Disable Copy And Past

3 Kasım 2015 Salı

Kıymalı-Ispanaklı El Açması Börek




Daha önce yayınladığım Arnavut böreği tarifini biraz değiştirerek uyguladım.

Malzemeler :
5 su bardağı un
2-2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzeme :
300 gr. kıyma
500 gr. ıspanak
1 adet kuru soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber, pul biber
1 yemek kaşığı salça

Arasına;
125 gr. margarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :
Hamur yoğurma kabına alınır, ortası açılır. Tuz, sirke ve aldığı kadar ılık su eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15-20 dakika dinlendirilir.
Soğan yemeklik doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma eklenip suyunu salıp çekinceye kadar kavrulur, salça eklenip 1-2 dakika daha kavrulur. Tuz ve baharatla tatlandırılıp soğumaya bırakılır. İyice yıkanıp süzülmüş ıspanağın yaprak kısımları ince doğranır, soğuyan kıymalı harca eklenip iyice (ıspanak sönünceye kadar) karıştırılır.
Dinlenen hamur 2'ye bölünür; her bir parça 15 eşit bezeye bölünerek toplamda 30 adet beze hazırlanır. Kurumaması için bezelerin üzeri örtülür. Bezeler un yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş tereyağı-sıvı yağ karışımından her yerine yayılacak şekilde sürülür. 15 Beze bu şekilde hazırlanıp, aralarına yağ sürülerek üst üste dizilir, son yufkaya yağ sürülmeden bir kenarda dinlenmeye bırakılır. Diğer 15 beze için de aynı işlem yapılır. Dinlenen ilk 15'li grup biraz oklava yardımı, biraz da elle çekiştirilerek fırın tepsisi büyüklüğünde kare ya da dikdörtgen şekilde açılır. (Hamurun kalınlığı milföy hamuru kalınlığında olmalı) Açılan hamurdan 10x10 cm. büyüklüğünde kareler kesilir. (Milföy hamuru büyüklüğünde) Ortasına iç malzeme yerleştirilir. Bohça şeklinde kapatılıp kapatılan kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir. Kalan diğer hamurlar da aynı şekilde hazırlanır. Böreklerin üzerine artan tereyağı-sıvı yağ karışımı sürülür, buzdolabında birkaç saat dinlendirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.




Ben hamurun yarısını 15'li grup olarak açmak yerine 2'li gruplar halinde elimle çekerek açtım; patatesli iç malzeme yerleştirip rulo şeklinde sardım. Böylece aynı hamurla 2 çeşit börek yapmış oldum:)) Tercih sizin. Tekrar yaptığımda kare haline getirdiğim hamurları milföy gibi dondurmayı deneyeceğim.

2 yorum:

Sefa Gencal dedi ki...

Merhabalar, ne olacak benim bu halim. Hamurişlerine dayanamıyorum. Çok kilo aldım ama kendime dur diyemiyorum. Kıymalı ıspanaklı börek en sevdiğim böreklerdendir. Ellerinize sağlık. Muhteşem olmuş.

Saygılar.

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık harika el açması börekler talaş böreği gibi olmuşlar sevgiler