdekleri temizlenip küp şeklinde doğranır.  Yoğurma kabına küp doğranmış biber, oda sıcaklığında margarin, sıvı yağ, yumurta akı, sirke, mahlep, tuz, şeker, rendelenmiş keş peyniri alnıp aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 15 dakika dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde yuvarlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Ilık olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kaynak : Sofra Dergisi

2 yorum:

Ilhan Ucer dedi ki...

Dün bir yerde rastlamıştım yöresel bir peynir olduğu belliydi ama detaylarını öğrenemeiştim. "Kurut" u da duydum. Blog yazmanın faydalarından biri işte. Hergün yeni bir şey öğreniyoruz. Elinize sağlık süper görünüyorlar.

BENİMDENİZİM dedi ki...

Merhaba.Keşli poğaçayı ilk defa gördüm. ama keş yanlış biliniyor. Keş kurutulmuş peynir değil süzme yoğurdun tamamen süzülerek tuzlanarak kurutulmuşudur. Sabun kalıbı şeklinde kurutulur ve rendelenerek kullanılır.Sevgili birsel sende çaycumalısın keşi çok iyi bilirsin. Bizim bu yörede çok kullanılır. Özellikle makarnalarda keşli cevizli makarna yaparız.Boludan selamlar