Disable Copy And Past

13 Ocak 2012 Cuma

Haşhaşlı Kıvırma Çörek




Uzun zamandır denemek istediğim bir tarifti. http://sefertasi.blogcu.com un tarifiyle yaptım ve çok beğendim.
Malzemeler :
6 bardağı un (yaklaşık)
1 su bardagı ılık su
2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 yumurta (sarısı üzerine)
1 yemek kasığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
İç malzemeleri:
1 su bardagi ceviz içi
1 su bardagi sıvıyağ
1,5 su bardağı haşhaş ezmesi
Yapılışı :
Maya ve şeker ılık suya atılıp eritilir. Süt, yumurta akı ve tuz eklenip karıştırılır. Aldığı kadar un eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp iki misli kabarıncaya kadar mayalandırılır.
Haşhaş ezmesi, iri çekilmis ceviz ve sıvı yağ karıştırılır.
Mayalanan hamur 3 bezeye bölünür. Her beze tek tek oklava ile açılır. (fazla ince açmaya gerek yok) Birinci hamurun üzerine haşhaşlı harç kaşık yardımıyla, her tarafına gelecek şekilde sürülür. Üzerine ikinci yufka serilir, ona da harç sürülür. Diğer yufka için de aynı işlem tekrarlanır. Yufkalar ortadan ikiye bölünüp üst üste yerleştirilir. Böylece hamur 6 kat olacak. Hamurdan iki parmak kalınlığında şeritler kesilir ve elimizin bir yukarı biri aşağı gelecek şekilde buralarak, uzatılıp inceltilir. Tepsinin ortasından başlanarak kendi etrafında döndürülür. Diğer hamurlar da aynı şekilde hazırlanıp ilk hamurun etrafına dolanır. Bir süre daha bekletilip tepside mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

11 yorum:

derya dedi ki...

Canım hayırlı cumalar ellerine sağlık nasılda güzel olmuş sevgiler.

Vijdan dedi ki...

Offf harika olmuş..
Çorum da yapılan haşhaşlı çöreğin aynısı :))))

Bayılırım kendisine :))
Ellerine sağlık...

Mutfak dili dedi ki...

Elinize saglik bir kac gundur aklimda hashasli borekler tarifi var. Bayilirim hashasa`a . Harika degisik tarif olmus/ Sefertasi arkadasa da size tesekkurler.
Iyi gunler...

Ruveyda AKSARAY dedi ki...

ESSELAMU ALEYKUM VE RAHMETULLAH, bacım bu bizim kömbemize benziyor bizde haşhaşlı ve tahinli yaparız, Ramazan Bayramı kahvaltıda bütün evlerde kömbe yenir, tarif için teşekkür ederim çok leziz görünüyor, ellerine sağlık

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Offf yaa insanı baştan çıkartır bu çörek..
Ellerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Kayınvalidemde yapar. Çok severim yanında çayla peynir başka birşeye gerek yok. Ellerinize sağlık. Sevgiler...

GÜLOANNEMUTFAKTA dedi ki...

çok severek tükettiğimiz bir çörek ellerine sağlık nefis olmuş arkadaşım sevgiler öptüm

Pastane'den dedi ki...

haşhaşlı herşey bir başka güzel oluyor tarifi yazdım ilk fırsatta yapacağım ellerine sağlık arkadaşım

ZEYNEP dedi ki...

merhabalar haşhaşlıyı çok seven biri olarak bu tarifinizi hemen denedim ve bayıldım :) Artık haşhaşlılarımı bu şekilde yapacağım ve izninizle sitemde hemen yayınladım hoşçakalın

Sevil Şahin dedi ki...

Birselcim haşhaşlı tatlara bayılıyorum ellerine sağlık tatlım harika olmuş.
İyi bir haşhaş ezmesini nereden bulabilirim sen nereden aldın merak ettim tatlım.
Sevgiler

mavi ruyam... dedi ki...

super olmus yaa ellerine saglik canim, gel beni ye diyo resmen :))