Disable Copy And Past

1 Temmuz 2010 Perşembe

Kepekli Poğaça


Kırkfırınekmek 'den çok uzun zaman önce denediğim nefis bir poğaça. Fırında unuttuğum için biraz fazla kızardı. Bu aralar hamurişlerine ara verdim, tekrar denediğimde fotoğrafı değiştireceğim.
Malzemeler:
2 bardak beyaz un
1 bardak tam buğday unu
1 yumurta akı, sarısı üstüne
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker
1¼ tatlı kaşığı mahlep
1 tepeleme tatlı kaşığı instant kuru maya
50 gram tereyağı, yumuşak
1/3 bardak zeytinyağı
1 bardak süt


Üzeri için:
1 yumurta sarısı
İçine;
peynir, patates, zeytin ezmesi vb. istenilen iç malzeme


Yapılışı:
Un, tam buğday unu, tuz, şeker, mahlep ve kuru maya geniş bir kapta karıştırılır. Süt, yumurta akı, zeytinyağı ve tereyağı karışıma ilave edilip 5-6 dakika kadar yoğrulur. Hamur yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
Yoğurulmuş olan hamur ağzı kapalı bir kaba alınıp 2 saat ılık bir yerde bekletilir.
Hamur iyice unlanmış mutfak tezgahına alınıp 2-3 dakika kadar elle yoğrulup biraz daha un yardımıyla ½ cm kalınlığında açılır.
10 cm. çapında bir yuvarlak kesme kalıbıyla veya geniş ağızlı bir bardakla, yuvarlak parçalar kesilip istenilen iç malzeme yerleştirilir ve ikiye katlanır. Pişerken açılmaması için hafifçe üstlerine bastırılır. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
Poğaçalar 30 dakika daha ılık bir yerde bekletilip tekrar mayalanıp kabarmaları sağlanır.
Mayalanan poğaçaların üzerine iyice çırpılmış yumurta sarısı yumuşak hareketlerle sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

10 yorum:

n. ışıl karagöz dedi ki...

diyet sayılırmı

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Hem hafif hem de harika görünüyor ellerine sağlık. Sevgiler...

derya dedi ki...

Canım ellerine sağlık harika görünü
yor sevgiler...

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

canım ellerine sağlık nefis olmuş.
afiyet bal olsun
şifa olsun iremime

mutfaktaki rüya - Arzu- dedi ki...

Ellerinize sağlık.Güzel görünüyorlar.Sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Fazka kızarmış haliyle çok daha nefis olmuştur kesin..Ellerine sağlık canım..



Sevgilerle..

KİZHATCE dedi ki...

mmm çok güzel görünüyor,ben poğaçanın kızarmış olanını daha çok severim,eline sağlık arkadaşım,sevgiler...

canan dedi ki...

Poğaça nefis olmuş,daha öncekiler gibi elinize sağlık..

susamcorekotu dedi ki...

ASLINDA RESİM ÇOK GÜZEL VE DOĞAL DURUYOR:)BENCE DEĞİŞTİRME,ELLERİN DERT GÖRMESİN BİRSELCİM,HAYIRLI CUMALAR

Banu dedi ki...

Hayırlı cumalar canım... Nefis bir poğaça olmuş hemde doktorların ısrarla söyleği kepekli undan böyle böyle umarım yaygınlaşacak ellerine sağlık... sevgilerimle...