Disable Copy And Past

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Kiraz Yaprağı Sarması (Köftesi)




Malatya yöresine ait bu yemeği uzun zamandır denemek istiyordum; İstanbul'da kiraz yaprağını bulmak kısmı biraz maceralı oldu ama.... :))Nihayet bu lezzetin de tadına bakabildim. Yağmurlu bir havada kızımın okulunda gördüğüm bir ağacı kiraz zannettim, güvenlikçi de beni doğrulayınca izin alıp yaprak topladım. Sonra işyerinde "kiraz yaprağı mı, değil mi" tartışmalarından kiraz yaprağı olmadığı sonucuna vardık. Neyse ki iş arkadaşlarım öğle tatilinde benim için çevreyi dolaşıp bazı apartman bahçelerinde kiraz yaprağı bulup topladılar, yoksa ben bu hızla köye bile giderdim:)) Malatyalıların yaptığını belki tutmaz ama ben birkaç blogcu arkadaşımın tariflerini harmanlayarak yaptım ve beğendim. Bana göre normal dolma içi ile de kiraz yaprakları nefis olur, hatta zeytinyağlı olarak pişirip vişne tanesi eklemeyi düşünüyorum, tabii kiraz yaprağını tekrar bulunca:)) Aynı yemek; ayva yaprağı, dut yaprağı ve fasulye yaprağı ile de yapılabiliyormuş. Ben de memleketteki annemi arayıp bütün yapraklardan toplattım, annem de haşlayıp dondurucuya koydu. Kısmet olursa yaz tatilinde onlarla da bu yemeği deneyeceğim. Umarım gittiğim zaman kabak çiçeği de bulma şansım olur.

Malzemeler:
1 su bardağı yarma (1 su bardağı kısırlık bulgur + 2 yemek kaşığı un kullandım)
tuz, karabiber, kırmızı pulbiber, kuru nane (baharatları kendim ekledim)
1 adet yumurta (akı harcına, sarısı sosuna kullanılacak)
1,5-2 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
erik ekşisi (Kullanmadım, biraz limon suyu eklenebilir.)
2-3 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası ya da toz kırmızı biber
1 çay bardağına yakın sıvı yağ
yeterince taze ya da salamura kiraz yaprağı

Yapılışı :
Taze kiraz yaprakları 3-4 dakika haşlanıp soğuk suya tutulur.
Yarma (bulgur) sıcak su ile ıslatılıp 1 saat bekletilir. İçine yumurta akı, tuz, baharatlar ve aldığı kadar su eklenip iyice yoğrulur. (Kısırlık bulgur kullanılacaksa un eklenir)
Kiraz yaprağının sapları kopartılıp temiz bir zemine serilir, sapının olduğu kısmına bulgur hamurundan fındık büyüklüğünde parça kopartılıp yerleştirilir ve kenarları katlanmadan, açık olarak rulo şeklinde, sıkıca sarılır. Hazırlanan sarmalar bir tencereye sıkı şekilde dizilir, üzerine çıkacak kadar su eklenir, tuz serpilir, sarmaların açılmaması için üzerine bir tabak kapatılır ve 20-25 dakika kısık ateşte pişirilir.
Başka bir tencerede yoğurt, yumurta sarısı, un ve erik ekşisi karıştırılıp kaynayıncaya kadar karıştırılır. Hazırlanan yoğurt sosu sarmaların olduğu tencereye dökülür ve bir süre daha pişirilir.
Yemeklik doğranmış soğanlar sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, biber salçası ya da toz biber eklenip ocaktan alınır. Sarmalar tabağa alınır ve üzerine kavrulmuş soğan dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

4 yorum:

sonu garanti tarifler... dedi ki...

hiç duymadım.çok güzel görünüyor.ellerine sağlık..Bahçemde kiraz var denim o zaman .sevgiler...

Nurşen Aksoy dedi ki...

ımmm.nasıl güzel bir lezzet bu böyle..hiç duymadım ama tarifden süper bir lezzet olduğu anlaşılıyor..ellerinize sağlık..

u.aydin dedi ki...

degisik ama denenesi,yenilesi cinsten,ellerine saglik hayatim,bu izin de hangisini deneyecegimi sasirdim vallahi:)))sevgiyle.

Nesrin dedi ki...

Şu an ilk defa tvde duydum bu tarifi, hemen netten açıp baktım, ne kadar ilginç. Haftasonu anneanneme gidince kiraz yaprağı toplayıp deneyeyim bari
Sizinki o kadar güzel görünüyor ki, çok merak ettim:)