Disable Copy And Past

30 Aralık 2014 Salı

Vişneli Kırıntı Kek



Ufak tefek değişikliklerle http://lullaby.mutfaksirlari.com 'dan denediğim bir tarif.


Malzemeler
 
Üst kırıntı için:
75 gr. Tereyağı (Oda ısısında) (2 kibrit kutusu büyüklünde)
105 gr. un (3/4 su bardağı)
70 gr. Toz şeker (1/3 su bardağı)
35 gr. Badem Unu/Toz Badem (1/3 su bardağı) (Ceviz kullandım)
 
Kek için:
150 gr. Tereyağı (oda ısısında)
150 gr. Un (1 su bardağı + 1 çorba kaşığı)
70 gr. Toz şeker (1/3 su bardağı)
2 yumurta oda ısısında
4 çorba kaşığı ılık süt
2 tatlı kaşığı vanilyalı şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı suyu süzülmüş çekirdeksiz vişne, eğer taze vişne kullanacaksanız 2 su bardağı
1 çay bardağı damla çikolata (Tarifte yoktu, ben ekledim)
 
Yapılışı:
Kırıntı için; tüm malzeme bir kaba alınır, parmak uçlarıyla karıştırarak bezelye taneleri büyüklüğünde kırıntılar haline getirilir ve buzdolabına kaldırılır.
Fırın 180 derecede ısıtılır, 28 cm lik kelepçeli kek kalıbı yağlanıp kenarda bekletilir.
Yumuşamış tereyağı mikser ile krema gibi olana kadar çırpılır ve şeker eklenip 1 dk. daha çırpılır ardından tek tek yumurtalar eklenip karışım tekrar krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
Un, kabartma tozu ve vanilya elenip yağlı karışıma eklenir, mikser ile düşük devirde un parçaları kaybolana kadar karıştırılıp süt eklenir ve yine düşük devirde süt hamura karışana kadar çırpılır.
Hamuru kek kalıbına eşit şekilde yayılır (standart kek hamuru kadar akışkan değil spatula ile düzeltmek gerekiyor) üzerine vişneleri eşit şekilde yayılır ve vişnelerin üzerine dolapta bekleyen kırıntılar serpiştirilip ısınmış fırında yaklaşık olarak 35-40 dk. üzeri kızarana kadar pişirilir.
Süre sonunda kürdan testi yapılarak keki fırından alınır ve ılınınca servis yapılır. (Kek hamuruna batırılan kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiş demektir) İsteğe göre üzerine pudra şekeri elenebilir.

Afiyet olsun. 

1 yorum:

nursen aksoy dedi ki...

Bu kek muhteşem görünüyor,ellerine sağlık canım:))Mutlu yıllar..sevgiler..