Disable Copy And Past

10 Şubat 2014 Pazartesi

Sirkeli Soğan Dolması


Çocukluğumda annemin çok sık yaptığı ama zamanla unutulan Zonguldak yöresinin bu güzel lezzetini bana hatırlatan Ayça Hanım'a teşekkür ederim; umarım sizler de deneyip beğenirsiniz.
 
Malzemeler :
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı pilavlık bulgur
1/2 su bardağı zeytinyağı
10-15 adet dolmalık kuru soğan (uzun, kırmızı soğan)
maydanoz, taze nane
1-2 tatlı kaşığı toz şeker
karabiber, kuru nane
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1-2 diş sarımsak
1 kahve fincanı sirke
 
Yapılışı :
Soğanların dış kabukları soyulup yıkanır ve bıçakla boyuna doğru derin bir çizik yapılır; kaynayan tuzlu-sirkeli suya atılıp haşlanır, kaynar sudan çıkarılıp soğuk suya tutulur, soğumaya bırakılır.
 
Yemeklik doğranmış 1 adet kuru soğan zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur, salçalar eklenip kavurmaya devam edilir. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç-bulgur eklenip karıştırılır. 1 su bardağı kadar su eklenip tuz, şeker ve baharatlarla tatlandırılır, suyu çekince ocak kapatılır, üzerine ince kıyılmış taze nane-maydanoz eklenip karıştırılır ve soğutulur.
Haşlanmış soğanların katları ayrılır, zarları soyulur, 1 tatlı kaşığı kadar iç malzeme yerleştirilip sarılır ve tencereye dizilir. Bütün malzeme bitince dolmalarla aynı hizada olacak şekilde su ve 1 kahve fincanı sirke ve tuz eklenir, üzerine bir tabak oturtulup tencerenin kapağı kapatılır. Bir tavada biraz zeytinyağı, salça ve kıyılış sarımsak kavrulup pişen dolmaların üzerine gezdirilir. Ilık ya da soğuk olarak servis yapılır.
 
Afiyet olsun.

3 yorum:

nursen aksoy dedi ki...

Hiç denemedim ama merak ettim..Acele denemem lazım..ellerine sağlık arkadaşım..sevgilerimle..

Özgen dedi ki...

Nefis bir dolma ellerine sağlık sevgiler...

NEŞELİ GÜNLER dedi ki...

Benimde denemeyi istediğim lezzetlerden ellerine sağlık.enfes görüsnüyor