Disable Copy And Past

21 Ocak 2013 Pazartesi

Balkabağı Böreği (Tatlı)

                                     
                                        
 
 
 
 
   Çocukluğumda annem ve komşu teyzelerin biraraya gelerek yaptıkları bir börekti; o zamanlar çok severek yemezdim, yıllardır da yemiyordum. Kabak tatlısından arta kalan kabakla "ne yapabilirm?" diye düşünürken bu böreği hatırladım. Facebook'taki "Bartın Şivesiynen gonuşanla" grubunun bir üyesi fotoğrafını paylaşmıştı; tarif istedim, bir başka üye yardımcı oldu, kendisine tekrar teşekkür ediyorum. Tarif ölçülü değildi, ben de ölçülü yapmadım, yufkanın böreklik yufka gibi açılması gerekiyordu, ben ince yufka açma konusunda kendime güvenemediğim için üç yufkayı pasta tabağı büyüklüğünde açıp aralarına yumuşak margarin sürdüm (son yufka hariç) ve açtım. Tarifin orjinalinde üzerine şerbet dökülüyor, ben yapmadım, gerek kalmadı. Denemeniz ve beğenmeniz dileklerimle....
 
 
Malzemeler :
1kg. kadar un
1 çimdik tuz
1-1,5 kg. balkabağı
tozşeker (herbir yufka için 3-4 yemek kaşığı)
iri çekilmiş ceviz
tarçın
yeterince yumuşak margarin
yeterince sıvı yağ
Üzerine;
pudra şekeri ya da 2 su bardağı şeker ile hazırlanan soğutulmuş şerbet
 
Yapılışı:
Yoğurma kabına un alınıp ortası açılır; bir çimdik tuz ve aldığı kadar su eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Üzeri örtülerek bir süre dinlendirilir. Bu arada balkabağı rendelenir.
Dinlenen hamurdan 3'erli gruplar halinde mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır. Bezeler unlanmış zeminde ayrı ayrı, pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına yumuşak margarin sürülerek üç tanesi üst üste yerleştirilir. (Üçüncüye margarin sürülmez) Oklava ile açılabildiği kadar ince açılır. Açılan yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür, rendelenmiş balkabağından bolca serpilir; üzerine toz şeker, tarçın ve ceviz serpilir, rulo şeklinde sarılır. Hazırlanan rulo yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Bütün hamur bitene kadar işlem tekrar edilir.( İsteğe ve becerinize göre yufkayı tek bir bezeden, margarin kullanmadan da açabilirsiniz.) Bütün hamur bitince ruloların üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar (40 dk.) pişirilir. Soğuyunca dilimlenir. Servis sırasında üzerine pudra şekeri elenir ya da börek sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
 
Afiyet olsun.

9 yorum:

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Harika gorunuyor, canim cekti desem ?:) ellerine saglik.

PaSaSofraM dedi ki...

balkabagi böregini cok severim ama sizinki daha bir güzel olmus ellerinizesaglik.
gördügüm kadariylada yumurta ve süt katilmamis malzemeye izin verirseniz bu tarifi etkinlige ekleyelim.

Misketlimonu Hülya Aydoğan dedi ki...

Güzel görünüyor ellerine sağlık.. Facebook topluluğunun ismi süpermiş :))

Feray kaygısız dedi ki...

Böreğini denememiştim canım tarifinle deneyeceğim, çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık..

Yaseminin Mutfağından dedi ki...

Eşim balkonda duran koca balkabağını keserse inşallah bende bir şeyler yapıcam :D
Ellerine sağlık enfesler

NEŞELİ GÜNLER dedi ki...

Çok ilginç bir tarif ellerine sağlık
ilk kez duyuyorum

sevgiler

nursen aksoy dedi ki...

Nefis bir tarif olmuş,bayıldım..ellerine sağlık canım..Balkabaklı lezzetleri çok seviyorum..

Seda Yazıcı dedi ki...

oh oh nefis görünüyor ,ben çok severim bunu eline sağlık :)

BENİMDENİZİM dedi ki...

Çok güzel olmuş ellerine sağlık bizim buralardada kabalı gözleme olarak yapılır çok güzel olur