Disable Copy And Past

21 Ekim 2015 Çarşamba

Arnavut Böreği (Pırasalı)



Malzemeler :
Hamuru;

5 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı su

İçine;
1 kg. ince pırasa (beyaz kısımları)
1 adet yumurta
Karabiber
Tuz
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Arasına;
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı :

Pırasalar yıkanıp ince doğranır. Sıvı yağ bir tencereye alınıp ısıtılır, pırasalar eklenip kavrulur. Pırasalar yumuşayınca karabiber ve tuzla tatlandırılır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. 
Un yoğurma kabına alınır, sirke, tuz ve aldığı kadar su eklenip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülüp 15 dakika kadar dinlendirilir.Hamurdan 30 adet beze yapılır, üzeri kurumaması için örtülür.

Bezelerden 14 tanesi tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, aralarına eritilip soğutulmuş margarin-sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste yerleştirilir, en üste yağ sürülmez, bir kenarda bekletilir.
Kalan 16 beze de aynı şekilde hazırlanır. İlk açılan 14'lü beze grubu tepsi boyundan bir parmak daha geniş olacak şekilde açılır (oklava yardımı ve biraz da elle çekiştirerek) ve yağlanmış tepsiye ters çevrilerek yerleştirilir. (Hamurun üst kısmı alta çevrilecek)Hamurun kenarları tepsinin dışına sarkıtılır. Soğuyan pırasalı malzemeye bir yumurta kırılıp karıştırılır yufkaların üzerine eşit şekilde yayılır.
16'lı beze grubu da aynı şekilde tepsi büyüklüğünde açılır ve ters çevrilmeden (Üstte olan kısım yine üstte olacak şekilde) pırasalı harcın üzerine yerleştirilir.Kenardan sarkan yufkalar böreğin üzerine doğru kıvrılır ve yapıştırılır. Kalan margarin-sıvı yağ karışımı böreğin üzerine sürülür. Bu şekilde hazırlanan börek bir gece buzdolabında dinlendirilip ertesi gün 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirilir. (Birkaç saat dinlendirip aynı gün de pişirebilirsiniz.) Fırından çıkan böreğin üzeri temiz bir örtü ya da kağıt havlu ile örtülüp 10-15 dakika dinlendirilir. Ilınınca dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun.

2 yorum:

Sefa Gencal dedi ki...

Merhabalar, pırasalı arnavut böreğiniz çok leziz ve iştah açıcı olmuş. Ellerinize sağlık. Bir arkadaşımda bu böreğe benzer bir börek yemiştim. Arkadaşım da arnavuttu pırasa yerine bol yeşil soğan koymuşlardı. Tadı hala damağımdadır. Ne kadar biz yaptıksa aynı tadı tutturamadık.

Saygılar.

Özgen dedi ki...

Harika ellerine sağlık