Disable Copy And Past

10 Şubat 2010 Çarşamba

Etli Karalahana Sarması


Yaklaşık 20 yıldır yapmadığım ve yemediğim bir lezzet. Çaycuma'da iken evde neredeyse hergün yemeği ya da sarması yapıldığı için bıkmış olmalıyım, yıllardır hiç aklıma gelmedi. Eşim alıp getirince önce kızdım; "kim uğraşacak şimdi" diye ama şimdi sürekli alıyorum. Hem özlemişim hem de kızım çok severek yiyor. Lahana olduğunu söylesem yemez ama "yaprak sarması" dediğim için beğendi.
Malzemeler :
2 demet lahana
300 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
kuru nane, karabiber, kırmızı pulbiber, tuz
1 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kağışı sıvıyağ
Yapılışı :
Lahanalar yıkanıp kaynar suya atılarak haşlanır sonra soğuk suya tutulur.
İnce kıyılmış soğan-maydanoz, pirinç, bulgur, kıyma, sıvıyağ, salça, tuz ve baharatlar bir kapta iyice karıştırılıp yoğrulur. Lahana yaprağı düz bir tabağa serilir. Ucuna iç malzemeden bir miktar yerleştirilir. Lahanın kenarları iç malzemenin üzerine doğru hafifçe katlanır ve rulo şeklinde sarılır. Lahananın sap kısımları tencerenin dibine yayılır. Üzerine sarmalar dizilir. Sarmaların üzeri lahana yaprakları ya da sap kısımları ile kapatılır. Tuz serpilip, sıvıyağ gezdirilir. Sarmalarla aynı seviyede olacak şekilde su eklenir ve pişirilir. Pişip pişmediği kontrol edilip arasıra kaynar su eklenebilir. Üzerine yoğurt dökülerek sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

11 yorum:

SEVGİ dedi ki...

güzel yapılan karalahana sarması yenmez mi yaa olsada yesek ...
gerçi sürekli yapınca her yiyecek sıkabiliyor insanı ,bence çok güzel olmuştur zeytinyağlısı da kıymalisı da süper olur bence
karadeniz de sarmaları tencereye yerleştirmeden önce etli kaburga yerleştiriyorlar o şekilde de lezzet ikiye üçe katlanıyor..
eline sağlık Birselciğim...

SeViL ( DenizFeneri ) dedi ki...

Ellerıne sağlık..
AFİYET oLSUN BEREKETİ İLE..

sarı mutfak-hande dedi ki...

ellerine sağlık nefis olmuş arada yapmak lazım eşin iyi etmiş almış hatırlatmış sana bu lezzeti

FİLİZ dedi ki...

ellerinize sağlık.Ben de zahmetli olduğu için hiç denemedim sarma yapmayı.Dolma yapmak daha kolay :)))))

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

canım ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler

şehnaz dedi ki...

ellerine sağlık hamarat arkadaşım.....tadı çok nefis olur ama yıllar oldu yemeyeli......senden tarifi okuyup yapmaya çalışacağın.....

kalpkurabiye dedi ki...

canım ellerine sağlık nefis görünüyor yine harika bir sunum ve senn:))

paşakızı mutfakta dedi ki...

Canım ellerine sağlık.Nefis bir görüntü, yemede yanında yat.Sevgiler bıraktım..

tatlilar gülcandan dedi ki...

Canim ellerine saglik cok güzel bir sunum olmus ayni zamanda afiyetler olsun.

susamcorekotu dedi ki...

BİZİM BURALARDA BİLİNMEZ BU YÜZDEN HİÇ YEMEDİM DAHA,SİZE ŞİFA OLSUN

HÜLYA dedi ki...

bizde en fazla 10 günde bir yapılır ee lahana memleketinde yaşıyoruz nede olsa... sen üşniyorsan al kızı gel bana ben yediririrm sana... ellerine sağlık canım