Disable Copy And Past

21 Nisan 2010 Çarşamba

Çiriş Otlu Üçgen Börek






Aşağıdaki Çiriş fotoğrafı alıntıdır, ben pişirmeden önce fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Bu otu tanımayanlara fikir vermek amacıyla paylaşıyorum.

Çiriş, dağ pırasası, kiriş, sarı zambak, yabani pırasa... gibi yöresel isimlerle bilinen ve Erzurum, Sivas, Osmaniye, Bingöl bölgelerinde yetişen bir ot türüdür. Pırasaya benzer sarımsı çiçekli otsu bir bitki. Pazarda hep görüyordum ama ilk defa bu sene alıp denedim. Tadı ıspanakla pırasa arasında.
Malzemeler :

3 adet böreklik yufka

1/2 su bardağı sıvıyağ

1/2 su bardağı süt

1/2 su bardağı su


İç malzemesi;

500 gr. çiriş otu

400 gr. kültür mantarı

2 adet közlenmiş kırmızı biber

2 adet sosis (Olmasa da olur, evde bekleyen sosisleri değerlendirmek için ekledim.)

1 adet kuru soğan

sıvıyağ

tuz, karabiber, kırmızı pulbiber


Üzerine;

yumurta sarısı


Yapılışı :

Çiriş otları ayıklanıp, iyice yıkanır. İrice doğranıp bir süre haşlanır. Soğuk sudan geçirilir, suyu süzülerek elde sıkılır. Mantarlar yıkanıp dilimlenir ve limonlu suda haşlanır. Kuru soğan yemeklik doğranıp, sıvıyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Mantarlar ve çiriş otu eklenerek kavurmaya devam edilir. Közlenmiş biber de doğranıp kavrulan sebzelere eklenir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp, karıştırılır ve soğumaya bırakılır.

Sıvıyağ, süt ve su karıştırılarak böreğin sosu hazırlanır.

Yufkalar temiz bir zemine serilir, dört parmak genişliğine şeritler halinde kesilir. Her bir yufka parçasının üzerine fırça yardımıyla sos sürülür. Bir ucuna iç harcından bolca yerleştirilip üçgen şeklinde şeridin sonuna kadar katlanır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlanıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine önce sos sonra yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir.


Afiyet olsun.





16 yorum:

derya dedi ki...

Birselcim ellerine sağlık çiriş otunu çok merak ettim sevgiler...

Saglıklımutfak dedi ki...

Eline sağlık çok güzel olmuş. sevgiler

umutluhayat dedi ki...

canım ya ben çiriş otunu hiç duymadım hiç göermedim,birkaç seferdir bloglarda rat geldim.acaba iki ismi varda ben diğerinimi biliyorum...ama börek nefis görünüyor.ellerine sağlık

aleyna dedi ki...

eline sağlık birselcim.otlu börekleri severim.mantarda yakışmıştır.

Mahperi dedi ki...

Geçen gün markette gördüm çiriş otu. Ama hiç yemedim.
Ellerine sağlık börek nefis görünüyor.

emine ebru dedi ki...

ellerine sağlık harika görünüyo içi başka güzel dışı başka .....

sarı mutfak-hande dedi ki...

bu otu hiç duymamıştım merak ettim bu lezzeti ellerine sağlık canım görüntü harika
sevgilerimle

MÜNSTER dedi ki...

Ellerinize saglik... Yufka, sanki milföy hamuru gibi duruyor.... Afiyetler olsun... Sevgilerimle,

IŞIL dedi ki...

ÇİRİŞ BİLMİYIRUM HİÇ BEN

annemineli dedi ki...

Çok değişik ve çok hoş olmuş,ellerinize sağlık,sevgilerrrr....

emelce yemek dedi ki...

degisik bir ot hic tatmadim ama borek nefis gorunuyor

GÜL dedi ki...

börek güzel olmuş ama çiriş otu ne bacım:))))

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Birsel Hanım merhaba, çiriş otunu daha önce pazarda görmüştüm. Girit kökenli olup otları bilmeme rağmen tanımıyordum. Ege yöresinden değilmiş. Satıcı ıspanak gibi kavurabilirsiniz demiştim. Böreğinizin çok nefis olduğunu tahmin edebiliyorum.Bir daha görürsem mutlaka alıp deneyeceğim.Sevgiler

tatlilar gülcandan dedi ki...

Canim ellerine saglik nefis görünüyor .

mehtap kuzucu dedi ki...

merhaba birsel hanım,çirişotunu pazarda görüyordum ama nasıl yapacağımı bilemediğim için almıyordum bu güzel börek tarifinizi bende deneyip,böylece bu otuda tatmış olacağım ellerinize sağlık,sevgiler

Hülya dedi ki...

Ciris otunun yemegini duymustum hatta yemistim guzeldi ama boregini ilk defa duyuyorum, muhakkak denerim. Hoscakal,