Disable Copy And Past

18 Nisan 2012 Çarşamba

Labada Sarması




Baharın gelmesiyle yenilebilir otlar pazar tezgahlarında yerini aldı. Ben de yeni keşfettiğim bir semt pazarında otları görünce "bir daha bulamam" diye bol bol, her çeşidinden aldım. Şimdiye kadar duyup ta merak ettiğim otlarla tarifler deneyerek tadına bakıyorum; şifa niyetine:))
Malzemeler :
1 demet iri yapraklı labada
yarım su bardağı pilavlık bulgur
yarım su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, kuru nane
1 yemek kaşığı sumak ekşisi sosu ya da nar ekşisi
Yapılışı :
Labada yaprakları sirkeli suda bekletilip iyice yıkanır. Kaynar suya batırılıp çıkarılarak soğuk suya tutulur.
Zeytinyağı bir tencerede ısıtılır; yemeklik doğranmış kuru soğan eklenip kavrulur. Kıyılmış sarımsaklar eklenip kavurmaya devam edilir. Salçalar eklenip karıştırılır. Yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ve bulgur eklenip bir süre kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. 1 su bardağı kadar su eklenip pişmeye bırakılır. Suyunu çekince ocak kapatılır, sumak ekşisi eklenir ve soğumaya bırakılır.
Labada yaprağı temiz bir zemine serilir; soğuyan iç malzemeden yeterince konularak üçgen şeklinde katlanarak sarılır. Labada dalları ve sarılamayacak durumda olan yapraklar tencerenin dibine serilir, üzerine sarmalar dizilir. Tuz serpilip, biraz zeytinyağı gezdirilir. Dolmalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir. Üzerine bir tabak kapatılıp yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

8 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Daha önce adını bile duymamıştım.Şimdi sayenizde tanıştım bu sebzeyle..Çok merak ettim tadı neye benziyor..ama görüntü süper..ellerinize sağlık.

muhabbetsofrasi dedi ki...

hiç yemedim labadalı bir şey

eline sağlık canım

bir kase lezzet dedi ki...

HARİKASINIZ ŞEKERLER
ELLERİNİZE SAĞLIK
:)

miyase dedi ki...

labada burdaki köy pazarlarındada satılıyor ama ya beğenmezsek endişesiyle almadım hiç bikere denemek lazım fikir sahibi olmak için,bide burda görüp imrenmişken hemen denemek lazım ellerine sağlık.

Pozitif Pembe dedi ki...

elinize sağlık...hiç yemedim bu otu ama otu severim çaycumaya geldikten sonra Allahtan burda otun her çeşidine ulaşmak mümkün sevgiler

Sare dedi ki...

Dolma harika olmuş, labada sindirim sistemine iyi gelen bir ot, ellerinize sağlık.
Bir zamanlar bende yapmıştım ama etlisini...
Görüşmek dileğiyle, sevgiler.

Öznur dedi ki...

Ellerine sağlık canım böyle çeşit çeşit otlara bayılırım sevgiler.. Tarifkolik..

LaMa dedi ki...

ayyy bayirilirim.... ama hic yapmam, hazir bulunca yerim:))